Rangers vann första

NY Rangers vann ikväll första mötet mot Washington i kvartsfinalen med 3-1 hemma. 1-0 i matcher till Rangers och "blå-skjortorna" har fått den start man ville på den här matchserien.

Nu börjar strax match ett mellan St.Louis Blues och Los Angeles Kings. Kan bli en riktigt bra match.

// Berra

Rangers vidare och så slutar kvartarna

Ja det blev dramatik inatt också. NY Rangers slog Ottawa med 2-1 i ett kokande Garden och New Jersey besegrade Florida på bortais med 2-3 efter ett långt sudden death-drama.

Det innebär att samtliga kvartsfinaler är fastställda, och så här tror jag att det slutar:

Eastern Cenference:

New York Rangers - Washington Capitals
Kommentar: Jösses amalia vilken matchserie. Två lag som har stött ihop ett flertal gånger in the playoffs de senaste åren. Jag anser att bägge lagen är bättre än på väldigt väldigt länge. Washington med sin otroligt tighta defensiv som fick mästarna Boston på fall, mot Rangers totalhockey med fart, fläkt och fysik. Detta blir en holmgång över sju matcher, och jag tror Rangers tar det tillsist.

Tips: 4-3 i matcher


Philadelphia Flyers - New Jersey Devils
Kommentar: Philadelphia skrev, på ett mycket imponerande sätt, under Pittsburghs semesteransökan och skickade pingvinerna ut ur slutspelet med buller och brak. New Jersey hade problem med Florida, men jag tror att Devils är ett lag som växer ju längre slutspelet lider. Tyvärr, för New Jerseys del, tror jag att Philadelphia blir för tunga för Brodeur och grabbarna.

Tips: 4-2 i matcher


Western Conference:

St. Louis Blues - Los Angeles Kings
Kommentar:
Detta är riktigt svårtippat. St. Louis imponerande stort mot San José, och man kan väl inte säga något annat om Kings insats mot Vancouver. St. Louis är dock enligt mig ett skickligare lag och det här vinner man.

Tips: 4-2 i matcher


Phoenix Coyotes - Nashville Predators
Kommentar:
Både Phoenix och Nashville imponerade stort under första rundan då lagen slog ut giganter som Chicago respektive Detroit, med klara siffror i matchserierna. Jag tror Nashville tar detta. Predators har mer och mer vuxit fram som en outsider, och man har en riktig vägg längst bak i Pekka Rinne.

Tips: 3-4 i matcher

Så tror jag att det går i kvartarna.

***

Fyra av åtta rätt hade jag i mitt åttondelsfinal-tips angående vilka lag som skulle gå vidare. 50 procent rätt är väl okej i första rundan, men inte mer. Nu krävs skärpning från min sida. Dessa fyra matchserier ska bara sitta.

***

Noterade imorse vid frukosten att alla lag som vunnit Stanley Cup sedan år 2008 (Detroit, Pittsburgh, Chicago, Boston) nu är borta redan efter första rundan. Anmärkningsvärt.

Man vet aldrig vad som kan hända in the playoffs.

***

Inatt drar kvartsfinalerna igång med en match, Phoenix mot Nashville.

// Berra 

Boston utslagna

De regerande mästarna Boston Bruins åkte ut inatt i en riktigt dramatisk game seven. 1-1 efter sextio minuter innebar förlängning, och där avgjorde Washington.

Det var inte alls orättvist att "caps" drog det längsta strået. Man spelade tight defensivt och hade snabba spelvändningar, precis som man måste spela för att vinna en game seven på bortaplan.

***

Inatt spelas alltså de två andra matcherna, Rangers-Ottawa och Florida-New Jersey.

// Berra

I natt smäller det!

Så var det äntligen dags. Årets slutspels första game seven, live från TD Garden mellan Boston och Washington klockan 01.35 svensk tid.

Detta blir riktigt häftigt. Ska Washington slå ut regerande mästarna i deras egna hemmaborg, eller ska Boston, stärkta av sina galna hemmafans, avancera till nästa runda?

***

Imorgon natt spelas de två andra sjunde avgörande matcherna. NY Rangers mot Ottawa och Florida mot New Jersey.

// Berra

Viitaluoma lämnar

Enligt Norrbottens-Kuriren vill Luleå Hockey göra sig av med den finske centern Ville Viitaluoma. Efter att han under årets säsong inte kommit till sin rätt i Luleås spelsystem, och bara åstadkommit femton poäng, gör nu Luleå tydligen allt för att bli av med centern.

Jag tycker det är bra. Ville har inte levt upp till förväntningarna och jag hoppas att "Osten", om nu Ville lämnar, har en bra ersättare att presentera.

Läs mer här. LÄNK

// Berra

Vancouver utslaget

Los Angeles Kings gjorde processen kort med Vancouver Canucks. Seger i natt på bortais med 1-2 efter förlängning betyder att fjolårsfinalisterna Vancouver får ta semester efter 4-1 i matcher och att Pär Mårts kan få ytterligare NHL-förstärkning inför Hockey-VM.

Personligen tror jag mest på backen Alexander Edler. Bröderna Sedin vore en dröm, men jag tror att det stannar vid just en dröm.

Men vi får se, det är hemma-VM, och de är väl det som talar för att tvillingarna skulle tacka ja.

***

I natt fortsätter slutspelet med två matcher.

NY Rangers är piskade att vinna mot Ottawa på bortais (underläge 2-3 i matcher) för att få fram en game seven i Madison Square Garden. Hoppas verkligen att Lundqvists gäng lyckas med det.

En game seven i Garden skulle jag ge min högra arm för att få uppleva.

I den andra matchen är det kniven mot strupen för Chicago Blackhawks som ligger under med 2-3 i matcher mot Phoenix. Nattens match spelas i Chicago och Coyotes har alltså chans att avancera till nästa runda vid seger.

// Berra


GAME SEVEN

Tyler Seguin (av alla människor) klev in och avgjorde tillställningen bara ett par minuter in i övertidsspelet. Därmed lever matchserien då Boston nu kvitterade till 3-3 i matcher.

Detta innebär att vi kan börja blicka fram emot slutspelet 2012:s första game seven, och den kommer spelas i Boston. Kan det bli bättre?

Natten mot torsdag smäller det i TD Garden, bara så ni vet. Se till att vara vakna då.

God natt.

// Berra

Pittsburgh utslaget

Philadelphia besegrade Pittsburgh ikväll med 5-1 och vinner därmed matchserien mot Penguins med 4-2 i matcher.

Riktigt imponerande av Flyers.

Jag trodde på Flyers inför matchserien mycket på grund av deras tyngd, och det visade sig var en korrekt teori. Pittsburgh kunde inte i det långa loppet stå emot Philadelphias tunga spel.

***

Just nu väntar vi på förlängning i Washington D.C. mellan Capitals och Bruins. Avgör washington är "caps" klara för nästa runda. Avgör Boston blir det en häftig game seven att se fram emot i Boston till veckan. Snacka om att det står mycket på spel.

This is the playoffs...

***

In Flames levererade något oerhört ikväll. Tänkte bara om det var någon som ville veta.

***

Nu mer socker och kolhydrater. En sak är säker - nästa mål blir avgörande!

// Berra

Stanley Cup rullar vidare

Stanley Cup-slutspelet rullar vidare för fullt. I natt förlorade Rangers hemma med 0-2 och ligger därmed under med 2-3 i matcher mot Ottawa som har chans att avgöra på hemmaplan natten mot tisdag.

ST.Louis blev som andra lag klart för nästa runda då man eliminerade min tippade mästare innan säsongen, San Jose Sharks, med 4-1 i matcher.

***

Ikväll och i natt rullar slutspelet vidare med match sex mellan Philadelphia och Pittsburgh klockan 18.05 svensk tid.

Klockan 21.05 är det dags för match sex i Washington mellan Capitals och Bruins. Där är det "caps" som har 3-2 i matcher och slagläge efter gårdagens seger i Boston.

Sedan spelas det en match till senare i natt, Vancouver mot Los Angeles (1-3 i matcher).

För mig blir det dock inte mycket NHL-hockey ikväll. Ska dra på Norrmalmia här i Piteå och se In Flames så om jag har tur så kanske jag hinner med tredje perioden mellan Washington och Boston.

// Berra

Detroit utslaget

Jag tippade på förhand att Nashville skulle slå ut Detroit Red Wings. Men att man skulle göra det så pass enkelt som med 4-1 i matcher hade jag aldrig kunnat tro. En matchserie ljuger aldrig och Nashville är ett bättre lag och är värda att vara vidare till nästa runda, som första lag i slutspelet dessutom.

Imponerande.

I Detroit känns det som att man kommer städa en del nu. Nicklas Lidström har med största sannolikhet gjort sin sisa match i Red Wings-tröjan.

Dessutom måste Detroit värva en riktig förstamålvakt. Jimmy Howard är en okej målvakt, men absolut ingen som vinner matcher åt sitt lag.

***

I nattens andra match reducerade Pittsburgh till 3-2 i matcher mot Philadelphia då man vann på hemmaplan med samma siffror. Flyers hade 3-0 och matchboll på hemmais onsdags, nu har man förlorat två raka och frågan är:

Börjar Philadelphia darra nu?

I natt var det inget snack om vilket lag som var bäst. Även om det "bara" blev fem mål i matchen och var väldigt jämn resultatmässigt så imponerade Penguins som hade kontroll på händelserna hela tiden.

Nästa match går i Philadelphia på söndag, och det känns som att det mycket väl kan bli en game seven här.

// Berra

Grattis Brynäs!

Brynäs IF är Sveriges bästa hockeylag säsongen 2011/2012. Match sex i Gävle slutade med 2-0-seger för Silfverberg och kompani som därmed säkrade klubbens trettonde SM-guld.

Rikitigt underhållande match ikväll och en matchserie som, trots att Skellefteå inte lyckades bli historiska och vända, är en klassiker.

Jag dömde ut Brynäs inför kvartsfinalen mot Frölunda, inför semifinalen mot Färjestad och inför finalen mot Skellefteå. Jösses vad fel jag har haft om detta lag.

Bert Robertssons tårar, nej jag menar störtflod, nedför kinderna efter slutsignalen symboliserar en äkta vinnarskalle.

Riktigt häftigt att se.

All respekt åt dig Bert.

Skellefteå har gjort en fantastisk säsong, och det var inte många som ens trodde på västerbottningarna till semifinal i år. Men visst svider det för föreningen att ta silver för andra året i rad.

Ett stort grattis till förre Luleå-spelaren Mats Lavander. Det var gåshud på hela kroppen när nummer sextiotvå lyfte Le Mat-pokalen mot Läkerol Arenas tak.

Det här var du värd mats, och oavsett vilket lag du spelar i kommer du alltid vara kvar som omslagsbild på den här bloggen.

***

Då var det överstökat och nu kan vi lägga full fokus på silly season och fortsättnignen av Stanley Cup-slutspelet som dundrar vidare. Sen ska vi också hinna klämma in ett Hockey-VM i maj också, även om det inte känns så där jätteintressant just nu.

Men allt detta riktar vi blickarna mot med start imorgon. Denna kväll ägnar vi helt och hållet åt Brynäs och Gävle. En ruskigt imponerande säsong har man gjort.

Grattis Brynäs!

// Berra

Center klar

Luleå Hockey presenterar idag ett nyförvärv. Det handlar om den finske centern Niklas Fogström, som närmast kommer från Mora IK. Niklas är 30 år och kontraktet är skrivet på ett år.

Personligen kan jag inte uttala mig så mycket om honom eftersom jag inte har någon vidare koll på centern. Men jag kan förstå hur klubben tänker eftersom man tidigare värvat Jens Jakobs från just Mora. Det skulle inte förvåna mig om dessa två kommer kampera ihop i samma kedja i vinter.

Klubben har ju värvat parhästar förr, om vi säger så.

- Niklas är en smart och erfaren ishockeyspelare som behärskar spelets alla moment och som dessutom besitter goda ledaregenskaper, säger sportchefen Lars Bergström till Luleå Hockeys hemsida.

Niklas själv är mycket nöjd över att kontraktet är klart:

- Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse att få chansen att komma upp en nivå och spela i Elitserien med Luleå Hockey. Så det kommer bli väldigt kul att komma upp till Luleå och träffa killarna och börja träna med laget.

- Det finns några spelare i Luleå Hockey som är bekanta för mig sedan tidigare. Dels dom som jag har spelat mot i Allsvenskan men även Jens Jakobs, Niklas Olausson och Toni Koivisto som jag spelat i samma lag som tidigare i min karriär.

// Berra


Skellefteå ska tacka mig

Skellefteå vann kvällens femte SM-final hemma mot Brynäs och fixade fram en match sex på torsdag i Gävle. Det var en dramatisk match som Skellefteå inte alls orättvist kunde vinna med 3-2 efter att Oscar Möller avgjort i den tredje perioden.

Nu tror jag det kan börja spöka lite hos vissa Brynässpelare efter att ha tappat 3-0 i matcher till 3-2 bara på några dagar. Det känns som att Brynäs chans nu är att vinna hemma på torsdag i Läkerol Arena. Jag tror nämligen att Brynäs får det riktigt jobbigt i en eventuell sjunde match i Skellefteå på lördag.

Eftersom jag alltid brukar ha rätt, och tippade 4-3 i matcher till Skellefteå inför den här matchserien, är det mig som Skellefteå ska tacka om man lyckas vända detta och därmed bli historiska. ;)

// Berra

Harju lämnar Luleå

Det har ryktats om det sedan säsongen tog slut, och nu är det definitivt. Johan Harju lämnar Luleå Hockey efter en säsong i klubben som inte blev vad han hade tänkt sig.

- Han hittade ingen riktig roll där. Det funkade inte med hans sätt att spela, säger Harjus agent Patrik Aronsson till HockeyExpressen.se.

Jag tycker det är helt rätt att bryta med Johan. Övertårneå-grabben kom aldrig till sin rätt i Jonas Rönnqvists spelsystem och underpresterade under stora delar av säsongen.

Nu ska det bli intressant att se var Johan spelar nästa säsong. Det lutar mot antingen KHL eller någon annan elitserieklubb.



// Berra

3-1

Silfverberg hade chansen, att på straff, på övertid, skjuta guldet till Gävle. Men han sköt i stolpen, och istället kunde Oscar Lindberg avgöra och se till att matchserien fortfarande lever.

Skellefteås 3-4-seger ikväll var mycket imponerande och framför allt - nödvändig.

Nu är det ny match på tisdag i Skellefteå. Vinner Skellefteå då, är det match på allvar igen. Riktigt roligt och spännande.

***

Nu har precis period två mellan Philadelphia och Pittsburgh dragit igång. Där står det 4-2 till Flyers just nu.

// Berra


Nattens resultat

Tog en paus från Stanley Cup-slutspelet i natt och kan därför inte komma med några djupare analyser. Har kikat igenom höjdpunkterna från nattens matcher och kan konstatera en sak: Washington kommer ge Boston en riktig holmgång.

Här är nattens resultat:

Boston-Washington 1-2 SD (1-1 i matcher)
NY Rangers-Ottawa 2-3 SD (1-1 i matcher)
ST.Louis-San Jose 3-0 (1-1 i matcher)
Phoenix-Chicago 3-4 SD (1-1 i matcher)

***

Ikväll klockan 21.00 fortsätter slaget om Pennsylvania direkt från Philadelphia. Det ska bli spännande att se om Flyers som leder med 2-0 i matcher kan gå upp till 3-0 eller om Penguins kan göra match av detta.

// Berra

Ikväll kan guldet säkras

Brynäs kan ikväll säkra klubbens trettonde SM-guld. Vid seger i Läkerol Arena ikväll slår man Skellefteå med 4-0 i matcher. Det hade jag aldrig kunnat tro inför den här finalserien.

Brynäs vann final nummer tre igår i Skellefteå med 0-1 efter en imponerande krigarinsats där målvakten Niklas Svedberg blev stor matchhjälte. Nu är det uppdukat för guldfest i Gävle, och guldet kommer att hamna där.

Allt annat vore en jättebragd av Skellefteå. För även om Brynäs förlorar ikväll så har man tre matcher till på sig att avgöra. Och fyra matchbollar, det bränner aldrig det här laget.

// Berra

Jösses jösses jösses jösses jösses!!

Helt sjukt. Vilken match två i Pittsburgh vi fick uppleva. Ett Pittsburgh som i vanlig ordning kom ut och tog tag i taktpinnen genom att göra 1-0, Sidney Crosby, redan efter femton skunder.

Pittsburgh satt hela tiden i förarsätet, och Philadelphia kvitterade om och om igen för att sedan släppa in ett mål i arslet.

Den matchbilden var vi vana med fram till ställningen 5-5 i mitten på tredje perioden. Då klev förre Penguins-spelaren Jaromir Jagr, vem annars, fram och satte dit 5-6 för Philadelphia.

Sedan kom även 5-7 och i slutet 5-8 i tom kasse. Vilken galen match. Flyers fortsätter att visa upp en ruggig lagmoral som är helt enormt fruktansvärd sjuk att se. Nu leder man med 2-0 i matcher då serien flyttar över till Philadelphia för två matcher.

Ojojoj.

***

Detroit kvitterade matchserien mot Nashville till 1-1 i natt då man vann borta med 2-3. Nu väntar två matcher in "hockeytown", och plötsligt ser läget ganska ljust ut för "the big red machine".

***

New Jersey besegrade Florida borta med 2-3 och gick därmed upp till 1-0 i matcher. I och med denna match är nu samtliga matchserier igång.

***

Nu har precis match två mellan Vancouver och Los Angeles rullat igång. Där är det Kings som efter bortaseger i förra matchen leder med 1-0 i matcher.

Denna match blir det dock inte att se. Nu ska jag sova och ladda för morgondagen då det ska kikas på SM-final nummer tre mellan Brynäs-Skellefteå klockan 15.00.

Och sedan rullar "the big party" vidare på kvällen med första matchstart klockan 21.00 svensk tid. Boston mot Washington.

Det går bra nu.

God natt.

// Berra

Förlängningarnas natt!

God morgon.

Har precis slagit upp ögonen efter natt nummer två i Syanley Cup-slutspelet. Och ja, vad ska man säga?

Det här är årets roligaste höjdpunkt utan tvekan.

Nattens tema var tydligen förlängningar, då vi fick övertidsspel på tre av nattens fyra arenor.

I New York visade Rangers upp varför man vann Eastern Conference. Ottawa var bra och var länge med i matchen, men efter ett ryck av "blåskjortorna" i slutet av andra perioden upp till 3-0 kunde tillslut Lundqvists mannar vinna med 4-2.

Imponerande spel av Rangers då man bjöd på några riktiga klassmål.

***

När den matchen tog slut zappade jag över till Boston-Washington och såg sista tio av tredje perioden i TD Garden. 0-0 och förlängning blev det där.

Det dröjde dock inte länge innan Bruins kunde avgöra på övertid genom Chris Kelly som fick på en riktig pangare.

***

Efter det var det bara att snabbt ge sig över till nästa kanal där förlängnings-spelet mellan ST.Louis och San Jose precis hade inletts. Här blev det dock en längre historia än i Boston då det var mållöst efter den första övertidsperioden.

Avgörandet kom några minuter in i andra övertidsperioden, det var Sharks som gjorde målet och därmed knep en bortamatch direkt i ST.Louis. Riktigt starkt av San Jose.

Här, cirka halv sex på morgonen, gick jag och la mig efter en helt galen natt med förlängningar, galna New York-bor och fullt ös i ungefär fem och en halv timme. En valig natt under Stanley Cup helt enkelt.

***

Det spelades en fjärde match också, men som sagt, jag såg inte den. Den började klockan fyra svensk tid, Phoenix mot Chicago, match ett. Även här blev det förlängning och det var hemmalaget Coyotes som kunde avgöra i den första förlängningsperioden.

3-2 och 1-0 i matcher till Phoenix.

***

I natt rullar partyt vidare, och nu mina damer och herrar. Det här var ändå bara en mellannatt med lite förlängningar och gott och blandat. I natt är det dags för den stora, försenade påsksmällaren att visa upp sig igen.

01.30 i natt svensk tid är det dags för match nummer två i slaget om Pennsylvania mellan Pittsburgh och Philadelphia.

Det spelas fler matcher i natt, men detta är självklart nattens höjdpunkt.

Första matchen bjöd på enastående hockeyunderhållning, och det kommer bara bli bättre ju längre matchserien lider.

Ojvoj, som Bjurman på Sportbladet skulle skrivit.

Återigen, tips. Ladda rätt nu med mat och mycket vätska, helst trocadero. Så ses vi i den ljusa natten efter klockan ett.

// Berra

Brynäs har kopplat grepp

Brynäs vann den andra finalen ikväll mot Skellefteå med 3-2 efter förlängning. Brynäs har kopplat ett litet grepp om finalserien i och med 2-0 i matcher, men det är inte alls på långa vägar avgjort.

Vinner Skellefteå hemma på lördag är det öppet igen, för Skellefteå visade ikväll att man på allvar kan skaka om Brynäs i Läkerol Arena. Helgens matcher (lördag i Skellefteå och söndag i Gävle) kommer avgöra mycket kring var guldet hamnar.

***

Om mindre än en halvtimma brakar partyt lös i Madison Square Garden. New York Rangers mot Ottawa Senators. Kan bli en riktig höjdare.

Natten är ung!

// Berra

Vilken förstanatt!

Ja vilken galen förstanatt det blev av Stanley Cup-slutspelet 2012. Den första matchen i "slaget om Pennsylvania" blev precis så häftig som det snackats om på förhand. Nej förlåt, den blev ännu häftigare.

Pittsburgh kom ut i ett rasande tempo och körde över Philadelphia. 3-0 efter första perioden var i underkant för pingvinerna.

Sen hände något. Philadelphia började sakta men säkert äta sig in i matchen, och med cirka tio minuter kvar av tredje perioden kvitterade Flyers till 3-3.

I förlängningen dröjde det inte länge innan Flyers kunde tysta Consol Energy Center och fixa 1-0 i matchserien. På bortais.

Riktigt imponerande av Flyers. En klassisk vändning av ett klassiskt lag. Jag tippade Philadelphia vidare i den här matchserien med motiveringen att man har en ruskig lagmoral i laget och att man ALDRIG ger upp.

Dessa egenskaper fick vi tydligt bevittna i natt. Men det är en lång väg kvar för Philadelphia, och när Pittsburgh spelar som man gjorde i första perioden är det inget lag som kan stå emot dem.

MEN.

Det är psykiskt knäckande att åka på sådana här förluster då man är i förarsätet i princip hela matchen för att sedan tappa. Vinner inte Penguins nästa match, som också är på hemmais, är det rejäl uppförsbacke för Crosby och grabbarna.

***

Detroit åkte på torsk i första matchen borta mot Nashville. Predators vann med 3-2. Den här matchen började 02.00 så jag såg lite glimtar av den under periodpauserna i Pittsburgh. Nashville är bra. Inget snack.

***

Nattens största skräll stod dock Los Angeles för som bortabesegrade Vancouver med 2-4. En riktig chock för Canucks som nu, precis som Penguins, har lite kniven-mot-strupen-känsla i laget inför nästa hemmamatch i övermorgon.

***

Nu gäller det att ladda om rätt med mat och kost. I natt 01.00 svensk tid kliver Rangers in i handlingarna då man möter Ottawa i match ett. På Garden. I New York.

Räkna med stämning.

Räkna med att jag är vaken.

// Berra

Linus Persson klar

Linus Persson, forward från Bofors, är efter en tids ryktande nu helt klar för Luleå Hockey. Kontraktet är skrivet på två år. 

Så här säger sportchef Bergström till officiella hemsidan:

- Linus Persson är en speedig och tekniskt skicklig anfallsspelare. En poängproducerande högerskytt som har visat bra utveckling och som skaffat sig bra erfarenhet i allsvenskan och som vi känner är redo att ta sin nivå till Elitserien.

// Berra

Rond 1 till Brynäs - efter tennissiffror

Brynäs vann den första finalmatchen ikväll med 3-6. Ruskigt imponerande. Skellefteå kom som vanligt ut starkt på hemmaplan och hade ett klockrent stolpskott efter bara ett par minuter. Men det var Brynäs som målmässigt kopplade ett rejält grepp om matchen.

Ett grepp som man sedan aldrig släppte.

0-2 efter första perioden var inte rättvist. Men det är målen som räknas. Ingenting annat.

Två saker som jag reflekterade över är att Skellefteå hade stora problem med Brynäs enormt snabba spelvändningar. Där krävs det betydligt bättre disciplin i hemjobbet hos Skellefteåspelarna fortsättningsvis.

Någonting annat som Skellefteå hade problem med var Brynäs höga forchecking på Skellefteåbackarna som vid flera tillfällen blev rejält tillbakapressade.

John Klingberg hade ingen rolig kväll, och hemmalagets målvakt Joacim Eriksson gjorde några halvskumma ingripanden.

Nu är det bara att glömma den här matchen och blicka fram emot torsdag då match två väntar i Gävle. Det kommer bli riktigt roliga matcher mellan dessa två lag, och jag tror fortfarande på sju matcher.

***

Till sist. Ett stor grattis till Luleåbacken Daniel Gunnarsson som idag gjorde sitt första landslagsmål i A-landslaget då Sverige besegrade Vitryssland med 4-3 efter straffar i en landskamp.

// Berra

Finaltips: Därför blir det guldfirande i Västerbotten

Imorgon drar det igång. Det alla gått och väntat på. Grundserien, kvartsfinaler och semifinaler är glömt. Nu ska det avgöras. Sveriges två bästa lag säsongen 2011/2012 ska göra upp om guldet.

Vi börjar med att gå igenom de två finallagen.

Skellefteå: Inför säsongen var man inte tippade som något finallag, inte av många i allafall. De tunga tappen av stjärnspelare som Mikko Lehtonen, David Rundblad, Adam Larsson m.fl. gjorde att många trodde på Skellefteå till kvart- eller semifinal, i bästa fall. Skellefteå har motbevisat alla och gjort en strålande säsong så här långt. Efter att ha kommit tvåa i grundserien, efter Luleå, har man slagit ut både Modo och AIK i två tighta slutspelsserier där Skellefteå ändå varit klart bättre. Om Västerbottningarna är bättre än i fjol är svårt att säga, men en sak är säker - man är tyngre och har en bredare trupp denna säsong. Något som kommer bli guldvärt ju längre den här matchserien lider.

Brynäs: Om det var få som trodde på Skellefteå AIK till final så var det ingen som trodde på Brynäs. Ja, ingen förutom tränaren Tommy Jonsson själv som på upptaktsträffen inför säsongen kaxigt stack fram näsan och sa att målet var SM-guld. Nu är Gävle-klubben nära målet. Det är bara att lyfta på hatten för Brynäs som har slagit ut giganter som Frölunda och Färjestad på vägen mot final. Jag räknade kraftigt ut Brynäs inför slutspelet. Med en nedåtstigande trend inför slutspelet var jag säker på att Brynäs skulle bli en mumsbit för stora starka Frölunda. Men ack så fel jag hade. Och i semifinalserien imponerade man ännu mer, och 4-1 i matcher mot regerande mästarna Färjestad går inte att vifta bort. Respekt är ordet.

Så hur slutar då detta? 

Jag tror på sju finalmatcher. Det kommer bli rolig offensiv hockey och tillfälligheter som kommer avgöra (klysché jag vet). Jag tror dock att Skellefteås bredd kommer avgöra. Brynäs har stjärnor som Silfverberg och Järnkrok, samt krigare som Mats Lavander. Men Skellefteå känns tyngre och har fler spelare som kan kliva fram och avgöra. Dessutom har man hemmaplansfördel, vilket kommer bli enormt viktigt i en eventuell sjunde avgörande match. Det känns som att Brynäs chans är att tidigt knipa en match uppe i Skellefteå, ja redan imorgon tisdag, och sen till skillnad från AIK behålla hemmaplansfördelen genom att vinna matcherna i Läkerol Arena.

Men som sagt. Erfarenheterna i Skellefteå från fjolårets finalförlust och tyngden i truppen kommer bli avgörande. Därför blir det guldfest i Västerbotten, och sorg i Gävle.

// Berra

Stora Stanley Cup-tipset: Så slutar det!

Så var grundserien avklarad. 82 matcher med krig, blod, svett och säkert en och annan tår är avklarade. Men nu börjar allvaret. Det är nu vinnare skiljs från medelmåttor.

Nu börjar slaget om the cup!

På onsdag spelas de första kvartsfinalerna och så här tror jag att det kommer sluta.

Vi börjar i öst:

Eastern Conference:

New York Rangers - Ottawa Senators
Kommentar:
Det ska bli intressant att se hur Rangers kommer klara av favoritskapet som man har på sig efter conference-segern. Ottawa kommer bjuda på hårt motstånd och det kommer inte bli någon lätt resa för Tortorellas mannar. Det känns ändå som att Rangers i längden har ett bättre lag vilket slutplaceringen i serien tydligt vittnar om. Dessutom har Rangers the bigg wall, Henrik Lundqvist, längst bak. Det saknas i Ottawa.

Tips: 4-2 i matcher.


Boston Bruins - Washington Capitals
Kommentar:
En intressant matchserie på förhand. Boston är en slutspelsmaskin som är sjukt svåra att slå i en serie på sju matcher. Washington tog sig till slutspel med ett nödrop men har fått upp ångan rejält på slutet. Det här går till sju matcher, där hemmaplan blir avgörande.

Tips: 4-3 i matcher.


Florida Panthers – New Jersey Devils
Kommentar:
Florida har gjort en fantastisk säsong. Från bottenlag till en tredjeplats är mycket imponerande. Tyvärr för Panthers del tror jag att den bristande slutspelsrutinen inom hela föreningen kommer bli för avgörande. Det här fixar Devils relativt enkelt. New Jersey som har vuxit fram som ett riktigt skrällgäng och en het underdog-kandidat till att vinna hela kalaset.

Tips: 2-4 i matcher.


Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers
Kommentar:
Nu börjar vi snacka. Pennsylvania-derby och en matchserie som har alla ingredienser för att bli en riktig klassiker. Pittsburgh är det bättre laget, inget snack. Men Flyers har på senare år vuxit fram som ett riktigt slutspelsgäng, och de klassiska slutspelsmatcherna mot Boston och Chicago för två år sedan sitter fortfarande kvar på hornhinnan. Philadelphia måste skapa kaos i den här matchserien för att gå vidare, och jag tror man kommer lyckas.

Tips: 3-4 i matcher.


Western Conference

Vancouver Canucks - Los Angeles Kings
Kommentar:
Fjolårsfinalisterna Vancouver ser starka ut även i år då man vann västra konferensen. Däremot står Roberto Luongo kvar i målet, och det är inte positivt. Karlns psyke är lika med noll, något som vi tydligt fick bevisat för oss i fjol under finalserien mot Boston. Måtte Canucks forwards leverera framåt, annars kommer Vancouver att få det jobbigt redan i första rundan. Jag tror ändå man grejar det. Med nöd och näppe.

Tips: 4-3 i matcher


St. Louis Blues - San Jose Sharks
Kommentar:
Den här matchserien känns svårtippad. St. Louis känns starka, men jag har ju redan innan säsongen i höstas tippat San Jose som vinnare av Stanley Cup. Så jag måste ju tro på Sharks. Men ack så jämnt och spännande detta kommer bli.

Tips: 2-4 i matcher


Phoenix Coyotes - Chicago Blackhawks
Kommentar:
Phoenix har gjort en fantastisk säsong och tagit sig till en topp tre-placering i väst. Mycket imponerande. Men Chicagos slutspelsrutin kommer göra det svårt för Coyotes att ens vinna mer än en match. Ja, enligt mig är det så stor skillnad på dessa två lag när det gäller slutspel och täta matcher. Chicago är ett mer komplett lag och Blackhawks kommer ganska enkelt kunna segla vidare till nästa runda.

Tips: 1-4 i matcher


Nashville Predators - Detroit Red Wings
Kommentar:
Ojoj, här kommer det bli dramatik. Nashville mot Detroit, två divisions-rivaler som kan varandra utan och innan. Jag tror tyvärr (litet Red Wings-hjärta har jag) att Detroit kommer ryka redan i första omgången. Nashville har ett spännande lag med bland annat svensken Patric Hörnqvist. Detroits målvaktssida med Jimmy Howard som förstamålvakt kommer fälla the red machine. Man har helt enkelt inte nog bra målvakter.

Tips: 4-2 i matcher

***

Så här tror alltså jag att kvartsfinalerna i öst respektive väst kommer sluta. Förmodligen kommer jag väl ha två eller tre rätt om jag har tur, men det är alltid roligt att tippa och se hur fel ute man är.

På onsdag drar festen igång.

Fortsatt trevlig påsksöndag!

// Berra


Skellefteå-Brynäs

Skellefteå besegrade AIK med 5-3 i den sjunde avgörande matchen idag och är därmed klara för SM-final mot Brynäs. Finalspelet drar igång på tisdag med match ett i Skellefteå.

Skellefteå vann mycket rättvist då man sett över hela matchen var klart bättre än AIK. Stockholmarna spelade enligt mitt tycke alldeles för generöst för att kunna vinna idag. Man slarvade med puckar på linjerna och spelade inte så tight som krävs för att vinna i Skellefteå.

Dessutom spelade man alldeles för odisciplinerat då man drog på sig massor med klantiga utvisningar, bland annat en 2+2 för hög klubba. Det håller inte.

AIK-spelarna hyllades långt efter matchen av sin tillresta bortaklack som stod kvar och ropade ut spelarna på isen igen. Bra gjort av AIK:s supportrar. Gnaget har gjort en fantastiskt bra säsong och är värda alla hyllningar man kan få.

Skellefteås säsong fortsätter alltså och det ska bli spännande att se hur matchserien mellan Skellefteå och Brynäs, två offensiva lag, kommer sluta.

Mer tankar inför finalen kommer till veckan.

Nu laddning inför en lång kväll med NHL-hockey.

Fortsatt trevlig påskhelg på er.

Grattis Skellefteå!

// Berra

Inför match sju: Skellefteå är favoriter - men håller nerverna?

Så var det lördag och dags för den sjunde och avgörande matchen mellan Skellefteå och AIK. Jag ska nu försöka ge er mina tankar kring denna mycket speciella match.

Matchen spelas i Skellefteå, och det är inget snack om att det är Skellefteå som är skyhöga favoriter. 13-3 i målskillnad de två senaste matcherna i Västerbotten och tröjor om "tolv segrar" och SM-guld. Det skulle vara ett stort misslyckande för hela föreningen om Skellefteå förlorar idag.

Då är frågan om hur mycket hemmaplansfördelen egentligen är en fördel vid en sådan här sjunde match. Enligt alla som håller på AIK så är det ingen fördel alls, då man menar att det är Skellefteå som har pressen på sig medans AIK kan komma ut på bortaplan och spela hur avslappnat som helst.

I Skellefteå-lägret är man oerhört tydliga med att hemmaplan visst är en fördel idag då man hänvisar till den extra energi man får av sina hemmafans. Och när man tittar tillbaka på de fyra senaste matcherna så kan man inte blunda för att hemmapubliken och hemmaplan har haft stor betydelse, både på Hovet och i Kraft Arena.

Jag är dock inte lika övertygad om att den kommer vara till så jättestor fördel idag. Som jag var inne på i början av inlägget så är det Skellefteå som på hemmaplan har pressen på sig, och då kan nerverna fort börja spöka hos hemmaspelarna.

Frågan är.

Håller nerverna hos Skellefteå-spelarna?


Klarar Skellefteå av att hålla nerverna i styr samtidigt som man får ett tidigt ledningsmål, tror jag att det blir Skellefteå som kommer få spela SM-final mot Brynäs.

AIK:s segerchanser stavas självklart Viktor Fasth. Faller Fasth, faller hela AIK. Det har varit rätt så tydligt under de senaste matcherna. Som Viktor Fasth spelade på Hovet i torsdags så finns det stora chanser för AIK-seger i eftermiddag.

Det känns som att Skellefteå väckte monstret hos honom efter 8-2-krossen i tisdags. Kan Viktor behålla samma fokus som i semifinal sex, samtidigt som AIK kan hålla resultatet nere och jämnt ju längre matchen lider, tror jag att det blir AIK som kommer få spela SM-final mot Brynäs.

Det är omöjligt att på förhand sia om utgången av den här matchen. Men en sak vet jag. Det kommer bli en rysare, där det laget som vågar mest kommer vinna.

Har jag sagt att jag är nöjd över att vara neutral?

Om inte, säger jag det nu i allafall.

// Berra

Alla slutspelslag klara

I natt blev det klart vilka sexton lag som spelar Stanley Cup-slutspel år 2012, världens häftigaste slutspel inom idrottsvärlden. 

Bland annat blev, på förhand favorittippade Washington, klara för slutspel i natt efter stor dramatik då man besegrade Florida och knep åttondeplatsen före Buffalo. Imorgon spelas sista omgången, omgång 82 alltså.

Det är fortfarande oklart på olika håll kring vilka som får möta vilka eftersom vissa placeringar inom topp åtta kan ändras beroende på morgondagens resultat.

Så jag väntar med tips och kommentarer kring åttondelsfinalerna tills dess att sluttabellen är helt spikad, dvs söndagmorgon.

En sak är då säker. Vi får ett galet Pennsylvania-derby mellan fyran Pittsburgh och femman Philadelphia, dessa två lag kan inte hamna på någon annan placering oavsett hur det går imorgon.

För just det, just dessa två gäng möts imorgon i omgång 82, i det sista grundserie-derbyt. Oj vad underhållande det kommer bli att kika på. Även om det inte gäller någonting resultatmässigt så kommer det bli hur häftigt som helst, eftersom det handlar om att sätta sig i respekt inför den kommande matchserien lagen emellan.

I det senaste derbyt förra helgen rök samtliga spelare på isen och tränare i båda lagen ihop. Vi har sjuk underhållning att vänta oss framöver.

Men det är fler lag än dessa två som kommer bjuda på storslagen idrottsunderhållning cirka två månader framöver. Slutspelet drar igång på onsdag den 11 april, nu till veckan alltså. Och finalerna brukar sluta där strax före midsommar.

Helt fantastiskt. Men först omgång 82 imorgon alltså, och sedan slutspelstipset på söndag någon gång.

Och mitt i all denna NHL-yra. Glöm för allt i världen inte bort match sju mellan Skellefteå och AIK imorgon. Vilken hockeydag det kommer bli!

// Berra

Matchs sju på lördag - häftigt!

Ja vi får en sjunde och helt avgörande semifinal på lördag mellan Skellefteå och AIK i Skellefteå Kraft Arena. Detta efter att AIK ikväll besegrat Skellefteå med 2-1, båda hemmamålen gjorda av Robert Rosén.

Skellefteås mål gjordes av Bud Holloway.

Det märktes att det var vinna eller försvinna som gällde för AIK som efter en trevande förstaperiod kom ut och tog tag i matchen i andra och tredje perioden.

Framburna av sin helt enorma hemmapublik kunde alltså "gnaget" hålla undan och få till en sjunde avgörande match på lördag, självaste påskafton. 

Riktigt häftigt.

Det ska bli intressant att se hur matchen kommer arta sig. Jag är ganska säker på att det inte kommer bli nå 5-1 eller 8-2 som de två senaste matcherna i Västerbotten. Båda lagen kommer sälja sig otroligt dyrt för att nå final och det kan inte bli bättre än så här.

Jag som neutral åskådare är riktigt glad över att AIK vann ikväll och fick fram en sjunde avgörande match. En match sju är bland det häftigaste man kan uppleva inom ishockey.

Men gladast över denna sjunde match på lördag är Brynäs. Klubben har varit klara för final sen i tisdags och kan bara sitta och njuta av att se hur Skellefteå och AIK krämar ur varenda gnutta energi ur samtliga av sina spelare ikväll, och inte minst - på lördag.

// Berra 

Vilken uppvisning!

Jag var på plats i Skellefteå ikväll för att bevittna den femte semifinalen mellan Skellefteå och AIK. Jag hade hoppats på en jämn match och långt övertidsspel. Precis i smaken för en åskådare som inte har känslor hos något av lagen. 

Vad jag fick se?

Ett hemmalag som fullständigt mosade råtta efter råtta ute på isen. Ett hemmalag som vann skotten med 24-4 i första perioden och som tillslut kunde vinna med hela 8-2.

Oavsett om man håller på Skellefteå, AIK eller är neutral så kan man bara konstatera: 8-2 är för stora siffror i en semifinal.

En riktig hockeyuppvisning av Skellefteå som nu bara är en seger från en ny SM-final. Nu väntar match sex på Hovet på torsdag.

Ska bli spännande att se om AIK orkar hämta kraft efter ännu en utskåpning och få fram en sjunde avgörande semifinal i Västerbotten på lördag, eller om Skellefteå ska stänga matchserien redan på torsdag i Stockholm.


***

Brynäs är klara för SM-final efter kvällens 4-2-seger mot Färjestad och totalt 4-1 i matcher. Jag är ruskigt imponerad av Tommy Jonssons mannar. 4-1 mot Färjestad går inte att vifta bort, det är bara att lyfta på hatten och gratulera till en välförtjänt finalplats.

***

Kvällens största grattis ska dock Rögle BK ha. Rögle är klara för elitserien nästa säsong. Vem trodde det före säsongen? 

Vilken prestation Skåne-klubben har gjort. Mycket imponerande. Det andra laget från kvalserien som får spela elitserien nästa säsong är Timrå som i och med kvällens vinst mot Leksand säkrade nytt kontrakt.

// Berra

Viktig AIK-seger

AIK besegrade Skellefteå med 5-3 på Hovet i en match som var riktigt underhållande för det neutrala ögat. AIK hade två gånger om en tvåmåls-ledning men Skellefteå spelade bra i andra perioden och hade 3-3 inför tredje.

I tredje var det dock inget snack. AIK fullständigt sköljde över gästerna. En sådan dominans har jag inte sett på länge i en hockeymatch på den här nivån.

Skellefteå ska tacka sin fenomenala målvakt Joakim Eriksson för att man resultatmässigt var med så pass långt in i tredje perioden som man var.

Men när Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson onödigt och klantigt drog på sig en trippingutvisning i anfallszon orkade inte ens Eriksson i målet stå emot längre.

Robert Rosén kunde snyggt lirka in 4-3 mellan benen på Joakim och sätta Hovet i gungning. Sedan kom också slutresultatet 5-3 genom Daniel Rudslätt.

Det här var en viktig seger för AIK. Hade Skellefteå fått 3-1 i matcher hade det med största säkerhet varit godnatt för Stockholmarna i Skellefteå på tisdag.

Nu är det istället Skellefteå som har press på sig att vinna hemma. Gör man inte det har AIK ett ypperligt läge att bli klara för final på Hovet på torsdag.

Men en match i taget.

***

Brynäs fortsätter att imponera stort. Dagens seger med 0-3 i Karlstad var imponerande, och nu kan man stänga matchserien på tisdag hemma i Gävle.

// Berra

Djurgården i allsvenskan

Nu är det ett par timmar sedan det hände. Det är fortfarande svårt att ta in. Djurgårdens IF, mesta mästarna som har 35 raka säsonger i elitserien, spelar nästa säsong i allsvenskan.

Det är helt ofattabart hur ett lag av denna kvalité på pappret kan åka ut ur högsta divisionen. Djurgården har tappat allt vad klubbkänsla och identitet heter.

Nu ska det bli spännande att se hur lång, eller kort tid, det kommer ta för kluben att ta sig tillbaka till hockeyns finrum.

***

I eftermiddag fortsätter semifinalerna i SM-slutspelet. Det känns som måstematcher för AIK och Färjestad som har hemmais och ligger under med 1-2 i sina respektive matchserier.

Blir en rolig eftermidag.

***

Till sist. Hoppet om en elitserieplats lever fortfarande för Leksand. I och med segern mot Djurgården är man fyra poäng efter Rögle då det återstår två omgångar att spela.

I nästa omgång, som spelas på tisdag, möts Timrå-Leksand och Örebro-Rögle. Viktiga matcher alltså där lagen som "inte har något att spela för" kan vara med och påverka utgången av rysaren.

Snacka om att det kommer bli dramatik in i det sista.

Djurgården möter Bofors.

// Berra


RSS 2.0