Kvartsfinaltipset 2015

På tisdagskvällen korades det sista kvartsfinallaget i Karlstad och nu vet vi alltså vilka åtta lag som kommer göra upp om ”LeMat” i SM-Slutspelet 2015. Det har således blivit dags att tippa hur de fyra kvartsfinalserierna kommer sluta. 

 

Så här tror jag att första rundan i årets slutspel kommer arta sig:

 

Skellefteå-Brynäs 4-1 i matcher
Kommentar:
Att med bortaplansnackdel möta giganten Färjestads BK i Play-in, och dessutom slå ut FBK, måste ses som en bragdartad bedrift av ”Bulans” mannar. Jag tror dock att en viss mättnad kan infinna sig i Gävle-laget över det man presterat hittills, och Skellefteå kommer bli en alldeles för svår nöt att knäcka för Brynäs. SAIK tar detta över fem matcher.

 

Frölunda-Luleå 2-4 i matcher
Kommentar:
Hade någon frågat mig i januari hur en eventuell slutspelsserie mellan dessa lag skulle gå, hade jag tveklöst tippat Frölunda som vinnare. Nu är jag dock inte alls lika säker. Är det något av topplagen som Luleå har ett stort mentalt övertag på så är det Roger Rönnbergs mannar. CHL-final-segern den fjärde februari och vinsten i omgång 55 i Coop Arena då Frölunda inte lyckades göra ett enda mål framåt. Luleå har hittat rätt i spelet. En köttmur i mittzon, få misstag och brutal tyngd offensivt. Kan dessutom powerplay-spelet lossna för norrbottningarna tror jag på en mini-skräll här. Luleå Hockey vidare över sex matcher.

 

Växjö-Örebro 4-1 i matcher
Kommentar:
Örebro gjorde en riktigt bra grundserie och många håller Närkes stolthet som en joker inför det kommande slutspelet. Jag tror inte alls på Örebro. Grundserie är en sak, slutspel något helt annat. Det har lag som till exempel Luleå genom åren bittert fått erfara. Växjö förfogar över ett betydligt bättre material och kommer städa av ett orutinerat Örebro över fem matcher. 

 

Linköping-HV71 4-3 i matcher
Kommentar:
Detta kommer bli en stenhård och superjämn matchserie. Linköping med sina offensiva kvalitéer, ett väloljat powerplay och en backsida som tillhör seriens bästa. Mot ett framgångstörstande HV71 med tunga rutinerade pjäser som Teemu Laine, Mattias Tedenby, Andreas Jämtin, Chris Campoli och Erik Christensen. Precis som Linköping förfogar även HV71 över ett ruskigt vasst powerplay. I denna matchserie kommer de små marginalerna bli avgörande och laget vars spelare kan minimera misstagen och hålla huvudet kallt när det hettar till, kommer avancera till semifinal. Jag tror detta kommer gå till sju matcher. Väl där tar LHC hem det med hjälp av hemmaplansfördelen. 

 

På torsdag drar slutspelsfesten igång. Underbar tid som väntar! 

 

***

 

Stort grattis till Karlskrona HK som ikväll grejade SHL-avancemanget. 3-1 i matcher mot Västerås och resan som Blekinge-klubben har gjort är helt galet imponerande. Bara att lyfta på hatten. Välkomna upp i finrummet!

 

// Berra


Det blir rock´n-roll i tre matcher!

Inför kvartsfinalserien mellan Luleå och Djurgården 2011 skrev jag att det skulle bli "rock`n-roll över sju matcher". Det blev mycket riktigt rock´n-roll i sju matcher, och än mer därtill.
 
Den episka kvartsfinalserien där psykningar haglade mellan klubbarna, spelare anmäldes till höger och vänster och där Djurgården bara var 1.55 från att vända 0-3 till seger med 4-3 i matcher, blev en historisk batalj i svensk hockey, en batalj vi som fick följa den på plats aldrig kommer glömma. 
 
Nu ställs lagen mot varandra igen. På lördag väntar den första fighten i bäst av tre mellan dessa kombatanter som på senare år blivit värsta ärkerivalerna.
 
Efterdyningarna från "The Big Brawl" år 2000, när alla spelare i Luleå och Djurgården slogs på isen och Jarmo Myllys fortfarande var verksam i Luleå Hockey, hade lagt sig när dessa två föreningar i SM-slutspelet 2011 ställdes mot varandra.
 
Sedan dess har hatet och känslorna mellan klubbarna trappats upp. I år har det även eskalerat efter Johan Forsbergs fula armbågstackling på Daniel Fernholm, Ahléns "hämndaktion" på Hovet i slutet av januari och förra veckans möte där Jonathan Granström utmanade just Mikael Ahlén på en regelrätt fight, som dock domarna avbröt innan den ens börjat. 
 
Det märks tydligt hur dessa klubbar inte tycker om varandra, och avskyn från Luleåborna mot 08-orna har aldrig varit större känns det som, och vice versa så klart. På sociala medier får Johan Forsberg redan "hotfulla" meddelanden officiellt från diverese Djurgårdssupportrar, och de flesta Luleåanhängare, så även undertecknad, kan intyga att det skulle vara enormt skönt att få slå ut Djurgården och skicka Breitholtz pojkar på semester.
 
Så, hur går det då? Jag trodde på maximalt antal matcher inför kvartsfinalsserien 2011, och jag tror på maximalt antal matcher även denna gång. 
 
Sett till materialet spelare för spelare ska bara Luleå vinna detta. Jag tror dock som sagt att det kommer gå till tre matcher. Djurgården har en fanatisk hemmapublik på Hovet och även om domarna säger att dem inte påverkas av trycket där, så påverkas dem. Vi är alla människor.
 
Djurgården kommer vinna sin hemmamatch. Det kommer även Luleå att göra, men det kommer krävas två hemmasegrar för Luleå. Norrbottningarna kommer gå vidare till kvartsfinal med 2-1 i matcher där man kommer ställas mot Skellefteå. 
 
Därmed tror jag alltså att Färjestad kommer bli en för tuff nöt att knäcka för "Bulans" gäng. Tyvärr. Där går Färjestad vidare med 2-0 i matcher.
 
***
 
Imorgon drar den allsvenska finalen igång mellan Västerås och Karlskrona. På torsdag inleds den korta och hyperintensiva "slutspelsserien", och på lördag startar alltså play-in med match ett i Luleå och Karlstad.
 
Sa jag att vår bästa tid är nu? 
 
// Berra

RSS 2.0