Stolt Luleåsupporter

Luleå Hockey har gjort en helt makalös säsong. I princip ingen trodde på det här laget inför säsongen. Man har överbevisat allt och alla. Att säsongen tog slut ikväll, mot ett bättre hockeylag spelare för spelare, känns inte alls speciellt surt.

Det här har väckt intresse kring norr-hockeyn och detta tror jag kommer visa sig i en positiv form i framtiden. Luleå Hockeys varumärke har stärkts oerhört mycket och som det känns just nu så ser nästa säsong ut att kunna bli riktigt bra.

Tack för alla ögonblick ni har gett oss den här säsongen. Ni är välförtjänta av semester nu.

Nu ska det bli intressant att se hur det går i SM-finalen mellan Färjestad och Skellefteå som drar igång på tisdag. Lägger mitt tips på Färjestad.

Jag är oerhört stolt över att ha fått följa det här laget denna säsong. Nu väntar som sagt finalspel, slutspurten av kvalserien, Stanley Cup-slutspelet, Hockey-VM och framför allt - silly season.

Som ni ser så finns det all anledning till att hockeypennan kommer få glöda länge till, ja hela året runt.

Men återgår till bloggen först söndagkväll. Imorgonbitti åker jag till fjällen för skidsemester några dagar. Men som sagt, på söndagkväll är jag igång igen. Då kan Växjö ha säkrat elitserieplasten.

Kan inte sluta säga det.

Jag är stolt.

// Berra

Ikväll kan det vara över

Ikväll kan denna fantastiska säsong från Luleå Hockey vara över. Vinner Skellefteå är Luleå utslagna, efter en galet bra säsong.

Men väntar med att hylla laget tills säsongen verkligen är över. Det här laget går inte att räkna bort föräns man har förlorat den fjärde matchen.

För Luleå gäller det att komma ut inför sin hemmapublik, släppa all press, spela och ha hur roligt som helst. Man har ingenting att förlora.

Så här gjorde man i den sjunde avgörande kvartsfinalen hemma mot Djurgården - och ni såg hur det gick då.

Det är bäddat för en fantastisk hockeyafton i Coop Arena. När vi traskar över parkeringen utanför Coop ikväll efter slutsignalen, hoppas jag att vi har en sjunde match att blicka fram emot.

// Berra

Lakers Lakers Lakers!!

Snacka om att hockey-sverige kokar just nu. Inte nog med semifinalserien mellan Skellefteå och Luleå.

Växjö Lakers är på väg att ta sig till elitserien.

Ikväll besegrade man Modo på straffar och leder kvalserien med hela sex poängs marginal ner till missat avancemang - och det återstår tre omgångar. Växjö kan säkra elitserieplatsen på söndag då man möter jumbon Örebro på bortais.

Örebro som ikväll, helt överraskande, bortaslog Södertälje med klara 4-1. Det spetsar till detta ytterligare. Rögle bortabesegrade Mora, det innebär därmed att Rögle just nu ligger tvåa och har grepp om den andra plasten till hockeyns finrum.

Som det ser ut just nu kommer de två gamla elitserielagen få spela allsvenskan till hösten. Men det är tre omgångar kvar och det kommer bli ett ruskigt krig om andraplasten.

Förstaplatsen anser jag vara klar. Det ska till en totalkatastrof om Växjö ska lyckas tappa detta.

På söndag fortsätter dramat i kvalserien, imorgon är det semifinalhockey i Coop Arena. Det är många viktiga matcher den här tiden på året...

// Berra

Fleury klar för Luleå

Luleå Hockey har gjort klart med den franske skyttekungen Damien Fleury. Kontraktet är skrivet på två år. Ett bra nyförvärv - frågan är vem han ersätter. Intressant att se.

Här har ni mer infromation om honom.

Elias Fälth spelar imorgon. Mer inför den sjätte semifinalen under morgondagen.


// Berra

Skellefteå har jätteläge...

...att nå final efter att klart rättvist vunnit mot Luleå ikväll med 2-0. Skellefteå började bäst och jag har sällan sett en sådan utspelning av ett hockeylag live som under de första tio minutrarna i första perioden.

Det var bara ett lag på banan - Skellefteå. Västerbottningarna kunde rättvist ta ledningen genom Anders Söderberg i mitten av första.

Luleå höjde sig i andra perioden och skapade några farliga kvitteringschanser även i tredje akten. Men sett över hela matchen var det inget snack om saken.

Skellefteå flög stundtals ifrån Luleå ute på isen. Jimmie Ericsson dödade Luleås förhoppningar om ännu en sudden då han skickade in pucken i tom bur med femton sekunder kvar att spela.

Nu gäller det att satsa allt på torsdag där vinst bara är ett måste. Annars är denna fantastiska, ja helt underbara, säsong över. Men vi väntar med hyllningarna till det här laget tills dess att det verkligen är färdigspelat.

Får Luleå fram en sjunde avgörande match kommer det mest troligt bli årets batalj nere i Kraft Arena på lördageftermiddag. Men en sak i sänder, match på torsdag i Coop Arena. Blir galet spännande.

// Berra

Omöjligt att spå utgången

Så är det snart dags för den femte semifinalen mellan Skellefteå och Luleå. Att tippa hur detta slutar är omöjligt.  Jag tror mycket väl det kan bli mer än tre perioder även denna kväll.

Luleå måste upp i samma fina nivå som de två tidigare bortamatcherna denna smeifinal - då finns det absolut möjlighet till en seger ikväll.

Det gäller dessutom att utnyttja sina numerära överlägen - för många kommer det inte att bli. Samtidigt måste man hålla sig kalla på planen och inte dra på sig onödiga utvisningar. För att ge bort intiativet till Skellefteå - det är nog bland det sämsta du kan göra där nere.

Det kommer bli tight och förmodligen någon felstuds som kommer vara avgörande igen. Jonathan Hedström gästar TV4-studion ikväll. Synd att jag inte kan se sändningen då jag kommer vara på plats nere i Skellefteå.

Hade varit roligt att se den förre Luleå- och Skellefteåspelaren ge sina åsikter kring den här semifinalserien.

Nerverna börjar göra sig till känna.

Snart bär det av söderut.

Detta blir spännande!

// Berra

Olausson tillbaka

Efter dagens träning meddelade Thomas "Bulan" Berglund att man räknar med att ha tillbaka alla spelare förutom Elias Fälth till morgondagens femte semifinal

Därmed är Niklas Olausson tillbaka efter febern.

Robin Jonsson klev av under gårdagens match. Dessutom är det småskavanker på ett flertal spelare, bland annat på Topi Jaakola, Pierre Johnsson och Pär Arlbrandt.

Men lagledningen räknar som sagt med att dessa spelare är med imorgon. Otroligt viktigt. Vinner inte Luleå nere i Skellefteå imorgon blir det tufft att nå en finalplats.

Och man lär behöva allt spelarmaterial som finns tillgängligt - för det kommer inte bli lätt.

Mer inför den femte semifinalen kommer senare under morgondagen.

// Berra

Tillbaka på ruta 1

Skellefteå drar det längsta strået igen ikväll och därmed är vi tillbaka på ruta 1 i den här matchserien. Luleå lyckades få matchen till sudden då Pierre Johnsson kvitterade med tolv sekunder kvar. Den inställningen att aldrig ge sig är häftig att se.

Dock var det bland de enda postivia med Luleåögon sett denna kväll. Det var emellanåt slarvigt och man blev rejält tillbakatryckta i egen zon av Skellefteå.

I övertiden studsade pucken Skellefteås väg och Erik Forsell kunde för andra gången under denna helg sänka Luleå.

Finns ingen anledning att analysera sönder den här matchen. Skellefteå har haft studsarna med sig i de två senaste matcherna och 2-2 i matcher tycker jag är fullt rättvist.

Nu väntar en femte batalj nere i Skellefteå på tisdag.

Jag tror på sudden...

// Berra

Ännu en nyckelmatch att vänta

Jag skrev igår att lördagens match var en nyckelmatch för Skellefteå om man skulle kunna hålla upp förhoppningen om en finalplats. Man vann och har läge att kvittera till 2-2 borta i Luleå i eftermiddag.

Vid närmare eftertanke är även detta en stor nyckelmatch för en här serien. Med facit hur det gick igår så känns den här matchen otroligt betydelsefull att vinna.

Vinner Luleå idag går man upp till 3-1 och skaffar sig två matchbollar. Då tror jag att det är kört för Västerbottningarna.

Skulle Skellefteå vinna är det ett helt annat läge. Då är det 2-2 och man har återigen hemmafördel. Man får hem matchserien till Kraft Arena på tisdag och kan gå upp till 3-2 i mather. Dessutom MÅSTE Luleå vinna minst en gång till där nere om man förlorar idag.

Ni ser hur viktig dagens match är.

Jag skrev inför den här matchserien att jag tror att Skellefteå inte kommer lyckas vinna i Coop Arena under slutspelet. Det står jag fast vid.


Jag tror på ännu en slutspelsfest i Coop Arena.

// Berra


Skellefteå dödade sudden-spöket

Skellefteå reducerade till 1-2 i matcher ikväll efter att man avgjort i sudden och vunnit - med just 2-1. Erik Forsell blev stor hjälte för hemmalaget med sina två mål.

Luleå gjorde en mycket bra match och tog ledningen med 0-1 i mitten av den tredje perioden genom Jonas Berglund. Men Skellefteå skulle bara vinna ikväll och tillslut fick man hål på Anders Nilsson och kvitteringen var ett faktum.

Det var inte orättvist att Skellefteå avgjorde i sudden. Synd bara att det ska hända i samband med en solklar utvisning på Skellefteås Jimmie Ericcson - som inte blev något.

Ericsson slog undan skridskorna på Luleåbacken Fredrik Styrman så han ramlade framför målet. Fredrik fick med sig Jimmie ner på isen - därför tror jag att domarna friade. Det är ändå för dåligt och det skulle ha varit en tvåa för interference på Skellefteå-forwarden.

Men som sagt, Skellefteå var trots allt värda segern ikväll och kunde ha avgjort under ordinarie tid om man inte mött en storspelande Anders Nilsson som motade nästan allt.

Ny match redan om cirka sexton timmar. Ska bli intressant att se vilket av lagen som har mest ork kvar. Uppladdningen har börjat.

***

Till något tråkigt. Jonas Fahlman, journalist på Västerbottens Folkblad, är inte omtyckt av Luleåsupportrarna. Har en del åsikter om honom även jag, men dem tar vi en annan gång.

Ikväll gick hatet över gränsen. Det var efter matchen som Fahlman passerade bortstå då det började hagla flaskor och mynt ner mot honom. Detta är såklart inte på någogt sätt acceptabelt och riktigt tråkigt. 

– Det kändes som att bli beskjuten av en hagelsvärm. Det smällde i plexiglaset och kastades och smälldes och for flaskor mot mig, säger Fahlman till Sportbladet.

Jag är dock inte ett dugg förvånad. Fahlman har under hela säsongen, mer eller mindre, kommit med provocerande inlägg på sin blogg och krönikor i tidningen mot Luleå Hockey. Ikväll rann hatet över.

Riktigt tragiskt.

// Berra


Vila Niniimaa idag

Elias Fälth spelar inte som alla vet. Sen är det tveksamt om hur det blir med Janne Niniimaa till kvällens match. Min åsikt är att man ska vila honom även idag och att han ska spela imorgon.

Luleå är så pass bra tränade och kommer garanterat flytta upp Oskar Nilsson i truppen, eventuellt ytterligare någon back. Det blir inte några problem att orka.

Det är Skellefteå som måste framåt och kommer kräma ut allt som krävs, så att Luleå skulle falla på grund av dålig ork ikväll har jag mycket svårt att se.

Nu beger jag mig ner mot Västerbotten och Kraft Arena. Hoppas och tror på ännu en fantastiskt spännande tillställning.



// Berra

Nyckelmatch idag

Dags för semifinal nummer 3 idag i Skelelfteå Kraft Arena. Och det är verkligen en nyckelmatch för den här matchserien. Vinner Skellefteå idag har man chans att utjämna till 2-2 i matcher redan imorgon uppe i Luleå.

Skulle Luleå vinna idag tror jag det blir 4-0 i matcher. För man missar inte ett läge att slå ut Skellefteå i Coop Arena på söndag.

Men en match i taget, för Skellefteå finns det bara ett läge. Fullt ös framåt - det måste bli vinst för Västerbottningarna ikväll.

För Luleå handlar det om att spela sitt spel lika konsekvent som tidigare, samt att ha mer energi där ute än vad man hade under första halvan av matchen i torsdags.

Ju längre matchen lider och det är jämnt eller mållöst - ju mer gynnar det Luleå.

Tror Luleå måste göra en kanonmatch om det ska bli seger ikväll - för Skellefteå kommer släppa helt på handbromsen. Men kan man visa upp den enorma arbetsmoral och inställning som man har i laget så kan allt hända.

// Berra

Mellandag

Fredag och mellandag i det täta spelschemat i semifinalserierna.

Luleå tog en viktig seger igår och man ska inte alls ropa hej förrän man är över ån. Men som jag skrev inför matchen tror jag att Luleå i och med gårdagens vinst grejar detta.

Man har alla studsar med sig och är effektiva då chanserna dyker upp. Dessutom har man psykologiskt övertag på Skellefteå som sliter och spelar bättre i stora delar av matcherna. Att då inte få någon utdelning i form av seger och ligga under med 0-2 i matcher tar enormt på psyket. 

Luleå måste dock upp några snäpp rent spelmässigt om det ska bli vinst nere i Kraft Arena imorgon. För man kommer inte ha sånt enormt flyt i varenda match och det gäller att alla detaljer stämmer i spelet om vi ska ha chans att avgöra hemma på söndag.

Arbetsmoralen behöver man inte ändra på - den är helt enorm. 



// Berra

Luleå kopplade greppet

Luleå gör ingen höjdarmatch rent spelmässigt ikväll. Iallafall inte i de två första perioderna. Skellefteå hade ledningen med 2-3 inför tredje och jag började tro på 1-1 i matcher.

Men den arbetsmoral och den inställning som Luleå visar upp kväll efter kväll gjorde återigen att det blev fest i Coop Arena. Efter en slumppuck som via Petter Granbergs skridsko ställde Hadelöv helt stod det 3-3 och matchen gick till sudden.

Och där vet ni ju hur det slutade.

Luleå är enormt starka i sudden och uttrycket "bäst när det gäller" passar klockrent in på det här laget. Simon Hjalmarsson blev hjälte då han slet sig loss från backen och tryckte in segerpucken bakom Hadelöv.

Man släpper helt på handbromsen i sudden och det är bevisligen en vinnande taktik. Nu väntar match i Skellefteå Kraft Arena på lördag, vinner Luleå då ska det till ett mirakel om Skellefteå ska spela sm-final.

Tror det kommer bli riktigt tufft nere i Skellefteå på lördag, men just därför kommer väl Luleå att vinna.

För ordet logiskt  - det existerar inte i den här matchserien.

// Berra

Ikväll kan Luleå koppla greppet om matchserien

Luleå har redan skaffat sig fördel i smeifinal-serien mot Skellefteå efter borta-segern i tisdags. Ikväll kan man koppla ett ordentligt grepp då det väntar hemmamatch i Coop Arena.

Inför kvällen är det en del frågor. Spelar Niniimaa och Styrman? Cam Abbott tillbaka, särar man på tvillingarna?

Det är osäkert om de två backarna kommer till spel men båda säger själv att de ska spela. Vi får helt enkelt vänta och se till där kring 18.15 då spelarna skrinar ut på isen för uppvärmning.

Mats Lavander är sjuk.

Min åsikt angående bröderna Abbott är att man inte ska sära på dem. Även om Hjalmarsson har gjort det suveränt med Chris och Joonas Vihko så känner tvillingarna varandra ut och in och ska spela i samma kedja.

I Skellefteå är det osäkert om den unge backtallangen Adam Larsson kommer till spel. Anders Söderberg och Pierre-Edouard Bellemare ska vara redo för spel.

19.00 släpps pucken i ett slutsålt och kokande Coop Arena. Vinner Skellefteå är det fördel för Västerbottningarna igen. Vinner Luleå tror jag man kommer spela final om några veckor.

Viktig match ikväll med andra ord.

// Berra


En heroisk match av Luleå!

Ingen Styrman.

Ingen Janne Niniimaa.

Ingen Cam Abbott.

Fyra ordinarie backar.

Det var vad Luleå kom till spel med inför matchen. Efter matchen kan vi konstatera att Luleå har 1-0 i matchserien efter en riktig krigar-seger nere i Kraft Arena.

Luleå kom ut starkast och gick upp till 0-2. Skellefteå kom dock tillbaka och det stod 2-2 inför tredje perioden. Där tog Luleå ledningen, men Skellefteå skulle komma tillbaka och Fredrik Warg kunde kvittera och ta matchen till sudden.

Där fick Skellefteå chans på chans med en man mer att avgöra - men man tog den inte.

Istället kunde Konstantin Komarek ta upp pucken i anfallszon och efter en dramatik, som inte är bra för personer med svagt hjärta, avgjorde Anders "Burra" Burström och tystade hemmastå.

Pär Arlbrandt gör sin bästa match på hur länge som helst. Två mål och två bra lägen där det var nära att han fick avgöra i sudden. Otroligt viktigt för Luleå att det stämmer för Olausson och Arlbrandt.

Anders Nilsson fortsätter att storspela. Mer behöver jag inte säga.

Nu får man njuta av detta ikväll, imorgon gäller det för spelarna att ladda om inför semifinal två på torsdag.

Räkna med att det kommer vara tryck i Coop Arena.

// Berra

Snart brakar det lös!

Nu är vi där. Det är bara några timmar kvar tills den häftigaste semifinalserien på otroligt länge i svensk ishockey drar igång.

Kvällens match blir precis som övriga matcher otroligt viktig, och vinner Luleå ikväll har man helt klart fördel och ett riktigt bra läge att slå ut Skellefteå. Men en match i taget är det som gäller, efter match två kan det vara fördel Skellefteå igen och vi vet att verkligen allt kan hända i det här slutspelet.

Hoppas verkligen att det blir slutsålt ikväll, men tydligen verkar det ha varit något strul med bokning av biljetter via internet. Tycker det är skandal om någon av semifinalerna inte blir fullsatta på grund av internetstrul.

Kommer följa kvällens match framför TV:n, sedan blir det att vara på plats torsdag (Coop Arena), lördag (Kraft Arena), söndag (Coop Arena) och tisdag (Kraft Arena).

Tisdagens match är ju den femte semifinalen men har ändå bokat till den också, för mer än fyra matcher - det blir de.

Snart kör vi!




// Berra

Inga inför-inlägg

Inget av lagen kommer bjuda på mycket till laguppställningar. Dessutom finns det bara risk att tjata ut det här med att det kommer bli så sjukt jämnt och spännande. Det kommer det bli, men ser ingen anledning att sitta och skriva samma meningar inför varje match.

Därför kommer det inte att bli några inför-match inlägg under semifinalen. Bloggen kommer ändå hållas så uppdaterad som möjligt och jag kommer skriva innan matcherna - men inte på samma sätt.


// Berra

Kommer bli en galen semifinal!

Luleå mot Skellefteå. Det kommer bli en sjuk matchserie med en ruskig stämning på läktarna i samtliga matcher.

Skellefteå med sin brutala offensiva hockey som även fått ordning på defensiven. Mot Luleå med sitt tighta försvarsspel och sina blixtsnabba spelvändningar. Dessutom börjar offensiven kugga i för Norrbottningarna bättre och bättre.

Jag brukar ju tippa inför matchserierna men håller mig från ett tips i denna matchserie, det är omöjligt att veta utgången.

Vem som än går till final så är denna semifinal guldvärd för Norrlandshockeyn som har haft det tungt ett par säsonger, man märker redan vilket enormt intresse det är inför denna matchserie. Alla man pratar med och alla man hör prata så gäller det hockey i nio fall av tio.

Imorgon drar det igång nere i Skellefteå och det skulle vara en drömstart för Luleå att knipa första matchen och sedan ta hem matchseiren till Coop Arena och gå upp till 2-0 i matcher.

Jag tror nämligen inte att Luleå kommer förlora på hemmais mot Skellefteå under denna semifinal. Det är ett sånt enormt tryck i Coop Arena att av de övriga tre lag som återstår i slutspelet är det endast Färjestad som skulle kunna knipa en seger uppe i Norrbottens björnide.

Som sagt, vågar mig inte på något tips - men en sak vet jag. Det kommer bli några fruktansvärda veckor för oss som har hjärtat i något av lagen som ska göra upp.

Snart är vi där.

// Berra

Luleå är i semifinal!

Luleå Hockey slår ut Djurgården efter en helt galen tillställning i Coop Arena. Luleå hamnade ständigt i underläge, 1-0, 2-1, 3-2. 

Vid ställningen 3-2 med tre minuter kvar av matchen fick Luleå med sig en utvisning. Jonas Rönnqvist gjorde då ett genidrag då han plockade ut Anders Nilsson och satsade på spel sex mot fyra.

Detta gav resultat, med två minuter kvar skickade Simon Hjalmarsson in kvitteringen. Förlängingen blev ett ställningskrig med chanser åt bägge håll.

Luleå ville dock mer och 13.45 in i fjärde perioden kunde Robin Jonsson avgöra och frälsa ett rött, kokande Coop Arena.

Joonas Vihko gjorde två mål ikväll och vilket lyft förstakedjan fick då Cam Abbott inte var med. Låter kanske konstigt men jag börjar bli mer och mer osäker på om Cam ska lira med brorsan.

Tycker mest han åker runt och försvarar Chris ute på isen, mycket till poäng har han inte gjort under slutspelet. Hjalmarsson gör ett jättejobb idag och det är så kul att han får göra mål.

Nu väntar semifinal mot Skellefteå, matchserien drar igång redan på tisdag nere i Kraft Arena.

Jösses...

// Berra

Locket på av Luleå

Luleå Hockey vill inte släppa någon laguppställning. Vi vet alltså inte om Janne Niniimaa kommer till spel ikväll. Jag tror inte han gör det. Direkt efter hemkomsten från senaste matchen åkte finländaren till Umeå för att magnetröntga sitt sargade knä.

Vi får helt enkelt vänta och se.

Nu beger jag mig mot Coop Arena. Vilken rysare vi har framför oss!

// Berra

Nu kom det - Abbott och Ölvestad stängs av

Beslutet har kommit. Cam Abbott stängs av i dagens match plus från en eventuell första semifinal. Jimmie Ölvestad stängs av tre matcher och finns alltså inte med på isen ikväll. Marcus Nilsson frias och får spela.

Rätt så väntat beslut om ni frågar mig. Det enda som möjligtvis får mig att rycka lite på ögonbrynen är att det blir två matcher för Cam. Men som sagt, rätt så väntat.

Detta innebär alltså att Elias Fälth och Cam Abbott saknas i hemmalaget. Jonas Berglund hade magsjuka i fredags och jag vet inte om han kommer till spel idag. Lagen bjuder inte på mycket till laguppställningar i dessa tider.

 I Djurgården saknas Nils Ekman och Jimmie Ölvestad. Det är mycket osäkert om Marcus Krüger kommer till spel idag.

// Berra


Inför kvartsfinal 7 - nu ska det avgöras

För ett år sedan upplevde jag en sjunde avgörande kvartsfinal som neutral åskådare. Jag befann mig nere i Skellefteå där jag såg Västerbottningarna slå ut Färjestad. 

Slutresultatet skrevs till 2-1 och man såg hur mycket hemmaplan spelade in under matchen. Idag är det dags för mig att återigen uppleva en sjunde avgörande kvartsfinal, och den här gången har jag hjärtat i ett av lagen som ska göra upp ute på isen.

Det kommer bli fullt ös i Coop Arena och det är självklart omöjligt att veta hur detta kommer sluta. Jag tror dock att hemmaplan kommer spela in en hel del och att Luleå fixar det här tillslut. 

Besluten om hurvida trion Cam Abbott, Jimme Ölvestad och Marcus Nilsson kommer till spel idag presenteras vid lunch som jag skrev tidigare.

Jag hoppas att de fyra herrarna med visselpipor pallar trycket idag och att matchen får avgöras efter regelboken.

// Berra

Det är krig!

Det råder krig inför den avgörande kvartsfinalen. Djurgården anmälde Cam Abbott för sparken mot Zibanejad i fredags. Nu svarar Luleå med att anmäla två av Djurgårdens viktigaste utespelare, Jimmie Ölvestad och Marcus Nilsson.

Det har blåst upp till krig och allt talar för en sjuk tillställning i Coop Arena i eftermiddag. Beslut om Abbott, Ölvestad och Nilsson kommer vid lunchtid idag.

Läs detta.

LÄNK

// Berra

Det blir en avgörande match

Luleå gör en bra bortamatch och hade 0-0 en bra bit in i tredje perioden. Luleå orkar dock inte hålla emot och tillslut får Djurgården hål på Anders Nilsson.

Det blir 2-0 till Djurgården inför ett gungande Globen och därmed får vi se en sjunde och helt avgörande kvartsfinal på söndag i Coop Arena.

Det kommer inte bli vackert, det kommer inte bli något finlir, men en sak är jag säker på att det kommer bli - nämligen kamp.

I kvällens match var det ställningskrig i större delar av matchen och då kan ni tänka er hur det kommer se ut på söndag. Det känns som att Djurgården har ett litet mentalt övertag på Luleå efter att ha vunnit tre raka matcher och hämtat in 3-0 till 3-3 i matchserien.

På söndag ska det avgöras och det kommer vara galet nervöst. Hoppas bara att Luleåspelarna kan hålla nerverna under kontroll, annars kan Djurgården bli historiska...

***

Det blir en sjunde avgörande match även i matchserien mellan Skellefteå och Linköping. Såg sista tolv minutrarna av den matchen ikväll eftersom Luleås match slutat betydligt tidigare än denna tillställning.

Skellefteå hade 2-2 och jag började tro på förlängning, då klev Jan Hlavac fram och satte dit 3-2. Skellefteå plockade ut Hadelöv men man orkade inte komma igen och istället gjorde LHC 4-2 i tom kasse. 

Västerbottningarna har helt klart stor fördel i och med hemmaplan där man är otroligt starka men precis som i Luleås matchserie ska det spelas om det och det känns svårt att sia om utgången.


// Berra

Inför kvartsfinal 6

Det råder inget tvivel om att Globen kommer koka ikväll. Djurgården måste vinna och spelare, publik m.m. kommer göra allt som krävs för att få fram en sjunde avgörande match på söndag.

I Djurgården saknades Marcus Krüger, Stefan Lassen och Nils Ekman senast. Det är oklart angående vilka av dessa herrar som kommer till spel ikväll. Det enda vi vet är att Nils inte spelar.

Luleå saknar Elias Fälth samt Jonas Berglund som är magsjuk.

Luleå måste vara ruskigt effektiva i powerplay då man väl får chanser. För numerära överlägen kommer Luleå inte bli bortskämda med ikväll. Publiken kommer sätta en otrolig press på domarna som jag hoppas pallar trycket.

Jag är dock inte säker på att domarna pallar trycket från 13 000 galna djurgårds-anhängare och för att vi ska slippa en avgörande match på söndag krävs det att Luleå utnyttjar powerplay-spelet samt att Anders Nilsson gör sin livs match i kassen.

Dessutom måste försvarsspelet fungera klockrent i fem mot fem. För Djurgården är ett skickligare lag och har visat sig starkast med lika många man på banan de senaste två matcherna.

Laddar upp inför kvällens dramatik med en heldag på Vallsberget där skidåkning, landhockey och annat trevligt väntar.

God morgon.



Lyckas Luleå tysta Globen ikväll och ta sig till semifinal för första gången på tio år - eller får vi en sjunde och helt avgörande kvartsfinal i Coop Arena på söndag?

// Berra


Ny torsk

Djurgården krigade ner Luleå i Coop Arena och därmed fixade man fram en sjätte kvartsfinal också. Luleå såg sega ut och Djurgården växer för varje match som går.

Nu väntar match på fredag i Globen, vilket kommer bli otroligt tufft. Luleå måste höja sig avsevärt om man inte vill spela en avgörande match på söndag. Slarv, felpass och allmänt dålig glöd känneteckande hemmalaget ikväll.

Marginalerna var heller inte med hemmalaget ikväll. Simon Hjalmarsson hade ett friläge som slutade med ribbträff. Om Luleå hade fått 1-0 där hade detta mycket väl kunnat sluta med hemmaseger. Nu vann Djurgården istället och det fullt rättvist.

***

Färjestad besegrade Brynäs ikväll och är därmed som andra lag i slutspelet klara för semifinal. Man möter AIK.

***

Skellefteå vann ikväll och har nu 3-2 i matcher mot Linköping. Nu måste Linköping vinna på fredag i Cloetta Center.

// Berra

Inför kvartsfinal 5

Ikväll kan Luleå bli klara för semifinal. Men då krävs seger ikväll i Coop Arena mot Djurgården.

Luleå saknar backen Elias Fälth. Niklas Olausson var sjuk senast och det är oklart om han kommer till spel ikväll.

Djurgården saknar Nils Ekman och Marcus Krüger. Mika Hannula som saknades senast verkar mest trolgit vara tillbaka i spel ikväll.

Det känns som att det är viktigt att Luleå kniper en seger ikväll och säkrar semifinalen. Vid förlust väntar bortamatch på Hovet på fredag och då kan det plötsligt bli 3-3 i matcher och en avgörande sjunde match i Coop Arena.

Inget snack om att kvällens match är viktig. Självklart är jag på plats som vanligt och förhoppningsvis är det ett annat motståndarlag som står på andra sidan mittlinjen nästa gång jag sätter min fot i Coop Arena.

// Berra

AIK:s superskräll!

AIK slår ut Hv71 med 4-0 i matcher. Ikväll vann man på Hovet med 4-1.

Hv var tvugna att vinna ikväll och spelade ut AIK stundtals i andra perioden. AIK har dock Viktor Fasth där bak som återigen gör en fenomenal match.

AIK är i semifinal som drar igång nästa vecka.

Imponerande.

Mycket imponerande.


// Berra

Luleå lyckades inte knyta ihop säcken

Luleå hade chans att spela sig till semifinal ikväll. Men Djurgården tog sista chansen och reducerade till 3-1 i matchserien.

Djurgården var bättre i två perioder, ändå stod det bara 1-1 inför tredje. Väl där blev det rejäl dramatik. Djurgården gjorde 2-1, men det dröjde inte speciellt länge innan Luleå hade kvitterat genom Karl Fabricius.

Sedan får Djurgården med sig en ytterst tveksam utvisning som drabbade Konstantin Komarek. I powerplay kunde Djurgården också göra 3-2.

Luleå satsade allt framåt då man plockade målvakten Anders Nilsson. Man var ett ribbskott från 3-3 men istället kunde Djurgården göra 4-2 i tom kasse.

Surt men bara att acceptera. Nu blir det hemmamatch på onsdag i ett kokande Coop Arena. Ska Djurgården vinna då måste man vara ruskigt bra. Jag tror Luleå stänger matchserien då. Djurgården orkar inte kriga ner Luleå en match till - defenitivt inte på bortais.

***

Skellefteå gjorde tydligen en riktig grisarmatch då man slog Linköping borta med 0-1. Fördel Skellefteå nu då det är 2-2 i matchserien och närmast match i Kraft Arena på onsdag.

***

Färjestad slog Brynäs borta ikväll med 1-2. Nu blir det tufft gör Gävle-laget att ta sig till semifinal. Match i Karlstad härnäst och även om man vann där nere senast i lördags så tror jag inte Färjestad släpper in Brynäs i den här matchserien en gång till.

// Berra

Ölvestad spelar ikväll

Ca en timme kvar till nedsläpp på Hovet. Djurgårdens Jimmie Ölvestad är tillbaka i spel. Det började snackas om Jimmie till kvällens match redan imorse och jag förstod direkt att han kommer spela. Nu har alltså det defenitiva beskedet kommit.

Djurgården måste satsa allt dem har och även om forwarden kanske inte är hundraprocentigt återställd, så är det helt rätt av Djurgården att kasta in Jimmie ikväll.


// Berra


Olausson sjuk

Passningsgeniet och centern Niklas Olausson missar kvällens match på grund av feber. Daniel Mannberg kommer finnas med ombytt.

Länk

// Berra


Inför kvartsfinal 4

Ikväll kan Luleå skicka ut Djurgården ur slutspelet. Men då krävs seger nere på Hovet, och jag tror det kommer bli tufft. Djurgården måste vinna och kommer kriga för sin överlevnad i denna matchserie.

I hemmalaget är Jimmie Ölvestad och Nils Ekman långtidsskadade. Senast saknades dessutom Marcus Krüger och Mika Hannula på grund av sjukdom. Det är oklart om dessa kommer till spel ikväll.

Luleå saknar bara Elias Fälth. Samma lag som sist med andra ord.

Som jag skrev tidigare så kommer det bli stenhårt ikväll. Frågan är om Djurgården lyckas ladda om, för det såg uppgivet ut hos många av Djurgårdsspelarna efter slutsignalen i lördags.

Och fortsätter man att fokusera på att få motståndarna ur balans och lägga energi på fel saker så har Luleå bra chans att nolla Djurgården i matchserien ikväll.

Jag tror inte ens ett världskrig utanför arenan skulle få årets Luleå Hockey att tappa fokus på vad man ska göra på isen. Alla spelare vet vad man ska göra och har full koll på var man har lagkamraterna ute på isen. Motståndarna skiter man fullständigt i.

Det är mycket på grund av detta som man ikväll har möjlighet att som första lag bli klara för semifinal i SM-slutspelet.


// Berra

Mitt kvalserietips

Ikväll drar kvalserien till Elitserien igång. En skräckserie för Elitserie-lagen som har allt att förlora. De Allsvenska lagen däremot, kan spela utan press och har allt att vinna.

Så här ser min sluttabell ut. Så här tror jag det kommer sluta efter tio omgångar:

1. Modo
2. Södertälje

3. Rögle
4. Växjö
5. Mora
6. Örebro

Kommentar: Att placera årets kvalserielag i en tabell är svårt - under sträcket. Vilka två lag som spelar i Elitserien nästa säsong är enligt mig glasklart. Både Modo och Södertälje har för bra lag för att något av dessa Allsvenska lag ska kunna komma före dem i en serie på tio omgångar. Tycker det är kul med någon nykomling men detta år tror jag inte vi får något nytt lag i högsta serien.


// Berra

Dagen efter

Söndag och en ledig vilodag från hockeyn. Måste ändå bara få länka detta klipp till er läsare så ni som inte var på plats i Coop Arena igår ändå får en liten insikt om hur stämningen var under matchen.

Vi kommer in då Lavander sätter 2-1. 

Titta.

Lyssna.

Njut.

LÄNK

// Berra

Saknar ord

En magisk kväll i Coop Arena. Hallen bar fram Luleå Hockey till 3-0 i matcher då man besegrade Djurgården med 3-1. Järnkaminerna var på plats, men mer än en rökbomb som försenade matchen en halvtimme lyckades man inte åstadkomma.

Det var inga vana målskyttar som klev fram idag. Joonas Vihko gav hemmalaget ledningen i den andra perioden, minns knappt när han gjorde mål senast. Djurgården kvitterade sedan i numerärt överläge.

Den tredje perioden blev ett ställningskrig där ett riktigt skitmål avgjorde. Mats Lavander kunde med hjälp av skridskon få in pucken bakom Mark Owuya. Kul för Mats som även han har haft rejäl måltorka ett bra tag.

Jonas Berglund kunde punktera tillställningen med 3-1 i tom bur. Återigen fokuserar Djurgården på Luleå och enligt mig lägger man mer energi på Luleå än på sitt eget spel. Detta straffade sig - för tredje matchen i rad.

Luleå har läge att nolla Djurgården i matchserien på måndag nere på Hovet. Jag tror dock Luleå får det tufft och att vi får uppleva en till kvartsfinal i Coop Arena på onsdag - inte mig emot.

Luleå marscherar mot semifinal -  vem bryr sig om melodifestival?

// Berra


AIK och inför kvartsfinal 3

Ska börja med lite tankar kring gårdagen. AIK slog HV71 på bortais med 1-3 och är ruskigt nära att skicka de regerande mästarna ut ur slutspeelt - redan i kvarten.

Såg inte matchen men Viktor Fasth ska ha storspelat och ett talesätt inom sportens värld gör sig återigen påminnt.
"Motivation slår klass"

Jag tror AIK fixar detta. Även om det kan vara svårt att knyta ihop säcken och vinna den fjärde matchen så har man för stort försprång för att HV ska hinna ikapp.

Så till dagens bravader. Luleå tar emot Djurgården för det tredje mötet i matchserien. Luleå leder med 2-0 i matcher och kan i princip döda matchserien om man vinner idag.

För ett 0-3 underläge i matcher vänder inte Djurgården, men vi är inte där ännu. Detta är helt klart en nyckelmatch för matchserien. Vinner Luleå tror jag som sagt att det blir jobbigt för Djurgården att ta sig till semifinal. Vinner däremot Djurgården idag är det 2-1 och matchserien lever i allra högsta grad.

I Luleå saknas Elias Fälth. Frågetecken på Pierre Johnsson som tvingades kliva av senast. Anders Nilsson självklart i målet.

Djurgården saknar långtidsskadade duon Nils Ekman och Jimmie Ölvestad.

Det vankas slutspelsfest i Coop Arena och det kommer säkerligen bli en fantastisk stämning. Jag tror Luleå vinner denna match. Fortsätter man med sin disciplinerade defensiv så ska detta inte vara några större bekymmer.

// Berra

Luleåvinst på Hovet!

Luleå gör en enorm krigarinsats på Hovet då man vinner med 1-2 och går upp till 2-0 i matchserien. Djurgården började bäst och tog ledningen genom Mika Hannula.

Luleå kom in i matchen och i andra perioden kunde Konstantin Komarek tysta Djurgårds-klacken då han skyfflade in kvitteringen.

I den tredje perioden sköt Chris Abbott in 2-1 tidigt. Djurgården försökte sedan komma in i matchen men som så ofta förr stängde Luleå igen matchen på ett alldeles lysande sätt. Djurgården har stora problem med Norrbottningarnas snuskigt disciplinerade försvarsspel över hela banan.

Anders Nilsson gör återigen en kanonmatch. Hans räddning vid ställningen 1-0 till Djurgården då Daniel Brodin hade öppet mål var mer eller mindre matchavgörande. 

Efter match ett syftade många "experter" på att Djurgården och Hardy Nilsson var tvugna att hitta på något för att få hål på Luleås defensiv. Efter denna match kan vi konstera att Hardy får fortsätta att leta lösningar.

Luleå har satt sig i ett riktigt bra läge inför fortsättningen då man kan gå upp till 3-0 i matcher hemma i Coop Arena på lördag.

***

Skellefteå åkte på en rejäl torsk nere i Linköping. 5-1 skrevs siffrorna till.

// Berra

Inför kvartsfinal 2

Ikväll smäller det på Hovet. Det är dags för det andra mötet mellan Luleå och Djurgården. Stockholmarna har hemmaplan och det är helt klart fördel Djurgården ikväll. Skulle dock Luleå vinna så tror jag DIF får det svårt att vända på matchserien. Men en match i taget.

Djurgården saknar långtidsskadade Nils Ekman och Jimmie Ölvestad. Dessutom saknades Stefan Ridderwall senast.

I Luleå är det endast Elias Fälth som inte kommer till spel. Janne Niniimaa genomförde hela matchen senast och spelar ikväll alltså. David Rautio är tillbaka efter sjukdom men det är Anders Nilsson som får fortsätta mellan stolparna.

Det kommer bli jämnt och tight även ikväll. Det känns som att det blir Djurgårdsseger ikväll. Hovet i ett slutspel är inte roligt att uppleva som motståndare. Svaret på hur det går får ikväll.



Djurgården kommer som vanligt bäras fram av sin enorma publik på Hovet.

// Berra

Stefan Johansson avgjorde

AIK nollar Hv71 med 3-0 ikväll i den andra kvartsfinalen. Gnaget dominerade tillställningen de två första perioderna och ledde rättvist med 2-0 inför sista perioden.

Hv71 kom ut i tredje och pressade på för att komma ikapp AIK - till ingen nytta. Efter fenomenalt målvaktsspel av Viktor Fasth kunde Piteåsonen Stefan Johansson fastställa 3-0 i tom kasse.

Hv71 är nu under rejäl press och det känns som att seger hemma på fredag är ett måste för Jönköpings-laget. Vinner AIK även den matchen ser det mörkt ut för Janne Karlssons mannar.




AIK-publiken bar återigen fram sitt lag på Hovet. Vilken fantastisk stämning. Hv måste knipa en match på bortais för att gå vidare - just nu känns det otroligt tufft.

// Berra

Rond 1 till Luleå

Luleå grejade en viktig seger ikväll då man satte sig i förarsätet direkt i kvartsfinalsserien. Luleå tog tidigt ledningen efter mål av Pär Arlbrandt.

Detta såg länge ut att bli matchens enda mål men efter en riktig groda av Anders Nilsson med två minuter kvar av tredje kunde Djurgården kvittera och få till en förlängning.

Väl i förlängningen dröjde det bara tjugotvå sekunder innan Sebastian Enterfeldt kunde avgöra matchen i powerplay.

En mycket rafflande tillställning i Coop Arena och detta kommer bli ruskigt jämnt. Sju matcher som sagt.

Anders Nilsson gjorde förutom tavlan en mycket bra match då han storspelade genom hela matchen. Skönt att det slutade med seger så Anders inte behöver känna sig som någon syndabock.

Kvällen bjöd även på en fantastisk inramning i Coop Arena där man verkligen kände att publiken längtat efter att få se slutspelshockey - så även jag.

Janne Niniimaa höll hela matchen och gjorde det riktigt bra dessutom. Om Luleå ska gå långt är det viktigt att han får vara hel. Bra comeback ikväll alltså.

Ny match på torsdag nere i Hovet, vilken rysare...

***

Skellefteå inledde med att slå Linköping ikväll i deras första kvartsfinal. Även denna match gick till sudden och där var det Mikko Lehtonen som kunde styra in Tim Erixons slagskott och fastställa slutresultatet 4-3.

***

Imorgon väntar match två mellan AIK och Hv71. Vilket drag det kommer bli på Hovet!


// Berra

Inför Kvartsfinal 1

Ikväll är det så dags. Luleå mot Djurgården - dags för match ett. Det kommer bli galet, fartfyllt, ja helt enkelt fantastiskt!

Luleå får tillbaka backarna Pierre Johnsson och Topi Jaakola. Fälth spelar inte och Janne Niniima är osäker. Han sa igår till NSD efter träningen att knäet kändes bra och att planen är att han ska spela. Återkommer mer om Niniimaa under dagen om något blir klart - spel eller inte. Anders Nilsson vaktar med största säkerhet målet.

Senast saknades David Printz, Nils Ekman, Jimmie Ölvestad, Kristoffer Ottosson och Mika Zibanejad i Djurgården. Det är oklart hur laget kommer se ut ikväll.

Om Luleå ska ha en chans att slå ut Djurgården så känns detta som en given nyckelmatch. Luleå behöver "bara" vinna hemmamatcherna, även om man vunnit nere på Hovet denna säsong så är Hovet under grundserien och Hovet under ett slutspel två helt skillda världar.

Laddar inför kvällen med hockeysnack och en fika på stan. 19.00 släpps pucken - klockan 18.00 är jag på plats i Coop Arena.

Nu kör vi!




// Berra

Rättvist och imponerande

AIK slår Hv71 på bortais i match ett med 2-4. AIK gör en kanonmatch då man pressade HV över hela banan och spelade med en grym energi. AIK hade ledningen med 0-4, HV spelade upp sig men var aldrig nära att komma ikapp.

AIK har satt sig i förarsätet. Nu väntar match på onsdag på Hovet - där AIK-publiken kommer bära fram sitt lag.

Det ska bli intressant att se om Hv71 kan lyckas lösa detta och vända på matchserien. Om HV spelar som man gjorde idag kommer HV inte vinna en enda match i denna serie.


// Berra

Så slutar kvartsfinalerna

Ikväll drar slutspelet igång, och så här tror jag kvartsfinalerna kommer sluta.

Luleå-Djurgården 4-3
Kommentar:
Denna matchserie kommer bli ruskigt intressant att följa. Två lag som vill spela offensiv ishockey och ställa om spelet snabbt. Jag tror Luleå drar det längsta strået då man slår Djurgården hemma i en sjunde och avgörande match.

Skellefteå-Linköping 4-3
Kommentar:
Kommer även här bli en ruskigt spännande och tight matchserie. Men hemmaplan har större betydelse än vad många tror och därför kommer Skellefteå vinna då även denna serie går till sju matcher.

Hv71-AIK 4-2
Kommentar:
Jag tror AIK kan sprattla till och plocka två matcher. Men Hv71 är ett för bra lag och allt annat än HV-seger i denna kvartsfinalsserie skulle vara en dunderskräll.

Färjestad-Brynäs 4-1
Kommentar:
Ett skadedrabbat Brynäs mot ett Färjestad som har visat god form den senaste tiden. Det här vinner Färjestad tämligen enkelt.

Så tror jag det går. Ikväll smygstartar alltså Hv71-AIK för att inte krocka med Djurgårdens matcher mot Luleå på Hovet.

// Berra

Jag älskar detta!

AIK totalsågar HV:s stjärnor.

Djurgården ska tackla sönder Luleå.

Jämtin psykar Skellefteå. "Våran tränare har mer erfarenhet".

"Linköping är favoriter, det är en storklubb". Anders Forsberg lägger över trycket på Linköping.

Jag fullkomligt älskar detta spel inför kvartsfinalerna. Även om det är mycket snack så triggar det upp stämningen och känslorna mellan lagen och lagens supportrar.

Jag som följer Luleå extra hårt fastnar givetvis för rubriken "Vi ska tackla sönder Luleå". Djurgårdsspelarna har tydligen en hemlig lista på vilka man ska spela extra hårt mot. Bröderna Abbott, halvskadade Janne Niniimaa och orutinerade Fredrik Styrman är bland annat namn som finns med på listan.

Detta tänder bara Luleå än mer och Fabricius är snabbt ute och replikerar med att den där taktiken inte kommer fungera.

Sitter och garvar framför min dator då jag läser alla de möjliga och omöjliga kängor och smutskastningar mellan lagen.

Det är slutspel och imorgon drar det igång.

Otroligt häftigt.


// Berra

Luleå VS Djurgården - det kommer bli rock´n roll i sju matcher

Luleå förlorade med 0-1 mot Frölunda. Göteborgarna var mer desperata och ville mer ute på isen. Finns inte mycket mer att säga. Luleå kändes sega och verkade redan ladda inför slutspelet. Frölunda fixade i och med segern en niondeplats och undvek därmed kvalserien.

Kvala sig kvar, det får Modo och Södertälje göra. AIK knep sista slutspelsplatsen - imponerande av nykomlingen.

Kvartsfinalerna blir följande:

Hv71-AIK

Färjestad-Brynäs

Skellefteå-Linköping

Luleå-Djurgården

Luleå får alltså Djurgården som kvartsfinalmotståndare. Längtar redan nu tills på tisdag då det brakar lös i Coop Arena för match ett. Detta är två lag som inte är rädda för att spela offensivt och aggresivt. Det kommer bli rock´n roll i sju matcher. För sju matcher - det blir de.

Kommer med ett tips om hur samtliga kvartsfinalserier kommer sluta på måndag förmiddag.

Ha en fortsatt trevlig helg!

// Berra

Inför Luleå-Frölunda

Så var den här - den sista omgången. En omgång som för Luleå inte gäller något rent placeringsmässigt i tabellen. Däremot tycker jag ändå att det är viktigt att man med den fina form man har får avsluta grundserien med seger och fortsätta in i slutspelet med samma fina formkurva.

I hemmalaget är det dock en hel del spelare som saknas till kvällens match, kanske inte så förvånande. Janne Niniimaa, Elias Fälth och Pierre Johnsson spelar inte.

Sedan är det frågetecken på en del spelare. Anders Burström, Sebastian Miejer och Daniel Mannberg spelade inte senast och det är tveksamt om dessa herrar kommer till spel ikväll. Anders Nilsson vaktar målet.

Frölunda saknar Pavel Skrbek, Mika Pyörälä och Dragan Umicevic.

Det kommer bli tufft ikväll då Frölunda kommer kräma ur allt man har för att placera sig så långt upp i tabellen som möjligt för att undvika kvalspel. Jag tror Luleå som vanligt kommer ge gärnet, sen med vilket spelarmaterial - det får vi se. Tror ändå på tre poäng.

Mitt Tips: Luleå-Frölunda 4-2



// Berra

Jonsson nära förlängning

Backen Robin Jonsson är nära en kontraktförlängning med Luleå Hockey. Luleå har sedan tidigare kontrakt med Elias Fälth, Topi Jaakola och Jan Sandström. Robin blir alltså Luleås fjärde back inför kommande säsong - om han skriver på. Det verkar vara rätt nära då man ser detta uttalande av agenten.

- Det handlar om ett tvåårskontrakt, säger agenten Tommy Öström.

Som sagt, det verkar rätt nära och enligt mig är det helt rätt. Robin är en stabil defensiv pjäs som är viktig att ha i ett lag.

***

Ikväll står Division1-innebandy på agendan då Wibax Patriots möter IBK Luleå. Matchstart 19.00 på Normalmia, och dessutom - gratis varmkorv! 

Far dit vet ja. 


// Berra

Bara att buga och bocka

Inför säsongen tippade jag Luleå åtta. Mycket hjärta i det tipset som lika väl kunde varit lägre ner i tabellen. Jonas Rönnqvist har tillsammans med tränarkollegorna överbevisat alla som tvivlade på detta lag inför säsongen - så även mig.

Jonas och "Bulan" har, med sin klara syn på ishockey, lyckats skapa en lagmaskin som är otroligt svår att stoppa då spelet fungerar.

Man ska inte bara hylla tränarna - spelarna gör ett galet jobb ute på isen. Man ser verkligen hur viktigt det är att få alla spelare att dra åt samma håll - att tro på det man gör.

Vi ska komma ihåg att gårdagens match mot Modo genomfördes med en hel del juniorer och med två av de tyngsta pjäserna på backsidan skadade. Man blir mållös bara nu då man sitter och skriver dessa rader.

Nu ska vi inte hylla allt för mycket. Ett mål är uppnått, att vinna fler matcher än vad man förlorar. Nu väntar hemmamatch imorgon lördag mot Frölunda och sedan drar sluspelsfesten igång.

Det ska bli intressant att se vilket lag som blir Luleås motståndare. Vilket lag än Luleå får möta så tror jag man har bra chanser att ta sig till semifinal. 

Vem hade kunnat tro det i mitten på September?

// Berra

Grattis Jörgen!

Jörgen tar hem kvällens tipstävling med sina fyra rätt tipstävlingen som var säsongens sista. Grattis!

Luleå tog ikväll sin andra raka straff-seger då man nollade Modo i Fjällräven Center. Niklas Olausson och Chris Abbott visade vägen i straffläggningen, tillsammans med Anders Nilsson.

Modo dominerade kraftigt större delen av matchen men Luleå går inte att få stopp på för tillfället. Otroligt imponerande att plocka två poäng borta mot ett Modo som slåss om varje millimeter.

Linköping förlorade mot AIK ikväll med 1-2 och därmed säkrade Luleå fjärdeplatsen ikväll. Grymt starkt av Norrbottningarna!

Skellefteå, som föll mot Djurgården ikväll, har seriesegern i egna händer. Men då bör man vinna på lördag mot Linköping hemma.

Just nu är man en poäng före Färjestad och Hv71, det känns som att åtminstone ett av dessa två lag som jagar Skellefteå kommer vinna på lördag. Alltså viktigt att Skellefteå slår Linköping på lördag - även för att få in en vinnande känsla i laget. 

I streckstriden är det fortsatt stenhårt. Just nu ligger AIK på den sista slutspelsplatsen men det kan teoretiskt sett bli så att AIK hamnar i kvalserien efter att den sista omgången är färdigspelad.

På lördag avgörs det.

// Berra

Tipstävling - omgång 17

Vi har kommit fram till säsongens sista tipstävling. Så här tror jag det går i torsdagens omgång:

Modo-Luleå 1
Kommentar: Modo jagar slutspel, hemmatch och revanschlusta efter senaste förlusten väger över till tre poäng för Modo.

Linköping-AIK X
Kommentar: AIK kommer sälja sig dyrt och Linköping såg bleka ut senast. Tror på kryss här.

Djurgården-Skellefteå 1
Kommentar: Skellefteå åkte på en tung förlust senast samtidigt som Djurgården imponerande bortabesegrade Linköping. Djurgården är starka på Hovet och det blir tre poäng till hemmalaget här.

Södertälje-Timrå 2
Kommentar: Hade suttit fint med en helgardering här för det kan sluta hur som helst. Timrå är stärkta efter vändningen och två poäng hemma mot Hv71 senast och jag tror man kämpar ner Södertälje i denna match.

Frölunda-Färjestad 2
Kommentar: Ett Färjestad som är i kalasform mot ett Frölunda som inte kommer palla pressen från hemmapubliken. Solklar tvåa.

Hv71-Brynäs 1
Kommentar: Hemmamatch och Hv har fattat att man håller på att ge bort seriesegern och skärper till sig. Tre poäng till Jönköping här.

Totalt antal mål denna omgång: 30 stycken

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!

// Berra

Tungt - Elias Fälth

Mycket att skriva om en kväll som denna - vilket är fantastiskt roligt. Hittills har det varit mycket positivt - nu något som inte alls är lika kul.

Elias Fälth klev ut ikväll i slutet av den första perioden och säsongen kan mycket troligt vara över för Luleå-backen. Otroligt tråkigt.

Läs själva.

Länk

// Berra

Rautio förtjänar berömm

David Rautio hade inte spelat en match i Elitserien på väldigt länge. Ikväll kom han in - och stängde igen, nästan helt. Ett insläppt mål på 28 skott är riktigt imponerande.

Man får även påstå att han ikväll överglänste AIK:målvakten Viktor Fasth eftersom det blev Luleå som drog det längsta strået i förlängningen - där målvakterna har en stor betydelse.

Skönt för Davids självförtroende. Men jag hoppas ändå att Anders Nilsson får stå de två återstående matcherna plus i slutspelet. Anders är förstamålvakt och nu vet vi att Luleå har en andramålvakt som håller i täta matcher.

Nu en kvällsmacka och snart Late Night Elitserien på TV4 Sport 22.30. Missa inte det.


// Berra


AIK straffade av Luleå

Luleå bortaslog AIK ikväll med 1-2 efter straffar. Skönt att man lyckas knipa extrapoängen och eftersom Djurgården besegrade Linköping är Luleå nya tabellfyror med två omgångar kvar att spela.

Sebastian Enterfeldt blev matchhjälte då han avgjorde i straffläggningen och fixade bonuspoängen. Såg som sagt inte matchen men kan konstatera att Luleå vänder underläge till seger - för fjärde matchen i rad.

Ska inte skriva så mycket mer om Luleås match. Låt mig istället få ägna några rader åt denna magiska afton som innehöll det mesta. Det var en fantastisk kväll hemma framför TV:n där man kastades mellan allt från tränare på isen till kvitteringar med bara ett fåtal sekunder kvar.

Skellefteå förlorade toppmötet mot Färjestad med hela 2-6. Vet inte vad som hände annat än att Skellefteå återigen rasar ihop efter att ha tagit ledningen i en match.

Streckstriden är tokjämn efter kvällens galna omgång. Det skiljer nu endast två(!) poäng mellan lag åtta och lag tolv i serien.

Vilken rysare...

// Berra


Arlbrandt till Linköping

Både Sportbladet och Expressen skriver att Pär Arlbrandt är klar för Linköping. Inga inblandade har valt att kommentera uppgifterna och det är inte alls hundraprocentigt att detta stämmer.

Stämmer eller inte, det är ett smart drag av LHC som går ut och psykar Luleå - konkurrenten om fjärdeplatsen. Man gör allt för att rubba Luleå och skapa oballans i laget - smart av Linköping.

För det är givetvis ingen slump att uppgifterna kommer just nu med tre omgångar kvar av grundserien. Men på den här nivån är sådant tillåtet och det ska bli intressant att se om Luleå har något att svara med.

Fortsättning följer.


// Berra

Inför AIK-Luleå: Rautio i målet

Tre matcher återstår, och kampen om fjärdeplatsen ska till att avgöras denna vecka. För Luleå väntar ikväll AIK på Hovet. Ingen lätt uppgift med tanke på den situaion Stockholms-laget befinner sig i om man tittar på tabellen.

I hemmalaget är alla spelare tillgängliga men trion Johan Andersson och bröderna Ahlström står utanför laget eftersom man anser att dessa tre inte presterat tillräckligt.

I Luleå är Jan Sandström tillbaka i laget och Janne Niniimaa spelar självklart inte, det ska dock inte dröja länge innan han kan spela. Ingen Lavander på isen ikväll heller då hans sambo väntar barn.

Det mest anmärkningsvärda är att David Rautio vaktar kassen ikväll. Rätt beslut om man tänker på att det är viktigt att ha igång två målvakter inför slutspelet om en skulle gå sönder. Samtidigt är det strid om fjärdeplatsen och osäkert om David kommer hålla ikväll efter att inte spelat match på ca en månad. Jaja, är det någon av de tre återstående matcherna som han ska spela är det den här - vi får helt enkelt se hur det går.

Tight och tätt kommer det bli, som vanligt när Luleå möter AIK. Norrbottningarna är inne i en kalasform och jag tror på tre poäng även ikväll.

Mitt Tips: AIK-Luleå 1-2

PS. Väljer bort Luleås match ikväll för att titta på rysaren Frölunda-Modo istället - vilken match det kommer bli!


// Berra

RSS 2.0