Dessa lag får hemmafördel i slutspelet

Tidigare idag tippade jag upplösningen i streckstriden. Nu ska jag ge min syn på vilka lag som slutar på topp fyra och hur man kommer placera sig.

Så här ser det ut nu:

1. Skellefteå 94P
2. Hv71        90P
3. Färjestad  90P
4. Linköping  84P

5. Luleå        84P

Linköping har alltså just nu fjärdeplatsen eftersom man har bättre målskillnad än Luleå.

Så här tror jag att det slutar:

1. Skellefteå: Två av tre återstående matcher på hemmais och jag tror varken HV eller Färjestad kommer lyckas ta in fyra poäng på Skellefteå de tre sista matcherna.

2. Färjestad: Karlstad-laget är i riktigt bra form och kommer knipa andraplasten.

3. Hv71: Är inte bra just nu. Darrigt spel där det framför allt är försvarsspelet som inte alls fungerar. Jag tror Hv blir trea. En riktigt bra placering för de flesta lagen i serien, men skulle det bli så här tror jag det skulle vara en besvikelse för klubben. Dock blir de alltid att räkna med i ett slutspel.

4. Luleå: Norrbottningarna är inne i ett riktigt stim och det känns som att det borde bli minst sex poäng på de tre återstående matcherna.

5. Linköping: Har ett lättare program kvar än vad Luleå har då man har två hemmamatcher de tre sista omgångarna. Tror ändå inte att man lyckas ro hem alla sex poängen i de två hemmamatcherna mot Djurgården och AIK. Någonstans kommer något poäng ryka. Skellefteå borta i sista omgången blir inga poäng för Östergöta-laget som slutar femma.

Så, nu vet ni hur jag tror att både streck- och toppstriden slutar. På lördag vet vi svaret.

// Berra

Så slutar det - om ni frågar mig

Har ledig måndag idag och tänkte därför komma med ett inlägg om hur jag tror streckstriden slutar.

Så här ser det ut där nere just nu:

8. Modo     69P
9. AIK       69P
10.Timrå   68P

11. Södertälje 67P
12. Frölunda   65P

Så här tror jag det kommer sluta:

8. Modo: Det blir Modo som kniper slutspelet tillslut. Man har stjärnor som kan kliva fram och som har visat bra form på slutet. Dessutom har man överlägset bäst målskillnad bland dessa fem lag.

9. Timrå: Tyvärr Timrå, men i år blir det inget slutspel för er. Tufft spelprogram kvar och förlusten mot AIK hemma senast tog bort chanserna för slutspel, tror jag.

10. AIK: Ännu tuffare spelprogram kvar än vad Timrå har. Man har Viktor Fasth där bak, så någon kvalserie blir de inte. Men inget slutspel heller.

11. Södertälje: Det blir ännu ett år i kvalserien. Väl där tror jag man kommer hålla sig kvar - men det är ett annat tips. Det känns som att man inte riktigt har det materialet som krävs för att hålla i de matcher som återstår med den karaktär dessa matcher kommer innehålla.

12. Frölunda: Ja, vad ska man säga? Trodde aldrig jag skulle få skriva detta inför säsongen. Frölunda ligger redan nu sist och kommer inte orka resa sig. Har kanske det tuffaste spelschemat här på slutet av alla fem lag. (Modo h, Färjestad h, Luleå b) Blir inte mer än tre pinnar totalt där.

Så tror alltså jag att det slutar. Sen om jag får rätt - det är en annan femma. I eftermiddag tänkte jag komma med min syn på hur det kommer gå i kampen om topp fyra och seriesegern - helt enkelt: Vilka lag hamnar på topp fyra?

Ha nu en fortsatt trevlig måndag.

// Berra

Glädjebesked om Niniimaa!

Prognosen om Janne Niniimaas skada har kommit, och det är ett glädjande besked för oss Luleåsupportrar.

- Ingen korsbandsskada. Janne har fått en blödning i knäet och det är bara smärtan som sätter stopp för spel. Men vi kommer inte att chansa i de matcherna som återstår av grundserien. Han får några dagar på sig att rehabilitera knäet och låta blödningen lägga sig, säger Jonas Rönnqvist.

Skönt besked alltså. Tycker det är rätt av Luleå att låta Janne vila de sista grundseriematcherna för att få honom så hel som möjligt inför slutspelet.

Länk.


// Berra

Ännu en vändning

Precis samma start som mot Skellefteå. Halvsegt, bekvämt och motståndarna som dominerade. Det dröjde inte länge innan Luleå låg under med 2-0. Sedan vaknade Norrbottningarna.

Niklas Olausson kunde sätta reduceringen till 1-2 i mitten av första, ett resultat som stod sig perioden ut. Den andra perioden blev mållös innan Sebastian Enterfeldt kunde kvittera tidigt i den tredje perioden med en man mer på isen.

Chris Abbott fullbordade vändningen 10.30 in i sista perioden då han styrde in en hård passning av Joonas Vihko. Pär Arlbrandt fastställde slutresultatet 2-4 i tom kasse.

En imponerande vändning av Luleå som ser riktigt starka ut. Det enda tråkiga var att Janne Niinimaa fick utgå med en misstänkt ledbandsskada, mer utförlig rapport om skadan väntar vi på.

Djurgården borta är verkligen en stentuff uppgift och sättet som Luleå löste den på gör mig imponerad. Härligt att se hur man stängde matchen efter 2-3, precis som man stängde tillställningen efter 4-2 mot Skellefteå i torsdags. Nu väntar AIK borta på tisdag - det känns som tre poäng.

***

Skellefteå befäste sin serieledning då man körde över Brynäs hemma med 6-2 i eftermiddag.

***

Jag skulle inte vilja vara supporter till Modo, Frölunda, Timrå, AIK eller Södertälje för tillfället. Det är en riktig spännande vecka som väntar då streckstriden är jämnare än på många år. Vi som följer streckdramatiken med opartiska ögon har, bortsett från våra egna lags matcher, en hel del härliga drabbningar att se fram emot till veckan.

// Berra

Inför Djurgården-Luleå

Djurgården på Hovet är ingen lätt match, men stärkta efter derby-segern senast tror jag inte alls att det är någon omöjlig uppgift för våra krigare.

I hemmalaget saknas långtidsskadade Nils Ekman och Jimmie Ölvestad.

Luleå kommer till spel utan Jan Sandström som är skadad och Mats Lavander stannar hemma eftersom det väntas tillökning i familjen. Den 26:e är utsatt datum så han vill inte ta några risker. Daniel Mannberg tas med istället för Lavander. Sex backar och fjorton forwards alltså. Anders Nilsson fortsätter i målet.

Det kommer bli tight idag men Luleå är inne i en riktigt fin formkurva och det skulle inte förvåna mig om det blir tre pinnar i afton.

Nedsläpp 16.00

Mitt Tips: Djurgården-Luleå 2-3


// Berra


Grattis Tobbe!

Tobbe tar hem kvällens tipstävling. Jag, guffan och tobbe hade alla två rätt vardera men tobbe var närmast då det gällde måltippningen. Grattis!

Luleå Hockey visade upp en otrolig lagmoral då man ikväll vann med klara 5-2 mot Skellefteå AIK. Det var gästerna som gick ut bäst och med lite mindre än halva matchen spelad ledde Skelelfteå med 0-2.

Då tände Luleå på alla cylindrar och jag har sällan skådat en sådan islossning live som den ikväll. På tre minuter och tjugo sekunder gjorde Luleå fyra mål och det var fest i arenan.

Det dröjde bara 44 sekunder in i tredje innan Janne Niniimaa dundrade in 5-2, sitt andra mål för kvällen - i powerplay. Luleå kontrollerade matchen ypperligt och Skellefteå hade svårt att skapa någonting resten av tredje perioden.

En ruskig lagmoral och ett enormt hjärta, kombinerat med en fruktansvärd effektivitet och ett felfritt försvarsspel grundlade kvällens derbyvinst.

Även Niklas Olausson gjorde två mål ikväll och Lavander såg bätre ut än på länge. Kanske är han på väg att få ett lyft - vem vet?

Linköping förlorade ikväll och det innebär att Luleå ligger på samma poäng som Linköping men med sämre målskillnad än Östergötlands-laget. Ny viktig match på lördag - då Djurgården väntar på Hovet.


// Berra

Läget i lagen

Skellefteå saknar backarna Ville Koistinen och Ivan Majesky. Andres Hadelöv vaktar målet.

I hemmalaget är det fullt manskap och Anders Nilsson fortsäter i kassen.

Fyra timmar kvar...


// Berra

Något extra som väntar

Så är äntligen dagen här. Det femte derbyt mellan Luleå och Skellefteå står för dörren och precis som de tidigare matcherna kommer det bli sevärt även ikväll.

Luleå kommer till matchen med höjt självförtroende efter att ha tagit poäng i tre raka matcher sedan uppehållet tog slut. Skellefteå har spelat halvknackigt senaste matcherna men ändå bara förlorat en match av de tre senaste - vilket är oerhört starkt.

Som vanligt så kommer det bli en magisk atmosfär i arenan då dessa två lag drabbar samman. Luleåfans vs North Power - ska bli galet roligt.

Som ni märker så har jag höga förväntningar på den här matchen och det är mycket som står på spel. Inte bara heder, poäng och prestige.

Utan det gäller även att sätta sig i respekt inför slutspelet - för som det ser ut nu så tror jag vi kommer få en kvartsfinalserie mellan Elitseriens två nordligaste lag. Häftigt eller hemskt - det får ni avgöra själva.

Avslutningsvis vill jag bara säga: Må bästa lag vinna!

Håll i hatten - 19.00 åker vi!




// Berra


Tipstävling - omgång 16

Onsdag och vi har kommit fram till en ny omgång av tipstävlingen här på bloggen. Här kommer mitt tips.

Luleå-Skellefteå 1
Kommentar: Derby och som vanligt jättesvårt att tippa utgången av detta. Hemmafördel för Luleå och det känns som att det är dags för en tre-poängare för Luleå i säsongens, i allafall i grundserien, sista derby.

Brynäs-Timrå 1
Kommentar: Brynäs är bra hemma och Timrå har det jobbigt nu.

AIK-Färjestad X
Kommentar: Viktiga poäng att spela om för AIK. Jag tror man lyckas kriga till sig ett kryss.

Södertälje-Djurgården 2
Kommentar: Även detta ett derby som är svårt att tippa. Men gör bara Djurgården sitt så ska inte Södertälje vara något problem.

Linköping-Modo 1
Kommentar: Modo slog Hv71 senast, skulle vara häftigt om de skulle lyckas knäppa Linköping också. Tror dock att Linköping är för bra och vinner hemma.

Hv71-Frölunda 1
Kommentar: Hv71 vinner detta. Frölunda är en klubb i spillror och även om Hv såg lite halv-sega ut mot Modo senast så vinner man denna match.

Totalt antal mål denna omgång: 29

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!

***

Vanligtvis brukar jag ju inte skriva något införmatch-inlägg då det är tipstävling, men eftersom det är derby imorgon så kommer det dyka upp lite inför-material under morgondagen.

// Berra

Viktig vinst i Timrå

Såg inte matchen ikväll men segern med 2-4 och tre poäng nöjer jag mig fullständigt med. Att sen spelet ändå var bra i två perioder och att Arlbrandt fick näta gör kvällen bara ännu bättre.

Skönt att målskyttet lossnade och det var precis de spelare som ska göra mål som gjorde mål. Cam Abbott, Pär Arlbrandt, Chris Abbott och Niklas Olausson.

Sju av nio poäng på de tre inledande matcherna efter uppehållet är helt klart godkänt. Nu hoppas vi på en festlig afton på torsdag då det vankas derby i Coop Arena mellan Luleå och Skellefteå.

***

Skellefteå besegrade efter många om och men Södertälje med 4-3 ikväll. Joakim Lindström avgjorde då endast 37 sekunder återstod. David Rundblad gjorde tre assist och tangerade därmed klubbrekordet i Skellefteå när det gäller poäng bland backar. Riktigt häftigt!


// Berra


Inför Timrå-Luleå

Ny viktig match för Luleå ikväll då man gästar Sundsvall för match mot Timrå.

Luleå mönstrar fullt manskap då Jan Sandström, som saknades senast, finns på isen ikväll. Anders Nilsson vaktar målet.

I Timrå saknas Juha Pitkämäki, Pär Styf, Sebastian Erixon, Anton Axelsson, Timo Pärssinen och Fredrik Hynning.

Spelar Luleå som man gjort de senaste matcherna, samt att man kan få lite bättre utdelning på sina målchanser så kan det bli seger ikväll. Tror dock på en ny straff-förlust.

Mitt Tips: Timrå-Luleå 3-2 efter straffar.


// Berra

Mika Zibanejad - vilken spelare!

Djurgården körde över Frölunda med hela 5-1 ikväll. Det var aldrig något snack, även om det var jämnt i första perioden så var detta Djurgårdens match rakt igenom. Segern var fullkomligt rättvis.

Som neutral åskådare av kvällens tillställning var det ingen jättehöjdare till match då jag hade hoppats på lite mer nerv i matchen. Men det gjorde verkligen ingenting då det fanns en spelare på isen i Hovet som förgyllde hela kvällen.

Mika Zibanejad, endast 17 år gammal. Han är en enorm talang och kan gå hur långt som helst.

Ikväll mäktade han med ett mål framåt, sex skott på mål och mellan allt detta såg han till att John Klingberg fick sig en rejäl upplevelse som bara virvelvinden på PDOL kan motsvara, då John skickades över sargen och ner i Djurgårds-båset efter en klockren tackling av Zibanejad.

Dessutom tror jag inte att han slog ett felpass under hela matchen. Just det - grabben är sjutton år.

Håll ögonen öppna i framtiden, för denna talang kommer vi få se mer av inom svensk ishockey.

Var så säkra.

// Berra

Streckmatch på Hovet

En match i Elitserien ikväll, men en mycket betydelsefull match för båda inblandade lagen. Djurgården slåss i mitten på tabellen och har fortfarande möjlighet att slå sig in på topp 4, även om chansen inte är jättestor.

Frölunda behöver varenda poäng som är möjlig. Ena omgången ligger man sist för att nästa omgång vara nära slutspel. Det är ett riktigt getingbo där nere kring strecken och varje match är på liv och död för de inblandade lagen.

Räkna med att det kommer bjudas på underhållning från Hovet ikväll.

19.00 Canal+Sport.


// Berra 

NHL-söndag

Som vanligt bjuder söndagarna inte bara på humorprogram som Solsidan och Time Out. Det är även en riktigt bra dag för oss som älskar att titta på världens bästa ishockey-liga, NHL.

Ikväll direktsänder TV10 matchen mellan Chicago-Pittsburgh med start 21.30. Senare är det dags för en nattmangling då ESPN America sänder matchen mellan Calgary-Montreal, den börjar vid midnatt - alltså 00.00.

Väl mött till en härlig NHL-söndag med lite svensk humor innan det brakar lös.



Pittsburghs matcher brukar alltid bli sevärda - förhoppningsvis även ikväll.


// Berra

Ingen vinnarmentalitet i årets Luleå Hockey

Luleå slarvade bort två poäng ikväll hemma mot Brynäs. Ledning med 2-0 förvandlades till straff-förlust med 2-3. Luleå skapade chanser och spelade med bra fart - men det räcker inte. I förlängningen hann jag tänka mål två gånger men pucken ville inte in. Jag tror inte det är någon tillfällighet.

Vi har sagt det förut och det är bara att konstatera - det finns ingen spets och vinnarmentalitet i Luleå Hockey. Man  kan föra spelet och stundtals spela ut motståndarna, som ikväll till exempel. Men när det kommer till de heta chanserna, då det är skarpt läge och nerverna börjar märkas - då är Luleå för klena.

Pär Arlbrandts straff var snygg - men vad hjälpte det då Silfverberg gjorde mål på båda sina straffar och visade det som Luleå saknar - vinnarmentalitet.

Sen kan man fråga sig varför Cam och Chris Abbott fick slå varsin straff. Båda bröderna hade missat mängder med chanser under ordinarie tid och i sudden och psyket kan inte ha legat på topp då de klev fram till straffpunkten. Resultatet blev därefter också.

Anders Nilsson var fladdrig i buren och skulle ha tagit båda Brynäs mål. Tycker ändå att man inte kan skylla förlusten på honom - gör man inte mer än två mål i en match av den här karaktären fixar man inga tre-poängare.

Nej Luleå, tillbaka till spelet som ni spelade mot Södertälje i torsdags och det spel som ni spelade hela hösten. Tight försvar, lite skott framåt och enkla skott med mycket trafik framför mål. Det är då målen kommer och det är det spelet som kommer krävas för att vinna matcher av den här karaktären, det vill säga alla matcher som återstår.

Det är bara så, Luleå har inte ett spelarmaterial bra nog för att föra matcher, vi klarar inte det - ett tydligt bevis var kvällens match.

I och med kvällens förlust rök med största sannolikhet chansen på topp 4 också.

Tråkigt - men sant.


// Berra


Ingen Sandström ikväll

Enligt uppgifter på förmiddagen kommer inte Jan Sandström till spel ikväll. Det rör sig om problem med höftböjaren, en vanlig sträckning alltså.

-Vi räknar med att han kan spela på tisdag, säger Luleås assisterande tränare Thomas Berglund.

// Berra

Inför Luleå-Brynäs

Ikväll väntar en ny viktig match för Luleå då Brynäs gästar Coop Arena. Vinst idag och slutspelet bör vara säkrat - men det kommer inte bli lätt.

Luleå satsar på att mönstra samma lag som senast. Pierre Johnsson har klagat på magont men komemr mest troligt att spela.

I Brynäs saknas Niklas Svedberg, annars är det fullt manskap.

Tror det blir en tuff och tät match ikväll men med hemmapubliken i ryggen kommer Luleå fixa tre poäng.

Mitt Tips: Luleå-Brynäs 4-2

// Berra

Grattis guffan!

Guffan tar hem kvällens tipstävling med sina fyra rätt. Grattis säger vi till dig!

Luleå är inne på vinnarspåret igen efter att man bortabesegrat Södertälje med 0-3. Segern kanske inte var rättvis, men man gör en otroligt bra match där defensiven fungerade och man tog vara på målchanserna framåt.

Anders Nilsson agerade lugnt och tryggt där bak och spridde ett lugn till resten av laget. Tror det var en stor orsak till att försvarsspelet fungerade så bra i afton.

Andra målet från Luleå var hockey-godis då Sebastian Enterfeldt efter ett riktigt vackert anfall avslutade med ett rappt skott upp i nättaket.

Chris Abbott var osjälvisk då han och Arlbrandt kom tillsammans mot den öppna SSK-buren och Chris levererade pucken i sidled till Pär som kunde göra ett mycket efterlängtat mål.

Viktigt att Luleå börjar vinna direkt efter uppehållet - nu väntar Brynäs hemma på lördag.

***

Skellefteå gick ikväll upp i serieledning då man tog en enkel tre-poängare mot Modo, 4-1. Skelelfteå spelar ruskigt bra för tillfället och det ska bli intressant att se hur långt det räcker.


// Berra

Tipstävling - omgång 15

Onsdag och dags att lägga ut mitt tips inför omgång 15 av tipstävlingen som avgörs imorgon torsdag. Här är mitt tips.

Brynäs-Linköping X
Kommentar: Alla matcher är svårtippade med tanke på att alla poäng är så otroligt viktiga i detta läge på säsongen. Brynäs är bra, men Linköping kommer vara revanschsugna sedan hemmaförlusten mot Timrå senast. Blir kryss här. 

Skellefteå-Modo 1
Kommentar: Skellefteå är i kalasform och även om Modo kommer slåss för varenda poäng under resterande matcher av grundserien blir Skellefteå borta en för tuff uppgift.

Timrå-Färjestad 2
Kommentar: Krigarseger nere i Linköping senast för Timrå. Färjestad är dock ett för bra lag och Timrå är inte bra hemma.

Djurgården-Hv71 2
Kommentar: Blir en tät match här, men HV är ruskigt bra och vinner denna match.

Södertälje-Luleå 2
Kommentar: Hjärtat som styr mycket i detta tips. Förhoppningsvis kommer Luleå ut som ett nytt lag nu efter uppehållet och visar att man hör hemma i slutspelet. Då ska det vara tre poäng mot SSK borta.

Frölunda-AIK X
Kommentar: En oerhört viktig match mellan seriens 12:a och 11:a. Båda lagen kommer sälja sig dyrt och det kommer krävas mer än sextio minuter för att skilja lagen åt.

Totalt antal mål denna omgång: 31

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra

Straffar avgjorde derbyt

Djurgården besegrade AIK ikväll med 1-2 efter straffar. AIK tog ledningen med 1-0 i tredje perioden men Djurgården lyckades kvittera och vinna. Tungt för AIK som alltså i och med förlusten fortfarande befinner sig på kvalplats. 

Skellefteå vann seriefinalen mot Hv71 med 5-3 efter att Mikko Lehtonen bland annat gjort två mål. Skellefteå har nu tre stycken spelare inom toppen av poängligan - ruskigt starkt!


// Berra

Dags för derby nummer 5

Ikväll är det dags för det femte och sista derbyt i grundserien mellan AIK-Djurgården. Om man tittar på förutsättningarna inför matchen så ser man att det är mer än prestige som står på spel i Globen ikväll.

Varje poäng är livsviktig och AIK, som just nu ligger näst sist, är i akut behov av att börja plocka tre-poängare. Djurgården ligger sjua och kommer betydligt närmare topp 5 om man vinner ikväll. Vi har alltså ett härligt och spännande derby framför oss - utan läktarvåld förhoppningsvis.

Den andra matchen som spelas ikväll är toppmötet i Västerbotten mellan ettan Hv71 och tvåan Skellefteå AIK. Även här finns alla förutsättningar för att det ska bli en fantastisk ishockeymatch - men väljer att se slaget om huvudstaden ikväll.


// Berra


Timrå slog Linköping

Timrå bortabesegrade Linköping med 1-2 i en tät och tight tillställning. Timrå visade bäst inställning och krigade verkligen där ute - segern var rättvis.

Timrå hjälpte även Luleå lite på traven i jakten på topp fyra. Linköping innehavar just nu fjärde-platsen, sex poäng före Luleå med en match mer spelad.


// Berra

Upp till bevis!

Ikväll drar Elitserien igång igen inför slutspurten av grundserien och slutspelet. En match ikväll - två imorgon. På torsdag inleder Luleå striden mot slutspelssträcket och det finns inget annat än vinst på torsdag mot Södertälje.

Laget har bara sig själva och skylla när det gäller varför man satt sig i det här läget. Nu är det upp till bevis och dags att börja spela det spel man spelade i höstas, lasta puckar på mål och kriga för varje millimeter där ute. Då kommer puckarna börja trilla in - precis som i höstas.

Om man tittar på vilket program Luleå har kvar (Ssk borta, Bif hemma, Tik borta, Saik hemma, Dif borta, AIK borta, Modo borta, Frölunda hemma) så kan man direkt konstatera att det hade kunnat se bättre ut. Men det är inget att göra åt, det är bara att gilla läget.

Nyckelmatchrna blir givetvis matcherna mot lagen som Luleå har runt omrking sig och bakom sig i serien. Brynäs, AIK, Modo, Timrå m.fl. Luleå har slutspelet i egna händer och ska fixa detta. Topp fyra får vi se som en ren bonus - men ingen omöjlighet om laget börjar plocka poäng.

Tittade på ett klipp från dagens isträning och fick en härlig känsla i kroppen av det jag såg - något säger mig att det är ett nytt Luleå som vi kommer få se nu efter uppehållet.

Här hittar ni klippet.


// Berra

Turneringsseger!

Sverige besegrar Finland med 3-2 efter straffar och tar hem hela turneringen. Såg inte den första perioden men av det jag såg av resten av matchen var Finland bättre under ordinarie matchtid, medans Sverige ägde förlängningen och var vassare i straffavgörandet.

En som förtjänar beröm efter en hel del sågningar är Jan Sandström som skötte sig riktigt bra ute på isen av det jag såg. Det var dessutom Janne som kunde kvittera till 2-2 med drygt två minuter kvar att spela av den tredje perioden. Det gamla hederliga handledsskottet presenterade sig igen.

Helgen avslutas med två NHL-matcher. Detroit-Boston som har nedsläpp nu och senare ikväll, med start klockan 21.00, NY Rangers-Pittsburgh.


// Berra

Förlåt mig "Foppa" - vi får ju inte glömma dig!

Glömde ju att skriva om MR.Great som gjorde comeback natten mellan fredag och lördag. Forsberg var tydligen lagets bästa spelare, och Colorado förlorade med 3-1 mot Columbus. Det säger det mesta om Colorado, och än mer om Peter Forsberg.

Jag har valt att inte ta upp Forsbergs comeback över huvudtaget på bloggen eftersom jag är så sjukt less på att läsa om alla dessa försök att komma tillbaka, vilket är detta i ordningen - tionde kanske??

Forsberg var och kommer alltid att kommas ihåg som en av de största - men nu skämmer han bara ut sig själv. Lägg ner karriären som du skulle lagt ner för flera år sen. Tror inte att det kommer hålla den här gången heller - men det har vi vant oss vid nu.

I natt spelar hans Avalanche mot Nashville, det ska bli intressant att se hur många baklängesmål han är inne på den här matchen.

Skrev detta inlägg, som med största sannolikhet kommer bli det första och sista som skrivs om Forsbergs comeback - på den här bloggen. Kvällstidningarna kommer väl fortsätta mata med nyheter och comeback-försök tills vi gräver ner honom.


// Berra

Abbotts och LG

Har varit borta det senaste dygnet och har därför inte kunnat uppdatera bloggen. Här kommer lite kort om vad som skett, och det är en del.

Chris och Cam Abbott har förlängt sina kontrakt med Luleå Hockey ytterligare en säsong, mycket viktigt. Det känns som att Luleå redan har en bra stomme att bygga på till nästa säsong. Detta är första gången på ett antal år som Luleå inte behöver bygga en ny stomme inför en säsong - vilket givetvis känns skönt.

Tre Kronor gjorde processen kort med Ryssland då man idag tog en enkel 6-2-seger. Imorgon väntar Finland och fortsätter logiken i resultatföljden som den gjort hittills så tippar jag att Sverige vinner med 6-3.


// Berra

Sandström in i Tre Kronor - vad händer?

Jan Sandström, Luleå-backen, kallas in i Tre Kronor som ersättare för Skellefteå-backen Tim Erixon som tvingats lämna truppen på grund av magsjuka.

Tycker att det är rätt märkligt med tanke på vad Sandström presterat på slutet och hur otroligt dålig han varit den senaste tiden.

Jaja, nu får vi se om Janne Sandström fortfarande håller på landslagsnivå - jag är tveksam.


// Berra

Tjeckien överkörda

Sverige krossar Tjeckien ikväll med hela 6-1. Sverige gör en riktigt bra match men de tjeckiska spelarna bjöd verkligen inte upp till någon fight där ute.

Simon Hjalmarsson fick en mardrömsstart då han ramlade i sitt första byte, Tjeckien kontrade och gjorde mål. Simon fick inte många byten så det är svårt att bedöma hans insats ikväll.

Elias Fälth gör en helt okej match där han hade ett riktigt bra läge att göra mål då han fyllde på i anfallszon. Men inget poäng för Elias ikväll.

Dick Axelsson bäst på isen ikväll - hans kedja hade stundtals lekstuga och fick de tjeckiska backarna att likna yra höns i egen zon.


// Berra

LG Games

Ikväll drar LG Hockey Games igång nere i Stockholm. Sverige inleder med match mot Tjeckien. På lördag väntar Ryssland och sedan får vi hoppas att det blir en härlig nordisk gruppfinal på söndag mellan Sverige och Finland.

Det ska bli intressant att se Rönnqvist agera i båset ikväll. Kul för Jonas som efter stora framgångar i klubblags-ishockeyn nu får chansen att visa upp sina kunskaper som assisterande coach i landslaget.

Nedsläpp Sverige-Tjeckien 19.30!


// Berra

Fasth lämnar inte AIK

Viktor Fasth har förlängt sitt kontrakt med AIK två säsonger. Om klubben blir kvar i Elitserien vill säga, kontraktet innehåller nämligen en Elitserie-klausul. Luleå får alltså börja titta åt något annat håll efter en ersättare till Anders Nilsson inför nästa år.

På tal om målvakter som förlänger kontrakt. Skellefteå AIK skrev idag fast Andreas hadelöv för ytterligare en säsong. Skönt för Västerbottens-klubben som redan nu har målvaktssidan färdig inför nästa säsong.


// Berra

Abbotts och Fasth

Bröderna Abbotts säger idag till Norrbottens-Kuriren att Zürich inte är ett alternativ inför snästa säsong. Chris går ut och säger att de verkligen trivs i Luleå, det är inte första gången man hör det uttalandet från de två kanadensarna.

Jag tror att vi inom en snar framtid har en kontraktsförlängning klar med brorsorna - oj så fint det skulle sitta.

**

Såg att det börjat snackats rejält om AIK:s målvakt Viktor Fasth som ersättare för Anders Nilsson nästa säsong. Anders som med största säkerhet drar över till andra sidan efter denna säsong. 

En mycket bra värvning om detta lyckas, men jag tror, eller jag vet, att Luleå inte är ensamma om att jaga denna mycket skicklige målvakt som är en stor anledning till att AIK fortfarande har chans att nå slutspel.


// Berra

Fälth ersätter Rundblad

Skellefteå AIK:s back David Runblad har en lindrigare skada och tvingas avstå från spel med Tre Kronor i LG Hockey Games till helgen.

David ersätts av Luleå-backen Elias Fälth.  

 – Han har någorlunda samma spelstil som David, säger förbundskaptenen Pär Mårts till Sportbladet.

Kul för Elias men skulle han skada sig under turneringen är det självklart ett jättetungt avbräck för Luleå som mer eller mindre är indragna i slutspelsstriden.


// Berra

Förhandlingar med Burra har inletts

Luleå Hokcey har börjat förhandla med Anders Burström. Enligt mig helt fel - om det gäller ett kontrakt som fortsatt spelare. Burra har blivit hyllad av sina laglamrater vid ett flertal tillfällen för sina ledaregenskaper utanför isen.

Tyvärr är inte prestationerna på isen lika bra, defenitivt inte den här säsongen.

Förlänger man med Burström som spelare tycker jag man gör fel. Nu måste Luleå ha en lagkapten som kan föra laget i positiv riktning, både på och utanför isen. Skriv fast Burra som mental coach eller något liknande och ge C:et på bröstet till Niklas Olausson eller Chris Abbott.

Och på tal om bröderna Abbotts - förläng med dem nu!

// Berra

Poäng av Omark

Linus Omark gjorde i natt två assist, båda till svensk-kollegan Pääjärvi-Svensson. Edmonton förlorade dock matchen med 4-3 borta mot Columbus.

Omark har nu gjort tre mål och tio assist på 23 matcher, ett fullt godkänt facit.

// Berra

Ett steg i rätt riktning

Förlust med 2-1 mot Linköping, trots att Luleå var bättre och stundtals dominerade ute på isen. 27-12 i skott till Norrbottningarna, men målskyttet vill inte börja fungera.

Att man skapar så många heta målchanser på bortais mot seriens bästa hemma- och bästa defensiva lag är imponerande - att man sedan träffar Norrena i magen eller på benskydden i avslutningsmomenten är jag inte lika exalterad över.

Detta var ändå ett stort steg i rätt riktning där man stundtals under matchen såg glimtar från spelet som chockade hockeysverige i höstas.

Nu är det en veckas uppehåll och jag har en förhoppning om att uppehållet kommer förvandla Luleå tillbaka till sitt rätta jag. Mycket skridskoåkning, hård press och aggresivt försvarsspel. Idag fanns skridskoåkningen och det aggresiva försvarsspelet där, men pressen i for-checkingen tycker jag saknas.

Det är ytterst sällan som Luleå lyckas pressa fast motståndarna i egen zon och vinna tillbaka pucken. Det skedde hela tiden i höstas.

Som sagt, jag går ändå in med en positiv känsla inför de sista omgångarna efter uppehållet. Men topp fyra blir tufft att nå efter förlusten ikväll.

***

Skellefteå AIK förlorade idag seriefinalen mot Hv71 med 6-4. Såg även denna match som började 16.00 och det var Skellefteå som förde matchen spelmässigt. Hv visade dock varför man leder serien, man är äckligt effektiva då man får omställningar och lägen att sätta dit den.


// Berra

Inför Linköping-Luleå: Full styrka

Det är dags för sista omgången av Elitserien innan landslagsuppehållet tar vid. Luleå åker ner för att möta Linköping i Cloetta Center, en tuff, men ingen omöjlig utmaning.

I hemmalaget saknades Jari Tolsa, Mikael Håkansson och Andreas Jämtin senast. Linköping kommer mest troligt ställa upp med samma lag ikväll.

I Luleå är Olausson och Enterfeldt tillbaka och därmed innebär det att Luleå mönstrar full styrka ikväll - när hände det senast?

Tror det kommer bli tufft ikväll och Norrena kan mycket väl bli ett spöke med tanke på Luleås målproduktion på slutet. Är ändå optimistisk och tror på två pinnar.


Mitt Tips: Linköping-Luleå 1-2 SD


// Berra

Skönt!

Jag tar hem kvällens tipstävling med tre av fem rätt. Grymt skönt!

Skellefteå är inne i en ruskig form och trummar på. Ikväll kördes AIK över med hela 6-1 och Joakim Lindström gjorde hattrick.

Skellefteå är i allra högsta grad med i toppstriden med Hv71 om seriesegern då man ligger på lika många poäng som Jönköpings-laget efter 45 spelade omgångar.

Tittade på Västernorrlands-derbyt mellan Modo-Timrå ikväll, och vilken match vi bjöds på. Timrå gick upp till 0-3, för att sedan tappa till 3-3. De allra flesta trodde nog att Modo skulle ta hem segern då man hade tagit över helt och spelade ut Timrå sista tio minutrarna i andra perioden.

Men Timrå visade upp en ruskig laganda i tredje och lyckades få in 3-4 och ta hem tre oerhört viktiga poäng till Medelpad.


// Berra

Tipstävling - omgång 14

Onsdag och dags att tippa morgondagens matcher i omgång 14 av tipstävlingen. Här är mitt tips:

Skellefteå-AIK 1
Kommentar: Skellefteå är starka och även om AIK inte alls är något strykgäng så bör det bli tre poäng till Västerbotten här.

Modo-Timrå X
Kommentar: Omöjligt att tippa. Ett otroligt viktigt derby mellan Modo och Timrå. Timrå ligger sist, fyra poäng upp till nionde-placerade Modo. Om Timrå fortfarande tänkt vara med i racet om slutspel så bör det nog bli tre poäng här för Timrå. Ni ser själva hur spännande denna match kommer bli. Tror på kryss.

Djurgården-Färjestad 1
Kommentar: Starkt av Färjestad att nolla Luleå senast trots alla skador. Tror ändå att hemmaplan blir avgörande här.

Linköping-Södertälje 2
Kommentar: Södertälje går som tåget. Känns som att Linköping är favoriter men drar en chansning på SSK.

Frölunda-Brynäs 2
Kommentar: Tror krisen i Frölunda fortsätter, Brynäs är knepiga att möta. Imponerande 5-2-seger mot Modo senast.

Totalt antal mål i denna omgång: 24

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra


Nollade i Karlstad - igen

Luleå kan inte göra mål där nere. Punkt slut. Såg inte kvällens match men Anders Nilsson ska ha varit bra och gett laget alla möjligheter för att vinna, men det funkar inte om man gör noll mål framåt.

Det skrivs om halvtaskig inställning och tråkig defensiv-hockey runt omkring på nätet. Var är den fartfyllda, tunga och intensiva ishockeyn från i höstas?

Lagen under Luleå kommer allt närmre och det kommer bli en galen fight om topp fyra. Just nu är Luleå inte värda att hamna där, men det finns något som heter trendbrott - även om det i nuläget känns långt borta.

Nu är laget spelledigt på torsdag för att sedan möta Linköping borta på lördag, i sista omgången före landslagsuppehållet.

Ska bli intressant att se hur tabellen ser ut under uppehållet.


// Berra

Knäskada på Olausson

Niklas Olausson besväras av en knäskada och lär inte spela mer före landslagsuppehållet.

Länk.

// Berra

Inför Färjestad-Luleå

Ikväll gästar Luleå Karlstad för match mot Färjestad. Karlstadsgänget är ruskigt dåliga på hemmaplan och Luleå vet ni vilken form dem är i, det är alltså bäddat för en tuff tillställning ikväll.

Färjestad har en del frånvaro inför kvällens fight. Jonas Junland, Emil Kåberg, Sanny Lindström, Mikael Johansson och Oscar Klefbom. En rejäl skadelista alltså. Dick Axelsson är dock mest troligt tillbaka ikväll.

I Luleå är Anders Nilsson tillbaka i målet. Niklas Olausson och Sebastian Enterfeldt missar kvällens match på grund av sjukdom. Konstantin Komarek spelar inte heller ikväll. Annars är det fullt manskap.

Tror det kommer bli jobbigt för Luleå ikväll, Färjestad borta är alltid svårt. Men är det någon gång man ska knipa tre, ja iallafall en poäng, där nere så är det nu om man ser på skadelistan hos hemmalaget.


Mitt Tips: Färjestad-Luleå 3-2


// Berra

Inget nyförvärv

Det blev inget nyförvärv. Jag förstår om det varit svårt för "Osten" att fiska upp någon halvtaskig spelare så här timmarna innan fönstret stängde. Det hade bara varit dumt, inte värva bara för att värva.

Det som jag dock är lite besviken på är alla de bra spelare som anlänt till andra Elitserie-lag den senaste tiden. Nagy, Bartecko, Lundmark, Hannula m.fl.

Att inte "Osten" har lyckats knyta åt sig någon av dessa eller något annat av klass gör mig lite smått gråhårig.
Men men..

Vi ska inte klaga, nu är läget som det är och får bara Rönnqvist och "Bulan" igång grabbarna i den form och intensitet som de hade i höstas så kommer detta bli bra - även utan nyförvärv. Men det måste vända snart.

Här får ni en bekräftelse av Luleå Hockey efter deadline Länk.

God natt.


// Berra

00.00

Det klockslaget är nu passerat. Tiden är ute och det är stendött från Luleås håll.

Trist men sant.

// Berra

RSS 2.0