SHL - Sömnig Hockey League

Igårkväll var jag på plats i T3 Center och tittade på den allsvenska matchen mellan Björklöven och Malmö. En oerhört underhållande match med massor av mål och målchanser, irritation mellan spelare och närkamper där varje spelare såg ut att gå in i situationen med inställningen "detta är det sista jag gör i livet". 
 
Det är PRECIS så jag vill se hockey spelas. Varenda situation, varenda lös puck ska det vara fullt krig om. Samtidigt fick jag rapporter både från Gävle och Örnsköldsvik om otroligt sömniga tillställningar. Lite publik, seg hockey och allmänt dålig standard. 
 
Matchen mellan Björklöven och Malmö igår var den bästa hockeymatch jag sett hittills denna säsong. Ett desperat Björklöven som slogs för sitt liv mot ett skickligare Malmö. En hemmapublik som var fullstädnigt galen och vrålade på domaren varje gång en grön spelare blev rörd av motståndarna.
 
Enögd publik, javisst. Men jag ser hellre en publik som gör ALLT för att sitt lag ska vinna än en publik som är sömnig och möjligtvis småjublar applåderar vid mål. 
 
Björklöven vann matchen med 6-3 och slänger man en titt på gårdagens resultat från Hockeyallsvenskan och SHL ser man väldigt konkret det som varit känslan i ett par års tid nu. 
 
SHL: 
 
Brynäs-Luleå 2-0
Modo-Färjestad 1-2
Djurgården-Linköping 0-2
Örebro-Leksand 1-2
 
Hockeyallsvenskan: 
 
Björklöven-Malmö 6-3
Asplöven-BIK Karlskoga 6-7 str
Timrå-Rägle 3-2
Vita Hästen-Västerås 1-4
 
Inget ont mot Hockeyallsvenskan, det är en underhållande liga och jag älskar charmen i den på många sätt. Men så här får det inte se ut. Tyvärr är det dock ofta så här det ser ut efter en kväll då det spelats både SHL- och allsvensk ishockey. 
 
Klubbarna måste bjuda till. Det måste bli mer action på isen. Man måste avsky varandra. I dagens SHL är det vanligare att se motståndarspelare åka runt och skämta med varandra än att se en riktigt fet propp eller ett rejält "kurr", som Niklas Holmgren hade sagt. 
 
I gårdagens match mellan Björklöven och Malmö räknade jag till tio rena och schyssta satsningar där det small ordentligt, ärligt men fysiskt, mellan två spelare. Tio stycken, under första perioden. 
 
I en SHL-match får man oftast arbeta oerhört hårt för hitta tio riktiga "proppar" över tre perioder.
 
Nu följer jag SHL betydligt mer noggrant än Hockeyallsvenskan likafullt, mest på grund av att Luleå Hockey spelar där. 
 
Jag som hockeynörd kan hitta godbitar i en "sömnig" SHL-match också. Ett disciplinerat försvarsspel, fina uppspelskombinationer eller fina individuella insatser. 
 
Vi eldsjälar kommer aldrig svika SHL och "våra" lag, i alla fall inte jag. Har Luleå vunnit är jag mer än nöjd när jag lämnar arenan. Om det har blivit 1-0 eller 6-5 skiter jag fullständigt i så länge det blivit vinst. Så fungerar många av oss inbitna supportrar.
 
För att locka den breda publiken måste det dock ske stora förändringar, i allt från matcharrangemang till hur ishockeyn ska spelas.
 
Från och med nästa säsong kommer det bli betydligt svårare att trilla ur den högsta serien än vad det varit hittills. Förhoppningsvis kan det bidra till att klubbar vågar ta efter lag som Skellefteå och Frölunda och främja en offensiv fartfylld ishockey. 
 
Fortsätter den nedåtgående kurvan, som lutat kraftigt utför i ett par säsonger, åt samma riktning även i framtiden, är jag rädd för att SHL helt kommer tappa den breda publiken och gräva sin egen grav.
 
Och det scenariot vill inte någon av oss ska inträffa.
 
// Berra

RSS 2.0