Två poäng - riktigt starkt

Med mängder av spelare borta och en del inlånade juniorer gör Luleå en riktigt bra defensiv insats och krigar till sig två poäng. Efter tre mållösa perioder samt en mållös förlängning kunde Johan Harju skjuta in den avgörande straffen och ge bonuspoäng till Luleå.

Noll spelmål och ingen rolig ishockeymatch. Det som dock var roligt var att se hur juniorerna tog för sig ute på isen.

Marcus Sandström såg riktigt bra ut, och Dean Kukan gjorde inte bort sig. Bäst i hemmalaget ikväll enligt mig och många andra på läktaren var Daniel Mannberg. Vilken energi och vilken fart killen spelade med.

David Rautio gjorde en stabil insats i målet och jag tycker det är riktigt kul för David att han får hålla nollan.

Ny match på torsdag, då gästar Växjö Coop Arena.

***

Djurgården åkte på en ny tung 1-0-förlust ikväll då man med endast en(!) sekund kvar av matchen släppte in ett mål som betydde att Modo kunde råffa åt sig alla tre poäng i den matchen.

// Berra

Inför Luleå-Hv71: Rautio i mål

Ikväll inleder Luleå Hockey sin så kallade "hemmavecka" då det väntar hemmamatcher i Coop Arena tisdag, torsdag och lördag innan det är dags för landslagsuppehåll. Första hemmamatchen av tre ikväll alltså då Hv71 kommer på besök.

I Luleå finns det en hel del frågetecken och hur man formerar laget kommer att meddelas senare idag. Klart är att David Rautio vaktar målet.

Det kommer med största säkerhet att bli en tight och tät match ikväll. Efter David Petraseks hemkomst har Jönköpings-laget fått luft under vingarna och kommer bli en tuff nöt att knäcka för Luleå.

Spelar bara Luleå sitt spel tror jag absolut att det finns stora chanser till poäng ikväll. Efter önskemål från läsarhåll om mer tips inför Luleås matcher lämnar jag härmed ett tips inför kvällens match:

Tips: Luleå-Hv71 3-2 efter Sudden Death

// Berra

Skåne-derby

Kvällens enda match i elitserien mellan Brynäs och Linköping får ursäkta. Ikväll kikar jag på det glödheta skåne-derbyt mellan Malmö och Rögle. Kan bli en riktigt bra match.

Kom igen Rögle!

***

Simon Hjalmarsson blev som enda Luleåspelare uttagen i Pär Mårts landslagstrupp som ska representera Sverige i Oddset Hockey Games. Skellefteå och Luleå ligger topp två i elitserien, men har bara med en enda spelare i truppen.
Lite märkligt tycker jag.

***

Till sist. Hardy Nilsson fick idag lämna sin tränarpost i Djurgården. Inte mer än rätt tycker jag. Om Djurgården har tänkt gå till slutspel så var den här förändringen ett måste.

Hardy har en fantastisk karriär bakom sig, både som spelare och ledare, men passionen och drivet finns inte där längre.

// Berra

Färjestad segrade

Det blev förlust i Karlstad med 3-1. Har inte sett matchen men Luleå ska inte ha gjort någon bra prestation. Toni Koivisto (vem annars) gav gästerna ledningen i den första perioden, vilket också blev enda målet under första tjugo. 

I andra perioden kunde Färjestad med hjälp av Luleå-slarv vända på matchen och gå upp till en 3-1-ledning. Tredje perioden blev mållös och Färjestad kunde enligt de rapporter jag läst ta tre rättvisa poäng.

3-1-förlust borta mot ett desperat Färjestad är definitivt inget att skämmas för, och den här förlusten svider inte ett dugg för mig. Man måste förlora ibland också.

Ny match för Luleå på tisdag då Hv71 väntar i Coop Arena.

// Berra

Inför Färjestad-Luleå

Så här ställer Luleå upp i kvällens match mot Färjestad:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio).

1:
Topi Jaakola, Elias Fälth-Simon Hjalmarsson, Sebastian Enterfeldt, Kim Karlsson.

2:
Jan Sandström, Johan Fransson-Konstantin Komarek, Niklas Olausson, Toni Koivisto.

3:
Daniel Gunnarsson, Lukas Kilström-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Johan Harju.

4:
Daniel Mannberg, Jonas Berglund, Sebastian Meijer.

// Berra


Underhållande derby

AIK tog två mycket viktiga poäng ikväll mot Djurgården då man vann med 4-3 efter förlängning. Segern var helt rättvis då Gustaf Wesslau räddade en poäng åt sitt Djurgården.

Oroligheterna på läktaren före matchen var inte kul. Alltid tragiskt när korkskallar ska förstöra en idrottsfest. Men när matchen, en aning försenad, kom igång gick det under hela matchen lugnt till på båda lagens klack-sektioner.

***

Imorgon är det dags för ny match för Luleå. Färjestad borta, ingen lätt uppgift. Mer inför den matchen imorgon.

// Berra

Koivisto glödhet

Luleå Hockey bortabesegrar Linköping med 1-3. Ett styrkebesked av Norrbottningarna som är riktigt bra just nu.

Det började inte bra, Lukas Kilström spelade slarvigt på defensiva blå och Robin Figren kunde göra 1-0 tidigt till hemmalaget.

I andra perioden var det bara ett lag på banan och tillslut kunde Luleå kvittera. Johan Fransson drog iväg ett långt pass över hela banan till Niklas Olausson som kunde servera Toni Koivisto till öppet mål.

1-1 inför tredje perioden och det kändes rätt ovisst kring utgången av matchen. Luleå kändes dock snäppet hetare hela tiden och när Toni Koivisto tryckte in 1-2 så var det inte mer än rättvist. Sebastian Enterfeldt satte sedan 1-3 i tom kasse.

En riktigt bra match av Luleå, starkt att vinna trots att man spelade bra i två av tre perioder. För Linköping ser det tufft ut. En galet viktig match väntar för Arlbrandt och grabbarna på fredag då man möter Timrå hemma.

För Luleå väntar Färjestad borta på fredag. Just nu känns det som att det finns alla förutsättningar för tre poäng då också.

Avslutningsvis. David Rautio var riktigt bra i målet. Målvaktssidan känns ruskigt bra i Luleå då man varvar mellan målvakterna och det går lika bra vem som än står. På fredag är det dags för Johan Gustafsson igen.

// Berra

Inför Linköping-Luleå

Ny match för Luleå ikväll då man möter Linköping på bortais. Det kommer inte bli någon lätt match. Linköping har kommit igång och slåss runt strecken i tabellen.

Det känns svårtippat. Jag säger 1-2 efter sudden death.

Kvällens lag:

Målvakt: Rautio (Gustafsson).

1:
Jaakola, Fälth - Hjalmarsson, Enterfeldt, Karlsson.

2:
Fransson, Sandström - Koivisto, Olausson, Persson.

3:
Jonsson, Kilström - Vihko, Viitaluoma, Harju.

4:
Komarek, Berglund, Mannberg.

Extra:
Gunnarsson, Meijer.

// Berra

Målsnål afton

Det bjöds inte på många mål i kvällens två matcher. Djurgården tog två viktiga poäng hemma mot Färjestad efter att ha segrat på straffar med 2-1. Stor matchvinnare för Djurgården var Gustaf Wesslau som var fenomenal i målet matchen igenom.

I den andra matchen höll Timrå, för andra matchen i rad, nollan då AIK besegrades med 1-0 efter förlängning.

***

En match imorgon. Linköping mot Luleå. Mer inför den drabbningen under morgondagen.

// Berra

Abbott och Vihko stannar

Idag meddelar Luleå Hockey att man förlängt kontraktet med två spelare. Det rör sig om Chris Abbott och Joonas Vihko, som båda kommer stanna ytterligare två säsonger i Luleå Hockey.

Riktigt härliga besked.

Abbott är en ledare med stort "L", en laglojal spelare med en enorm styrka i kroppen. Vi som ser i princip alla Luleås matcher vet vad han går för. Han har inte gjort en enda dålig match hittills denna säsong.

Grymt viktigt att få förlängt med honom. Nu återstår att se vad som händer med brorsan Cam. Om han lyckas komma tillbaka i spel så lutar allt åt att han också förlänger med klubben.

Joonas Vihko har haft en relativt tung vinter så här långt. Bara elva poäng och fyra mål på fyrtio matcher är långt under finländarens kapacitet.

Jag tycker ändå "Osten" gör rätt som förlänger med honom. Vi har fått se vad han kan och någon gång kommer det lossna. Han är inte alls dålig under matcherna, men det studsar inte hans väg helt enkelt. 

Två bra kontrakt-förlängningar som gjorde den här tisdagen ännu bättre.

Nu ser vi fram emot två spännande streckmatcher ikväll. Timrå-AIK och Djurgården-Färjestad.

// Berra

Släkten är värst

Toni Koivisto sänkte ikväll sin gamla klubb Frölunda genom att sätta det matchvinnande 2-1-målet en bit in i den andra perioden.

Luleå gör en bra match då man under större delar av matchen har kontroll på tillställningen. Det blev lite väl nervöst i slutet av matchen då Frölunda jagade kvittering och tryckte på som mest, men jag tycker ändå att Luleå vinner rättvist tillslut.

Elias Fälth fortsätter spela hur bra som helst, idag fick även den högerfattade backen göra mål då han gav hemmalaget ledningen i den första perioden.

Sami sandell klev av med en befarad hjärnskakning efter att ha fått en tackling av den förre Luleå-backen Pierre Johnsson. Återstår att se hur länge Sami blir borta.

Johan Gustafsson gör återigen en kanoninsats i målet. Finns inget mer att tillägga kring "JG":s målvaktsspel.

Fenomenalt bra.

Detta var en viktig seger. Hade Frölunda tagit tre poäng ikväll hade avståndet i tabellen mellan dessa lag varit två poäng, nu är det istället åtta. En viss skillnad.

Nu väntar en mini-roadtripp då Luleå möter Linköping borta på onsdag och Färjestad borta på fredag.

// Berra

Inför Luleå-Frölunda: "JG" fortsätter i kassen

Helt rätt av lagledningen att låta Johan Gustafsson fortsätta vakta målet efter sin femte elitserienolla mot AIK i lördags. Blir inget långt inför-inlägg idag på grund av lite ont om tid. Men här får ni kvällens lag i allafall:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio).

Förstakedjan: Topi Jaakola, Elias Fälth - Kim Karlsson, Sebastian Enterfeldt, Simon Hjalmarsson.

Andrakedjan: John Fransson, Jan Sandström - Sami Sandell, Niklas Olausson, Toni Koivisto.

Tredjekedjan: Robin Jonsson, Lukas Kilström - Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Johan Harju.

Fjärdekedjan: Daniel Mannberg, Jonas Berglund, Sebastian Meijer.

Extraspelare: Daniel Gunnarsson, Konstantin Komarek.

// Berra


Stabil seger mot AIK

Luleå Hockey klev in på isen i Coop Arena och gjorde en klockren match mot AIK. Br försvarsspel, tre mål framåt och strålande målvaktsspel av Johan Gustafsson.

Topi Jaakolas 1-0-mål var snyggt, men Toni Koivistos passning som friställde Topi höll minst lika hög klass som målet.

Det stod länge 1-0 och Johan Gustafsson såg gång på gång till att AIK inte lyckades få in någon puck, trots mycket snurr i Luleå-zonen.

Därför var det en enorm lättnad att se Jan Sandström prick-skjuta in 2-0 cirka åtta och en halv minut in i tredje perioden. 

Även på detta mål hade Toni Koivisto assist, finländaren som såg ut att trivas i sin nya omgivning tillsammans med Niklas Olausson och Sami Sandell.

AIK fortsatte med sin desperata kvitteringsjakt, men ledningen kändes aldrig hotad då Luleå spelade av matchen på ett mycket bra sätt. Niklas Olausson kunde istället sätta 3-0 i tom kasse med sekunder kvar av matchen.

En bra hockeymatch som innehöll mycket kamp och intensitet. Ruskigt skönt med tre poäng, det kändes som ett måste för att Luleå fortfarande skulle haka på i toppstriden.

Nu väntar ny hemmamatch redan på måndag då Frölunda kommer på besök.

Fortsatt trevlig helg.

// Berra

Inför Luleå-AIK: Enterfeldt och Fälth tillbaka

Av de spelare som var borta mot Timrå senast är Sebastian Enterfeldt och Elias Fälth tillbaka i spel idag efter sjukdom.

Det ska bli intressant att se hur matchen kommer arta sig. Det är två lag med väldigt strikta försvarsspel och jag blir inte förvånad om det blir en målsnål historia vid bjuds på i Coop Arena idag.

För Luleå gäller det att hitta luckor i AIK:s täta försvar, samt att överlista och tidigt i matchen få hål på Viktor Fasth. Sker inte detta kan det bli en tuff eftermiddag för Luleå.

AIK är i storform och segern mot Färjestad senast imponerade.

Nedsläpp 16.00!

// Berra

Kul för "JG"

Som ni säkert har läst under dagen så är Luleås målvakt Johan Gustafsson, med all rätt, nominerad till årets rookie. Riktigt roligt för Johan som har slagit igenom stort, både i elitserien och på internationell nivå.

- Johan är en grym vinnare i målet, han har speciella egenskaper som gör att han kan vinna matcher åt sina lag. Han har gjort en enorm debutsäsong i Elitserien, var strålande i JVM och hans debut i Tre Kronor var ju suverän också, säger JVM-förbundskaptenen Roger Rönnberg.

***

Två matcher ikväll. Frölunda-Modo och Växjö-Hv71. Jag väljer att titta på den senare nämnda matchen, Smålands-derbyt mellan Växjö Lakers och Hv71. Finns alla förutsättningar för en riktigt häftig hockeymatch i Vida Arena denna fredagkväll.

Som vanligt vardagar nedsläpp 19.00!

// Berra

Skellefteå förstärker truppen

För ett tag sedan fick Jan-Axel Alavaara lämna Skellefteå AIK. Nu har klubben gjort klart med en ersättare. John Klingberg har skrivit på ett kontrakt som gäller ett och ett halvt år.

En mycket bra värvning när man ser till vem han ska ersätta. Sen är det som man ser på kontraktet också en pusselbit för framtiden.

Det ska bli intressant att se vad John kan komma att tillföra i Skellefteå.

// Berra


Pinsam insats i Timrå - säsongens bottennapp

En poäng mot seriens sämsta lag. Noll gjorda mål och uselt powerplay. Kvällens förlust i sudden mot Timrå med 1-0 kändes som en noll-poängare.

Jag hade inte varit glad över två poäng ikväll. Att inte kliva in och ta tre poäng mot avsågade tabelljumbon Timrå IK är riktigt riktigt dåligt.

David Rautio är den enda som får godkänt i bortalaget. Resten av laget kan gå hem från Sundsvall till Luleå. Det här var det sämsta jag sett den här säsongen.

Finns inte mycket mer att säga. AIK hemma på lördag. När man uppenbarligen inte kan kräva tre poäng i en match som ikväll så vågar jag inte ens tänka på hur det kommer gå på lördag.

// Berra


Inför Timrå-Luleå

Ikväll är det dags för botten mot toppen i E:ON Arena. Tolvan Timrå tar emot trean Luleå i en match som Luleå bara ska ta tre poäng i. Men det kommer bli tufft.

Norrbottningarna har en lång skade-/sjukdomslista, eller vad sägs om följande:

Chris Abbott - rygg/axelskadad
Mattias Persson - ryggskadad
Sebastian Enterfeldt - sjuk
Elias Fälth - sjuk
Cam Abbott - hjärnskakning
Niclas Wallin - hjärnskakning

Ingen rolig läsning. Junioren Marcus Sandström, forward, följer mest troligt med ner till Timrå ikväll som extraspelare. Jonas Berglund och Sebastian Meijer kommer med största säkerhet få ta centerroller i kvällens fight. David Rautio vaktar kassen.

Det ska bli intressant att se den här matchen. En match som Luleå ska vinna, men just då, med favorittryck på axlarna, brukar det ibland kunna sluta med platt fall och förlust. Vi får se hur det blir ikväll.

// Berra

Händelserik dag

Ja det har sannerligen varit en händelserik dag i elitserien. Ska försöka beta av lite av det viktigaste som hänt:

* Tillslut så har Timrå gjort klart med en ny tränare. Tommy Andersson är namnet på nya huvudtränaren som tar över med omedelbar verkan.

* Skellefteås backförvärv inför den här säsongen, Jan-Axel Alavaara, lämnar Skellefteå AIK. Alavaara ska vara eftertraktad av många klubbar runt om i Europa och enligt sportchefen Lasse Johansson var det ett gemensamt beslut att avsluta kontraktet.

* Så till kvällens mest oväntade nyhet. Färjestad sparkar sin huvudtränare Niklas Czarnecki. Efter den rekordusla starten på säsongen för Färjestad, fick Czarnecki sitta kvar på posten som tränare.

Men nu är det alltså klart att Niklas och Färjestad går åt olika håll. Assisterande tränaren Leif Carlsson tar över huvudansvaret säsongen ut.

Mitt i detta nyhetsflöde får vi inte glömma bort att det har spelats tre matcher i elitserien också. Här är slutresultaten:

Skellefteå-Växjö 4-2
Frölunda-Brynäs 4-1
Modo-Hv71 4-1

God natt.

// Berra

God eftermiddag!

Middags-maten har lagt sig till rätta i magen och vi blickar framåt mot kvällens enda elitseriematch som spelas på Hovet mellan Djurgården och Timrå.

Igår tog AIK två viktiga poäng på bortais mot Frölunda, och Linköping tog en enormt viktig tre-poängare då man krossade Modo med hela 7-2.

Ikväll är det dags för en ny intressant match runt strecken. Jag har redan räknat bort Timrå från streckstriden, det kommer bli kvalserie-hockey i Medelpad framåt vårkanten. För Djurgården är det livsviktiga tre poäng som står på spel ikväll.

Laget ligger tia i tabellen och har efter kvällens match några riktigt tuffa fighter framför sig. På torsdag möter man pånyttfödda Linköping på bortais, innan det nästa vecka väntar match mot Färjestad, och sedan ett glödhett Stockholms-derby mot AIK.

Inga lätta matcher som sagt.

Därför skulle tre poäng ikväll vara oerhört skönt för Djurgården, men jag hoppas verkligen att Timrå kan ge Djurgården en riktig match och försöka sätta lite käppar i hjulen för Djurgården.

Hemmalaget saknar dessutom nyckelspelare som Jimmie Ölvestad, Daniel Tjärnqvist och Mika Zibanejad. Dessutom är Marcus Nilsson avstängd. Så förutsättningarna för en jämn match på Hovet finns definitivt.

Om cirka en timme drar det igång.

// Berra

Abbott hoppas på spel mot Timrå

Chris Abbott stod över dagens träning för vidare läkarundersökning, men det ska inte vara någon större fara. Chris hoppas på spel redan på torsdag då man möter Timrå på bortais.

***

Två elitseriematcher ikväll. Frölunda-AIK och Linköping-Modo. Viktiga poäng på spel.



// Berra

Lyckad helg för Piteå Hockey

Igår besegrades Kovland med hela 7-0. Idag var det ny hemmamatch för Piteå i LF Arena då man mötte Örnsköldsvik. Jag var och kikade på matchen och det blev aldrig spännande.

Piteå tog en enkel seger med klara 5-1. Daniel Olofsson var glödhet i hemmalaget och gjorde tre av fem mål.

Piteå Hockey har fått en riktigt bra start på Allettan med tre segrar på de fyra inledande matcherna och har tagit nio av tolv möjliga poäng.

Riktigt kul.

Ha en fortsatt trevlig söndagkväll.

// Berra

Skönt besked

Mer om skadan på Chris Abbott. Som jag skrev igårkväll så är det ingen hjärnskakning. Istället ska det vara axeln, men framför allt ryggen som fått ta den största smällen.

– Ryggen och axeln tog största smällen, jag lyckades få undan huvudet, säger Chris Abbott till Hockeyexpressen.se

– Jag fick upp armen och det tog bort det mesta. Jag är förvånad att jag inte skadade axeln allvarligare, men min rygg känns inte bra just nu. Det känns väldigt ömt och styvt, fortsätter Abbott.

Det ska visst inte vara något allvarligt i ryggen heller, utan bara muskulärt som det ser ut just nu. Hur länge Chris blir borta är enligt honom själv svårt att säga, men det skulle inte förvåna mig om han är redo för match redan på torsdag mot Timrå.

Läs hela artikeln här



// Berra

"Ingen hjärnskakning"

Har precis tittat på presskonferensen efter kvällens match. Enligt Luleåtränaren Thomas Berglund rör det sig inte om någon hjärnskakning på Chris Abbott, som "Bulan", jag och i princip hela arenan befarade vid första början.

Det ska tydligen vara ner mot axelpartiet som han ska ha skadat sig. Mer än så vet jag inte i nuläget. Jag lär få anledning till att återkomma i det här ärendet.

// Berra

Gustafssons storspel gav två poäng

Luleå-Frölunda slutade 2-1 efter straffar. Matchen innehöll mycket bra försvarsspel, dåliga powerplay, och två gigantiskt bra målvakter.

Ville Viitaluoma gjorde 1-o i den andra perioden, assisterad av Niklas Olausson och Simon Hjalamrsson. Luleå bevakade sedan sin ledning på ett bra sätt, men halvvägs in i tredje perioden fick Frölunda och Christian Bäckman hål på Johan Gustafsson.

Efter en mållös förlängning var det Luleå som knep bonuspoängen i straffläggningen. Simon Hjalmarsson satte sin straff och Frölunda missade samtliga tre straffar.

Två lag som är otroligt bra på att försvara sig och två otroligt bra målvakter (Johan Gustafsson och Frederik Andersen), då blir det den här typen av matcher. Målsnålt och delvis tillknäppt.

Tycker ändå det var en underhållande match på så sätt att det var spännande och ändå en hel del målchanser.

Chris Abbott åkte in i sargen med huvudet före och drabbades av en hjärnskakning. Riktigt tragiskt. Vi får se hur länge han blir borta.

Nu är det torsdag som gäller för nästa match, då åker Luleå till Sundsvall för match mot Timrå. Det ska bara bli tre poäng då.

// Berra

Inför Luleå-Frölunda: "JG" i mål

Ikväll väntar ny hemmamatch i Coop Arena. För första gången den här säsongen beträder Frölunda Norrbottnisk mark för bortamatch mot Luleå.

Lagen har mötits tre gånger tidigare denna säsong, alla i Scandinavium. Frölunda har 2-1 i inbördes möten, men det var Luleå som vann den senaste matchen mellan dessa lag, 2-3 i Scandinavium före jul.

Till kvällens match är det nästan inga förändringar från senaste matchen mot Brynäs. Det enda är att Johan Gustafsson tar plats mellan stolparna och gör sin första match i elitserien efter JVM-äventyret.

Det är en viktig match ikväll. Skulle Luleå förlora och övriga toppkonkurrenter vinner sina matcher så hamnar Luleå ytterligare några poäng efter i toppstriden.

Dessutom är det viktigt nu efter två raka förluster att så fort som möjligt komma upp på vinnarspåret igen och som lag få tillbaka vinnarkänslan i gruppen.

Jag tror stenhårt på tre poäng ikväll.

Nedsläpp 18.30!

// Berra

Luleå dominerade - Brynäs gjorde målen

Brynäs besegrade Luleå Hockey ikväll med 1-3. Inte rättvist, inte logiskt, men så är hockeyn ibland. Det gäller att sätta dit puckarna, och det gjorde Brynäs bäst ikväll.

Luleå vann skottstatistiken med 40-23 och var betydligt bättre än Gävle-laget i alla tre perioder. Därför är det extra surt att förlora. Eller som jag själv sammanfattade matchen i bussen på väg hem:

Luleå-Svedberg 1-3

Brynäs-keepern var fenomenalt bra idag. I de första två perioderna gjorde Luleå väldigt ofta honom extra bra. Det var lätta skott utifrån, utan någon som helst trafik framför mål.

I tredje skapade dock Luleå ett flertal riktigt heta målchanser där man hann tänka mål flera gånger, men Svedberg i kombination med ett ineffektivt hemmalag resulterade i noll poäng ikväll för Luleå.

Chris Abbott blev enda hemmamålskytt ikväll, en snygg styrning på Topi Jaakolas skott. Första kedjan såg för övrigt riktigt vass ut och skapade långa anfall i Brynäs zon mer än en gång.

I andra perioden drev Johan Harju på mål, han blev inknuffad i Svedberg och fick en cross-checking i nacken. Påföljd av detta: Två minuters utvisning på Johan Harju.

Katastrof.

Att sedan Brynäs utnyttjar det numerära överläget och gör 0-2 då det återstår mindre än 30 sekunder av andra perioden gör naturligtvis inte saken bättre.

Det är bara att glömma och gå vidare. Nu är det bara tre poäng som gäller mot Frölunda på lördag. Luleå måste så snabbt som möjligt komma tillbaka upp på vinnarspåret, och jag tror det blir islossning på lördag.

Sov gott.

// Berra


Inför Luleå-Brynäs: Persson tillbaka

God morgon på er!

Ikväll vankas det toppmöte i Coop Arena. Luleå tar emot Brynäs, som för tillfället leder elitserien. Det kommer garanterat bli en fartfylld match med mycket målchanser och bra spel. Jag anser att Brynäs är seriens offensivt skickligaste lag. Det har man bevisat flera gånger denna säsong.

I förhandssnacket är det framför allt statistiken i de inbördes mötena mellan dessa lag som är intressant. Luleå har 2-1 i matcher, och alla tre segrar har kommit på bortaplan.

Bryts den trenden ikväll?

I hemmalaget är Mattias Persson tillbaka efter att ha missat de två senaste matcherna på grund av en blödning i ryggen. David Rautio vaktar kassen.

Så här ställer Luleå Hockey upp ikväll:

Målvakt: David Rautio (Johan Gustafsson).

Första femman: Topi Jaakola, Elias Fälth-Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Johan Harju.

Andra femman: Johan Fransson, Jan Sandström, Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell.

Tredje femman: Robin Jonsson, Lukas Kilström, Toni Koivisto, Ville Viitaluoma, Joonas Vihko.

Fjärde kedjan: Kim Karlsson, Sebastian Enterfeldt, Daniel Mannberg.

***

Tips: Luleå-Brynäs 3-2

Nedsläpp 19.00!

// Berra

Mäktig hyllning

Bara tre matcher ikväll, ändå finns det en hel del att reflektera över när denna tisdagkväll går mot sitt slut. Vi börjar i Jönköping.

Cermonin för Stefan Liv och tröjhissningen var otroligt mäktig och känslosam. Stefan kommer aldrig att glömmas bort, var så säkra.

Kanske att cermonin tog nog så mycket krafter från hemmalaget, för det var Timrå som vann matchen med 3-4. En imponerande seger av Sundsvalls-laget som bröt sin förlusttrend då man hade sex raka matcher med förlust. Damien Fleury var glödhet och gjorde två mål.

***

Harald Lückner fick tuffast tänkbara start med sitt Linköping ikväll. Förlust med 3-0 och nollade på Hovet, dessutom såg förvarsspelet stundtals inte alls bra ut.

***

Brynäs är nya serieledare (en match mer spelad än tvåan Skellefteå och trean Luleå). Ikväll saknade Gävle-laget bland annat Johan Larsson som vilade efter JVM-äventyret, ändå slog man Djurgården enkelt med 3-1.

På torsdag åker Brynäs upp till Luleå för match i Coop Arena. Räkna med bra fart då.

// Berra


Dean Kukan tränade med Luleå idag

Under denna vecka får den schweiziska juniorlandslagsspelaren Dean Kukan chansen att visa upp sig på träningarna med Luleå Hockeys A-lag.

Den 187 centimeter långa och 90 kilo tunga backen ska ha imponerat stort under dagens träningspass som var det första med laget. Ska bli intressant att följa 18-åringens utveckling i föreningen.

***

Tre elitseriematcher ikväll.

Stefan Livs tröja ska hissas upp i taket i Kinnarps Arena ikväll innan matchen mellan Hv71 och Timrå. Det kommer bli mäktigt och väldigt känslofyllt.

Kvällens på förhand mest intressanta match rent sportsligt utspelar sig på Hovet. Tian AIK möter elvan Linköping, båda lagen på 48 poäng. Snacka om viktig match. 

Tredje matchen spelas mellan Brynäs och Djurgården. 

// Berra 

Kanonstart på Allettan för Piteå

Piteå Hockey fick idag en kanonstart på Allettan då man skräll-vann borta mot Asplöven med klara 1-4. Riktigt kul för Piteå.

Hoppas man kan fortsätta på den inslagna vägen och gå vidare till playoff. Här närmast väntar Kiruna hemma på onsdag. Då är jag på plats i LF Arena.

***

I natt är det NHL-natt som gäller. Klockan 23.05 sparkar vi igång med Ottawa Senators-Philadelphia Flyers, och sedan klockan 01.35 är det dags för nattens höjdpunkt då Chicago Blackhawks och Detroit Red Wings drabbar samman i United Center.

Blir förhoppningsvis två bra och underhållande matcher.

// Berra

Hemma från Ö-vik

Nu är jag hemma från en mycket trevlig resa där det hunnits med allt från bowling, superligan-innebandy och en elitseriematch mellan Modo och Luleå.

Luleå förlorade med 3-1 och det är egentligen inte så mycket att diskutera. Modo var i större behov av poängen och det syntes ute på isen då man var mycket hetare än gästerna.

Ändå hade Luleå med lite flyt kunnat få in en kvittering i tredje perioden vid ställningen 2-1, men tur förtjänar man och idag var inte Luleå nog heta för att ha medstudsen med sig. Istället kunde Modo och Niklas Sundström göra 3-1 i tom kasse.

Nu väntar ett mindre uppehåll för Luleå då nästa match är på torsdag. Då möter man Brynäs i Coop Arena, ett riktigt toppmöte med andra ord.

// Berra

Sverige grejade guldet!

Mika Zibanejad överlistade väggen i det ryska målet. Efter tre mållösa perioder kunde Djurgårds-forwarden tillslut avgöra och skjuta guldet till Sverige.

31 års väntan är äntligen över. Sverige är världens bästa juniorlandslag i ishockey.

Att se Roger Rönnberg efter avgörandet sätter pricken över i:et för ett helt makalöst mästerskap. Sågad och ifrågasatt efter fjolårets semifinal-förlust, nu fick han stå där och jubla. Och som han jublade. Så fruktansvärt underbar idrott kan vara ibland.

Det här var du värd Roger. Det här var hela nationen värd!

Vilken moral i årets landslag. Vilka grabbar. Allt från frispråkige "pajasen" Wiliam Karlsson till blyga och försiktiga Petter Granberg.

Också sist, men absolut inte minst - Johan Gustafsson. I natt fick vi se att han kommer bli oerhört viktig för Luleå desto längre säsongen lider. I årets viktigaste match bestämde han sig för att spika igen totalt. Räddningen i slutminuten är redan nu en klassiker.

Hela den här matchen är en klassiker. Ni som missade den och valde sängen före final, kan gräma er resten av livet. I natt skrevs det historia, och det var Zibanejad som skrev sista raden - för den här gången.

Nu rullar jag strax söderut, och man kan inte ha fått en bättre start på denna resa. Ska njuta av varenda mil i bil nu. Det här guldet kommer smaka gott otroligt länge.

Men det finns en verklighet också. Imorgon väntar Modo borta för Luleå, och jag kommer som sagt vara på plats. Så det kan dröja innan det dyker upp något inlägg efter den matchen.

Till sist, återigen. Sverige har vunnit JVM-Guld.

Grattis!

// Berra


Andra raka straff-segern

Luleå Hockey besegrade Skellefteå ikväll med 3-2 efter straffar. Johan Harju blev stor matchvinnare i straffläggningen då han satte tre av tre straffar, varav en var en kopia av Peter Forsbergs klassiska straff i Lillehammer 1994.  

Slutresultatet var väl inte helt rättvist. Skellefteå förde spelet under större delar av matchen och skulle ha avgjort i andra perioden då Luleå under långa stunder var utspelade. Istället för 1-3 kunde istället Chris Abbott, i en kontring, servera Daniel Mannberg som smällde in kvitteringen. 

I tredje perioden böljade spelet fram och tillbaka och det skapades målchanser åt båda hållen.

Niklas Olausson gjorde poäng igen, han är uppe i nio raka matcher med poäng nu.

Imponerande.

En annan som imponerar på mig är Sebastian Enterfeldt. Han är glödhet just nu, spelar fysiskt, smäller på och sliter stenhårt varje byte.

Ett trevligt och som vanligt ett mycket tight och jämnt derby. Luleå kommer inte upp i normal standard förutom under vissa sekvenser i matchen, ändå kniper man extrapoängen. Årets upplaga av Luleå Hockey är fruktansvärt svårslaget.

Nu släpper vi den här matchen och laddar för nattens festligheter då Sverige ska göra upp om JVM-guldet tillsammans med Ryssland.

Fortsatt trevlig kväll/natt på er.

// Berra

Derbytankar

Säsongens fjärde derby mellan Luleå och Skellefteå närmar sig med stormsteg. Luleå har 2-1 i inbördes möten inför kvällens match i Coop Arena.

I Skellefteå saknas långtidsskadade Fredrik Styrman och Melker Karlsson, annars är det fullt lag hos västerbottningarna.

I hemmalaget kommer inte Niclas Wallin och Cam Abbott till spel. Det är frågetecken på Daniel Gunnarssons medverkan eftersom backen haft magsjuka tidigare i veckan. Slutgiltligt lag meddelas senare idag.

Vad har vi att vänta oss för matchbild ikväll då?

De tidigare derby-fighterna har bjudit på både vindrute-hockey då lagen turats om att skapa målchanser, och på disciplinerad defensiv. Det blir intressant att se hur kvällens match artar sig.

Något säger mig att det kommer bli väldigt fartfyllt då det är två lag med bra självförtroende och uppåtgående formkurvor som möts.

Luleå kommer genomföra sin matchplan precis som vanligt. Däremot ska det bli intressant att se hur Skellefteå kommer uppträda imorgon. I det senaste derbyt i Coop Arena kom Luleå ut och blåste på för fulla spjäll och körde över Skellefteå första tjugo minutrarna.

Det tror jag inte kommer ske ikväll. Skellefteå måste vara med från början och sätta hård press från start, annars kan det bli en tung kväll för Anders Forsbergs mannar.

Nu är det inte länge kvar. Jag är ruskigt förväntansfull inför kvällens seriefinal. Må bästa lag vinna.

***

Efter derbyt är det bara att skynda sig hem, skriva matchreferat och sedan ladda inför finalen i Junior-VM mellan Sverige och Ryssland. Det är uppdukat för en klassisk match.

***

Ska även börja packa lite smått nu under dagen. Åker nämligen söderut imorgonbitti med ett gäng polare för att på lördag vara på plats i Ö-vik när Modo möter Luleå. Så vi får se när det kommer något inlägg efter den matchen. Men det på lördag alltså.

Nu laddar vi för en hockeyfest ikväll.

19.00 släpps pucken!



// Berra


Det blir Ryssland i final

Sverige får möta Rysland i final natten mot fredag. Detta efter att ryssarna slagit ut Kanada genom en 6-5-seger, i en match som blev en klassiker.

Jag är så glad inombords att jag satt uppe och såg hela matchen. Ryssland gick mot en stensäker seger när man en bra bit in i tredje perioden gjorde 6-1. Men Kanada skulle bara till final, och när man fick in 6-2-pucken var det som att hela laget, ja hela Calgary, exploderade.

Det blev fullt ös framåt mot det ryska målet, Kanada fick turligt in 6-3 kort efter 6-2 och några minuter senare stod det 6-4. Kanada menade allvar.

När Kanada med fem minuter kvar att spela gjorde 6-5 så trodde jag att det var kört för Ryssland. Man gick på knäna, stod stilla och tittade på kanadensarna som svärmade som blodtörstiga vithajar i den ryska zonen. 

Ryssland bytte målvakt vid 6-5, med fem minuter kvar, och lät en kall Andrei Makarov stå sista minutrarna. Han spikade igen och blev hjälte. Kanada lyckades inte få in den sjätte pucken och Ryssland kunde alltså vinna och avancera till final.

Efter matchen orkade vissa ryska spelare inte ens fira segern, de låg rak-långa och utpumpade på isen och försökte hämta luft. Dem var helt slut.

Det här är den bästa ishockeymatch som jag har sett i hela mitt liv. Det är inte speciellt svårt att slå fast. Nu är man lite seg idag eftersom klockan blev närmare sex imorse innan man kom i säng. Men tro mig, det var värt varenda timme med offrad sömn.

// Berra

Semifinalseger mot lillasyster

Sverige besegrade Finland med 3-2 efter straffar och är därmed klara för final i Junior-VM. Inför tredje perioden låg Sverige under med 0-2, men det verkar finnas en ruskig moral i årets svenska trupp.

Med drygt en minut kvar att spela kvitterade Max Friberg till 2-2, och i straffläggningen blev Friberg hjälte då han satte den avgörande straffen.

Nu väntar antingen Kanada eller Ryssland i finalen, en match som drar igång om ungefär en kvart. Hockeynatten rullar vidare.

// Berra

Ikväll gäller det

Det är dags för Sveriges hittills viktigaste match i Junior-VM. Finland besegrade Slovakien igår, det innebär att det blir en klassisk semifinal mellan Sverige och Finland.

En match som Sverige bara ska vinna. Men det ska spelas om det också. 22.30 startar sändningen.

Senare i natt bjuds vi på ytterligare en högintressant match, och kanske lite mer oviss på förhand. 02.30 startar sändningen från den andra semifinalen, Kanada mot Ryssland.

Ojoj.

***

Men det är inte slut där. 19.00 ikväll drar det igång två färska elitseriematcher. AIK mot Brynäs och Frölunda mot Linköping. Så gott folk, det är en riktigt härlig hockeykväll vi har framför oss.

Häll upp chipsen, ställ drycken på kylning, tryck ner arslet i soffan kring sju-tiden och lätta inte på det föräns där kring fem/halv sex på morgonen.

// Berra

Winter Classic

Ikväll är det dags. Den traditionella utomhusmatchen ska spelas i NHL, och i år går den mellan rivalerna Philadelphia Flyers och NY Rangers. Det kan bli en riktigt rolig tillställning.

Matchen drar igång cirka 21.10 på Viasat Hockey.

***

Senare ikväll, närmare bestämt klockan 23.00, visar TV10 kvartsfinalen från J-VM mellan Finland och Slovakien. Det är alltså upplagt för en härlig hockeykväll i TV-soffan. 

// Berra

Tillbaka på hemmaplan

Så var jag hemma och nu ska bloggen efter både jul och nyår, kunna gå tillbaka till sitt normala igen.

Vi börjar med vad som hänt här i Sverige. Luleå hemmabesegrade Förjestad med 5-3 i onsdags och i fredags nollade man Djurgården på bortaplan, 0-3 skrevs siffrorna till.

Detta innebär att Luleå flåsar Skellefteå i nacken och att vi kommer få se ett riktigt häftigt trettondags-derby i Coop Arena på torsdag då serieledarna från Västerbotten gästar tabelltvåan Luleå.

Endast två poäng skiljer lagen åt, så det är helt klart upplagt för en riktigt spännande och intressant match på torsdag då serieledningen står på spel.

***

Sverige ångar på i J-VM. I natt stod man för en galen vändning mot Ryssland då man med underläge 0-3 inför sista perioden, vände och vann med 4-3 efter sudden death. Detta betyder att Sverige avancerar direkt till semifinal som vinnare av sin grupp.

Ni som missade denna redan klassiska vändning, får bita i det sura äpplet och lära sig att man aldrig kan räkna ut årets JVM-trupp.

Det ska bli ruskigt häftigt att se hur långt det här laget kan gå. Det finns en enorm moral i årets landslag som jag tror kan bära långt.

// Berra

RSS 2.0