19-2

Det är Luleås målskillnad på de fyra senaste matcherna. Helt sjuka siffror. Ikväll gjorde man en ny stabil insats och slog Linköping på bortais med 0-3.
 
Karl Fabricius, Linus Persson och Johan Fransson blev målskyttar för gästerna som är i en hysterisk form just nu.
 
Man jobbar stenhårt för varandra och skapar flygande anfall hela tiden då man sköljer över motståndarna byte efter byte. Försvarsspelet fungerar också fortsatt bra.
 
Johan Gustafsson håller andra raka nollan vilket såklart är roligt för Johan och bra för hans självförtroende.
 
Nu väntar hemmamatch för Luleå på lördag mot Timrå. Det blir intressant att se om det blir en ny målfest i Coop Arena eller om det blir som det brukar bli mot Timrå - målsnålt.
 
// Berra

Ny utspelning i Coop Arena!

Det blev en ny magisk kväll i Coop Arena. I den "första matchen" säkrade Linus Klasen två poäng när han stänkte in 2-1 i förlängningen.
 
I match nummer två var det dock inget snack. Luleå spelade ut totalt, vann med 6-0 och fullständigt förnedrade Hv71. Defensiven ser lika stabil ut som tidigare, medans offensiven har kommit igång på allvar. Vilka anfallskombinationer vi bjöds på ikväll.
 
När Luleå spelar så här är det få, om ens något lag, som kan rå på norrbottningarna. Man är tighta över hela banan, men är inte lika ineffektiva som tidigare.
 
Kul för Johan Gustafsson som fick hålla säsongens första nolla.
 
Fem poäng av sex möjliga ikväll hade jag inte vågat hoppas på. Mycket bra utdelning och Luleå har därmed suddat ut glappet upp till Skellefteå och Hv71 i tabellen.
 
Det var en fullkomligt elektrisk stämning i hallen hela matchen igenom. Gåshud vid flertalet tillfällen då sittplats ställde sig upp utan begäran från ståplats och en ljudkuliss som jag inte upplevt sedan kvartsfinal 7 mot Djurgården för två år sedan.
 
Mäktigt.
 
Avslutningsvis måste jag också berömma Hv71 med Johan Davidsson i spetsen som innan matchen delade ut en check på 10 000 kronor till supporterföreningen "Luleåfans" för deras fina och värdiga uppträdande när Oscar Sundh skadades.
 
Stort av Hv71.
 
Nu är klockan alldeles för mycket och det har varit en oerhört lång men oförglömlig kväll i Coop Arena.
 
Godnatt.
 
// Berra

Brynäs kom, sågs och förnedrades

Ja det var inget snack igår. Efter Jonas Nordquists 0-1-mål för Brynäs skulle det handla om ren och skär utklassning från hemmalagets sida. Åtta mål och en utspelning som inte skådats i Coop Arena på många, många år.
 
Om själva spelet finns det väl inte så mycket att säga. Jag tror de flesta förstår hur det såg ut. Det som var extra roligt var att det var åtta olika målskyttar som presenterade sig för hemmapubliken.
 
Johan Fransson fick dundra in ett slagskott och därmed spräcka målnollan för säsongen. Ruskigt skönt för Luleå-backen, vilket märktes på målfirandet.
 
Joonas Vihko klev fram och piskade in en puck. Det var bara en tidsfråga innan Vihko skulle hitta rätt då han har missat mängder med chanser de senaste matcherna.
 
Övriga målskyttar för Luleå var: Niklas Fogström, Kim Hirschovits, Toni Koivisto, Fredrik Svensson, Linus Klasen och Jan Sandström.
 
Nu väntar Hv71 hemma på tisdag. Då är det en riktigt sexpoängs-match som stundar då den avbrutna matchen från förra mötet ska slutföras, samt en ordinarie matchen för kvällen.
 
Se till att vara på plats i Coop Arena då. Det kommer bli en rolig och ovanlig hockeykväll.
 
// Berra

Sköna tre poäng i Ängelholm

Äntligen tre poäng igen. Luleå nollade Rögle på poäng för tredje gången denna säsong. Starkt.
 
Luleå var spelmässigt flera nivåer bättre än hemmalaget, men ineffektiviteten och skärpan i avsluten kan fortfarande bli mycket bättre.
 
Ni som följer bloggen och mig personligen på Twitter vet vad jag tycker om Daniel Gunnarsson i egen zon. Ikväll var han riktigt stabil, och att han får göra mål är såklart väldigt roligt och bra.
 
Både för självförtroendet och för laget.
 
Daniel är en offensiv back som ska producera. I kvällens match är det dessutom Gunnarssons beslut om att följa med upp i anfallet som gör att Pyörälä kan servera sin fenomenala passning till Luleå-backen som snyggt kan sätta 0-1.
 
Rögle kämpade och slet och skapade några heta chanser. Johan Gustafsson spelade riktigt bra i målet. Skönt för "JG" att Rögles kvitteringsmål, som var en klar tabbe från Gustafsson, inte kostade några poäng.
 
För det skulle komma ett avgörande. Niklas Olausson har varit osynlig och rent sagt dålig de senaste matcherna. Då är det så typiskt "Olle" att helt plötlsigt dyka upp med en genialisk "bakom-ryggen-passning" till Koivisto med cirka två minuter kvar av matchen. Avslutet från finländaren var det inte heller något fel på - rätt upp i krysset. 
 
Hoppas att detta var vändningen, dels för Olausson och Koivisto men också för resten av laget. Luleå spelar bra och skapar massor med lägen, det gäller bara att sätta chanserna. Förhoppningsvis kan puckarna, i och med kvällens seger, börja trilla in lite lättare nu så småningom.
 
Avslutningsvis. Johan Fransson hade en andra-assist på det avgörande 1-2-målet ikväll och gjorde därmed sin första poäng denna säsong. Att det skulle dröja tjugofem omgångar är bara komiskt. "Frallan" har blivit grymt stabil i egen zon, hoppas att han kontinuerligt kan börja producera framåt nu.
 
// Berra

Luleå vann skotten - men inte matchen

Luleå Hockey fortsätter att vara ineffektiva när det gäller målskyttet. Ikväll vann man skotten med 26-19, men förlorade matchen borta mot Färjestad med 4-0.
 
Såg stunder av matchen och det är inte i skapandet av målchanser som problemet sitter. Det handlar helt enkelt om att göra mål.
 
Om att ta pucken på mål.
 
Trycka in pucken i mål.
 
Kötta in den.
 
Grisa in den.
 
Göra vad som helst.
 
BARA GÖRA MÅÅÅL.
 
Färjestad är en riktig skräckmotståndare för Luleå Hockey i Löfbergs Lila Arena och förlusten var väl ingen dunderskräll direkt.
 
Nu väntar Rögle borta på torsdag. Kommer det lossna då månne?
 
// Berra

Succédebut för Pyörälä!

Luleå Hockey besegrade ikväll AIK med 3-2 efter förlängning. Jag såg inte matchen så kan inte skriva så mycket om själva spelet, men en sak är säker.
 
Mika Pyörälä gjorde succé direkt. Med två och en halv minut kvar av matchen kvitterade han till 2-2, och i förlängningen assisterade han till Daniel Gunnarssons avgörande 3-2-mål.
 
Skönt att Pyörälä direkt kunde kliva in och leverera, det är ju inte riktigt alla lags nyförvärv som fixar det.
 
Nu väntar Färjestad borta på tisdag. En intressant bortamatch där det kommer krävas hårt jobb från Luleås sida för att ta några poäng.
 
// Berra
 

Tankar kring Pyörälä

Mika Pyörälä är alltså klar för Luleå Hockey säsongen ut. En riktig klassvärvning som visar att klubbens målsättning inte är något annat än SM-guld.
 
Om han direkt kommer få fart på målproduktionen återstår att se. Jag tror vi kommer få ge Mika några matcher, men han borde kunna komma igång hyfsat direkt eftersom han inte haft något längre matchuppehåll.
 
Mika spelar redan imorgon mot AIK och kliver in i en nykomponerad kedja tillsammans med Linus Klasen och Niklas Fogström.
 
Dessutom är Robin Jonsson och Jan Sandström tillbaka efter skador och spelar imorgon.
 
Mika Pyörälä i Luleå-tröjan.
 
// Berra

En poäng mot Linköping

Det blev förlust hemma mot Linköping ikväll med 0-1 efter förlängning. Luleå gjorde ingen kanonmatch rent spelmässigt men skulle med en hyfsad utdelning enkelt ha vunnit denna match.
 
Lägen skapades, och det i mängder. Irriterande att man inte får hål på Linköping, men en poäng är i allafall bättre än noll.
 
Nu väntar AIK hemma på lördag. Då SKA det vara tre poäng!
 
// Berra

Ruskigt bra bortamatch

Luleå Hockey gjorde en riktigt bra bortamatch ikväll mot Skellefteå. Det räckte tyvärr inte hela vägen då Joakim Lindström kunde avgöra till 4-3 med cirka två minuter kvar.
 
Det var ett riktigt häftigt derby som hade allt, och Luleå var värda minst en pinne ikväll. Men samtidigt kunde detta ha slutat hur som helst. Det fanns chanser åt bägge håll under matchens gång och det var väl Skellefteås tur att vinna den här gången.
 
Luleås spel, offensivt och fartfyllt med fortsatt tight defensiv, lovar gott inför framtiden. Chris och Cam Abbott, vad jag älskar dessa två lirare. Kanadensarna bar Luleå på sina axlar idag och fick dessutom utdelning i form av varsitt mål.
 
Tyvärr hade Johan Gustafsson ingen kanonkväll i kassen och skulle ha tagit två av Skellefteås mål en normal kväll.
 
Domarinsatsen var under all kritik, men jag orkar inte ödsla någon mer energi på den nu.
 
För Luleå väntar nu två raka hemmamatcher, Linköping på torsdag och AIK på lördag. Då ska man förhoppningsvis kunna återställa ordningen och kliva förbi Skellefteå i tabellen.
 
God natt.
 
// Berra

Inför kvällens derby

Ikväll är det äntligen dags för elitseriehockey igen, och det är inte vilken match som helst som väntar. Det är dags för säsongens andra derby mellan Luleå och Skellefteå.
 
Det första mötet i september slutade med Luleåseger 3-2 i Coop Arena. Ikväll är Skellefteå Kraft Arena spelplatsen och Skellefteå är ute efter revansch.
 
Luleå är hemlighetsfulla och vill inte ge ut någon laguppställning, men alla spelare finns tillgängliga förutom Karl Fabricius som är osäker till spel efter sin fingerskada. Säkert är i allafall att Johan Gustafsson vaktar målet.
 
I Skellefteå är Oscar Möller långtidsskadad, vilket är ett tungt avbräck för västerbottningarna.
 
Jag tror ändå att hemmaplan, precis som i september, blir avgörande och att Skellefteå kommer dra det längsta strået denna gång.
 
Självklart kommer jag vara på plats ikväll i Skellefteå och en utförlig matchrapport kommer som vanligt senare under kvällen.
 
// Berra

Luleå förlänger med Rönnqvist

Idag meddelade Luleå Hockey att man valt att förlänga kontraktet med klubbens huvudtränare Jonas Rönnqvist med en säsong.
 
Mycket bra av Luleå som säkrar upp att fortsätta vara en stabil toppklubb inom svensk hockey. Dessutom har Rönnqvist och resten av lagledningen lärt sig en läxa från fjolårets slutspelssorti.
 
Nu är det upp till bevis för Rönnqvist att visa att han är en vinnare, även i ett slutspel. För i slutändan är det bara slutspelsresultaten som räknas.
 
// Berra

Förlust mot Tjeckien

Sverige förlorade premiärmatchen av Karjala Cup ikväll mot Tjeckien med 1-0. Har inte sett matchen så kan inte skriva så mycket mer om den.
 
Som ni säkert har märkt har jag en lite lugnare vecka nu på bloggen under landslagsuppehållet, och kommer fortsätta med det fram till på måndag då det är elitserievecka igen.
 
På återseende.
 
// Berra

En dag på jobbet

Luleå Hockey avslutade med seger i sista omgången igår inför Karjala Cup. Rögle besegrades med 1-0 i en match där Luleå dominerade stundtals, men var ineffektivt.
 
Luleå skulle ha gjort fyra-fem mål under första tjugo minutrarna då hemmalaget radade upp jättelägen. Men det blev bara ett mål, och det gjordes av Sami Sandell i spel fem mot tre.
 
Försvarsspelet fortsätter att vara sjukt bra. Det är en fröjd för ögat att match efter match ser hur disciplinerat man spelar, och hur poängen rullar in.
 
Bäst i hemmalaget igår var självklart David Rautio. Igår höll David sin tredje raka nolla och toppar målvaktsligan i överlägsen stil med över 95 i räddningsprocent.
 
Sveriges bästa målvakt just nu.
 
Annars var det inga som stack ut överdrivet mycket. Det var kollektivet som segrade och förlamade Rögle som inte kom till många farliga målchanser.
 
Nu väntar landslagsuppehåll. Omstarten av elitserien sker tisdag den trettonde november, och då med ett rykande hett norrlandsderby mellan Skellefteå och Luleå.
 
// Berra

Nobbe har avlidit

Luleå Hockey-profilen Hans "Nobbe" Norberg avled igår under fredagskvällen efter en tids sjukdom. Norberg var under många år en framstående hockeyspelare i både Luleå och AIK, men bröt nacken i en bortamatch mot Skellefteå år 1989.
 
Efter skadan har han bland annat 17 år som sportchef i Luleå Hockey bakom sig. Norberg låg bakom en hel del tunga värvningar under 90-talet. Jarmo Myllys, Jiri Kucera, Timo Jutila och Mika Nieminen för att nämna några.
 
Luleå Hockey kommer att spela i sorgeband i kvällens hemmamatch mot Rögle. Hans Norberg blev 53 år gammal. Han efterlämnar fru och två barn.
 
Vila i frid, Hans!
 
// Berra

Gött med två poäng!

Luleås straffseger mot Frölunda ikväll med 1-2 avslutade en fantastisk bortaturné där Luleå Hockey plockade åtta av tolv poäng på fyra bortamatcher. Man tappade alltså endast fyra poäng.
 
Ruskigt starkt.
 
Luleå gjorde en okej insats ikväll, stundtals väldigt bra, stundtals inte lika bra. 1-1 efter sextio minuter kändes rättvist, och när det kommer till straffläggning brukar det ju sluta med Luleå-seger.
 
Så även denna gång. Linus Klasen bjöd på en vacker delikatess och säkrade, som enda målskytt i straffläggningen, bonuspoängen till Norrbotten.
 
Johan Gustafsson var mycket bra i målet. Intressant att se vem som står på lördag då Rögle gästar Coop Arena för den sista elitserieomgången innan Karjala Cup-uppehållet.
 
***
 
Skellefteå hade islossning ikväll borta mot AIK då västerbottningarna gjorde hela fem(!) mål i den tredje perioden och vann med 0-5. Imponerande.
 
Skellefteå möter Hv71 på hemmais på lördag.
 
Fortsatt trevlig kväll.
 
// Berra

Kvällens lag

Här är Luleås lag inför kvällens bortamatch mot Frölunda Indians:
 
Målvakt: Johan Gustafsson (David
Rautio)
 
Första: Johan Fransson, Pavel Skrbek - Linus Klasen,
Kim Hirschovits, Linus Persson.
 
Andra: Daniel Gunnarsson,
Lukas Kilström - Toni Koivisto, Niklas Olausson, Sami
Sandell.
 
Tredje: Jan Sandström, Robin Jonsson - Cam Abbott,
Chris Abbott, Joonas Vihko.
 
Fjärde: Robin Jacobsson, Fredrik
Svensson - Anton Hedman, Niklas Fogström, Jens Jakobs.
 
// Berra

RSS 2.0