Truppen till Karjala

Måndag och mellandag i elitserie-lunken. Vad passar då bättre än att fokusera på den trupp som Pär Mårts släppte idag till Karjala Cup som avgörs nästa vecka.

Det finns två Luleåspelare med. Johan Fransson och Johan Harju. I det stora hela ser truppen väldigt intressant ut med en del överraskningar.

Här är hela truppen:


MÅLVAKTER

30. Viktor Fasth, AIK

41. Gustaf Wesslau, Djurgården

BACKAR

4. Staffan Kronwall, Djurgården

5. Daniel Fernholm, HIFK

10. Johan Fransson, Luleå

14. Mattias Ekholm, Brynäs

15. Simon Bertilsson, Brynäs

22. David Petrasek, Sibir Novosibirsk

25. Mattias Karlsson, HV71

FORWARDS

9. Magnus Kahnberg, Frölunda

16. Calle Järnkrok, Brynäs

18. Jesper Fasth, HV71

19. Patrik Zackrisson, Atlant Mytishchi

20. Martin Thörnberg, Torpedo Nizhny Novgorod

21. Jimmie Ericsson, Skellefteå

23. Niklas Persson, CSKA Moskva

24. Johan Harju, Luleå

29. Joel Lundqvist, Frölunda

33. Jakob Silfverberg, Brynäs

44. Nicklas Danielsson, Modo

71. Jonas Andersson, Atlant Mytishchi

79. Fredrik Warg, Dinamo Riga

91. Andreas Jämtin, Linköping

// Berra


En klockren insats

Åkte bort söderut direkt efter gårdagens derby och har inte kommit hem förän nu. Därför har det inte dykt upp något inlägg efter derbyt. Men nu kommer det.

Luleå besegrar Skellefteå med 2-0 inför ett fullsatt och kokande Coop Arena. Luleå började bäst och var totalt överlägsna i första perioden.

Man var nästan besviken över att det "bara" var 1-0 efter första tjugo. Ledningsmålet gjordes av Johan Harju som nu är uppe i sju kassar denna säsong.

Skellefteå spelade upp sig mer och mer. Efter en mållös andraperiod var jag oerhört nervös inför tredje perioden. 

Gästerna kom ut och satte press mot Luleå omgående, men Johan Gustafsson stod, med hjälp av ett mycket bra försvar, emot gång efter gång.

Istället kunde Mattias Persson avgöra tillställningen med sitt första mål för säsongen, framspelad av Niklas Olausson.

Igår visade Niclas Wallin varför Luleå värvat honom. Ruskigt stabil i sitt spel, och Boden-sonen städade gång efter gång i egen zon när det stormade kring Luleåmålet.

Man kan inte påstå annat än att segern var fullt rättvis. Luleå har de senaste matcherna börjat spela en mycket bättre offensiv hockey. När man dessutom gör en prickfri insats i försvarsspelet blir man svåra att slå.

1-1 i derbyn nu. Nästa möte mellan dessa lag sker i Skellefteå Kraft Arena, torsdag den 1 December.

Ha nu en trevlig avslutning på helgen.

// Berra


Inför Luleå-Skellefteå: Svårtippat som vanligt

Idag är det dags. Årets andra derby mellan elitseriens två nordligaste lag är här, och säsongens första derby som äger rum i Coop Arena.

Det är som vanligt oerhört svårt att veta hur detta kommer sluta. Båda lagen har gått lite knackigt på slutet och jag räknar med två ruskigt revanschsugna och krigarinställda gäng ute på isen i eftermiddag.

I Luleå är skadorna de stora samtalsämnet. Man har släppt en preliminär laguppställning. Den ser ut så här:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

Första femman:
Topi Jaakola, Elias Fälth – Sebastian Enterfeldt, Chris Abbott, Konstantin Komarek.

Andra femman:
Niclas Wallin, Robin Jonsson – Sami Sandell, Niklas Olausson, Mattias Persson.

Tredje femman:
Daniel Gunnarsson – Johan Harju, Ville Viitaluoma, Joonas Vihko.

Fjärde kedjan:
Daniel Mannberg, Jonas Berglund, Damien Fleury.

Extraspelare:
Sebastian Meijer, Marcus Fagerudd.

Som ni märker så är det endast fem stycken ordinarie A-lagsbackar som kommer till spel idag. Det blir intressant att se hur dessa kommer matchas.

Skellefteå kommer till spel med i princip hela truppen. Anders Söderberg kommer inte till spel, och det är osäkert om Martin Lundberg kan spela.

Om man tittar på skadeförutsättningarna så talar allt för Skellefteå-seger. Det kommer bli oerhört jämnt, och i Skellefteå är man inte sena att lägga över pressen på Luleå:

- Jag ser fram emot matchen. Det ska bli härligt att åka upp till Luleå och spela i en fullsatt hall. Vi möter guldfavoriten så det blir säkert en intressant och bra match. Jag är nöjd med vårt spel de senaste matcherna, trots att vi inte vunnit. Vi har släppt in väldigt få mål och vi skapar chanser. Det handlar om att sätta dit dem för oss. Luleå är ett starkt bra lag som spelar stabilt och de har några riktigt bra spetsspelare i Harju, Wallin och Fransson, så vi får nog fullt upp, säger Anders Forsberg, tränare i Skellefteå till Norran.

Som jag skrev tidigare så är det ingen idé att tippa. Men har en magkänsla som faktiskt säger Luleå-seger idag, vilket skulle vara helt fantastiskt.

Tiden får utvisa om magkänslan har rätt.

16.00 släpps pucken i slaget om Norrland!

// Berra


Sträckning på Fransson

Johan Fransson spelade bara en period idag. Det var tydligen en sträckning som hindrade Luleå-backen från fortsatt spel.

Då vet ni det.

Blir intressant att följa om han kan spela på lördag.

// Berra

Förlust mot Växjö - men positivt anfallsspel

Såg bara sista perioden mellan Växjö och Luleå ikväll, och av det lilla jag såg så var detta ett stort kliv framåt i det offensiva spelet. Kan inte kommentera defensiven så mycket eftersom man knappt spelade någonting alls i Luleås zon under den sista perioden.

Tyvärr räckte inte Luleås glada anfallshockey till poäng ikväll. Växjö kunde vinna med 3-2. Matchen avgjordes i första perioden då David Rautio och försvaret inte alls ska ha imponerat.

Efter att Sebastian Enterfeldt gjorde 0-1 till gästerna stod Rautio för några mindre lyckade ingripanden och plötsligt stod det 3-1 till hemmalaget. Luleå bytte målvakt direkt efter 3-1-målet.

Luleå spelade inte bara bara i tredje, även i andra perioden ska man ha skapat en hel del farliga chanser. Men marginalerna var inte på Luleås sida ikväll alltså.

Skotten. 

32-18 till Luleå.

Ja, ni läste rätt.

Positivt att Johan Gustafsson fick komma in och hålla nollan resten av matchen. Jag kan inte tänka mig något annat än att Johan vaktar målet under derbyt på lördag.

Johan Harju gjorde mål ikväll igen när han reducerade till 3-2 i den tredje perioden. Bra att han får producera.

Mindre positivt. Johan Fransson och Simon Hjalmarsson fick utgå skadade ikväll. Vad det är med Fransson vet jag inte, men återkommer till det senare. Hjalmarsson fick sy 7-8 stygn och har en befarad hjärnskakning efter en smäll in i sargen som han fick i den tredje perioden.

Daniel Gunnarsson spelade riktigt bra ikväll och hade assist på Johan Harjus styrning fram till 3-2-reduceringen. Kul att inte alltid få gnälla på 19-åringen.

Han kan ju spela bra, hoppas att han fortsätter med det. För istid, det kommer han få. Tre skador på backsidan nu. (Kilström, Fransson, Sandström).

Det ska bli intressant att se vad Luleå ställer för lag på isen på lördag när Skellefteå gästar Coop Arena.

***

Skellefteå föll på straffar ikväll hemma mot Färjestad. Gästerna från Karlstad vann med 2-3. Såg första och andra perioden i den matchen och precis som tidigare då man har sett Skellefteå så spelar de med en otrolig fart och fläkt i sitt anfallsspel.

Nyckeln för Luleå på lördag blir att sätta press på Skellefteås backar. Det är en hel del slarv i egen zon och det måste Luleå ta vara på. Blir mer upp-snack inför derbyt senare då man vet ungefär vilket lag som Luleå ställer upp med.

// Berra

Inför Växjö-Luleå

Torsdag och nya matcher i elitserien. Ikväll avslutar Luleå sin lilla bortaturné med match mot Växjö Lakers i Vida Arena.

Växjö har hittills under säsongen visat att man inte kommer bli något strykgäng i vinter, och Luleå kommer få slita ont för att få med sig poäng från Småland.

Jag tror på en fartfylld match med bra tempo och mycket känslor inblandade från båda lagen. Luleå kommer vara revanschsugna efter förlusten i Scandinavium och jag tror det kan bli tre poäng ikväll.

Så här ställer man upp:

Målvakt: David Rautio (Johan Gustafsson)

Första femman: Elias Fälth, Topi Jaakola-Konstantin Komarek, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson

Andra femman: Johan Fransson, Robin Jonsson-Sami Sandell, Niklas Olausson, Mattias Persson

Tredje femman: Daniel Gunnarsson, Niclas Wallin-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Johan Harju

Fjärde kedjan: Daniel Mannberg, Sebastian Enterfeldt, Damien Fleury

Extra spelare: Sebastian Meijer, Jonas Berglund

// Berra

Myllys tröja hissas

Nu är det spikat. Före matchen mellan Luleå-Linköping den 23/11 kommer målvaktslegendaren Jarmo Myllys att hyllas under en cermoni i Coop Arena. Under cermonin kommer även den finske målvaktslegenden att få sin tröja upphissad i taket.

På sju säsonger i Luleå Hockey mäktade Myllys med att hålla 35 nollor, göra 17 assist och dessutom göra två mål i motståndarnas kasse när de tagit ut målvakten. Han var dessutom med och vann klubbens hittills enda SM-Guld säsongen 1995/1996.

- Vi kommer att hissa två per år, men det betyder inte att deras nummer pensioneras, säger Peter Jidström, klubbdirektör i LHF, till Norrbottens-Kuriren.

Detta kommer bli grymt mäktigt. Se till att inte missa denna händelse!

// Berra


Abbott hemma igen

Igår vid lunchtid landade Cam Abbott i Luleå efter en och en halv månad i Nordamerika. Cam har, som nog de flesta känner till, försökt bli kvitt sviterna från den hjärnskakning som han drabbades av för cirka ett år sedan.

Igår träffade han Luleås läkarteam som ska lägga fram en tidsplan om när den kanadensiske forwrden ska kunna vara tillbaka i spel. 

- Jag vet inte hur länge det kommer att ta. Men inom de närmsta dagarna vet jag nog mer, säger Cam Abbott till Norrbottens-Kuriren.

Hoppas att det går i rätt riktning nu för Cam och att han ska kunna komma tillbaka. Han kommer tillföra en till dimension i Luleås anfallsspel, något som kommer krävas om laget har tänkt att gå riktigt långt.



// Berra

Rättvis Frölunda-seger

Frölunda vinner kvällens enda elitseriematch med 3-2 mot Luleå. Segern är fullständigt rättvis. Luleå kommer inte upp i normal standard, backsidan är sargad och misstagen avlöste varandra kontinuerligt under hela matchen.

Ibland var det så illa att man nästan blev tokig framför TV:n. Frölunda är ett riktigt bra hockeylag och jag imponeras stort över vilken fart och intensitet man spelar med, speciellt på hemmaplan. Själva resultatet, 3-2, är inget att skämmas för.

Det är alla misstag som man skäms för. Simon Hjalmarsson, Johan Fransson, Topi Jaakola, Daniel Gunnarsson (stamkund när det gäller underkända insatser) och Niklas Olausson får alla underkänt.

Det är beundransvärt att Luleå överhuvudtaget är nära rent målmässigt i slutet av matchen efter denna katastrofala försvarsinsats.

Nu har sågen fått jobba, nu ska jag försöka lyfta fram några mer positiva detaljer från kvällens match.

Det är inte många som får högre betyg än godkänt i Luleå, men det finns en - nummer 25 hos gästerna. Daniel Mannberg såg riktigt pigg ut och spelade med en underbar energi ikväll. Han fick med sig utvisningar och fick igång resten av sin kedja i anfallszonen. Han var riktigt bra helt enkelt.

Johan Harju fick äntligen göra mål igen, 1+1 idag. Hoppas det lossnar nu och att Övertårneå-grabben kan börja producera poäng. Den offensiva kraften behövs i Luleå.

Ville Viitaluoma gjorde mål för andra matchen i rad. Kul att se hur det börjar lossna för finnen. Hoppas hans självförtroende fortsätter stiga, för man såg en rejäl skillnad på hans kroppsspråk bara idag jämfört med tidigare i höst.

Nu är det bara att ladda om. På torsdag är det ny bortamatch. Första besöket för Luleå i Vida Arena är det som gäller och match mot Växjö Lakers. Ska bli en rolig match att titta på.

// Berra


Inför Frölunda-Luleå

En match i elitserien ikväll. Luleå gästar Scandinavium för match mot tabelltvåorna Frölunda. Göteborgarna har börjat säsongen riktigt bra och snittar mindre än ett insläppt mål per match på hemmaplan, så visst blir kvällens match något att bita i för Jonas Rönnqvists mannar.

Jan Sandström fick kliva av senast mot Djurgården med ett skadat knä och spelar alltså inte ikväll. Sami Sandell har lite känningar i ryggen och är osäker till spel. Annars är det samma lag som senast. Johan Gustafsson vaktar målet.

Det ska bli intressant att se om Luleå lyckas göra en lika bra laginsats som senast på Hovet. Lyckas man med det så tror jag absolut att det finns chans för tre poäng ikväll.

Tips: Frölunda-Luleå 2-3 SD

// Berra


Seger på Hovet

Eftersom jag inte såg matchen ikväll mellan Djurgården och Luleå så kan jag inte kommentera så mycket kring hur spelet såg ut. Men när man läser runt om på olika sidor så ska det ha varit en stabil lagseger.

Gästerna från Norrbotten vann med 1-3 och samtliga mål gjordes av kedjan som blir populärare för varje match som går - Silja Line. Joonas Vihko, Sami Sandell och Ville Viitaluoma målskyttar för Luleå ikväll alltså.

Janne Sandström fick kliva av med en knäskada. Det återstår att se hur länge den föredetta landslagsbacken blir borta. Jag skulle tippa på ett par veckor.

Sköna tre poäng och alltid skönt att tvåla dit Djurgården. Imorgon (söndag) reser Luleå vidare till Göteborg för match i Scandinavium mot Frölunda på måndagkväll.

***

Skellefteå förlorade med 0-2 hemma mot Linköping. LHC:s defensiv var oerhört imponerande och SAIK körde fast i mittzon gång efter gång.

// Berra

Inför Djurgården-Luleå

Ikväll väntar en minst sagt tuff uppgift för Luleå Hockey. Match på Hovet mot Djurgården. Det har under senare år byggts upp en hel del känslor mellan dessa lag, så allt talar för att det kommer bli en stenhård batalj nere i Stockholm ikväll.

Niclas Wallin och Sebastian Meijer följer med laget ner till Hovet, och det är tänkt att Wallin ska göra comeback ikväll. Daniel Gunnarsson är sjundeback och Daniel Mannberg är utanför laget. David Rautio vaktar kassen.

Nu måste det komma en tre-poängare, och jag tycker faktiskt att förutsättningarna för en seger är rätt så ljusa. Djurgården har blandat och gett mycket på slutet, och kan Luleå bara komma upp i samma fina offensiva spel som senast, tror jag det kan bli en bra kväll på Hovet.

Nedsläpp 18.30!

// Berra

Offensiven fungerade - men vad hände med defensiven?

Brynäs besegrar Luleå med 5-6 efter straffar i en match som var rena rama målfesten. Man trodde inte att det var Luleå som var på isen idag.

Framåt är jag positivt överraskad ikväll. Efter att man gjort om i kedjorna visade Luleå direkt att man inte var nöjd med det offensiva spelet de senaste matcherna. Idag spelade man en glad anfallsishockey, och med tanke på vilken kompetens som finns på forwardssidan så tycker jag att det är helt rätt.

Fortsätt gärna med det.

Men, det finns ett men.

Även om man möter ett ruskigt skickligt offensivt lag som Brynäs så var inte defensiven bra idag. Det var oerhört virrigt, slarvigt när man skulle ta ut pucken ur zon och Johan Gustafsson var inte bra i målet.

5-5 efter sextio minuter kändes fullt rättvist. Synd dock att Luleå inte lyckas stänga matchen efter att man gjort 5-4 i inledningen av tredje perioden.

Hyllas idag bör framför allt Damien Fleury och Chris Abbott. Med den nya omgivningen gjorde Fleury sin bästa match i Luleåtröjan för säsongen. Ett mål framåt blev det för fransmannen.

Chris var planens gigant i hemmalaget. Vilket jobb karln gör. Två mål från hans klubba ikväll.

Johan Harju har det fortsatt kämpigt.

Straffläggningen var under all kritik. Dåliga straffar, samtidigt som Johan Gustafsson visar att han är en bra straffmålvakt. Sebastian Wännströms avgörande straff var riktigt riktigt läcker.

Luleåklackens hyllning till Mats Lavander innan nedsläpp var mäktig. Ett mindre tifo hade förberetts och den klassiska Lavander-ramsan sjöngs flitigt.

Lavander visade sin uppskattning genom att åka och tacka Luleåklacken efter matchen, till Luleåsupportrarnas stora jubel.

***

Skellefteå fortsätter att vinna. Ikväll besegrades Modo med 4-3 och därmed har vi fortsatt Västerbotten i serieledning.

***

Nu väntar Djurgården borta på lördag. Det blir en riktig värdemätare...

// Berra

Äntligen!

Nu är det äntligen klart!

Viasat har köpt rättigheterna till att visa världens bästa hockeyliga i sina kanaler från och med i natt. Riktigt skönt att det är klart. Och det är inte något svammel-avtal man har jobbat fram.

Så här skriver man i ett pressmeddelande:

”Viasat tecknar avtal för att sända NHL till svenska tv-tittare och sänder inledningsvis 15 direktsända matcher per vecka från NHL. Ambitionen är att senast den 1 januari 2012, eller så snart NHL levererar signal, erbjuda samtliga NHL-matcher direktsänt på tv. En hel säsong innebär cirka 1300 matcher inklusive grund- och slutspel”. Detta innebär att cirka 50 matcher i veckan kommer sändas på Viasat Hockey, Viasat Sport samt Viasat X-tra kanalerna. Ungefär 700 matcher per säsong sänds på Viasat Hockey och Viasat Sport medan 600 matcher sänds på Viasat X-trakanalerna, endast tillgängliga för Viasats parabolkunder.

Läs mer här

// Berra

Ingen Wallin ikväll

Niclas Wallin kommer inte till spel mot Brynäs ikväll. Lagledningen trodde att han skulle kunna vara med, men han sitter alltså på läktaren ikväll.

Det är samma gamla skada. Vi trodde verkligen att Wallin skulle kunna spela, men det höll inte. Då är det bättre att han får vila och vara i form inför bortaturnén nästa vecka, säger Rönnqvist till NSD.

// Berra

Inför Luleå-Brynäs: Hemmalaget möblerar om

God morgon!

Ikväll när Luleå tar emot Brynäs i Coop Arena är det offensiven som måste lossna för hemmalaget. Även om "Bulan" inför matchen är väldigt noga med att påpeka att det ligger lika mycket fokus på defensiven så är det självklart det är det offensiva spelet som måste komma igång.

Så här ställer Luleå upp:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

Första femman: Elias Fälth, Topi Jaakola-Konstantin Komarek, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson.

Andra femman: Jan Sandström, Johan Fransson-Johan Harju (bilden), Niklas Olausson, Mattias Persson.

Tredje femman: Robin Jonsson, Niclas Wallin-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Sami Sandell.

Fjärde kedjan: Damien Fleury, Sebastian Enterfeldt, Jonas Berglund.

Extra spelare: Daniel Gunnarsson, Daniel Mannberg.

PP1: Johan Fransson, Johan Harju (point), Chris Abbott, Niklas Olausson, Mattias Persson.

PP2: Elias Fälth, Damien Fleury (point), Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Sami Sandell.

Som ni kan se så har man möblerat om och testat en hel del nya formationer under träningarna i veckan. Det ska bli intressant att se dessa femmor i matchsammanhang.

Jag hoppas att det kan lossna lite ikväll, att Luleå kan få göra fyra-fem mål och få lite effektivitet i sitt anfallsspel. Men det kommer helt klart bli en tuff match. Brynäs är ett mycket skickligt ishockeylag som har målet för säsongen klart - vinna SM-guld.

I Luleå saknas Sebastian Meijer (handskada), Kim Karlsson (Båtben), Cam Abbott (hjärnskakning) och Lukas Kilström (käkskada). Niclas Wallin ska ha gått för fullt på gårdagens träning. Beslut om kaptenens medverkan ikväll tas senare idag.

Tips: Luleå-Brynäs 3-2

// Berra

Det finns mycket att jobba på

Har varit och kikat på Piteå Hockeys match mot Kiruna idag i Division 1. Piteå förlorade med 2-3 efter förlängning, och visst har tränare Stefan Hedlund en hel del att fundera över. Efter en halvtam förstaperiod var ställningen 1-1.
I andra perioden höjde sig Piteå avsevärt och kunde rättvist gå in inför tredje perioden med en 2-1-ledning. Den tredje perioden skulle dock bli riktigt usel från hemmalaget. Kiruna kunde kvittera och få till sudden death. Väl där avgjorde gästerna med endast 30 sekunder kvar att spela.

Det är framför allt Piteås lägstanivå som måste bli mycket högre. När Piteå spelar bra, då är man riktigt bra. Men tyvärr svänger kvalitén på spelet alldeles för mycket under matcherna.

Kan bara Piteå få till del så tror jag det kan bli ett riktigt slagkraftigt lag fram emot våren, för materialet har man absolut.

// Berra

Usel insats

Såg första och andra perioden av dagens match mot Modo. Och efter det som jag såg och efter det jag har läst så gjorde Luleå en riktigt dålig insats nere i Ö-vik. Modos seger med 3-1 ska ha varit fullt rättvis.

Luleås offensiv fortsätter att haverera. Defensiven fungerar ypperligt, men Luleå måste få igång det offensiva spelet inom en snar framtid.

Jag tycker "Röken" och "Bulan" ska möblera om och pröva lite olika formationer redan nu under den kommande veckan då man är spellediga fram till på torsdag. Man ser tydligt att det för tillfället saknas driv i truppen och den där inställningen som gjorde laget så framgångsrikt i fjol lyser med sin frånvaro.

Finns inte så mycket mer att säga. Det är bara gnugga på och ta nya tag, för någon gång kommer det lossna. Det måste det göra.

***

Skellefteå är bra just nu. Ikväll vann man borta mot Djurgården med 1-3. Erik Forsell gjorde två mål och såg till att Skellefteå gick upp i serieledning.

***

Färjestad tog ikväll säsongens första tre-poängare efter att man besegrat Frölunda med 2-1. Oj vilken lättnad det ska vara i det där laget just nu.

// Berra

Inför Modo-Luleå: Berglund tillbaka

Ikväll väntar ny bortamatch för Luleå då man gästar Ö-vik för match mot Modo. Luleå satsar på att ställa upp med samma lag som senast mot Skellefteå, bortsett från två undantag.

Jonas Berglund är tillbaka i truppen ikväll efter den hjärnskakning som han ådrog sig för drygt en vecka sedan. Dessutom vaktar David Rautio målet.

Jag tror Luleå är riktigt revanschsugna efter derbyt i torsdags och det skulle sitta riktigt fint med tre poäng ikväll. 

16.00 släpps pucken!



// Berra

Bra bortamatch - snöplig förlust

Luleå gör en minst lika bra match som Skellefteå ikväll. Men efter att gästerna gått ifrån till 0-2 så började Skellefteå komma upp mer i banan och började skapa mer och mer chanser mot Johan Gustafsson.

2-2 efter sextio minuter hade känts fullt rättvist och jag hade varit nöjd med en poäng ikväll. Nu slutade det väldigt snöpligt genom att Erik Forsell kunde avgöra med mindre än minuten kvar av matchen.

Johan Fransson och Daniel Gunnarsson var inte bra idag. Johan Harju har sirap i benen och skapar inte någonting alls.

Chris Abbott, Joonas Vihko och Sebastian Enterfeldt ska ha ett extra plus i kanten. Fantastiskt jobb och de skapade en hel del lägen.

Med tanke på att Luleå ofta får komma in så pass lätt på mål som de gör så borde man utnyttjat det bättre och stänkt dit någon puck till. Men Hadelöv var bra idag.

Precis som Johan Gustafsson, men returen på Skellefteås 2-2-mål får han ta på sig.

En bra bortamatch som sagt, och även en bra bortamatch av Luleåfans på bortastå. Stod själv på bortastå ikväll och har fått sms efter matchen av folk som sett matchen på TV där det stod att det under större delen av matchen bara hördes sång från vi Luleåsupportrar. Riktigt roligt!

Nu är det bara att ladda om, Modo borta på lördag. Då ska vi upp på vinnarspåret igen.

God natt.

// Berra

Laguppställningen

Skellefteå lämnar ut sin laguppställning endast en och en halv timma före match. Då befinner jag mig redan på väg ner till Skellefteå, så ni får nöja er med Luleås laguppställning.

Så här ser det ut:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

Första femman: Elias Fälth, Topi Jaakola-Damien Fleury, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson

Andra femman: Johan Fransson, Jan Sandström-Johan Harju, Sebastian Enterfeldt, Niklas Olausson

Tredje femman: Daniel Gunnarsson, Lukas Kilström-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Sami Sandell

Fjärde kedjan: Daniel Mannberg, Sebastian Meijer, Konstantin Komarek

Extra spelare: Robin Jonsson, Mattias Persson

19.00 släpps pucken. Vi har en häftig match framför oss!

// Berra


Bloggens tips

Så var det derbydag och derbyt kommer närmare och närmare. Det kommer bli stekhett och massor med känslor i Skellefteå Kraft Arena ikväll.

I Luleå är som sagt den viktiga pjäsen i defensiven, Robin Jonsson, tillbaka i spel. Robin tillför ett oerhört lugn i försvarsspelet och med tanke på att han har spelat många derbyn tidigare mot Skellefteå så kommer han att vara extra viktig för gästerna ikväll.

Hur slutar då detta?

Om Luleå får in första målet i matchen och sedan kan spela lika disciplinerat som tidigare matcher så finns det absolut chans till tre poäng ikväll. Men det kommer krävas ett otroligt slit från samtliga håll och min känsla är ändå att det kommer bli oerhört tufft för Luleå att komma hem med några poäng ikväll. Men jag hoppas på seger såklart.

Tips: Skellefteå-Luleå 1-2 SD 

// Berra

Inför Skellefteå-Luleå: Äntligen derby!

Imorgon torsdag är det äntligen dags för säsongens första derby mellan Skellefteå och Luleå. Det är ett tidigt toppmöte då Skellefteå ligger tvåa i tabellen med bättre målskillnad än Luleå som placerar sig på tredje plats.

Hos gästerna från Norrbotten saknas Niclas Wallin, Kim Karlsson, Jonas Berglund och Cam Abbott. Johan Gustafsson vaktar målet.

I Skellefteå är det endast Fredrik Styrman som inte kommer till spel.

Det kanske låter som en klysché, men jag tror att första målet blir oerhört viktigt imorgon. Får Skellefteå 1-0 tidigt tror jag det kan bli en mardrömskväll i Kraft Arena för Luleå.

Skulle däremot Luleå göra 0-1 så finns det absolut möjlighet för tre poäng. Luleå är ruskigt bra på att stänga matcher och måste spela sitt konsekventa försvarsspel i 60 minuter om det ska bli tre poäng imorgon.

Mer uppsnack och ett tips inför derbyt kommer senare.

// Berra

Blir intressant på torsdag

Börjar med något helt annat än ishockey. Sverige besegrade ikväll Holland med 3-2 och är därmed klara för fotbolls-EM kommande sommar. Riktigt häftigt.

Bloggen säger grattis svenska fotbollslandslaget!

***

Nu tillbaka till elitserien. Linköping besegrade Färjestad ikväll med 1-0. Krisen blir allt djupare i Karlstad.

Frölunda knep två poäng ikväll när man besegrade AIK med 3-2 efter sudden death. Det innebär att om antingen Skellefteå eller Luleå tar tre poäng på torsdag, så går det laget som tar tre poäng upp i serieledning.

Det blir alltså ett derby där en serieledning står på spel.

// Berra

Två matcher ikväll

Två matcher i elitserien ikväll. Linköping mot Färjestad och Frölunda mot AIK. Jag väljer dock bort ishockeyn ikväll från och med klockan 20.00 och riktar in mig på EM-kval-matchen mellan Sverige och Holland.

Holland är stora favoriter, men jag tror faktiskt att det finns en liten skrällchans för Sverige.

Avspark 20.15!

// Berra

Niinimaa dementerar uppgifterna

I en intervju med Norrbottens-kuriren går Janne Niinimaa nu ut och dementerar uppgifterna som kommit fram under dagen om att han skulle vara på väg till Helsingfors.

- Luleå är mitt förstaalternativ. Min agent ska prata med dem. Det är upp till Luleå, Osten (Bergström, sportchef) och Thor (Stöckel, vice klubbdirektör). Vi har pratat tidigare med varandra och de vet allt de behöver veta, men sedan har jag inte hört något. Det är fortfarande öppet, menar Niinimaa.

- Jag har andra alternativ när jag är redo att börja spela igen. Men jag hoppas att det blir i Luleå Hockey, fortsätter Janne.

Läs hela intervjun här.

LÄNK

Efter en lång och intensiv dag säger jag nu god natt. Detta lär inte vara sista turen kring Janne Niinimaa och var han ska spela i vinter.

Fortsättning följer.

God natt.

// Berra


Skellefteå segrade

Det var en mycket trevlig och underhållande match vi bjöds på från Läkerol Arena ikväll. Skellefteå vann rättvist med 2-3 efter en match som bjöd på många målchanser och en hel del snygga mål.

Nu rullar elitserien vidare med två matcher imorgon, en på onsdag också norr-derby på torsdag i Skellefteå.

// Berra


Ikväll avgörs Luleås segerchanser

Ikväll spelas det en match i elitserien. Det är Brynäs som möter Skellefteå i Läkerol Arena, och på torsdag vankas det som bekant derby i Skellefteå Kraft Arena mellan Skellefteå och Luleå.

Jag tror kvällens match kan påverka derbyts utgång en aning. Skulle Skellefteå förlora ikväll så har man två raka förluster i bagaget när man kliver in inför sin hemmapublik på torsdag. Då tror jag det blir oerhört svårt för Luleå att ta några poäng.

Skulle Skellefteå däremot vinna ikväll, så kommer inte samma revanschlusta och desperata inställning finnas hos hemmalaget på torsdag. Då tror jag det finns alla möjligheter för Luleåpoäng.

Visst, man är alltid som spelare otroligt laddad och taggad inför ett derby, men jag tror ändå kvällens match kan spela in en aning. Hur som helst så ska det bli riktigt intressant att titta på kvällens match och kanske få en liten glimt av vad som väntar i Kraft Arena på torsdagkvällen.

// Berra

Bertilssons straff - pinsamt

Det blev ett ganska väntat magplask av disciplinnämnden när Simon Bertilsson i Brynäs idag fick sitt straff efter tacklingen på Jonas Berglund under torsdagens match i Läkerol Arena.

Bertilsson stängs av fyra matcher och får även böta motsvarande tre matcher. Orkar inte kommentera särskillt mycket kring detta utan kan bara konstatera att det är ruksigt dåligt av de som bestämmer att inte våga ge ett hårdare straff.

Vi kommer få fortsätta se våldsamma tacklingar på icke puckförande spelare om ingenting görs väldigt snart...

// Berra

Niinimaa till Helsingfors?

Enligt uppgifter som kommit idag kan Janne Niinimaa vara på väg till den finländska klubben IFK Helsingfors. Detta går att läsa om på flera olika medier idag.

Tydligen ska han presenteras senare denna vecka. Vi har alltså ett par spännande dagar framför oss. Här kommer några länkar till olika artiklar kring dagens uppgifter om Janne Niinimaa.

LÄNK

LÄNK

LÄNK

// Berra

Målsnålt - och ny seger

Luleå-Modo slutar 2-1 efter en riktig publikfest i Coop Arena. 5741 personer hade sökt sig till hallen, och även om underhållningsvärdet inte var speciellt högt, bjöds de som var på plats på ett villt kämpande Luleå som kunde kriga hem tre sköna poäng.

Man kan klaga på offensiven, eller så kan man hylla defensiven - jag väljer det senare. Luleås konsekventa försvarsspel gör att laget är oerhört svårslaget. Och när man spelar så här bra bakåt, så räcker det oftast med ett till tre mål framåt för att vinna matcherna.

Det här var veckans tredje raka uddamåls-vinst. David Rautio gör en riktigt bra match i målet och håller tätt de få gånger som Modo kommer igenom.

Gästernas mål föranleddes av lite slarv och avslutet satt stensäkert ovanför Rautios axel som var chanslös på det skottet.

Niklas Olausson spräckte sin målnolla för säsongen genom att snyggt sprätta upp pucken i nättaket och utöka Luleås ledning till 2-0 i den tredje perioden.

Finn-kedjan fortsätter att leverera och Sami Sandell gjorde lite turligt 1-0 i den första perioden.

Nu är det matchfritt för Luleå fram till torsdag, då säsongens första Norr-derby mot Skellefteå väntar. Oj så kul!

***

Skellefteå förlorade ikväll med 2-1 på Hovet mot AIK.

// Berra


Inför Luleå-Modo: Borde bli tre poäng

Ikväll vankas det Norrlands-derby i Coop Arena. Modo kommer besök, och gästerna från Ö-vik kommer garanterat vara sugna på att sätta käppar i hjulen för Luleås fortsatta jakt efter serieledningen.

I skrivande stund är det lite oklart kring vilka som spelar och inte spelar ikväll. Men ganska säkert är i allafall att Robin Jonsson, Niclas Wallin, Jonas Berglund och Kim Karlsson inte spelar ikväll. David Rautio vaktar målet.

Kim Sunna är registrerad till kvällens match, så han finns alltså tillgänglig för tränarna om så önskas. Det kommer som vanligt bli en tuff match ikväll, det finns inga lätta matcher i elitserien. Modo kommer säkert vara riktigt revanschsugna efter den snöpliga hemmaförlusten mot Skellefteå senast.

Men gör bara Luleå sitt så borde det bli tre poäng ikväll.

Tips: Luleå-Modo 4-2

// Berra

Det är igång!

Natten mot idag (fredag) drog det igång. Och ikväll avklarades NHL-premiären i Globen. Henrik Lundqvists NY Rangers torskade med 3-2 efter sudden death mot LA Kings.

Det är några matcher till senare i natt. Jag funderar på om jag ska sitta uppe och se Detroits premiär mot Ottawa som börjar om cirka en timme. Vi får se hur jag gör. Imorgon lördag drar det dock igång på allvar med en hel drös med matcher.

Gå in här om ni vill ha full koll.

Världens bästa och häftigaste hockeyliga har rullat igång!

// Berra

En gedigen bortamatch

Brynäs-spöket är dödat. Luleå besegrade Gävle-laget med 0-1. Damien Fleury gjorde matchens enda mål, redan 18 sekunder in i matchen.

Johan Gustafsson storspelade i målet och räddade samtliga 31 Brynäs-skott. Luleå jobbade stenhårt och hade vid ett flertal tillfällen chans att stänga matchen.

Efter matchen är dock det stora samtalsämnet tacklingen från Simon Bertilsson på Jonas Berglund. En vårdslös tackling av Brynässpelaren som resulterade i att matchen matchen avbröts under tio minuter och ambulans fick tas in på isen.

Nu har rapporter kommit om att det rör sig om en hjärnskakning och att Jonas efter omständigheterna ändå ska må bra.

För Simon blev det självklart matchstraff, det vill säga 5+20 minuter. Nu hoppas jag att Bertilsson får ett rejält straff, minst tio matchers avstängning och böter.

***

Skellefteå besegrade Modo med 1-2 på bortais. Anders Söderberg avgjorde i slutskedet av matchen. Mika Hannula tacklade Skellefteås Rasmus Edström fult i ryggen rätt in i sargen.

Det blev inte ens två minuters utvisning. Efter att ha sett bilder på tacklingen känns det mycket märkligt.

// Berra

Ingen Olausson ikväll

Niklas Olausson kommer inte till spel ikväll, det är nu klart. Hans svullna knä sätter stopp för spel.

Så här ställer Luleå upp ikväll:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio).

1: Elias Fälth, Topi Jaakola - Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Sami Sandell.

2: Johan Fransson, Jan Sandström - Damien Fleury, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson.

3: Daniel Gunnarsson, Lukas Kihlström - Johan Harju, Sebastian Enterfeldt, Konstantin Komarek.

4: Daniel Mannberg, Jonas Berglund, Sebastian Meijer.

Extraspelare: Mattias Persson.

// Berra


Inför Brynäs-Luleå

Ikväll väntar ny match för Luleå Hockey, och det är en riktigt klurig uppgift som väntar. Brynäs har börjat säsongen bra, dessutom är man ingen drömmotståndare för Luleå som har förlorat de fyra senaste matcherna mot Gävle-laget.

I Luleå saknas Niclas Wallin, Robin Jonsson, Kim Karlsson och Cam Abbott. Niklas Olausson är osäker men ska
mest troligt spela ikväll. Johan Gustafsson vaktar målet.

Det kommer bli intressant att se vart den här matchen tar vägen. Med lite flyt och gediget arbete tror jag faktiskt Luleå kan bärga tre poäng ikväll. Men det kommer inte bli lätt.

// Berra


Wallin skadad

Lagkaptenen Niclas Wallin kan bli borta en längre tid. Luleå Hockeys läkarteam misstänker att 36-åringen slitit av en muskel i högerarmen.

Till Norrbottens-Kuriren säger han att han inte ens klarar av att lyfta klubban. Wallin ska fortsätta undersökas imorgon och under fredagen. Men kaptenen missar alltså definitivt morgondagens bortamatch mot Brynäs.

Imorgon kommer mer inför Brynäs-matchen i det sedvanliga "inför match-inlägget."

// Berra

De vinner Stanley-Cup 2011/2012

Nu är det nära, bara en dag kvar tills NHL-premiären går av stapeln. Har inte tänkt tippa hur conferencerna i öst och väst slutar, men lite tankar och ett tips kring vilket lag som tar hem Stanley-Cup till våren har jag tänkt ge mig på.

Washington Capitals har de senaste säsongerna alltid varit ett intressant lag i förhandssnacket, men lika fullt fallit platt så fort slutspelet dragit igång. Nu tippas man återigen av en del experter som stora utmanare till att ta hem Stanley-Cup. Det blir intressant att se hur Bäckströms mannar klarar sig i år.

Ett annat lag som tippas högt upp i år är San Jose Sharks. Efter att ha åkt ut två år i rad i conference-finalerna känns det som att det kan vara tredje gången gillt för hajarna denna säsong. En hel del intressanta trejder, där Sharks bland annat knutit till sig stjärnan Martin Havlat och backen Brent Burns i sommras, har fått hajarna och deras fans blodtörstiga inför säsongen. Och jag tror det kan bära långt.

Sedan har vi fjolårsmästarna Boston Bruins. Det är alltid svårt att vinna två år i rad. Det här laget har stommen kvar från i fjol, och man har fortfarande världens bästa målvakt där bak - Tim Thomas. Det är inte alls någon omöjlighet att Boston kommer lyckas försvara titeln, men visst kommer det bli tufft.

I Kanada hittar vi ett revanschsuget lag i form av finalförloraren Vancouver Canucks. Jag tror Canucks kommer vara i absoluta toppen under grundserien. Men som det bevisades i fjol så tror jag inte att man har det som krävs för att gå hela vägen. En målvakt i Luongo som inte höll i de stora matcherna, och en förstakedja med bröderna Sedin i spetsen som man var för beroende av. Nej, jag tror inte det blir något seger-firande i Vancouver kommande vår heller.

Så vilka vinner då Stanley-Cup? Ja det finns ju fler aspiranter till titeln än dessa lag, men då skulle det här inlägget bli alldeles för jobbigt att ta sig igenom för er läsare.

Tips: Efter noga övervägningar och teorier fram och tillbaka har jag kommit fram till att San Jose Sharks tar hem bucklan. Man ser oerhört starka ut på samtliga lagdelar, och har dessutom en riktigt bra coach i form av Scott McLellan. Det är hajarnas år i år.

// Berra

Gunnarssons första mål när Luleå vann

Daniel Gunnarsson visade vägen i den första perioden genom att göra 1-0 till hemmalaget. Målet som kom redan efter 3.18 var backens första elitseriemål och gav hemmalaget energi. Sebastian Enterfeldt kunde utöka ledningen till 2-0 innan första perioden var över.

Den andra perioden blev ett sömnpiller där Luleå kontrollerade händelserna, men där Linköping fick in ett skitmål. Andreas Jämtin sköt från mittzon och David Rautio gjorde en dundertabbe.

I tredje perioden kvitterade Linköping till 2-2 efter ännu ett tamt ingripande av Rautio. Det här var dock en match där man kände att det skulle bli tre poäng, Luleå var mycket bättre och rättvisa skulle skipas.

Åtta minuter in i tredje perioden gjorde Sami Sandell 3-2, framspelad av Joonas Vihko. Efter ledningsmålet visade Luleå krigarmoral och jobbade hem tre välförtjänta poäng.

Niklas Olausson såg riktigt spelsugen ut och var betydligt kvickare på rören än de senaste matcherna. Ett steg i rätt riktning alltså.

Luleå gör ingen kanonbra insats men Linköping var verkligen inte bra. Uddlösa framåt och blev oftast uppkäkade av Luleå i mittzon under uppspelen.

***

Kvällens galnaste match hittar vi såklart på Hovet. AIK tappade en ledning med 7-2 i början av den tredje perioden till straff-förlust med 7-8 mot Hv71. Snacka om innebandysiffror.

***

Skellefteå besegrade Djurgården med 4-2 i Skellefteå Kraft Arena. Lee Goren gjorde två av hemmalagets mål.

// Berra

Senaste nytt - Wallin spelar inte ikväll

Senaste nytt inför Linköping ikväll. Även Niclas Wallin missar kvällens match i Coop Arena. Lagkaptenen har fått en muskelbristning i armen och tvingas därför vila ikväll.



// Berra


Växjö slog Brynäs

Brynäs gjorde en blek insats mot Växjö ikväll. Hemmalaget kunde rättvist vinna med 3-1 efter att Tomi Kallio sattit spiken i kistan genom mål i tom kasse med tolv sekunder kvar.

Det var mållöst inför sista perioden, mycket tack vare storspel från de bägge målvakterna Niklas Svedberg och Martin Gerber.

Det var en underhållande match där Växjö gick upp till 2-0 i den tredje perioden. Brynäs fick dock lite tursamt in en reducerings-puck med drygt två minuter kvar att spela. Strax efteråt var man även riktigt nära att kunna kvittera genom Johan Larsson som i princip hade öppet mål, men Gerber var ivägen.

Istället slutade det som sagt med mål i tom kasse och tre poäng till Småland. Imorgon rullar elitserien vidare, då finns jag som vanligt på plats i Coop Arena då Luleå möter Linköping.

// Berra

Inför Luleå-Linköping: Persson och Mannberg tillbaka

Imorgon möts Luleå Hockey och Linköping i Coop Arena. Räkna med två revanschsugna gäng eftersom båda lagen har en förlust i bagaget inför tisdagens omgång.

I Luleå gör Mattias Persson och Daniel Mannberg comeback efter sina skador. Helt klart viktigt att få tillbaka dessa två. David Rautio vaktar målet, och därmed blir det hans första match som han spelar på hemmais denna säsong.

Linköping är ett klurigt lag att veta var man har. Men jag tror ändå att chanserna för tre poäng är ganska ljusa imorgon med tanke på den dåliga insats Luleå bjöd hemmapubliken på i lördags.

***

Ikväll spelas det en match i elitserien. Växjö tar emot Brynäs i sin hemmaborg i Småland. Gästerna från Gävle har börjat riktigt bra så det kommer inte bli någon lätt nöt att knäcka för hemmalaget. Helt klart en intressant match att vänta i nybyggda Vida Arena ikväll.

// Berra

Platt fall

Timrå vinner med 1-4 ikväll mot ett oerhört tamt, oinspirerat och viljelöst Luleå Hockey.

Elitserien är så pass jämn att det inte fungerar att kliva in med 95 procent i en match, då blir det brakförlust direkt. Jag hoppas och tror att Luleå har lärt sig en rejäl läxa efter kvällens pinsamma insats.

Timrå var mer än värda tre poäng ikväll. Man spelade tigth, hårt och var jobbiga att möta över hela banan. Gästerna jobbade hårdast helt enkelt.

I hemmalaget får samtliga spelare betyget MVU - Mycket Väl Underkänt.

Finns inte så mycket mer att skriva om kring den här matchen. Skitmatcher kommer och skitmatcher går. Nu väntar ny hemmamatch på tisdag mot Linköping och jag hoppas att det är ett revanschsuget hemma-gäng som tar sig ann "Cluben".

// Berra

RSS 2.0