Sista halvtimmen...

...och "Osten" verkar ha dragit ner rullgardinerna. Jag kommer dock inte göra det utan kommer självklart vara vaken minst 45 minuter till.

// Berra

Sopanen till Pelicans

Vili Sopanen har hittat en ny klubbadress. Det blev inte tillbaka till JYP, men dock tillbaka till Finland. Vili har skrivit på för Pelicans.

Kan bara önska lycka till!

Snart bara en timme kvar och detta är nog den mest tillknäppta 31 Januari jag varit med om. Men som sagt - inte slut ännu.

// Berra

Melker lånas ut

Skellefteå AIK lånar ut Melker Karlsson till Örebro. 

- Vi tror jättemycket på Melker. Det här handlar om att han ska få mer istid och utvecklas, säger Lasse Johansson, sportchef i AIK, till Norran.

Då har det iallafall hänt något ikväll - men inte är det mycket.

// Berra


Timrå hade inget att sätta emot

Timrå gjorde en riktigt bra första period mot Skellefteå och hade ledningen med 1-0 efter första tjugo. Sedan rasade allt. Skellefteå la in några högre växlar och kunde enkelt vinna med 2-5 tillslut.

En imponerande insatts av Skellefteå som nu ligger på lika många poäng som serieledande Hv71.

För Timrå ser det mörkt ut, men det är långt ifrån kört ännu. På torsdag väntar ett extra viktigt derby mot ärkerivalen Modo. Ö-viks-laget ligger fyra poäng före Timrå med en match mindre spelad. Den matchen tas igen imorgon då man möter Brynäs.

***

På silly season är det lika stendött som i Läkerol Arena. Återkommer såklart om det händer något.


// Berra

Mindre än 6h kvar

Mindre än sex timmar kvar nu tills fönstret stänger. Idag har det väl inte hänt så mycket. Två slovaker till Allsvenskan och Västerås. Harju-ryktet späddes på idag efter en artikel i Expressen (Länk) - men det dementerades i eftermiddag av Harju. Länk

Annars har det inte hänt särskillt mycket matnyttigt. Men som sagt, en hel del timmar kvar och det brukar ofta hända en hel del 2-3 timmar innan fönstret klappar igen.

Jag kommer vara uppe till efter midnatt då fönstret stängts. Det kommer självklart att uppdateras här på bloggen så fort jag anser att någon nyhet värd att skriva om dyker upp.

Det spelas ishockey ikväll också. AIK möter Färjestad och Timrå tar emot Skellefteå. Ska se matchen mellan Timrå och Skellefteå men kommer ändå hålla koll på värvningsfronten såklart.

Mycket ishockey - det är den 31 Januari.


// Berra

Det märks...

...att den 31 Januari kommer närmare och närmare. Övergångar sprutar åt höger och vänster och rykten florerar omkring.

Lite kort bara vad som hänt den senaste tiden.

*Dragan Umicevic har skrivit på för Frölunda restan av säsongen. Enligt uppgifter ska Luleå ha varit och ryckt i den förre Färjestads-forwarden.

*Carl Klingberg lämnar Frölunda för att förstärka Timrå resterande del av säsongen. Sundsvalls-laget ligger sist i tabellen och behöver verkligen all hjälp man kan få. Carl är enligt mig en bra lösning. Dock vet jag inte om man kommer lyfta sig och ta sig till slutspel på grund av det.

Lite mer än ett dygn tills fönstret stängs. Räkna med att vi kommer ha ett händelserikt sista dygn framför oss. Och imorgon är det traditionsenlig uppesittarkväll för alla oss hockeyälskare.

// Berra

Förlust mot SSK - Sopanen lämnar

Såg inte kvällens match men Södertälje vann med 1-3. Luleå tog ledningen i powerplay genom Simon Hjalmarsson, sedan vet jag inte vad som hände.

Efter att ha tittat på höjdpunkterna har jag en fråga: Varför får Rautio vakta målet? Ännu en tabbe av honom denna match och av höjdpunkterna att döma ser han otroligt tafatt ut och gör sig liten i målet.

Kan bara konstatera att "viktiga veckan" resulterade i tre poäng av nio möjliga. Fem mål framåt på tre matcher. Suck och åter suck...


***

Luleå Hockey meddelade ikväll att man gör sig av med både Lars Lökken Östli och Vili Sopanen. Lars Bergström grundar besluten om bägge spelarna på att det är en bra konkurrenssituation på både back- och forwardssidan. "Osten" tycker man har bra med egna juniorer som kan kriga om platserna.

I skrivande stund har det blivit den 30 januari, om två dygn är transferfönstret stängt och enligt mig har Luleå fortfarande ingen riktig målskytt. Kommer det någon nyhet snart från MR.Cheese månne?


***


Skellefteå visar idag återigen varför man ligger uppe och tampas om förstaplatsen med HV71. Underläge och tio sekunder kvar att spela. Då kliver Mikko Lehtonen fram och kvitterar. Matchen till förlängning och straffar och då vet ni vilka som vann - Skellefteå såklart.

Tio sekunder från noll poäng förvandlades till två poäng. Imponerande.


// Berra

Sopanen blir mest trolgit kvar

Luleå Hockey kommer mest troligt att behålla Vili Sopanen resten av säsongen. 

- Han har ju gjort framsteg och visat att han vill vara kvar. Men vi har sagt att vi ska ge honom hela try out-perioden och efter det tar vi ett beslut, säger "Osten".

Tränarna vill precis som jag ha kvar Sopanen. Vili har gjort stora framsteg under matcherna och jag tycker defenitivt att Luleå ska behålla honom.

Samtidigt ser Lars Lökken Östli ut att bli kvar i norska Storhamar säsongen ut.

- För tillfället är det nog bäst för mig, jag är helst i Luleå. Men jag vet inte hur mycket istid jag får där. Som situationen har blivit ser det ut som jag får lite istid om jag kommer tillbaka till Luleå, säger han.


// Berra


Inför Luleå-Södertälje: En tuff uppgift väntar

Södertälje på hemmais, vanligtvis ska det vara tre poäng. Vill Luleå fortsätta hänga med i toppen bör det även vara tre poäng mot SSK imorgon. Men det är inte riktigt så enkelt. Södertälje är seriens formstarkaste lag och har inte fölorat under sextio minuter de sju senaste matcherna. En tuff uppgift väntar för Luleå.

I hemmalget är Joonas Vihko tillbaka efter att ha missat torsdagsmatchen. Han bildar kedja med Sebastian Enterfeldt och Simon Hjalmarsson. Vili Sopanen fortsätter i förstakedjan med Chris och Cam. Robin Jonsson och Konstantin Komarek missar morgondagens match. Sebastian Meijer och Kim Karlsson står som standby eftersom man inte bestämt sig än för om man ska spela med tretton eller fjorton forwards. David Rautio börjar i målet.

I Södertälje saknas endast långtidsskadade Petri Pakaslahti. Lukas Kilström spelar mest troligt men är inte helt säker på spel. 

Det kommer bli stenhårt imorgon. Södertälje slåss om en slutspelsplats och Luleå kommer vara revanschsugna efter den blytunga förlusten senast mot AIK. Tror ändå på tre poäng imorgon.


Mitt Tips: Luleå-Södertälje 3-2


// Berra  


Hjalmarsson uttagen till LG Games

Luleåspelaren Simon Hjalmarsson har blivit uttagen av Pär Mårts till landslagsturneringen LG Hockey Games. Mårts presenterade sin trupp ikväll och Hjalmarsson var ensam Luleåspelare att vara med.

Dock fick han med sig tränaren Jonas Rönnqvist som kommer vara assisterande coach för Tre Kronor under turneringen.

Skellefteå fick med Tim Erixon, David Rundblad, Jimme Ericsson och Joakim Lindström.

Här hittar ni hela truppen.


// Berra

Grattis Viktor!

Viktor tar hem kvällens tipstävling med sina två rätt. Även Jörgen hade två rätt ikväll men Viktor visade fingertoppskänsla och var närmare totalt antal mål i omgången. Grattis! Ny omgång av tipstävlingen om en vecka.

Luleå ska ha gjort en skitmatch hemma mot AIK ikväll. Mängder med lägen och rejält skottövertag, ändå lyckas man bara göra ett mål. Förlust med 1-2 och det är nästan så att det känns lite pinsamt. Allt snack om nio poäng och viktiga veckan.

Varför kan vi inte spela bra mot bottenlagen också?

Med den frågan avslutar jag min mest troligt kortaste matchanalys sedan bloggen skapades i höstas. Är så besviken nu.

***

Skellefteå blev nollade nere i Cloetta Center ikväll. Linköping vann med 2-0 men eftersom Luleå tydligen inte vill förbi Västerbottningarna i tabellen så ligger Skellefteå fortfarande på en stabil andraplats.

Suck...

// Berra 

Tipstävling - omgång 13

Onsdag och det är dags för en ny omgång av tipstävlingen. Här kommer mitt tips.

Luleå-AIK 1
Kommentar: Luleå har äntligen lyckats ta tre poäng på hemmais i och med segern mot Timrå senast. Tror även det blir tre poäng mot AIK. Det ska de bli.

Djurgården-Södertälje 1
Kommentar: Södertälje har varit starka på slutet även om man tappade i slutet av matchen mot Skellefteå senast. Tror dock hemmaplan avgör detta Stockholms-derby.

Färjestad-Brynäs 1
Kommentar: Brynäs är ett riktigt knepigt lag att möta men Färjestad är jobbiga att möta på deras hemmaplan. Det blir hemmaseger även här.

Linköping-Skellefteå X
Kommentar: Svårtippad match, vet inte var man har Linköping. Skellefteå visade prov på stark moral senast även om spelet inte fungerade stundtals i matchen. Tror på kryss.

Hv71-Modo 1
Kommentar: Modo har varit bra på slutet men Hv känns änu vassare, blir hemmaseger här.

Frölunda-Timrå 2
Kommentar: Timrå spelade smart senast mot Luleå och var nära att få med sig poäng från Coop Arena. Frölunda slog Djurgården senast. Tror dock på Timrå i den här matchen.

Totalt antal mål denna omgång: 26

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra

Cams lyckade comeback!

Luleå vinner hemma mot Timrå med 3-2 ikväll. Matchen i sig är väl ingen jättetillställning men dock fanns det några riktiga glädjeämnen i matchen.

Cam Abbotts comeback gick så bra som den kunde gå. Målskytt och utsedd till matchens lirare. Cam var glödhet och jobbade som ett djur hela matchen.

Vili Sopanen, nyförvärvet har mer eller mindre blivit kapad i fotknölarna sedan hans debut i torsdags. Ikväll gjorde han mål och skapade en hel del framåt på egen hand. Om Vili fortsätter spela så här tror jag defenitivt att han kommer få förlängt kontrakt säsongen ut.

Ruskigt starkt av Luleå att ta hem alla tre poängen efter att Joonas Vihko avgjort tillställningen med sitt 3-2-mål två minuter kvar av matchen.


På tal om "ruskigt stark". Skellefteå AIK besegrade ikväll Södertälje borta på straffar efter att David Rundblad avgjort. Södertälje hade ledningen under stort sett hela matchen men Skellefteå kommer alltså tillbaka och kniper två poäng. Starkt.


// Berra

Inför Luleå-Timrå: Cam och Niklas tillbaka

Imorgon möter Luleå-Timrå i Coop Arena. Det är toppen mot botten men någon underskattning från Norrbottningarna får absolut inte förekomma, då blir det inte några poäng imorgon.

I hemmalaget är Niklas Olausson tillbaka. Dessutom gör Cam Abbott äntligen comeback efter sin svåra hjärnskakning. Oj så kul det ska bli att se Cam imorgon, förhoppningsvis kommer han flyga fram på isen. Komarek saknas efter smällen i derbyt i lördags. Anders Nilsson vaktar kassen.

Timrå saknar Fredrik Sonntag, Anton Axelsson, Fredrik Hynning och Timo Pärssinen.

Det är två lag som kommer till match med varsin derbyförlust i bagaget. Det kommer alltså vara två ruskigt revanschsugna lag vi kommer få se på isen imorgon. Förhoppningsvis är Luleå mest taggade och kan knipa sina tre första poäng för 2011.

Mitt Tips: Luleå-Timrå 3-1


// Berra

Skellefteå segrade i derbyt

Skellefteå besegrade Luleå i kvällens derby med 2-0. Skellefteå var snäppet hetare då det kom till de avgörande momenten i matchen. Luleå gör en bra bortamatch men pucken studsade inte Norrbottningarnas väg ikväll, samtidigt som Andreas Hadelöv som vanligt var bra då det var Luleå på andra sidan.

Anders Nilsson gör verkligen en kanonmatch och vi ska tacka honom för att Skellefteå inte drog iväg målmässigt i första perioden. I andra perioden var det Luleå som till största del förde spelet då man bland annat fick chans att spela fem minuters powerplay efter en tackling av Oscar Linberg på Konstantin Komarek, det sägs vara en hjärnskakning på Österrikaren.

Då inte Luleå fick utdelning under dessa fem minuter började tankarna snurra i huvudet hos mig, ikväll ska pucken bara inte in bakom Hadelöv - och så blev det. Skellefteå får ett viktigt psykologiskt mål 19.05 efter en styrning av Erik Forsell in mellan benskydden på Anders Nilsson.

I tredje perioden pressar Luleå på för en kvittering och har en hel del lägen, men istället kontrar Skellefteå och då behöver Mikko Lehtonen bara ett läge för att sätta 2-0 och avgöra derbyt.

Om man bortser från resultatet så måste jag säga att det var ett trevligt derby och bra intensitet ute på banan. Bra stämning som vanligt på läktaren då dessa två lag möts. 

Nu är det bara att ladda om för Luleås del och sikta på nio poäng till veckan då tre raka hemmamatcher väntar. Först ut är Timrå på tisdag.


// Berra 

Så här måste Luleå spela för att vinna

Nu är den här, den 22 Januari och ikväll är det dags. Om Luleå ska ta med sig alla tre poängen hem till Norrbotten ikväll så måste några saker i spelet fungera klockrent.

1. Målvaktsspelet. Anders Nilsson måste ha en riktigt bra afton och storspela samtidigt som försvaret hjälper honom och spelar desperat framför eget mål.

2. Powerplayspelet. Mycket trafik framför mål och massor med skott, bombardera. Hadelöv brukar kunna växa fram till ett spöke i dessa typer av matcher och för att förhindra det krävs det att han inte ser i princip någonting alls, speciellt i powerplay.

3. Anfallsspelet fem mot fem. Snabba anfall och en fruktansvärd skridskoåkning, då kommer Skellefteå-backarna att få jobba häcken av sig och Luleå kommer få med sig utvisningar. Sedan msåte man vara ruskigt effektiva då väl lägena dyker upp. Har en känsla av att det inte kommer vara något smörgåsbord med chanser uppdukat ikväll.

Fungerar detta är chanserna betydligt större för en bortaseger ikväll, men det kommer ändå att bli stenhårt ute på isen ikväll. Huvva...


// Berra


Underbar nyhet - Olausson förlänger med två år

Niklas Olausson förlänger sitt kontrakt två år med Luleå Hockey, en underbar nyhet!

Niklas har ett enormt spelsinne och det är grymt skönt att han stannar i Luleå, en bra stomme på forwardssidan att bygga kring är otroligt viktigt att ha.

- Det är mycket glädjande att vi kunnat förlänga med Niklas Olausson som på sina snart två säsonger i Luleå ytterligare har förädlat den talang som han alltid besuttit och att han nu vill vara en del av Luleå Hockey framtida framgångssatsning, säger sportchef Lars ”Osten” Bergström om sin småländske center.


// Berra


Inför Skellefteå-Luleå: Vi har en fest framför oss

Imorgon är det så dags, det fjärde derbyt mellan Elitseriens två nordligaste lag skall avgöras och denna gång i Skellefteå Kraft Arena.

Jag behöver väl knappast påpeka att vi har en skarpladdad, glödhet tillställning framför oss. Toppmöte, fullsatt, derby, det kan inte bli bättre.

I hemmalaget Skellefteå AIK kommer Adam Larsson inte till spel. Det är även mycket osäkert om Tim Erixon och Martin Lundberg kommer till spel, detta på grund av förkylningar.

Hos gästerna från Norrbotten är Niklas Olausson fortfarande borta från spel, dessutom dröjer Cam Abbotts comeback. Sebastian Meijer är osäker till spel och Anders Nilsson vaktar kassen.

Det kommer komma lite mer inför-material här på bloggen under morgondagen innan pucken släpps imorgon klockan 18.30. Men ett tips kommer redan nu, och jag tror på poäng, men tyvärr ingen vinst.


Mitt Tips: Skellefteå-Luleå 3-2 efter straffar.


// Berra

Grattis Farsan!

Farsan, alltså Jörgen, tar hem kvällens tipstävling då han är ensam med sina tre rätt. Grattis!

Luleå förlorar ikväll med 3-5 mot Linköping. Såg inte matchen men det ska inte ha varit mycket positivt att notera från denna afton. Dock fanns det några ljusglimtar.

Förstakedjan är fortsatt bra och fortsätter att producera. Chris Abbott och Joonas Vhiko nätade ikväll och vi får hoppas att dessa herrar är lika heta på lördag mot Skellefteå.

Luleå gjorde två av sina tre mål i powerplay. Spelet med en man mer fungerar utmärkt och Elias Fälth fortsätter att producera poäng.

Så till det negativa. Där listan är betydligt längre.

Man ska inte döma det som negativt direkt efter en match men Vili Sopanen ska ha varit osynlig och fått lite speltid i slutskedet av matchen. Ska bli intressant att se hur han står sig i de heta matcherna, vilket vi får se redan på lördag.

Förstår inte varför Anders Nilsson inte får spela varje match. Efter att ha tittat på höjdpunkterna kan man lungt konstatera att Rautio skulle ha tagit minst två av Linköpings mål.

Försvarsspelet är inte alls samma fina tighta samarbete mellan backar och målvakt som det var i höstas. Man går ofta bort sig och tappar tredje-gubben, mot HV71 i tisdags hände det på tre av HV:s fyra mål.

Kommentatorerna på radion sa att Arlbrandt var totalt virrig i pannkakan de två första perioderna. Ingen Olausson på isen - ingen bra Arlbrandt på isen. Så är det. Arlbrandt har gjort dåliga insatser i princip varje gång Olausson inte kommit till spel.

Nu glömmer vi denna match och blickar framåt mot en festlig lördag då det dukas upp till derby i Skellefteå Kraft Arena. Känns otroligt svårt att tippa hur det kommer sluta.

Jag kommer befinna mig på sittplats på lördag. Det ska bli intressant att se matchen från en annan vinkel än ståplats som jag alltid annars befinner mig på.

Självklart kommer det att komma upp en hel del inför-material här på bloggen inför lördagens hockeyfest.


// Berra

Enterfeldt förlänger

"Osten" har vaknat rejält. Igår förlängde Sandström med tre år och idag blev det klart att Sebastian Enterfeldt förlänger sitt kontrakt med Luleå Hockey med ett år.

Sebastian som kom till Luleå inför den här säsongen har överraskat och imponerat stort och ska självklart ha kontraktet förlängt. Bra "Osten"!

Dock hade det inte skadat om det hade varit några fler år. Men ett är ju bättre än inget alls.


// Berra 

Tipstävling - omgång 12

Då var det onsdag och dags för en ny omgång av tipstävlingen här på bloggen, som vanligt är det torsdagens matcher som tippas. Här är mitt tips:

Luleå-Linköping 1
Kommentar: Luleå spelade riktigt bra mot Hv71 och det finns inget annat än tre poäng i den här matchen.

Modo-Frölunda 1
Kommentar: En tight match kring slutspelssträcket. Hemmaplan avgör här.

Timrå-Brynäs 2
Kommentar: Brynäs är ett knepigt lag att möta och Timrå känns inte som i någon toppform precis.

Södertälje-AIK X
Kommentar: Stockholmsderby mellan två jumbolag. Det luktar kryss.

Färjestad-Djurgården 1
Kommentar: Kan sluta hur som helst. Otroligt svårtippat med två lag som man inte riktigt vet var man har. Chansar på en hemmaseger här.

Antal mål denna omgång: 24


Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra

Luleå Hockey förlänger med viktig backpjäs

Luleå Hockey har förlängt kontraktet med backen Jan Sandström för de kommande tre säsongerna.

Bra av Luleå, även om Janne börjar komma upp i åren en del så är han en viktig kugge att bygga kring på Luleås backsida. Men nu vill vi se lite mer av det fruktade handledsskottet som inte visat sig lika ofta denna säsong som tidigare säsonger.

Fram med det Janne, vi vet att du kan!





// Berra

Niinimaa matchvinnare - i galen match!

Luleå tog ytterligare en sudden-seger ikväll då man besegrade Hv71 med 5-4 efter en galen tillställning. Hv71 gick upp till 0-2 tidigt, trots att Luleå förde matchen och var bättre. Luleå kom också tillbaka och 11.15 in i mittenakten stod det 3-2 till hemmalaget.

Detta var dock en riktig rysare och drygt två minuter senare stod det 3-3. I tredje perioden gjorde Elias Fälth 4-3 i powerplay, men Luleå ska inte kunna ta tre poäng på hemmais under 2011 och Hv71 kvitterade till 4-4 strax därefter.

I förlängningen klev backveteranen Janne Niinimaa fram och med ett rykande slagskott kunde han sätta sitt andra mål för kvällen och stänga matchen.

Vili Sopanen kom inte till spel ikväll efter att ha vrickat foten ute på en joggigngtur.

Konstantin Komarek gjorde sitt första Elitserie-mål efter vackert samarbete med Kim Karlsson, vilket underbart ishockey-mål!

Kul att se förstakedjan producera: Chris Abbott 0+2, Joonas Vhiko 0+3, Simon Hjalmarsson 1+2.

Luleå spelar riktigt bra de två första perioderna, för att sedan falla tillbaka en del i tredje. Otroligt starkt att få med sig två poäng mot serieledarna trots mardrömsstarten.

Nu väntar Linköping hemma på torsdag, spelar Luleå så här bra då, så är jag rätt övertygad om att det blir tre poäng.

***

Skellefteå vann borta mot AIK på straffar med 4-5 efter att ha legat under i större delen av matchen. Starkt av Västerbottningarna att komma igen. Skellefteå vilar på torsdag och spelar nästa match på lördag då det vankas derby.

***

Tipstävling imorgon, glöm inte det.


// Berra


Inför Luleå-Hv71: SEK-kedjan

Vili Sopanen gjorde idag sitt första träningspass med laget och imorgon finns han på isen då Luleå Hockey möter Hv71. Sopanen, Enterfeldt och Karlsson. Där har ni SEK-kedjan som alltså Sopanen kommer ingå i.

I hemmalaget kommer inte Cam Abbott till spel, det kändes bra för Cam på träningen idag och han hoppas på en comeback i hemmamötet mot Linköping på torsdag. Niklas Olausson är osäker till spel. Anders Nilsson vaktar målet.

Gästerna från Jönköping saknar blandannat Lance Ward och Johan Davidsson inför morgondagens möte.

De tidigare matcherna mot Hv71 i Coop Arena denna säsong har varit riktigt underhållande och haft slutspelsprägel på sig. Vi hoppas att vi får se något liknande imorgon.


Mitt Tips: Luleå-Hv71 2-1


// Berra

Två poäng mot FBK

Jag såg som sagt inte dagens match, men enligt rapporter ska Luleå ha spelat riktigt bra i två perioder för att sedan gått ner sig i sista - i kombination med att Färjestad höjde sig såklart.

Luleå vann matchen med 3-2 i sudden efter att Joonas Vhiko avgjort, skönt att han äntligen fick göra mål. Daniel Mannberg gjorde två assist och hela hans kedja med Anders Burström och Sebastian Meijer ska ha fungerat bra ikväll. "Burra" gjorde ju till och med mål.

En ny sudden-seger alltså, men när ska första tre-poängaren under 2011 på hemmais komma? Förhoppningsvis på tisdag då Hv71 gästar Coop Arena.


Skellefteå åkte på en rejäl smäll ikväll. Förlust med hela 5-0 borta mot Brynäs. Västerbottningarna har chans att revanschera sig på tisdag då man möter AIK borta.


// Berra



Inför Luleå-Färjestad: Ge oss tre poäng!

Luleå tar emot Färjestad och idag vill jag verkligen ha tre poäng, och jag tror inte det är omöjligt.

I hemmalaget är det bara Cam Abbott som saknas. Enda ändringen från senaste matchen är att Konstantin Komarek går in som extraforward då Jonas Berglund kommer spela med Piteå några matcher här framöver. Anders Nilsson fortsätter alltså i kassen.

Hos gästerna från Karlstad är det en lite längre frånvarolista. Robin Sterner och Marius Holtet är sjuka. Anton Grundel och Dick Axelson kan inte heller spela dagens match på grund av skador. Christopher Nihlstorp kommer vakta målet eftersom Salak är avstängd.

Det kommer bli stenhårt ute på isen idag, tyvärr kommer jag inte kunna vara på plats eftersom jag ska bege mig söderut till Skellefteå för släktkalas då kusinen fyller 15 år idag. Grattis!

Mitt Tips: Luleå-Färjestad 3-2


// Berra

Cam på väg tillbaka - på allvar

Cam Abbott har fått behandling av en specialist och samtidigt fått träna mycket i USA, och det verkar har gjort susen.

- Jag känner mig betydligt positivare än innan förra gången jag fick ett bakslag. Jag har kunnat träna på is varje dag utan att få huvudvärk eller tvingats kliva av, säger Cam Abbott till Norrbottens-Kuriren.

Cam landar i Luleå på söndag och på måndag är det fullt ös som gäller, förhoppningsvis kommer det hålla denna gång.

- Ambitionen är att han ska gå för fullt direkt och sedan får vi se hur hans kropp reagerar och när tränarna vill använda honom i matchsammanhang, sa Osten till Kuriren.

Precis detta besked som Luleå Hockey behövde, må nu allt gå vägen så att vi får se Cam i Luleådressen igen inom en snar framtid.


// Berra


Tankar kring Sopanen

Här kommer lite mer tankar från min sida vad gäller nyförvärvet Vili Sopanen. Högerskytt och gigantiskt stor. Jag personligen är mycket nöjd med värvningen, dessutom att man skriver ett try-out kontrakt med honom så han får chans att visa upp sig innan klubben bestämmer sig för om man vill behålla Vili.

Då man tittar på hans tidigare säsonger ser man att han klart och tydligt vet hur man gör mål och poäng, och dessa egenskaper behöver laget så mycket som möjligt av.

Det ska bli intressant att se honom då han gör debut på tisdag i hemmamatchen mot Hv71. Men visst måste vi ge honom några matcher innan han kommer in i kläderna, det får dock inte ta allt för lång tid. Han kommer lira i tröja nummer sjutton.


// Berra

Kim Karlsson förlänger

Luleå Hockey förlänger två år med forwarden Kim Karlsson. Rätt beslut av Luleå, Kim har stora möjligheter att utvecklas inom klubben och det är en spelare som Luleå ska vara rädd om.

Linus Omark gjorde sitt andra NHL-mål i karriären inatt då hans Edmonton besegrade San José med 5-2.


// Berra

Det blev finskt

Luleå har värvat, och det blev finskt. Vili Sopanen, 192 centimeter lång och 92 kilo. "Osten" har bytit ut dvärg-värvningar mot jättar. Han är värvad på try-out under två veckor, gör han bra ifrån sig blir det ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

Han ansluter på söndag.

Är lite mycket just nu, kommer med mera tankar kring värvningen senare. Här hittar ni fakta om honom.


// Berra

Grattis Larsha!

Larsha tar hem kvällens tipstävling med sina två rätt. Grattis!

Luleå var ju precis som en del andra lag spellediga ikväll, så jag tittade på matchen mellan Skellefteå-Frölunda - och vilken match det blev.

Skellefteå kom ut stenhårt och gick upp till 2-0. Frölunda åt sig dock in i matchen mer och mer och kunde komma ikapp till 2-2 för att också ta ledningen då man gjorde 2-3 i inledningen av tredje perioden.

Skellefteå kom tillbaka och kunde kvittera. Och då klockan visade 19.19 kunde David Rundblad skjuta in 4-3 till hemmalaget som då såg ut att gå mot tre poäng. Men detta skulle bli en rysare och 19.56 visade Niklas Andersson att gammal är äldst då han kunde skjuta in kvitteringen och därmed fixa matchen till förlängning.

I förlängningen var det hemmalaget som kunde avgöra till publikens jubel då Joakim Lindström i en kontring kunde säkra extrapoängen till Västerbotten.

En riktigt underhållande match som svängde fram och tillbaka och vi börjar oftare att få se dramatik i slutsekunderna. Luleå har råkat ut för det ett par gånger de senaste åren, nu var det Skellefteå som tappade en poäng med fyra sekunder kvar.

Denna spänning som innebär att man aldrig kan vara säker på vinst förän slutsignalen ljuder, gör enligt mig ishockey till världens bästa sport!

***

Modo Hockey är riktigt på gång. Seger med 6-1 ikväll mot Brynäs och därmed är Challes gäng uppe på slutspelsplats. Ska bli intressant att följa detta lag under resten av vintern och in på våren, för slutspel - det tar man sig till.


// Berra

Tipstävling - omgång 11

Det spelas bara fyra matcher imorgon, men vi kör tipstävling ändå precis som vanligt. Här är mitt tips:

Skellefteå-Frölunda 1
Kommentar: Måste hoppas på Frölunda-seger här men tror Skelelfteå blir för svåra för Göteborgarna. Skellefteå har varit lite upp och ner på slutet men hemma är de starka.

Modo-Brynäs 1
Kommentar: Modo har kommit igång rejält de senaste matcherna samtidigt som Brynäs varit ostabila den senaste tiden, känns som en hemmaseger här.

Timrå-Södertälje 1
Kommentar: Timrå måste börja plocka tre-poängare om man vill spela slutspel till våren och efter bortasegern mot Färjestad senast tror jag Timrå med luft under vingarna fixar tre poäng här ganska enkelt.

Djurgården-Linköping X
Kommentar: Två lag som jagar topp-4 i tabellen, båda lagen kommer kämpa villt för tre poäng. Därför blir det oavgjort här.


Totalt antal mål denna omgång: 19

Det var mitt tips, kom in med era senast torsdag 19.00!


// Berra

Thörnberg matchvinnare

Tittade på Djurgården-AIK ikväll, så kan inte uttala mig särskillt mycket om Hv71:s 3-2-seger mot Luleå ikväll. Men några saker kan man lugnt konstatera.

1. Det spelar ingen roll vad man vinner skotten med (22-33 till Luleå ikväll) eller hur bra man spelar, Luleå har inte vunnit i Jönköping sedan 2004 och det känns som att man aldrig kommer göra det heller.

2. Hv71 är ett topplag och en het kandidat till SM-guldet, det visade man ikväll. Poängkungen Johan Davidsson borta, då lyfter man bara upp annat folk som gör det minst lika bra. Man har en ruskigt bred trupp, nästan äckligt bred.

3. Martin Thörnberg är en riktig matchvinnare, han håller sig framme där det händer. Ikväll blev det två mål från hans klubba, ett vid tidpunkten 19.26 i tredje perioden och med 2-2 på resultattavlan. Thörnberg såg till att jag fick rätt i mitt tips, en klen tröst efter en sån här galet tung förlust.

Luleå har spelledigt på torsdag och på lördag möter man Färjestad i Coop Arena. Nu får man vila och träna ett par dagar och på lördag hoppas jag att det är ett laddat och revanschsuget Luleå som kommer ut och gör vargfilé av Färjestad.

Som de ska få sota för detta!


// Berra


Inför Hv71-Luleå

Luleå har inte tagit tre poäng i Jönköping sedan Oktober 2004, ikväll finns chansen att bryta den tråkiga trenden. Men då måste Luleå göra en kanonmatch och vara ruskigt effektiva då lägena dyker upp, dessutom måste Anders Nilsson storspela i kassen.

I hemmalaget saknas lagkaptenen Johan Davidsson och Daniel Grillfors.

Hos gästerna är det i princip helt skadefritt, det är bara Cam Abbott som inte spelar ikväll.

Det kommer bli en stenhård drabbning i Kinnarps Arena och jag kommer vara nöjd om Luleå lyckas få med sig en poäng ikväll.


Mitt Tips: Hv71-Luleå 3-2


Ikväll är det dags för ännu ett derby mellan Djurgården-AIK, och nu får vi hoppas att det är den underbara hockymatchen vi kommer minnas efteråt och inte någon läktarskandal som senast.


// Berra

Cam till USA

Han har inte kunnat spela sedan hjärnskakningen som han ådrog sig mot Färjestad i början av November. Nu åker Luleå-forwarden Cam Abbott till USA en vecka för att bli undersökt av en specialist.

Cam är jätteviktig för Luleå och nu får vi hoppas att de kan hitta vart felet sitter så att han kan komma tillbaka någongång.

**

Silly Season har tagit fart ordentligt och en del Elitserie-lag har förstärkt.

AIK: NHL-meriterade slovaken Richard Zednik är klar för klubben säsongen ut och gör debut redan imorgon i derbyt mot Djurgården.

Timrå: Kanadensaren Jamie Lundmark är en riktigt bra värvning för Timrå som ligger pyrt till i tabellen med mindre än tjugo omgångar kvar att spela.

Djurgården: Mika Hannula återvänder till Stockholmsklubben, även detta ett tungt nyförvärv. Men det kommer dröja minst en vecka innan vi ser honom i spel.

Detta var de mest spektakulära värvningarna på senare tid. Den 31 Januari närmar sig och vi har några mycket spännande och intressanta veckor framför oss.


// Berra

Kimmo Koskenkorva?

Luleå är precis som många andra lag ute och jagar spelare vid denna tid på säsongen. Nu ryktas det om att Luleå och Lars "Osten" Bergström ska vara intresserade av den förre Skellefteå-spelaren Kimmo Koskenkorva.

Enligt uppgift har Kärpäts sportchef Harri Aho sagt att han är fri att gå och pröva lyckan någon annanstans, om klubben får okej betalt.

Kimmo är en liten, snabb och extremt ettrig ytterforward som skulle passa in utmärkt i Luleå Hockeys spelsystem. Jag är mycket positiv men det är som sagt bara rykten och uppgifter ännu.


// Berra

Lökken lånas ut

Luleå-backen Lars Lökken Östli lånas ut av Luleå till Storhammar. Rätt beslut av Luleå enligt mig.

Med full backbesättning får Lars det svårt att ta en plats i laget och då är det bättre att han får matchträning i Norge.


// Berra

Två pinnar mot DIF

Det blev två poäng för Luleå Hockey då man besegrade Djurgården med 2-1 efter förlängning. Kunde tyvärr inte vara på plats i Coop Arena och se matchen men enligt rapporter ska Luleå återigen, precis som mot Modo, gjort en skitmatch. Skillnaden var bara den att Djurgården var minst lika dåliga.

Chris Abbott klev fram och avgjorde i sudden, men Luleå behöver ändå värva en målskytt. Skönt med två poäng iallafall, men när ska årets första trepoängare på hemmais komma?

Pierre Johnsson fick göra mål. I torsdags nätade Mats Lavander för första gången på länge och idag alltså Pierre, sitt första mål sedan premiär-matchen mot Södertälje i September. Vem ska överraska oss här näst? Kanske Meijer slår till mot HV71 på tisdag?


**

Modo besegrade Skellefteå med 3-1 ikväll. Modo är heta nu och framförallt så har man fått ordning på försvarsspelet som är otroligt svårt att ta sig igenom.


**

Asplöven tvålade dit Björklöven idag, 6-2 till Happaranda-laget som ser ruskigt starka ut med alla sina nyförvärv. Ett av dem, Jonathan Hedström, gjorde 1+1. En helt okej debut om ni frågar mig.


// Berra

Inför Luleå-Djurgården

Imorgon tar Luleå emot Djurgården i Coop Arena. Tre poäng imorgon är livsviktigt om Luleå inte ska halka efter allt för mycket i toppen.

I hemmalaget är Anders Nilsson tillbaka i målet efter sin febersjukdom. Cam Abbott saknas, Fredrik Styrman landade idag i Sverige efter JVM men det är högst osäkert om han spelar mot Djurgården.

Hos gästerna saknades JVM-spelaren Patrik Cehlin, Nichlas Falk, Mathias Tjärnqvist, Nils Ekman, Jimmie Ölvestad och Daniel Brodin i den senaste matchen mot Timrå. Dessutom fick John Norman utgå efter en bentackling senast och det är osäkert om han kommer till spel.

Djurgården är ett jobbigt lag att möta, men det finns inget annat än tre poäng för Luleå imorgon.


Mitt Tips: Luleå-Djurgården 3-2


// Berra

Bra start för mig i tipstävlingen

Jag, Josef och Jörgen hade alla två rätt vardera i årets första tipstävling. Det blev måltippningen som fick avgöra, och där tog jag hem det. Det gjordes totalt 22 mål denna kväll och jag hade tippat 23 och var därmed närmast. Ny omgång av tävlingen om en vecka.

Luleå fick ingen bra första hemmamatch 2011 då man förlorade med 2-3 mot Modo. Ö-vikslaget spelade disciplinerat och stressade Luleås spelare hårt som inte fick fram mycket till organiserat spel.

Hjalmarsson brände tre frilägen, Chris Abbott ett. Nu måste "Osten" värva en målskytt.

Lavander gjorde comeback ikväll, trots att det inte var tänkt så tidigare. En klart godkänd comeback efter elva dagars vila. Ett mål dessutom, kan inte komma på när "Snygg-Mats" nätade före denna match.

En rättvis seger för Modo som stressade Luleå, men Luleå ska inte förlora mot det här laget om man spelar sitt spel, men det spelade man inte ikväll.


// Berra

Inför Luleå-Modo

Ikväll vankas det Norrlandsderby i Coop Arena då Luleå tar emot Modo. Modo har spelat upp sig lite här på slutet men åkte på en tung smäll mot Södertälje senast då man förlorade med 4-3.

I hemmalaget saknas fortfarande Cam Abbott och Mats Lavander, dessutom hinner inte Fredrik Styrman hem från JVM. Anders Nilsson finns mellan stolparna ikväll.

I Modo saknas backen Ole-Kristian Tollefsen som är fotskadad, annars är det fullt manskap hos gästerna.

Jag hoppas och tror att Luleå kommer ut med det spel man haft de senaste matcherna, då kommer Modo få det jobbigt ikväll.


Mitt Tips: Luleå-Modo 4-1

Glöm inte att kommentera och tippa i tipstävlingen här längre ner på bloggen, innan klockan 16.00 då de första matcherna drar igång.



// Berra

Guldet till Ryssland!

Ryssland stod i natt för en makalös vändning i JVM-finalen mot Kanada. Och jag såg den inte ens. kanada hade ledningen med 3-0 inför sista perioden och inget tydde på att Ryssland skulle orka komma tillbaka, så jag gick och la mig.

Det beslutet skulle jag få ångra. Ryssland vann den tredje perioden med 5-0 och matchen alltså med 5-3. En helt sjuk vändning. Kanada förlorar för andra året i rad en final.

Grattis Ryssland!


// Berra

Ingen medalj för Sverige

Sett över hela slutspelet så kom inte Sverige upp i normal standard och det blev inte heller någon medalj för våra juniorer, förlust i bronsmatchen mot USA med 4-2.

Såg halva matchen och Skellefteå AIK:s Oscar Lindberg var bland de bästa i Tre Kronor, han spelade med energi och slet i varje byte. Dessutom gjorde han ett mål.

Snart drar finalen mellan Kanada-Ryssland igång. Jag tror på en ganska enkel seger för Kanada men man måste ändå självklart se matchen.


// Berra


Tipstävling - omgång 10

Det är onsdag och det innebär en ny omgång av tipstävlingen här på bloggen, som vanligt så är det torsdagens matcher som tippas. Här kommer mitt tips:

Djurgården-Timrå 1
Kommentar: Timrå är i en formsvacka och Hovet är ingen rolig arena för motståndarna, det blir hemmaseger här.

Linköping-Färjestad X
Kommentar: Svårtippat, kommer bli en jämn historia så jag sätter ett kryss här.

Hv71-Södertälje 1
Kommentar: Allt annat vore en jätteskräll.

Brynäs-Frölunda 1
Kommentar: Brynäs har varit lite upp och ner på slutet, precis som Frölunda. Här blir hemmaplan avgörande.

Luleå-Modo 1
Kommentar: Luleå har spelat riktigt bra de senaste två matcherna och jag blir förvånad om Modo lyckas störa Luleå i Coop Arena.

Totalt antal mål i denna omgång: 23

Det var mitt tips, eftersom de första matcherna börjar redan 16.00 imorgon så vill jag att ni kommer in med era tips senast 16.00 torsdag!

// Berra

Två poäng i Scandinavium

Luleå spelade riktigt bra och gjorde en fruktansvärt bra bortamatch i Göteborg ikväll, och det blev seger med 3-4 efter förlängning.

Fabricius ser ut att trivas bättre och bättre mellan Arlbrandt och Olausson, "Fabbe" gjorde ett mål också.

Pär Arlbrandts soloåkning som ledde fram till 0-2 var oerhört vacker.

Sebastian Meijer fick göra sitt första poäng för säsongen, vilken macka fram till Enterfeldt som kunde sätta 1-3 i början av andra perioden.

Frölunda fixade till en förlängning och väl där avgjorde Luleå efter att Janne Niinimaa laddat bössan och Chris Abbott styrt in den avgörande pucken.

David Rautio var otroligt bra i kassen, skönt att se hur han växer och växer ju längre säsongen lider.

Alltid starkt att få med sig två poäng från Göteborg och jag känner mig positiv inför fortsättningen av serien efter att ha sett hur Luleå spelade ikväll.


**

Skellefteå tog en stabil hemmaseger mot Timrå ikväll med 4-1. David Rundblad var inblandad i allra högsta grad med ett mål och två assist.


// Berra

Olausson spelar

Luleås Niklas Olausson kommer till spel ikväll, det rapporterades tidigare om feber men centern kommer alltså att spela ikväll.

Niklas är otrolgit viktig för Luleå, inte minst i powerplay.

Tio minuter kvar till nedsläpp!


// Berra


Inför Frölunda-Luleå

Ikväll gästar Luleå Scandinavium för en ny tuff bortamatch. Frölunda är alltid knepiga att möta i deras hemmaborg och senast så nollade Göteborgarna Södertälje med 4-0. En tuff match att vänta för Luleå med andra ord.

I hemmalaget är Christian Bäckman och Andreas Karlsson skadade, dessutom spelar Carl och John Klingberg samt Johan Sundström JVM.

Hos gästerna saknas Mats Lavander, Cam Abbott och Niklas Olausson, samt Styrman som är på JVM. David Rautio vaktar målet.

Tror på poäng ikväll, men vet inte hur många det blir.


Mitt Tips: Frölunda-Luleå 3-2 SD

**

Det blir Kanada-Ryssland i JVM-finalen. Kanada tog en kassaskåpssäker 4-1-seger mot USA i natt och därmed får vi se Sverige-USA i bronsmatchen.


// Berra

Förlust...

Just nu är det så fruktansvärt surt. Torsk på straffar i semifinal mot Ryssland, vad ska man säga?

Matchen svängde fram och tillbaka och i förlängingen så var Sverige helt klart närmast ett avgörande. Men man räckte inte till och i straffläggningen kom neverna fram och spökade för svenskarna.

Nu blir det bronsmatch mot antingen USA eller Kanada, den semifinalen börjar om ca 30 minuter. Tror det blir USA i bronsmatchen, men det känns inte speciellt motiverande att tänka på just nu.


// Berra

Ryssland i semifinal

Sverige får möta Ryssland i semifinal i JVM. Ryssland slog ut Finland i natt efter stor dramatik. Finland hade en tvåmålsledning med fyra minuter kvar, men Ryssland kom ikapp och kunde avgöra i förlängningen.

I den andra kvartsfinalen Besegrade Kanada Schweiz med 4-1. Det innebär att den andra semifinalen spelas mellan Kanada-USA.

Ska ge er ett tips på hur jag tror det kommer gå i dessa matcher.


Sverige-Ryssland 3-1

Kanada-USA 4-2


Semifinalerna spelas redan ikväll.

Sverige-Ryssland 21.30
 
Kanada-USA 01.30.

Man vet vad man ska göra ikväll med andra ord.


// Berra

Skellefteå föll på straffar

Färjestad besegrade Skellefteå med 3-2 på straffar och går därmed upp i serieledning. Skellefteå ligger trea och Luleå är nere på den sämsta placeringen hittills för säsongen - fyra. Ja ni hör själva hur konstigt det låter.

Tror det ska mycket till för att Färjestad och HV ska släppa topp två, de har båda väldigt starka lag.

Som det ser ut nu så tror jag Luleå får rikta in sig på att försvara fjärdeplatsen, samt försöka kriga om tredjeplatsen med Skellefteå. För högre än trea kommer inte Luleå, om inte ett jättenyförvärv presenteras inom en snar framtid.


// Berra

Nollade i Gävle

Luleå Hockey fortsätter att ha problem med Brynäs den här säsongen. Idag kom tredje förlusten mot Gävle-laget för säsongen, och idag lyckades man inte ens göra mål.

Brynäs vinner med 2-0 och därmed har Skellefteå ett bra läge att göra ett litet ryck från Luleå i tabellen, men då krävs seger borta mot Färjestad. Den matchen började nu klockan 18.00.


// Berra

Inför Brynäs-Luleå

Idag gästar Luleå Gävle för match mot Brynäs, ett formsvagt Brynäs som har tre raka förluster. Luleå har haft det svårt mot Brynäs denna säsong men jag tror ändå att ett revanschsuget Luleå från derby-förlusten senast kniper tre poäng idag.

I hemmalaget Brynäs saknas fyra spelare som är på JVM: Simon Bertilsson, Calle Järnkrok, Sebastian Wännström och Johan Larson. Niklas Svedberg vaktar hemmakassen.

Hos gästerna är Sebastian Meijer med största säkerhet tillbaka i spel idag. Saknas gör alltså Mats Lavander och Cam Abbott. Såklart saknas även Fredrik Styrman som spelar JVM.

Det kommer bli tight men som jag skrev tidigare så tror jag på tre poäng idag.

Mitt Tips: Brynäs-Luleå 1-3


// Berra

Gott Nytt År!

Hemma igen och det nya året har tagit fart, här kommer lite snabbt om vad som hänt de senaste dygnen.

* Modo bortabesegrades med 2-4 av Luleå, men mot Skellefteå i torsdags tog det stopp då Västerbottningarna kunde vinna med 1-2 och därmed fira nyår som serieledare. Imorgon väntar en ny tuff uppgift för Luleå som möter Brynäs på bortais.

* Sverige har börjat JVM riktigt bra och natten till idag så slog man Kanada med 6-5 på straffar. En oerhört bra seger, dels för att det alltid är skönt att tvåla dit Kanada men också för att Sverige nu slipper spela kvartsfinal och kvalificeras direkt till semi.



// Berra

RSS 2.0