Bra - nu går vi vidare

Luleå gjorde det man skulle, gick ut och krossade Timrå med 7-2. Sex olika målskyttar i hemmalaget vittnar om Luleå Hockeys bredd. Toni Koivisto gjorde två mål.

Finns inte så mycket att säga mer om själva matchen. Timrå gjorde inte många rätt där ute och ska laget spela så här i kvalserien är det bara att börja blicka mot allsvenskan kommande säsong. Så otroligt uselt försvarsspel.

Nu är det bara att gå vidare för Luleå då det är bortamatch mot AIK på torsdag som gäller. Räkna inte med någon målfest då.

***

Skellefteå vann mot Hv71 med 4-3 ikväll och håller därmed avståndet upp till Luleå på fem poäng. Skellefteå möter Linköping på bortais på torsdag.

***

Till sist. Femton gjorda mål på de tre senaste matcherna, tråkiga Luleå var det ja...

// Berra

Inför Luleå-Timrå: Samma lag som senast

Ny hemmamatch i Coop Arena och förhoppningsvis får vi en ny hockeyfest ikväll likt den mot Färjestad i lördags. Det är tabelljumbon Timrå som står för motståndet. Luleå Hockey ställer upp med samma lag som senast, undantagsvis målvakterna. Johan Gustafsson vaktade målet senast och ikväll står David Rautio.

Det här är en match som Luleå bara ska vinna. Hemmalaget har haft svårt mot Timrå denna säsong och har faktiskt aldrig lyckats ta tre poäng mot Sundsvalls-laget under säsongen 2011/2012.

Trots detta tror jag Luleå vinner ikväll. Luleå går för seriesegern och det här läget som man nu har i tabellen, med fem poängs marginal till andraplatsen, det bränner inte Luleå Hockey.

Jag tror dock inte på någon målfest. Men det spelar ingen roll vad segersiffrorna blir. Så länge Luleå tar tre poäng är jag mycket nöjd.

// Berra

En imponerande lagseger - igen

Luleå besegrade Färjestad med 4-1 inför ett villt, galet och högljutt Coop Arena. Luleå är som en maskin som bara far fram på isen och sköljer över lag som Hv71 i tisdags och Färjestad ikväll.

När Luleå spelar så här är man oerhört svårslagna. Och de som kallar detta för tråkig hockey kan jag direkt säga att de bör ta sig en funderare över hur mycket ishockey dom egentligen kan.

Det är fartfyllt, målglatt, tätt och framför allt - fysiskt. Luleå spelar helt klart den bästa totalhockeyn just nu och därför leder man också serien på 92 poäng, 5 poäng före tvåan Frölunda.

Sebastian Meijer fortsätter att imponera stort. Ikväll täckte han skott och låg bakom mål framåt. Men den största skillnaden är i det fysiska spelet. Nu står Sebastian upp när han får en smäll.

Idag var det till och med Färjestads-backen som vid ett tillfälle ramlade omkull efter att ha försökt få omkull nummer 13. Nytt kontrakt inför nästa säsong med Sebastian tack.

Skönt för Johan Harju att få sätta dit 1-0-pucken. Ett distinkt handledsskott som vi inte fått se från hans klubba under i princip hela säsongen.

Niklas Olausson gjorde en helt okej insats. Serverade några mackor och lämnade isen med 1+2 som facit. En Niklas Olausson i toppform i slutspelet kan bli avgörande för om det blir semifinal eller final.

Avslutningsvis. Stabil match av Johan Gustafsson som storspelade i inledningen av tredje perioden då Färjestad tryckte på ganska rejält mot Luleås mål.

"JG:s" traditionella dans framför klacken hade idag utvecklats och blir bara bättre och bättre. I slutspelet får vi nog vänta oss ett helt tre-minuters nummer på isen efter en seger.

// Berra

Abbotts straff

Chris Abbott stängs av tre matcher och får böta 40000 kronor som motsvarar ytterligare två matcher. Det innebär att han missar morgondagens match mot Färjestad, samt tisdagsmatchen mot Timrå och torsdagsmatchen mot AIK.

Vet inte vad jag ska säga om straffet. Det är inget snack om att den är ful, samtidigt sker liknande tacklingar i var och varannan match. Skillnaden är att oftast blir inte den tacklade spelaren skadad, och då blir det inte heller någon anmälan.

En eller två matcher samt lite böter hade jag sett som rimligt. Det kommer bli många och långa avstängningar i slutspelet om man ska lägga ribban efter den här tacklingen.

// Berra

Tung seger

Djurgården tog "sista" chansen för att undvika kvalserien när man ikväll i en mycket dramatisk match besegrade Växjö med 2-1 på Hovet. Eftersom Linköping förlorade med 5-4 efter förlängning mot Timrå, skiljer det endast två poäng mellan Djurgården (elva) och Linköping (tia).

Dessa två lag möts i Stockholm på tisdag kommande vecka. Vilken rysare...

***

Skellefteå bortaslog Modo med 3-4 och Brynäs förlorade med 1-3 hemma mot Hv71. Blandade resultat för topplagen med andra ord.

***

Kommer åka bort imorgon fredag så det kommer mest troligt inte att dyka upp något inlägg inför matchen mellan Luleå och Färjestad på lördag.

Men jag kommer vara på plats i Coop Arena på lördagkväll för att bevittna tillställningen, så ett inlägg efter matchen kommer dyka upp så småningom.

// Berra

Det här blir intressant

Chris Abbott tacklade Hv71:s Jesper Thörnberg bakifrån in i sargen i gårdagens match. Nu har han anmälts till disciplinnämnden.

Svensk hockey jobbar hårt med att få bort den här typen av tacklingar, och redan då det skedde kändes det som utvisning. När man sedan ser repriserna så är det inget snack om att det är utvisning, kanske till och med matchstraff.
Så att han nu anmäls och granskas i efterhand ser jag som fullt normalt och en match känns som en okej avstängning.

Men ni vet vilka vi har att göra med, och då går ingen säker. Det kan lika gärna bli fyra matcher, eller noll för den delen. Det ska bli spännande att se hur många matcher det blir när disciplinnämnden kommer med sitt beslut.

// Berra

Koivisto förlänger med Luleå

Igår låg han bakom Sebastian Enterfeldts 1-3-mål mot Hv71. Nu förlänger succévärvningen Toni Koivisto kontraktet med Luleå Hockey. Finländaren har skrivit på för ytterligare två säsonger.

- Jag har varit i Luleå i drygt ett halvår och trivs verkligen bra med laget och den roll som jag fått och hela familjen trivs jättebra i stan, så därför är det jättekul att vi nu kommit överens om en fortsättning på kontraktet, säger Toni till Luleås hemsida.

Sportchefen Lars Bergström är nöjd med kontraktförlängningen och säger så här till klubbens hemsida:

- Toni är en kvalitativ forward som tillför fart och skicklighet till vårat lag. Och därför blir även han en viktig pusselbit när det gäller att sätta samman ett fortsatt bra Luleå Hockey.

Personligen är jag mycket nöjd. Toni har imponerat i Luleå och jag ser ingen anledning till varför man inte skulle ha förlängt med Toni.




// Berra

Krigarseger i Jönköping

Luleå tar tre oerhört sköna poäng i Jönköping då man besegrar Hv71 med 3-4 och befäster därmed serieledningen.

Daniel Gunnarsson och Topi Jaakola såg med varsitt mål till att Luleå satt i förarsätet med 1-2 inför den tredje perioden. Väl där kunde Sebastian Enterfeldt göra 1-3 med cirka sex minuter kvar att spela.

HV kom dock tillbaka och reducerade till 2-3 med uttagen målvakt vid tidpunkten 18.06. Dramatik igen. Ulf Dahlén plockade ut målvakten pånytt, och då kunde Simon Hjalmarsson sätta 2-4 i tom kasse med endast en minut kvar.

Men det var inte färdigt där. 19.28 visade matchuret då Jukka Voutilainen tände ett litet hopp för hemmalaget då han satte dit reduceringen 3-4.

Men närmare än så kom inte Hv71 och Luleå kan mycket imponerande ta med sig alla tre poängen hem till vackra, underbara Norrbotten.

Luleå gör en riktigt bra bortamatch och spelar mycket bra större delar av matchen. Det som imponerar på mig mest är ändå det uppoffrande spelet hos gästerna. Sebastian Meijer är som förvandlad, gör assistpoäng och täcker skott som en tok.

Ja faktum är att samtliga spelare offrar sig något så enormt under hela matchen. Jag vet inte hur många HV-skott som stoppades på väg mot Rautio i Luleå-målet i den tredje perioden.

Rautio förövrigt riktigt bra i målet.

Luleå visar match efter match upp en moral som jag sällan skådat. En moral som kan räcka oerhört långt i ett slutspel.

För det här var en slutspelsmatch. Det var grinigt och Per Ledin var som vanligt lite överallt och bråkade. Än en gång denna säsong mot Luleå fick han lämna isen som förlorare.

Nu väntar spelledigt för Luleå på torsdag innan man på lördag möter Färjestad i Coop Arena.

***

Linköping slog Brynäs ikväll med hela 5-2. Därmed rycker Luleå även lite från Gävle-laget i toppen. Tack för det LHC.

***

Djurgården förlorade med 3-0 mot Färjestad ikväll. Det är blytungt i Stockholms-klubben just nu, och allt börjar mer och mer tala för att det kommer bli kvalspel i Stockholm i vår. Bilderna från Djurgårdens omklädningsrum efter matchen sa allt.

// Berra

Inför Hv71-Luleå

Ikväll är det dags för toppmöte i Jönköping. Hv71 tar emot serieledarna Luleå. Räkna med en fartfylld och spännande match.

Hos gästerna är Robin Jonsson tillbaka i laget efter magsjuka. Konstantin Komarek står över sin nionde match denna säsong. Konstantin har varit i dålig form efter nyår, och en del av förklaringen är att hans morfar tragiskt gick bort för två veckor sedan. Imorgon åker Komarek hem till Österrike för att närvara vid begravningen.

David Rautio vaktar kassen och Luleå ställer upp med två målvakter, åtta backar och tretton forwards. Matcherna mot HV brukar bli täta och målsnåla. Luleå har fina minnen från senaste bortamatchen i Jönköping då man vann med 1-3.

Det kommer bli tätt och tufft, men jag blir inte förvånad om Norrbottningarna plockar poäng ikväll.

// Berra

Inga bekymmer för Skellefteå mot jumbon

Skellefteå krossade jumbon Timrå med hela 6-0 ikväll. Islossninng för Västerbottningarna efter fyra raka förluster.

Timrå spelade odisciplinerat, drog på sig närmare hundra utvisningsminuter och gav sig själva aldrig chansen att ens vara med i matchen. Bland annat åkte Jonathan Hedström och Yared Hagos ut på matchstraff för snack. Det håller inte för fem öre.

***

Imorgon är det dags för ny match för Luleå Hockey. Hv71 på bortais är det som väntar. Laget åkte ner till Jönköping idag, och mer inför matchen kommer imorgon.

// Berra

Säsongen över för Piteå

Var på plats och bevittnade dagens match i LF Arena mellan Piteå och Asplöven. Piteå var tvingade att ta tre poäng för att överhuvudtaget ha chans att gå vidare till play off-spel. Efter en usel förstaperiod ledde gästande Asplöven med 0-3.

Piteå ryckte upp spelet i mittenakten och inför tredje perioden var ställningen 3-3. Asplöven visade sig dock starkare och kunde tillslut vinna med 3-5.

Piteå missade två straffslag under matchen, båda slagna av Petter Emanuelsson. Det håller inte om man ska vinna en sådan viktig match som denna var.  

Nu vann Östersund mot Örnsköldsvik med 2-1 så en seger för Piteå hade ändå inte räckt för att nå playoff. Säsongen är över för Piteå som nu får börja rusta inför kommande vinter.

Klubben jobbar med långsiktighet och rekryteringen av den gamla Luleåspelaren Anders Burström som jobbar med utveckling av individer i föreningen tror jag är helt rätt väg att gå för Piteå. Man har inte resurserna att köpa till sig bra spelare. Man måste få fram talanger från de egna leden.

***

Har ikväll efter Piteås match suttit och kikat på NHL-matchen mellan Detroit och San Jose. Red Wings vann med 3-2 och tog därmed klubbens tjugotredje raka hemmaseger.

Mycket imponerande.

// Berra

Fälths revansch

Mot Modo var han värdelös och sågades rejält på olika håll för sin insats. Idag mot Djurgården tog Elias Fälth revansch och kunde med sina två mål se till att Luleå tog tre poäng hemma mot Djurgården. Slutresultat 2-1.

Har inte sett matchen så kan inte säga annat än att det är ruskigt starkt att studsa tillbaka och vinna direkt efter en sådan bedrövlig insats mot Modo för två dygn sedan.

Djurgården har det kämpigt och kvalserien börjar kännas mer och mer troligt för Stockholms-laget.

***

Skellefteås formsvacka fortsätter. Idag förlorade man med 3-1 borta mot Brynäs och ligger nu femma i tabellen. Men det är fortfarande ruskigt tight på den övre halvan av tabellen då det kommer bli ett race mellan flera lag om seriesegern.

// Berra

Sandell borta länge

Idag kom beskedet som Luleå Hockey inte ville ha så här bara någon vecka före slutspelet. Sami Sandell skadades mot Modo och idag fastställdes det att korsbandet har slitits av.

Nu väntar en lång rehabilitering och säsongen är över för Sami.

Riktigt tungt för Sandell som imponerat stort i vinter.

// Berra

Sämst denna säsong

Luleå Hockey står för säsongens sämsta insats och förlorar med 1-4 mot Modo. Vid ställningen 0-2 med fyra minuter kvar av tredje perioden plockade Luleå ut målvakten och spelade sex mot fyra. Då punkterade Modo matchen.

Sebastian Meijer tröstmålade till 1-3 innan Modo återigen i tom kasse kunde göra 1-4. Det finns inget mer att säga om Luleås insats ikväll. Ett riktigt bottennapp.

Modo då?

Ja deras bortaspel ikväll är det bästa jag har skådat i Coop Arena denna säsong. Tight, tätt och skoningslöst effektivt. Möts dessa två lag i ett slutspel så har Modo ett stort mentalt övertag på Luleå som har haft problem med Ö-vikslaget under hela säsongen.

Ny hemmamatch på lördag mot Djurgården.

***

Frölunda bortaslog Skellefteå med 3-6 och Färjestad besegrade Brynäs med 4-1.

Det tätnar i toppen.

Djurgården kommer allt längre från slutspel. Kvällens derbyförlust mot AIK med 1-4 var blytung för mesta mästarna som mer och mer ser ut som ett lag i rejäl kris.

// Berra

Inför Luleå-Modo: Harju på läktaren

Ikväll är det dags för match i Coop Arena. Ett Luleå Hockey med sex raka hemmasegrar i ryggen tar sig an tabellåttan Modo. Ett intressant Norrlands-derby. Modo slåss om en slutspelsplats och Luleå slåss om seriesegern.

I Luleå vaktar David Rautio kassen. Annars är den största nyheten inför kvällens match att Johan Harju sitter på läktaren. Han är bänkad. Helt rätt enligt mig.

Johan har inte varit nog bra för att platsa i laget då truppen är i princip skadefri. Då ska man bänkas. Hoppas detta är en väckarklocka för Johan att han måste börja prestera. Tänk vilket sparkapital Luleå har i Harju inför ett slutspel. 

Kvällens match då. Det kommer garanterat bli tätt och intensivt som vanligt. Samtliga möten hittills under säsongen mellan dessa lag har slutat med hemmaseger, så varför bryta den trenden ikväll?

Luleå vinner med 2-1 efter att Joonas Vihko gjort båda målen för hemmalaget. 

// Berra 

En poäng i Gävle

Brynäs vinner efter sudden med 3-2 mot Luleå. Gästerna från Norrbotten gör en riktigt bra bortamatch då spelet såg bra ut, framför allt under första och tredje perioden.

Sebastian Meijer gjorde snyggt 0-1 en bit in i första perioden efter ett bra samarbete med Chris Abbott. Brynäs höjde spelet i andra perioden och efter två powerplay var det plötsligt 2-1 och fördel Brynäs inför tredje.

Luleå visade dock än en gång en mycket stark lagmoral och kvitterade ungefär halvvägs in i tredje perioden.

Joonas Vihko var det som gjorde målet, och även om det inte var speciellt snyggt så var det otroligt viktigt för finländarens självförtroende. Målen har ju inte sprutat in från Joonas klubba denna säsong om vi säger så.

Bara minuten efter Vihkos kvittering serverades Koivisto av Olausson i slottet till en bra möjlighet att ge Luleå ledningen i matchen, men en mycket bra Niklas Svedberg i Brynäs-kassen kunde rädda Tonis höga skott.

I förlängningen avgjorde Daniel Widing för hemmalaget efter att Johan Gustafsson lite billigt släppt pucken förbi sig.

Johan kändes överlag lite darrig under matchens gång, men stod samtidigt för några riktigt fina räddningar i slutet av tredje perioden då Brynäs tryckte på.

Som sagt, den här bortamatchen ska Luleå vara nöjd med. Det enda som möjligtvis svider är att Brynäs knep bonuspoängen och kom en poäng närmare. Men men, en poäng i Gävle är bra gjort.

Nu väntar hemmamatch i Coop Arena på torsdag då Modo kommer på besök.

// Berra

Inför Brynäs-Luleå

Ikväll rullar elitserien igång igen efter uppehållet. Luleå inleder med bortamatch mot Brynäs. En toppmatch som kan bli riktigt bra.

Luleå har under uppehållet fått tillbaka mängder med spelare från skador, och faktum är att samtliga spelare förutom Cam Abbott är tillgängliga för spel ikväll.

Framför allt ska det bli intressant att se Niclas Wallin göra comeback efter cirka två månaders frånvaro från spel. Niclas kommer med sin rutin och erfarenhet bli oerhört viktig för laget i SM-slutspelet. 

Johan Gustafsson vaktar kassen.

Om Luleå ska vinna ikväll gäller det att man är på tå och verkligen är med där ute när det drar igång. Brynäs har fantastiskt skickliga spelare som älskar när motståndarna står lite på hälarna. Det får inte Norrbottningarna göra.

Något annat som Luleå måste tänka på är att hålla sig på isen. Brynäs har seriens bästa powerplay då man under hela säsongen imponerat stort i numerärt överläge.

Det kommer bli en stenhård match ikväll. Jag vågar inte tippa idag utan sparar tippandet till på torsdag.

// Berra

På banan

Nu är jag tillbaka på banan igen. Febern blev kortvarig tack och lov.

Sverige tog hem Oddset Hockey Games efter en stabil seger med 3-1 mot Finland igår. Luleåspelaren Simon Hjalmarsson gjorde ett mycket snyggt assist fram till Sveriges 2-0-mål.

***

Detroit besegrade Philadelphia med 4-3 i natt på hemmais och tangerade därmed NHL-rekordet i antal segrar i rad på hemmaplan. Detroit har tjugo raka segrar i Joe Louis Arena och kan slå rekordet då man möter Dallas hemma natten mot onsdag.

// Berra


Febersjuk

Om ni undrar varför det är döttt på bloggen så är det på grund av att jag ligger nedbäddad i feber och förkylning och gjort det sedan igårkväll (torsdag).

Vi får se hur länge det håller i sig, men så länge jag är sjuk så kommer det bli ganska tunnt med uppdateringar här. En sak är dock säker, jag lär inte bli rastlös. I helgen pågår ju som bekant Oddset Hockey Games och imorgon möts Sverige och Ryssland.

Dessutom är det en hel del härliga NHL-matcher under morgondagen. 19.05 imorgon lördag bjuds vi på ett häftigt rivalmöte mellan Philadelphia Flyers och New York Rangers.

Dessutom ska Mats Sundins tröja hissas i Toronto, klockan ett på natten svensk tid. Hoppas verkligen att jag är tillräckligt kry imorgon-natt för att lyckas hålla mig vaken. Ett sådant ögonblick vill man inte missa.

Som sagt, det finns en hel del hockey att kika på under morgondagen. Bara att krypa ner i soffan.

Ha en fortsatt trevlig helg så får vi se när vi hörs av nästa gång. Förhoppningsvis söndag eller måndag.

// Berra

Rätt av Luleå

Luleå Hockey förlänger kontraktet med David Rautio med två säsonger. Helt rätt agerat av Luleå Hockey. David är en mycket stabil elitseriemålvakt som kommit upp och tagit för sig mer och mer denna säsong.

Det innebär att det blir samma målvaktspar i Luleå (Johan Gustafsson och David Rautio) även nästa säsong.

***

Ikväll vankas det landskamp då det är dags för den första matchen i Oddset Hockey Games. Johan Gustafsson vaktar kassen då Sverige ikväll möter Tjeckien.

Matchstart 19.00!

// Berra

Samma tränare nästa säsong

Semifinal i fjol och serieledning med tio omgångar kvar av grundserien denna säsong. Nu meddelar Luleå Hockey att man förlänger kontraktet med sin succé-kvartett på tränarsidan.

Jonas Rönnqvist, Thomas Berglund, Roger Åkerström och Daniel Henriksson kommer alla att träna Luleå även nästa säsong. 

- Vi tycker att vi har en otroligt bra tränarlösning i Jonas Rönnqvist, Thomas Berglund, Roger Åkerström och Daniel Henriksson. Därför känns det glädjande att vi kommer att fortsätta jobba tillsammans och att vi kan hålla den kontinuitet som vi eftersträvar för att vi skall fortsätta vara ett bra Luleå Hockey, säger sportchefen Lars "osten" Bergström till klubbens hemsida.

Personligen tycker jag att det är helt rätt att förlänga. Luleå har gått från ett strecklag till ett topplag på otroligt kort tid. Ser därför ingen anledning till varför man inte skulle ha förlängt kontrakten med tränarna.



// Berra


Tankar kring säsongen så här långt

Vi är inne i det sista landslagsuppehållet innan det är dags för slutspurten av elitseriens grundserie. jag har lite snabbt tänkt sammanfatta varje lags säsong så här långt. Vi börjar uppifrån och ner i tabellen:

1. Luleå HF
Kommentar:
Efter fjolårssuccén var laget topptippade inför denna säsong och förväntningarna var skyhöga. Med tio omgångar kvar leder laget elitserien och man kan inte påstå annat än att man har uppfyllt förvöntningarna på laget. Man har varit enormt skadedrabbade hela säsongen, vilket gör serieledningen ännu mer imponerande. Det ska bli intressant att följa Luleå i slutspelet. Jag sa det redan före säsongen och jag säger det igen: Jag ser inget lag i elitserien som ska kunna slå Luleå i bäst av sju matcher.

2. Skellefteå AIK
Kommentar:
Ifjol blev det SM-final och silver för Västerbottningarna. Inför årets säsong var man inte lika favorittippade. Spelare som David Rundblad, Adam Larsson, Tim Erixon och Mikko Lehtonen hade lämnat laget och man var enligt vissa experter till och med tippade utanför slutspelsplats. Man måste ge cred till Skellefteås ledning som även i år har lyckats sy ihop ett riktigt slagkraftigt lag, vilket placeringen i tabellen vittnar om. Jag tror dock inte det blir någon final i år. Lagets många unga och orutinerade backar kommer bli fallet för Skellefteå i årets slutspel. Men en semifinal känns inte omöjligt. 

3. Brynäs IF
Kommentar
: Säsongens största överraskning helt klart. Tommy Jonsson har gjort ett hästjobb med Gävle-laget som enligt mig spelar elitseriens roligaste ishockey. Offensivt är man bäst i landet. Kreativa finesse, alltid lösningar i spelet och med Järnkrok och Silfverberg är man livsfarliga i powerplay. Jag tror Brynäs kan utmana om en finalplats, men då måste defensiven vara bra i slutspelet. Hittills under grundserien har försvarsspelet sett väldigt tveksamt ut.

4. Frölunda HC
Kommentar:
Inledde säsongen strålande, men fick sedan skador på en del nyckelspelare och rasade i tabellen. Nu har man börjat hitta tillbaka till det spel som man hade i början av serien, och får man bara vara skadefria så kommer Frölunda absolut bli att räkna med i slutspelet.

5. Hv71
Kommentar:
Det känns som att Jönköpings-laget bara blir bättre och bättre. När man dessutom för ett par veckor sedan fick hem David Petrasek visade HV att man absolut vill vara med och kriga om guldet i år. Garanterat stor revansch-lusta i laget efter fjolårets snöpliga kvartsfinal-fiasko mot AIK.

6. Färjestad BK
Kommentar:
Rekordusel inledning på säsongen och sparkad tränare mitt under brinnande säsong. Färjestads säsong har verkligen varit turbulent, och frågan är hur bra Karlstad-klubben mår.  Jag är rätt så övertygad om att Färjestad kommer gå till slutspel, och väl där kommer man bli livsfarliga. Att möta Färjestad i serielunken eller i en slutspelsserie är två helt skillda världar.

7. AIK IF
Kommentar:
Har enligt mig gjort en fullt godkänd säsong hittills. "Gnaget" ligger på slutspel och det kommer bli ett race in i det sista, men jag tror att Melins mannar kommer fixa det i år också.

8. Modo Hockey
Kommentar:
Nu börjar det bli riktigt tight kring slutspelsstrecket. Modo besitter just nu den sista slutspelsplatsen, men om två omgångar kan man lika gärna vara i kvalserien. Det verkar inte vara helt lugnt i de inre kretsarna i klubben. Uffe Samuelsson fick så sent som igår ett rejält utbrott i TV angående ryktet om att Dick Axelsson ska ha varit ute på krogen kvällen före match. Dessutom har det tidgare talats om en spricka mellan Managern Markus Näslund och tränaren Ulf Samuelsson. Nej detta är inte bra för föreningen och kan mycket väl bli en bidragande negativ orsak till var Modo slutar i tabellen.

9. Växjö Lakers
Kommentar:
Nykomlingen har inte alls gjort bort sig. Man är med och slåss om en slutspelsplats, tyvärr för Växjös del tror jag inte det kommer räcka hela vägen. Jag tror Lakers får kvala, tillslut kommer truppen inte räcka till då det kommer dra ihop sig i början av Mars.

10. Djurgården IF
Kommentar:
En stor besvikelse för alla Djurgårds-supportrar. Jag trodde Djurgården skulle ligga betydligt högre upp i tabellen, men det har inte gått som klubben hade tänkt sig. En kvalserie hade varit en stor katastrof för mesta mästarna. Jag tror det varken blir slutspel eller kvalserien för Djurgården i år.

11. Linköpings HC
Kommentar:
Från ett krislag till ett annat. Linköpings säsong har varit allt annat än vad klubben räknat med. Det ska bli intressant att följa klubben de sista tio omgångarna. Ojoj, vilken press man kommer ha på sig från fansen.

12. Timrå IK
Kommentar:
Ja vad ska man säga? Toksist och avsågade sedan långt tillbaks. För Timrå gäller det att avsluta serien på ett bra sätt och få med sig en bra känsla i laget in i kvalserien, för där kommer man att få det tufft.

// Berra

Seger och serieledning

Färjestad besegrade Skellefteå med 3-0.

Djurgården slog Brynäs med 6-3.

Allt var uppdukat för Luleå Hockey som hade matchstart först 18.30 mot Linköping. Luleå vann med 3-2, och är därmed nya serieledare över uppehållet.

(En match mer spelad än övriga toppkonkurrenter ska tilläggas)

Såg inte dagens match, så jag ska fatta mig kort. Men några saker har så här efter matchens slut framgått väldigt tydligt:

Powerplay-spelet fungerade riktigt bra idag. Två mål i numerärt överläge, och arkitekten var som så många gånger tidigare Niklas Olausson.

Han satte själv snyggt 2-2 i slutet av andra perioden och spelade läckert fram Simon Hjalmarsson till 3-2-målet i tredje perioden.

Lukas Kilström ska ha varit riktigt bra. Jag tycker han har sett bättre och bättre ut i det fysiska spelet de senaste matcherna och saknaden av Pierre Johnsson blir mindre och mindre.

Härligt för laget att få kliva in i landslagsuppehållet som serieledare och med en seger i ryggen. Det blir en lätt träningsvecka nu för grabbarna, som har gjort det riktigt bra så här långt.

// Berra

Färdigt för säsongen

Cam Abbott tränade med Luleå idag. Men samtidigt lämnades det tragiska men ganska så väntade beskedet. Cam Abbott spelar inte mer denna säsong.

- Han ska inte känna den pressen att han måste tillbaka, säger Jonas Rönnqvist till Norrbottens-Kuriren.

- Läkarna kom fram till det när jag var hemma i Nordamerika, men själv vill man inte riktigt inse det, säger Cam Abbott.

Nu återstår det att se om han någonsin kommer kunna komma tillbaka till ishockeyn.

***

Elias Fälth ser ut att hamna i AIK kommande säsong. Hans svärfar gick bort i höstas och han har efter det haft en tung höst. Nu vill han hem till Stockholm. 

Elias har på senare tid bara sett bättre och bättre ut. Hoppas han avslutar tiden i Luleå på ettt bra sätt också.

// Berra


Tre ruskigt sköna poäng

Följde dagens match från TV-soffan, och det var flera gånger riktigt nära att jag somnade. Vilken skitmatch. Och det är just såna här skitmatcher som är så otroligt sköna att vinna.

Luleå ägde matchen från början till slut, men det var inte föräns 17.55 i den tredje perioden som Elias Fälth kunde sätta 1-0 och skjuta tre poäng till hemmalaget.

David Rautio håller andra raka nollan. Riktigt häftigt och jag gläds för varje sekund som David har framgång. Så ifrågasatt, så mobbad bland motståndarnas och sitt egna lags supportrar. Det här är en riktig revansch för David som vi får bevittna just nu.

Toni Koivisto och Niklas Olausson fortsätter att hitta varandra på ett bra sätt, men ikväll var det stolpe ut i de avgörande lägena.

Daniel Mannberg fortsätter att imponera stort. Helt klart ett framtidsnamn.

Ny hemmamatch redan på lördag då Linköping kommer på besök. Det skulle sitta ruskigt fint med ännu en tre-poängare före landslagsuppehållet.

// Berra

Inför Luleå-Växjö: Rautio får fortsatt förtroende

Ny hemmamatch ikväll då Växjö Lakers kommer på besök. Luleås lagledning väljer att fortsätta med David Rautio i målet efter tisdagens hållna nolla mot Hv71.

Helt rätt enligt mig.

David har vuxit ju längre säsongen lidit och bara blivit bättre och bättre. Hoppas han behåller ödmjukheten och lugnet, då finns alla möjligheter för en ny bra match från honom ikväll.

En annan som måste behålla ödmjukheten är Daniel Mannberg som ikväll får chansen i förstafemman tillsammans med Simon Hjalmarsson och Chris Abbott. Rätt hyfsade lekkamrater som 19-åringen får kampera med ikväll.

Spelar bara Luleå sitt spel ikväll så kommer det bli tre poäng. Växjö ska man inte alls underskatta, det har Norrbottningarna bittert fått erfara tidigare denna säsong. Luleå är dock ett bättre hockeylag och ska bara vinna.

Kvällens lag:

Målvakt: David Rautio (Jonas Gustafsson).

Förstafemman:
Johan Fransson, Jan Sandström . Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Daniel Mannberg.

Andrafemman:
Topi Jaakola, Elias Fälth - Sebastian Enterfeldt, Niklas Olausson, Toni Koivisto.

Tredjefemman:
Lukas Kihlström, Robin Jonsson - Johan Harju, Ville Viitaluoma, Joonas Vihko.

Fjärdekedjan:
Marcus Sandström, Jonas Berglund, Kim Karlsson.

Extra spelare:
Konstantin Komarek, Dean Kukan.

// Berra

RSS 2.0