Skellefteå tog inte chansen

Skellefteå hade chansen att gå upp i serieledning ikväll men man tog den inte. Modo vann med 1-4 och därmed fortsätter Luleå att leda Elitserien.

Djurgården-Hv71 var en riktigt underhållande match där Djurgården dominerade totalt men Hv vann matchen med 2-3 efter sudden.


// Berra

En skitmatch

Luleå gör ingen bra match ikväll bortsett från den sista perioden. Med underläge 0-3 inför sista perioden så gick man in och släppte handbromsen helt. Sex minuter in i tredje stod det 2-3. Luleå jagade kvittering men det ville sig inte och istället kunde Toni Koivisto kontra in 2-4 med fem minuter kvar.

David Rautio var riktigt dålig och gjorde två tavlor på två mål som han skulle ha tagit. Blir intressant att se vem som står på torsdag.

Elias Fälth hade ingen bra dag på jobbet och agerade rundningsmärke ett flertal gånger ikväll.

Publiksiffran 4373 personer var sämst denna säsong.

Nu till något positivt, Jonas Berglund. Vilken hockeyspelare - smäller på, spelar sitt spel och gör mål för andra matchen i rad. Hans kedja med Kim Karlsson och Sebastian Enterfeldt var helt klart bäst ikväll.

Ibland kommer såna här så kallade "skitmatcher", men de får inte börja komma för ofta om Luleå vill hänga kvar i toppen av tabellen.


// Berra

Inför Luleå-Frölunda: En del frågetecken

Luleå tar emot Frölunda ikväll och det finsn en del frågetcken på spelarsidan inför kvällens match. Cam Abbott och Pierre Johnsson missar kvällens match. Det är fråtecken på Niklas Olausson, Fredrik Styrman och Robin Jonsson. Det innebär att Philip Kemi kan få spela ikväll.

I Frölunda är det fullt manskap bortsett från långtidsskadade Joel Lundqvist. Frölunda har ryckt upp sig en aning här på slutet och jag tror inte på någon komfortabel hemmaseger, dock så tror jag Luleå kommer vinna om man bara gör sitt ikväll.

Mitt Tips: Luleå-Frölunda 4-1


// Berra


Serieledare igen!

Luleå gjorde en mycket bra bortamatch mot Timrå ikväll och vann med 1-4. Eftersom Skellefteå förlorade med samma siffror borta mot Hv71 så innebär det att Luleå är uppe som serieledare igen.

Luleå gjorde en riktigt bra bortamatch men det var Timrå som tog ledningen. Luleå svarade dock snabbt och innan den första perioden var över så hade Luleå vänt till 1-2 genom två backmål, Elias Fälth och Jan Sandström.

I den andra spelade man bra men det hände inte så mycket, med ca två minuter kvar av mittenakten så kunde Fabricius klappa in 1-3 efter fint förarbete av Chris Abbott och Joonas Vhiko.

I den tredje perioden kontrollerade man ledningen och Jonas Berglund stängde butiken helt då han kunde göra 1-4 framspelad av Kim Karlsson.

En stabil bortamatch och nu hoppas jag att man fortsätter med detta spel och kör över Frölunda hemma på måndag.


// Berra

Abbott borta fram till jul

Luleå Hockey har fått ett chockbesked, Cam Abbott kommer inte spela någon match för Luleå innan jul.

- Vi räknar inte med honom före jul - allt före det är en bonus, säger Thomas Berglund till NSD.

Cam lider fortfarande av sviterna av den hjärnskakning som han ådrog sig mot Färjestad, sista matchen innan landslagsuppehållet.

Riktigt tungt, även om Simon Hjalmarsson har visat sig passa bra in med Chris och Joonas Vhiko så är det något speciellt med att ha båda bröderna på isen samtidigt.

Här hittar ni hela artikeln.


// Berra

Inför Timrå-Luleå

Match ikväll i EON Arena mellan Timrå-Luleå. Timrå har fyra raka segrar (två efter sudden) med sig till matchen och Timrå borta är en tuff uppgift. Luleå har det gått lite tyngre för här på slutet men jag tror det finns goda chanser till poäng ikväll.

Som jag skrev igår så har Timrå en drös med spelare borta, varav tre är backar. Samt frågetecken på Mattias Karlsson, även han back.

I Luleå är skadeläget så att Niklas Olausson har åkt ner till Sundsvall för att möta upp laget och kommer alltså vara med ikväll som det ser ut nu. Cam Abbott kommer inte till spel, inte heller Pierre Johnsson. Annars är det fullt lag och David Rautio får nytt förtroende i målet.

Jag tror det blir en ganska målsnål tillställning men Luleå, som förhoppningsvis är ruskigt revanschsugna efter nollningen senast i Karlstad, hoppas jag kommer bjuda upp till match och jag tror man kan få med sig minst en poäng.


Mitt Tips: Timrå-Luleå 2-3 efter straffar.


// Berra

Lite fredagssnack

Fredag och helg, men i hockeyvärlden blåser det hej-villt. Frölunda sparkade alltså idag sin tyska stjärnback Christoph Schubert. Svårt att säga om det är rätt eller fel, enligt Frölunda så var Schubert överflödig på backsidan eftersom man tog in honom då man hade en hel del skador.

Nu tycker man att han inte tar plats i truppen då man har tillräckligt många backar för att klara sig utan han. 

Schubert hade kontrakt två veckor till med klubben och igår spelade han forward mot Djurgården, så jag kan tycka att det är rätt att sparaka honom.

Imorgon möter gästar Luleå Sundsvall och Timrå, en tuf match för Luleå som dras med en del skador, men det är man inte ensamma om. Inför matchen saknar Timrå sedan tidigare Fredrik Hynning (borta året ut), Elias Granath (borta året ut), Thomas Skogs (borta ca en vecka till.

Idag blev det klart att backen Mikko Jokela inte kan spela mer innan jul. Dessutom är det frågetecken för Mattias Karlsson inför morgondagen.

Så visst har chansen för bortavinst ökat lite i och med detta.

Ett inför matchen-inlägg kommer som vanligt imorgon.

Trevlig helg!


// Berra

Grattis Danne!

Danne tar hem kvällens tipstävling då han prickade in fyra av kvällens fem matcher, stort grattis!

Luleå blev nollade nere i Karlstad ikväll med 3-0. Man verkar ha förtvivlat svårt med att göra mål där nere. Såg inte matchen men Luleå ska ha varit riktigt bra första perioden för att sedan spela riktigt dåligt andra och tredje, och det håller inte på den här nivån.

Marcus Paulsson var stekhet och stod för samtliga FBK-mål ikväll. Salak har vuxit fram till ett spöke för norrbottningarna, men när man endast skjuter tre skott på mål under den sista perioden blir det jobbigt att hämta igen ett 0-3-underläge.

Nya tag på lördag då det är bortamatch mot Timrå, som ikväll besegrade Modo på bortais med klara 1-5.

Skellefteå gick upp som ny tabelletta ikväll efter att man slog Brynäs med 4-2. Nyförvärvet Ville Koistinen gjorde mål för västerbottningarna andra matchen i rad och Jocke Lindström fortsätter producera poäng.

Frölunda såg ut att gå mot en trepoängare borta mot Djurgården men fick nöja sig med två poäng efter att man tappat en 0-3 ledning till 4-3, man lyckades alltså som sagt ändå kvittera och få med sig två poäng efter seger på straffar.


// Berra

Raffl lämnar Luleå

Igår avslöjade Kuriren nyheten, och nu bekräftar även Thomas själv det. Österrikaren kommer lämna truppen och han finns inte med i laget som reste ner till Karlstad idag för match imorgon mot Färjestad.

Här hittar ni det.


// Berra


Tipstävling - omgång 7

Onsdag och imorgon är det alltså dags för en ny omgång av tipstävlingen här på bloggen.

Här är mitt tips:

Skellefteå-Brynäs 1
Kommentar: Skelelfteå studsade tillbaka direkt efter AIK-matchen och körde över Modo senast. Brynäs kommer också till matchen med en vinst i ryggen men det känns ändå som en ganska given etta här.

Modo-Timrå X
Kommentar: Västernorrlandsderby och alltid svårtippat men minnsa tt jag satte ett kryss mellan dessa lag tidigare i höst så jag prövar krysset en gång till.

Djurgården-Frölunda 1
Kommentar: Djurgården tror jag kommer vara riktigt revanschsugna efter förlusten uppe i Luleå senast, och Frölunda är ett lag i kris.

Färjestad-Luleå 1
Kommentar: Luleå gjorde en riktigt bra match senast men Färjestad borta är otroligt tufft. Färjestad besitter otroliga färdigheter då allt stämmer för dem och här blir de för svåra för Luleå.

Hv71-Linköping 2
Kommentar: Både Hv och Linköping har verkligen blandat och gett på här slutet. Har inte tippat en enda bortaseger än så då får det bli en tvåa här.


Totalt antal mål denna omgång: 25

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra

Stabil seger

Luleå kontrollerade kvällens match mot Djurgården från början till slut och vann fullt rättvist med 3-1. Efter ett par matcher då forcheckingen och det aggresiva försvarsspelet har varit lite sådär så gjorde man en riktigt bra match ikväll - både försvars och anfallsmässigt.

Simon Hjalmarsson var glödhet och låg bakom samtliga mål ikväll med två mål samt ett assist. Chris Abbott fungerade riktigt bra ihop med Hjalmarsson, också har vi ju denna finne i Joonas Vhiko som alltid gör bra matcher.

Ett stort fett beröm ska Konstantin Komarek, Jonas Berglund och Christian Nyman ha. Alla tre var otroligt bra ikväll, speciellt Jonas och Konstantin, deras kedjor skapade riktigt långa anfall ibland.

Imponerande att se hur Luleå kan ta bort ett lag som Djurgården i en match trots att man saknade fyra ordinarie spelare. Det är ett bevis på hur svårt det är att stoppa ett lag med det här spelsystemet då allting sitter - och det gjorde det ikväll.


Skellefteå bortsbesegrade Modo med 1-5 och hakar alltså på Luleå i racet om förstaplatsen. Joakim Lindström var stekhet ikväll då han stod för två mål och två assist.

Frölunda är tillbaka i verkligheten efter förnedring och 6-1-förlust ikväll mot Linköping.


// Berra

Rautio i målet

David Rautio vaktar målet mot Djurgården och därmed så kommer Luleå för första gången spela med samma målvakt två matcher i rad.

Men det betyder inte att Rautio kommer bli utpräglad förstamålvakt - Anders Nilsson kan mycket väl komma att stå på torsdag.


// Berra

Inför Luleå-Djurgården: Skadeläget ljusare

Imorgon möter Luleå Djurgården i Coop Arena, och det är ett skadedrabbat hemmalag som kommer till spel.

Även om skadeläget har ljusnat en del; Niklas Olausson, Sebastian Meijer och Jan Sandström kommer komma till spel imorgon. Cam Abbott, Kar Fabricius och Pierre Johnsson är de som defenitivt inte kommer att spela imorgon.

Hos gästerna från Stockholm saknades Nichlas Falk och John Norman senast och mest troligt så kommer man få klara sig utan dessa pjäser även imorgon.

Tror det blir tufft imorgon men det kommer bli hemmavinst. Luleå kommer vara riktigt revanschsugna och jag hoppas få se full fart direkt från start.


Mitt Tips: Luleå-Djurgården 3-2



// Berra

Luleå fortfarande serieledare

AIK besegrar Skellefteå med 4-2 och därmed är Luleå fortsatt i serieledning, med en match mindre spelad.

AIK såg ut att ha stängt matchen då man hade en betryggande 3-0-ledning inför sista perioden men Skellefteå åt sig in i matchen och kom upp till 3-2.

Skellefteå satsade med sex utespelare och då kunde AIK fastställa 4-2 i tom kasse.


// Berra

Idag kan serieledningen ryka

AIK möter Skellefteå på Hovet idag och vid bortaseger så går Skelelfteå om Luleå och upp på förstaplatsen i Elitserien, dock med en match mer spelad.

AIK borta är ingen lätt uppgift men Skellefteå är inne i ett fruktansvärt stim och man har ett självförtroende som nog till och med är större än Zlatans.

AIK kommer göra allt som står i sin makt för att stoppa Västerbottningarna men när vi summerar helgen ikväll så tror jag ändå att vi kommer ha svart-gult allra högst upp i tabellen.


// Berra

Hjärnskakning på Fabricius

Det rör sig om en hjärnskakning på Karl Fabricius och det innebär minst en veckas vila.

Jan Sandström utgick efter att ha åkt på en smäll mot knät och ska undersökas imorgon.


// Berra

Förlust i Jönköping

Det blev förlust för Luleå idag mot Hv71, 4-1. Luleå inledde riktigt bra och redan efter 32 sekunder kunde man göra 0-1 i powerplay genom Chris Abbott. Men sedan gick det mer och mer utför då Hv alltså kunde vända på steken och vinna.

Luleå vann skotten med 23-25 och ska ha gjort skaplig bortamatch, speciellt med tanke på alla skador man hade inför matchen.

Skadelistan blev även längre i och med dagens match efter att Karl Fabricius fick lämna isen efter en klubba i ansiktet. Han kände sig yr och därför beslutade man att han inte skulle spela nå mer. Tror dock inte det är så allvarligt och jag skulle bli mycket förvånad om "Fabbe" inte är med på tisdag mot Djurgården i Coop Arena.


// Berra

Olausson också borta

Det är nu säkert att Cam Abbott inte spelar idag och nu är det även klart att Niklas Olausson missar dagens match mot Hv71. Det är ett decimerat Luleå som möter Hv71 idag och man har med sig Christian Nyman och som jag tidigare skrev även Konstantin Komarek ner till Jönköping.

Matchen drar igång 16:00, det ska bli väldigt intressant att se hur Luleå kommer klara sig. Det ser ju inte speciellt bra ut så här på förhand.


// Berra


Inför Hv71-Luleå

Imorgon gästar Luleå Jönköping och HV71. Det kommer bli en stenhård match för Norrbottningarna, Hv71 är alltid jobbiga att möta på bortais och det ska mycket till om det ska bli några poäng för Luleå.

I Luleå saknas Sebastian Meijer och Pierre Johnsson, Konstantin Komarek följer med laget ner. Det är osäkert om Cam Abbott kommer till spel. David Rautio vaktar målet.

Hos hemmalaget saknas Mikko Luoma och Daniel Rahimi. Jag tror det kommer bli jämnt men Hv vinner, det är jag övertygad om. Man såg att matchtempot inte fanns hos Luleåspelarna mot Timrå och trots att det blev bättre och bättre så tror jag det kommer vara segt även mot Hv. Visserligen gjorde Hv inte heller någon bra match mot Skellefteå men jag tror ett revanschsuget hemmalag som vill visa upp sig i sin hemmaborg blir för tufft för Luleå.

Mitt Tips: Hv71-Luleå 3-1


// Berra


Grattis Jörgen!

Jörgen tar hem kvällens tipstävling. Samtliga tippare stannade på två rätt ikväll och därmed fick antalet mål avgöra. Det blev totalt 28 mål i kvällens omgång och därmed tog Jörgen hem det eftersom han var närmast med sina 26 mål. Grattis!

I Coop Arena utspelades det en liten småmärklig match ikväll. Luleå var halvsega och spelade inte särskillt bra. Man såg ut att gå mot en förlust då man låg under med 1-3 med drygt fyra minuter kvar av matchen. Då tog sig Luleå samman och visade en enorm kämpaglöd - är övertygad om att man skulle ha kört över Timrå om man spelat med samma inställning under hela matchen som under de sista fyra minutrarna.

Jonas Rönnqvist satsade friskt och plockade målvakten redan med fyra minuter kvar då man fick med sig en utvisning, det skulle visa sig bli ett genidrag. 2-3 kom 17.48 efter att Janne Sandtsröm avlossat ett skott som letade sig in i mål. Luleå fortsatte att ånga på och fick även med sig en till utvisning. I spel sex mot fyra kom sedan kvitteringen efter att Pär Arlbrandt dragit iväg ett skott som fick hela Coop Arena att explodera - tidpunkt 19.36.

I förlängningen fick Luleå det jobbigt då man i slutet av tredje drog på sig två utvisningar vilket resulterade i två minuters fem mot tre för Timrå. Hemmalaget stod emot hela det numerära underläget efter fantastiskt slit av Anders Burström och Robin Jonsson, men precis då man blivit fulltaliga så kom avgörandet från Timrå och man knep därmed bonuspoängen.

Man kan inte klaga på underhållningen trots att det var halvlojt första två perioderna. Glädjen i slutet av tredje perioden väger över och trots att det bara blev en pinne så måste man vara nöjd med tanke på hur det såg ut. Tycker det är starkt av Luleå att komma igen trots att man spelade långt ifrån sin normala standard ikväll.

Anders Nilsson var darrig och skulle ha tagit minst ett av målen ikväll - kanske två. Trodde aldrig jag skulle säga detta men nu vill jag se David Rautio som en utpräglad förstamålvakt. Nilsson har stått de tre senaste förlustmatcherna, det är ingen slump.

Thomas Raffl är som ett surt mjölkpaket, han blir bara sämre och sämre för varje dag som går. Glider in i situationerna och slår bort passning efter passning.

Luleå var bleka och Timrå gör en bra bortamatch. En poäng är ju bättre än ingen och att spela så här och få med sig poäng är bra gjort.

Nya tag mot Hv71 på lördag i Jönköping - en tuff match väntar och Luleå måste spela på absolut topp för att ta poäng.

Skellefteå besegrade just Hv71 ikväll med 4-1. Skellefteå, som vann skotten med hela 38-15, går som tåget och med en match mer spelad är man nu endast två poäng bakom serieledande Luleå.


// Berra

Tipstävling - omgång 6

Då var det dags för den sjätte omgången i tipstävlingen här på bloggen. Här är mitt tips inför morgondagens matcher.

Djurgården-Färjestad X
Kommentar: En svår match. Två lag som är riktigt bra då de är som bäst, känns som en kryssmatch.

Luleå-Timrå 1
Kommentar: Hemmamatch och det borde innebära Luleåvinst. Hemmalaget har Cam Abbott på skadelistan pågrund av en hjärnskakning men man har många andra spelare som kan producera. Därför tror jag på Luleåseger här.

Skellefteå-Hv71 1
Kommentar: Även detta en mycket svår match. Två bra lag och det kommer bli en stenhård fight. Tror ändå att Skellefteå i kraft av hemmaplan tar hem tre poäng här.

Modo-AIK 2
Kommentar: AIK har spelat riktigt bra hockey den senaste tiden och jag ser ingen anledning till varför man ska sluta göra det nu. Solklar tvåa.

Linköping-Brynäs 1
Kommentar: Svårtippat men magkänslan säger Linköping. Hlavac och Hlinka fick det att lossna just innan uppehållet och jag tror de fortsätter på den vägen.

Södertälje-Frölunda X
Kommentar: Ödesmatch. Kan sluta precis åt vilket håll som helst. Därför sätter jag ett kryss här.


Totalt antal mål denna omgång: 34

Det var mitt tips, kom in med era innan 19.00 torsdag!


// Berra

Frölunda nollade

Skellefteå nollade ikväll Frölunda i Scandinavium med 0-3. Skellefteås Jimmie Ericsson hade en bra kväll med ett mål och ett assist. Starkt att nolla Frölunda på bortais, för Västerbottningarna väntar nu Hv71 hemma på torsdag.

AIK imponerade stort ikväll då man hemmabesegrade Södertälje med 5-2. Såg drygt halva matchen ikväll, vilket driv och vilken enorm vilja det var i AIK. Det är ingen tillfällighet att man nu har sex raka segrar och ligger på fjärde plats i tabellen.

Imponerande.

På torsdag är det dags för tipstävlingen igen här på bloggen efter ett litet break i och med landslagsuppehållet. Imorgon eftermiddag kommer jag in med mitt tips här på bloggen.


// Berra

Det finska spöket

Det hade inte skett sedan 1997. Idag var dagen då Sverige skulle bryta den dystra sviten och ta hem Karjala Cup. Och allt som började så bra, man spelade precis som tidigare matcher och i andra perioden tog Tre Kronor också ledningen.

Sen kom tredje perioden, nerverna och tankarna. Finland lyfte upp spelet och med hemmapubliken i ryggen så malde man ner Sverige och tillslut så började målen trilla in. 1-1, 2-1 och 3-1 till Finland.

Sverige försökte sedan de sista minutrarna att reducera men trots utplockad målvakt med mer än två minuter kvar så lyckades inte Sverige få in någon puck, istället kunde Finland sätta spiken i kistan och göra 4-1 i tom kasse och ta hem Karjala Cup.

Finland är fortfarande storebror i dessa småturneringar men Sverige och Pär Mårts har något intressant på gång och även om det är långt dit så längtar jag redan nu till Hockey-VM framåt våren.

Man måste ändå berömma detta unga svenska landslag som ändå har gjort en fullt godkänd turnering. Pär Arlbrandt fick lira tillsammans med Olausson idag och det gick väl hyfsat. Man fick tryck någon gång i powerplay men det var verkligen inte någon höjdarmatch från den duon, enligt mig. Kul ändå att de får chansen att visa upp sig och några gånger under matchen så visar de verkligen hur samspelta dem är.

Elias Fälth, lugn, stabil, säker med puck - mer behöver jag inte säga.

Nu blir det film och lite blåbärspaj som får avsluta helgen.

På tisdag rullar Elitserien igång igen.

Yes!


// Berra


Månsson till Södertälje

Mathias Månsson har representerat sju olika klubbar under 2000-talet, nu är han klar för sin åttonde. Efter en kort utflykt till KaIPa och SM-liga där han hade det tufft att ta plats i laget, så har han nu hittat ny klubbadress, Södertälje SK. Ska bli intressant att se om han kan hjälpa Elitseriejumbon upp från bottenträsket.

16:30 idag så är det gruppfinal i Karjala Cup mellan Sverige-Finland. Det blir en riktigt rolig match!


// Berra

Tre Kronor fortsätter att imponera

Vinst med 3-2 mot Ryssland idag. Det är otroligt kul att se det nya Tre Kronor med spelet som påminner väldigt mycket om Luleås med hård forcheck och backcheck.

Elias Fälth gjorde debut idag och som han spelade. Såg ut som att karln hade massor med rutin och imponerade med sina offensiva uppåkningar.
Otroligt häftigt att se.

Olausson spelade stabilt, tyvärr fick han inte spela powerplay och det är ju främst där som han verkligen kan glänsa med sina genialiska smörmackor.

Arlbrandt fick spela några byten och gömde sig inte men känns som att man inte kan bedöma honom efter dagens insatts. Troligtvis så lär han få betydligt mer speltid mot Finland.


// Berra


Intressant läsning!

Sitter och läser på Hockeyligans hemsida där man har gjort en statistikkoll på vad spelare och lag i Elitserien har presterat under den tredje perioden denna säsong.

Som exempel så kan man se att Luleå är överlägset bäst på att hålla sig från utvisningsbåset under de sista tjugo minutrarna.

Länk


// Berra

Arlbrandt uppkallad till Tre Kronor

Luleåforwarden Pär Arlbrandt har blixtinkallats till Sveriges trupp i Karjala Cup eftersom Dick Axelsson ådragit sig en ljumsk-sträckning. Pär reser från Luleå idag och ansluter till truppen i Helsingfors för match mot Ryssland och Finland på lördag respektive söndag.

Blir kul att se Olausson och Arlbrandt i landslaget, jag tror och hoppas verkligen att de får spela tillsammans i samma kedja och även i powerplay - annars skulle jag bli mycket förvånad.

// Berra

En imponerande vändning!

Sverige hamnade i underläge med 3-1 tidigt i tredje perioden och det såg tufft ut. Men det svenska kollektivet tog sig samman, bet ihop och då klockan stod på 14.57 så hade Sverige vänt på steken och vann matchen med 3-4.

En välförtjänt seger där Sverige jobbar hårdare än Tjeckien. Roligt för Pär Mårts med vinst i debuten som förbundskapten. Luleåbacken Elias Fälth satt på läktaren och spelade inte. Niklas Olausson gjorde en mycket bra landskamp, bjöd på några riktigt fina mackor och spelade lugnt. Egentligen gjorde alla spelare en godkänd insatts. Joakim Lindström och David Runblad var bra och bjöd på några delikatesser.

Sverige vinner alltså med 4-3, ni minns väl vad jag skrev innan matchen...;)


// Berra

Ikväll drar det igång!

Ikväll rullar Karjala Cup igång och för Sveriges del så handlar det om match mot Tjeckien, i Prag. Sändningen drar igång 18:00 i SVT 2.

Ska bli intressant att få en första glimt av Pär Mårts och hans lag som han tagit ut till turneringen och det är ingen jättelätt uppgift man ställs inför. Tror ändå på Sverigevinst, tippar 4-3 till Tre Kronor.


// Berra

Magisk natt för Omark!

Linus Omark hade en magisk natt i AHL inatt. Han gjorde fem mål och avgjorde matchen med en läcker straff. Det blev alltså ketchupeffekten för Omark som inte har haft det så lätt med poängproduktionen hittills - men inatt lossnade det.

På Edmontons officiella forum diskuteras hans namn flitigt och med tanke på att Oilers lagkapten kan bli borta ett tag på grund av skada så kanske det inte dröjer så länge innan vi får se Linus i den stora ligan.

**

Ny vecka och landslagsuppehåll. Tråkigt utan Elitserien på kvällarna men det ska samtidigt bli intressant att se hur det kommer gå för Mårts och grabbarna i Finland och Karjala Cup nu till helgen.


// Berra

Skellefteå förstärker

Mitt i all glädjeyra igårkväll så glömde jag ju borta att skriva om Skellefteås förstärkning på backsidan då man gjorde klart med Ville Koistinen. En finsk back 181 centimeter och 85 kilo.

Han beskrivs som spelskicklig och har ett bra skott. Han har 103 NHL-matcher i bagaget och det ska bli kul att se denna spelare i Elitserien.


// Berra

Vhiko matchvinnare!

En stenhård match på förhand, och såhär i efterhand så kan man lugnt konstatera att det blev stenhårt. Färjestad var bättre första halvan av matchen medans Luleå åt sig in i matchen och tillslut kunde vinna med 3-2.

Joonas Vhiko visade varför Luleå värvat honom som en målskytt då han halvvägs in i tredje perioden kunde avgöra matchen med sitt 3-2-mål.

Niklas Olausson var tillbaka efter febern och fick göra mål, framspelad av Pär Arlbrandt.

Elias Fälth blir bara bättre och bättre och spelar som att han har massor av rutin inom sig.

En styrka av Luleå att vinna då man inte gör någon jättematch rakt igenom. Hemmasviten fortsätter och är nu uppe i nio raka segrar på hemmaplan.

En av anledningarna till detta är enligt mig den fantastiska stämmning som är inne i Coop Arena match efter match. Sittplats hänger med och klappar och i slutet av kvällens match så bar hela arenan fram hemmalaget mot tre poäng.

Nu väntar landslagsuppehåll och Karjala Cup till helgen. Är måttligt imponerad av dessa småturneringar men det blir såklart jättekul att se vad våra spelare här uppifrån i Luleå och Skellefteå kan lyckas åstadkomma.


// Berra

Inför Luleå-Färjestad: Olausson hoppas på spel

Idag är det dags för sista Elitserieomgången innan landslagsuppehållet. Luleå står inför en jättetuff uppgift då man möter Färjestad i Coop Arena. Ska Luleå ens ha en möjlighet att vinna kvällens match så måste varje spelare i laget höja sig minst ett par snäpp från Frölundamatchen. Ser det ut som mot Frölunda så finns det risk för brakförlust ikväll.

I hemmalaget saknas som vanligt Pierre Johnsson. Niklas Olausson tränade med laget igår och han hoppas på spel idag, men det är inte helt säkert att han kommer till spel. David Rautio vaktar kassen.

Färjestad har fyra spelare borta. Mikael Johansson, Pelle Prestberg, Rickard Wallin och Jonas Frögren saknas hos gästerna.

Det kommer bli stenhårt ikväll och spelar inte hela laget absolut på toppen av sin förmåga så kan det mycket väl hända att Luleå får ta landslagsuppehåll med två raka förluster i ryggen.

Hur det än går ikväll så kommer Luleå leda serien då vi går in i landslagsuppehållet.

Imponerande.

Mycket imponerande.

Mitt tips: Luleå-Färjestad 2-3 SD


// Berra

Förlust i Scandinavium

Frölunda var bättre och besegrade rättvist Luleå med 3-1. Luleå började bra och tog tidigt ledningen genom Joonas Vhiko, men efter det gick det utför. Frölunda kom in i matchen och kunde gå ifrån till 3-1. Luleå försökte och saknade inte lägen för att komma ikapp men känslan då man satt och tittade på matchen framför TVn var att Luleå aldrig skulle komma ikapp - det här var inte Luleås kväll.

Det gick halvsegt, det var mycket felpassningar och spelet kändes inte alls så aggresivt som det brukar, man var helt enkelt inte där.

Man märkte också Arlbrandts behov av Olausson, den senare var febersjuk och spelade alltså inte och det märktes. Då Arlbrandt fick ha Meijer och Lavander runt sig så gick det inte alls lika bra för den kedjan som när Olausson är med. Bara hoppas att han är med mot Färjestad, annars kan det bli riktigt tufft.


// Berra

Inför Frölunda-Luleå

Bortamatch mot Frölunda. Jag ska inte krångla till det.

Det är tolvan mot ettan.

Det är seriens näst sämsta powerplay mot seriens bästa powerplay.

Det är seriens näst sämsta boxplay mot seriens bästa boxplay.

Det är ett tokdåligt, totalt bedrövligt Frölunda mot ett stekhett Luleå fyllt av självförtroende.

Det är upplagt för indian-slakt i Scandinavium - blir det så då?

Nej, det tror jag inte. Luleå vinner, det ska man göra. Men jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det finns inget annat lag i Elitserien som har så mycket flyt som Frölunda på deras hemmaplan. 

Dessutom är Frölunda borta alltid Frölunda borta. Men som sagt, Luleå kommer vinna, med ett par mål tror jag. Men någon utskåpning kommer vi inte att få se.

Luleå kommer till spel med samma lag som senast bortsett från att Anders Nilsson vaktar målet.

I Frölunda saknades Christian Bäckman, Joel Lundqvist, John Klingberg och Johan Sundström senast mot AIK. Mest troligt så kommer ingen av dessa till spel i denna match heller.

Mitt tips: Frölunda-Luleå 2-5

// Berra

Ruskigt intressant!

Micke Renberg talar ut om flytten från Luleå till Skelelfteå, hans egen karriär och mycket mer i webb-tvprogrammet "Gäst hos Fahlman" som Skellefteå-bloggaren Jonas Fahlman leder på Västerbottens Folkblad.

Otroligt intressant, känns som att allt runt omkring en stannar då man sitter och tittar på det. Kolla in det, det är värt de!

LÄNK


// Berra

Höstlov!

Imorgon är det torsdag och vanligtvis tipstävling. Den tar däremot höstlov den här veckan mest pågrund av att det just är lov och att jag inte kommer vara hemma och ha chans att blogga från och med imorgon fram till på lördag. Så dessa dagar (torsdag och fredag) kommer bloggen alltså gå ner lite i uppdatering.

Nästa vecka är det landslagsuppehåll så det innebär att nästa tipstävlingsomgång blir först den 18/11.


// Berra

Enkel seger

Linköping var bleka, Luleå var stekheta. Kvällens seger med 4-1 var så rättvis som en seger kan bli. Linköping var inte ens nära och Luleå visade åter igen upp ett riktigt fint försvarsspel, anfallsspelet var det inte heller något fel på.

Arlbrandt fortsätter att producera poäng och gjorde två mål ikväll - ett på straff.

Chris Abbott visade upp riktigt fina dribblingskvaliteér vid 2-0 då han lurade upp Fredrik Norrena på läktaren så det stod härliga till.

Norrena var otroligt ostabil och liknade fjolårets upplaga av Mattias Modig, puckar rakt ut och enkla skott i plocken som han inte lyckades hålla.

En av kvällens härligaste besked var ändå att se hur boxplay-spelet klaffade, är ruskigt imponerad av försvaret med en man mindre som är fruktansvärt tätt.

Riktigt härlig stämmning på läktaren ikväll och sittplats skötte sig riktigt bra då man skapade en elektrisk stämmning i arenan.

Ny match på torsdag då Luleå gästar Scandinavium och Frölunda. Ett frölunda som ligger tvärsist i tabellen, ändå känns det väldigt ovisst hur den matchen kommer sluta. Spelar bara Luleå som man gjorde ikväll så är jag dock inte ett dugg orolig.

Skellefteå besegrade Timrå ikväll, även den matchen slutade 4-1. Skellefteå hakar därmed på i toppen och håller avståndet upp till Luleå på sex poäng.

// Berra

Inför Luleå-Linköping

Imorgon tar Luleå Hockey emot Linköping i Coop Arena. Skräckarenan än så länge i Elitserien då samtliga lag som mött Luleå här uppe fått vända hemmåt med noll poäng.

Luleå Hockey kommer till matchen med samtliga spelare förutom Pierre Johnsson. Niinimaa förväntas vara spelklar enligt Thomas "Bulan" Berglund. David Rautio vaktar målet för hemmalaget.

Gästerna Linköping har några spelare borta. Christian Engstrand och Jari Tolsa kommer mest troligt inte till spel. Däremot är Robin Persson tillbaka och klar för spel från senaste matchen då han inte spelade.
Johan Andersson saknas också, detta pågrund av den avstängning som Andersson fick i och med tacklingen på Djurgårdens Nils Ekman.

Linköping är inne i en tung svacka, trots det så tror jag det kommer bli en riktigt jämn match imorgon och jag hoppas få se två lag som verkligen vill vinna. Framförallt så vill jag se ett ruskigt revanschsuget Luleå efter förlusten mot Brynäs i lördags.

Mitt tips: Luleå-Linköping 3-2


// Berra

En hel del debutanter...

...och oprövade kort i Pär Mårts trupp inför Karjala Cup.

Truppen hittar ni här

Luleå Hockey fick med två spelare i truppen. Backen Elias Fälth och centern Niklas Olausson. Skellefteå AIK fick med tre stycken. Backen David Runblad, samt anfallarna Joakim Lindström och Fredrik Warg.

Blir spännande att se vad Mårts kan lyckas åstadkomma med Tre Kronor. Jag har höga förväntningar. Inte minst inför VM-turneringen till våren.


// Berra

Presentation av truppen

Sportbladet kan ni se presskonferensen där Pär Mårts ska presentera landslagstruppen till Karjala Cup.


// Berra


Man orkar inte uppmärksamma det längre...

Supportrar slåss, bråkar, stenar bussar, pissar på bussar, skjuter raketer. Det senaste skedde under Brynäs-Luleå då Luleåfansen ska ha skjutit smällare eller någon annan sorts pyroteknik på läktaren under matchen. Såklart jätteonödigt av supportrarna när man klart och tydligt vet att det är förbjudet.

Har fått reaktioner på att jag skrev om Skellefteå-supportrarna som kastade sten mot Luleåfans buss för en vecka sedan men inte skrivit om detta som skedde i helgen. Jag förstår att det ser lite dåligt ut att jag tog upp och klagade på Skellefteås fans men inte på Luleås och jag förstår reaktionerna.

Det är inte alls så att jag på något sätt försvarar det som hände nere i Gävle men jag har helt enkelt inte hunnit med något inlägg om detta och dessutom som jag skrev i inlägget när jag kommenterade stenkastningen mot Luleåfans buss så orkar man inte skriva om allt som händer bland fansen utanför och inne på arenorna förutom att det är otroligt tråkigt. Det blir bara en negativ stämmning om man ska skriva om allt tragiskt som sker.

Dessa personer som förstör och stökar är inte värda att få så pass mycket uppmärksamhet i media som de får, tycker jag.

Så från och med nu så kan ni inte räkna med några kommentarer från mig på bloggen om skandaler bland supportrar om det nu inte är någon jättehändelse att någon t.ex. har knivhuggits på läktaren, men det hoppas jag vi slipper. Låt oss lyfta fram ishockeyn som idrott och det faktum att de två nordligaste Elitserielagen ligger etta och tvåa i tabellen för tillfället.

Visst är det häftigt. 

// Berra

RSS 2.0