Gott nytt hockeyår!

Imorgon åker jag bort och kommer vara borta över nyår fram till på tisdagkväll. Därmed kommer det bli tyst här på bloggen ett tag framöver.
 
Hoppas ni får en bra helg och en trevlig nyårsafton, så hörs vi igen 2013.
 
Gott Nytt År!
 
// Berra

Stabil insats i Växjö

Luleå Hockey tog en säker seger borta mot Växjö ikväll. 1-4 var ett stabilt slutresultat i en match som aldrig kändes spännande och där Luleå kontrollerade händelserna hela vägen från Hirschovits tidiga ledningsmål till slutsignalen.
 
0-1 efter första perioden var kanske inte helt logiskt då Växjö mycket väl kunde ha gjort något mål framåt. I andra perioden lade gästerna från Norrbotten in en högre växel och gick på några minuter upp till 0-3 efter två snygga mål av Niklas Fogström och Chris Abbott.
 
I tredje perioden satte Lukas Kilström 0-4 och matchen var definitivt stängd. Med ungefär sju och en halv minut kvar av tredje tröst-reducerade Växjö, men någon nerv i matchen blev det aldrig.
 
Luleå gjorde en mycket bra och gedigen bortamatch där man visade upp ett bra försvarsspel och ett effektivt anfallsspel.
 
Skönt att se hur spelet fungerar och att spelarna är pigga direkt i omstarten trots julfirande och dylikt. Nu härnäst väntar Norrlandsderby mot Modo i Coop Arena på fredagkväll.
 
// Berra
 
 
 
 

Inför Växjö-Luleå: Slut på julvilan!

I eftermiddag är det slut på elitseriens juluppehåll. Hoppas att ni har haft en skön jul med mat, klappar och andra trevligheter. 
 
Luleå gästar alltså Småland för match mot Växjö Lakers i afton. Det blir intressant att se var dessa lag står efter julledighet och allt vad det innebär.
 
Luleå Hockey har inte meddelat någon officiell laguppställning men alla spelare finns tillgängliga så det finns helt klart ett brett material att tillgå för Rönnqvist och "Bulan".
 
Matcherna mot Växjö brukar bli mycket sevärda och underhållande. Luleå har haft hyfsat lätt för Växjö sedan smålänningarna gick upp i elitserien ifjol, framför allt på bortais.
 
16.00 släpps pucken!
 
// Berra

God Jul

Nu tar bloggen juluppehåll och laddar om krafterna inför en spännande och mycket intressant fortsatt vinter och vår.
 
Den 26/12, alltså Annandag jul, är jag tillbaka på bloggen då det är dags för full omgång i elitserien igen. Då möter Luleå Växjö på bortais.
 
Tills dess får ni ha några härliga dagar med julskinka och andra trevligheter.
 
God Jul, och tack för denna höst!
 
// Berra

Kvällen i bilder

Här kommer lite bilder från kvällen. Bilderna är tagna med min mobilkamera så ni får ha överseende med att vissa bilder kan vara något suddiga.
 
Håll till godo:
 
Karl Fabricius intervjuas av Jimmy Stålnacke.
 
 
Jonas Rönnqvist var ett jagat byte bland journalisterna och fick svara på många frågor. Jag hann i allafall med ett grattis till succétränaren.
 
Undertecknad fick en liten stund med bucklan. Den gick runt bland lagets supportrar som fick lyfta och känna på den. Stort av Luleå Hockey att vara så generösa och låta fansen känna på bucklan.
 
Linus Klasen var nöjd och märkbart tagen av det otroliga mottagande som laget fick av supportrarna.
 
Karl Fabricius poserade stolt med en "Vårat Gäng-halsduk" som skänktes till honom av supporterklubben Luleå Fans.
 
Lars "Osten" Bergström var mycket nöjd och påpekade att det här var en seger för hela Norrbotten, staden Luleå och framför allt - för fansen.
 
David Rautio som höll nollan i finalen intervjuas här av SVT.
 
Så där ja. Nu har ni i allafall fått en liten glimt från kvällen.
 
Ha en fortsatt trevlig måndagkväll!
 
// Berra
 

Häftig kväll på Kallax

Vi var ett par hundra som mötte upp laget när de anlände på Kallax. Det var ett enormt tryck av oavbruten sång som mötte spelarna när de åkte ner från rulltrapporna på Kallax.
 
Ett värdigt mottagande av mästarna. Ett inlägg med bilder från vimmlet och kvällen på Kallax kommer senare ikväll.
 
// Berra

Dagen efter

Så har det gått några timmar sedan triumfen och det så kallade EM-Guldet säkrades. Luleå Hockeys spelare och ledare har påbörjat sin resa mot Luleå och som jag tidigare skrev landar laget 19.10 ikväll på Luleå Airport.
 
Detta är nu även bekräftat av Robert Hedlund, pressansvarig i Luleå Hockey. Jag hoppas att alla som har möjlighet beger sig ut till flygplatsen ikväll för att hylla grabbarna för deras enorma insats i helgen.
 
Jag och en polare kommer upp från Piteå.
 
Det är riktigt stort att både vinna gruppen och sedan slutspelet. Dessutom att bara förlora en enda match under hela turneringen, är styrka.
 
Såg en intervju imorse med sportchef Lars "Osten" Bergström då han sa att man länge har jobbat för att bli en toppklubb och att man har haft tålamod genom många år med att ständigt utveckla och förbättra Luleå Hockey, efter föreningens resurser.
 
Då står man också som Europamästare och 125000 euro rikare idag. Kontinuitet är viktigt för att lyckas och må bra som idrottsförening.
 
Kanske något att ta efter, Frölunda?
 
Som sagt. Kallax 19.10 ikväll - hoppas vi ses där!
 
Avslutar med en skön bild på Karl Fabricius:
 
 
// Berra

19.10 måndag den 17/12

Då landar enligt många källor Luleå Hockey på Kallax. Då kommer undertecknad vara på plats för att tillsammans med många andra Luleåsupportrar hylla laget för deras insats i helgen och hela turneringen.
 
Vi ses där!
 
 
// Berra

EM-GULD!

Har varit borta hela helgen så jag såg inte Luleås semifinal mot Vienna Capitals i lördags, men efter seger med 2-0 var det ikväll dags för final mot Färjestad.
 
Och det blev ännu en lyckad match. Luleå tog ledningen genom Joonas Vihko i powerplay under första perioden. 
 
Luleå imponerade oerhört då man hela tiden höll Färjestad på behörigt avstånd. I tredje perioden tryckte Färjestad på, men istället för 1-1 gjorde Pettersson-Wentzel i FBK-kassen en riktig tabbe och Joonas Vihko kunde enkelt sätta 2-0.
 
Sitt andra för kvällen alltså.
 
Resten av tredje perioden spelade Luleå enkelt av och guldet var efter 2-0-målet aldrig hotat. En ruskigt imponerande turnering av Luleå då man vann sin grupp överlägset, och sedan gick som tåget genom slutspelet.
 
David Rautio höll nollan och bjöd på storstilat målvaktsspel finalen igenom.
 
Bortsett från den sportsliga äran är det också en rejäl summa prispengar som Luleå i och med denna seger inkasserar. Närmare bestämt 125000 euro.
 
Chris Abbotts jubel när han höjde bucklan mot arenataket får känneteckna allt som Luleå Hockey står för.
 
Vilja, kämpaglöd och vinnarmentalitet.
 
Luleå Hockey är europamästare. Sug på den karamellen över jul.
 
// Berra

Luleå till semifinal

Luleå Hockey besegrade Brynäs ikväll med 4-3 och är därmed klara för semifinal i European Trophy. Den spelas på lördag och just nu pågår kvartsfinalen som avgör vilka Luleå ska få möta.
 
Vienna Capitals eller Eisbären Berlin.
 
Jag såg inte kvällens match men Luleå var tydligen mycket bättre än Brynäs och segern ska ha varit fullt rättvis.
 
Luleås målskyttar var Fredrik Svensson, Anton Hedman, Mika Pyörälä och Joonas Vihko.
 
// Berra
 

Icke EU-gränsen slopas

Från och med nästa säsong, alltså 2013/2014, slopas den tidigare utlänningskvoten som har gjort att varje elitserielag inte fått ha mer än två icke EU-spelare i sina lag.
 
På många sätt ett nyttigt beslut av svenska ishockeyförbundet där klubbarna kan satsa på kvalité istället för att fylla ut platserna med trötta och avdankade veteraner.
 
Nackdelen kan vara att ungdomarna som underifrån får mindre plats i framtida lagbyggen och kanske kommer hamna längre ner i seriesystemet.
 
– Det blir en helt annan marknad som öppnas för svensk hockey, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi.

Det blir i alla fall spännande att se vad som händer och vilken effekt det här beslutet kommer ge i framtiden.
 
// Berra

Björklöven knep alla tre poäng

Piteå gjorde en okej match ikväll och stod upp bra mot Björklöven. Umeå-laget var dock snäppet tyngre och lite skickligare på alla plan, det räckte för att knipa alla tre poäng då man vann med 0-1.
 
Bäst i hemmalaget var utan tvekan målvakten Oskar Sehlstedt som storspelade rakt igenom och gav Piteå chansen att vinna matchen.
 
Det var dock lite för trubbigt framåt och där tycker jag att man ser den största skillnaden. Björklöven kan trycka sig fast i zon och lira medans Piteå kommer i anfall men det blir ofta korta och ostrukturerade anfallsvåger då Piteå lever mycket på sin skridskoåkning.
 
I övrigt en mycket trevlig kväll i LF Arena och en fin hyllning av Stefan Persson.
 
 
// Berra

Olausson spelar inte

På torsdag är det dags för kvartsfinal i European Trophy för Luleå Hockey då man ställs mot Brynäs IF. Niklas Olausson har fortfarande symptomkänningar från sin hjärnskakning och kommer inte till spel.
 
Sami Sandell och Jens Jakobs ska enligt rapporter ha kört extra hårt idag på träningen och den finska forwarden verkar laddad:
 
- Jag kommer att spela. Det kändes bra i dag, säger Sandell som gjorde sitt första hårda ispass efter hjärnskakningen för en vecka sedan, till Norrbottens-Kuriren.

Daniel Mannberg följer med ner till Wien, men det gör inte Jonas Berglund.
 
***
 
Ikväll kommer jag vara på plats i LF Arena för att kolla på toppmötet i Division 1 mellan Piteå Hockey och Björklöven.
 
Det brukar alltid bli sevärda matcher mellan dessa lag. Dessutom kommer det vara en speciell kväll i LF Arena då den fyrfaldige Stanley Cup-mästaren Stefan Persson kommer hyllas och få sin tröja hissad i taket.
 
Så om ni bor i närheten av Piteå och inte har något för er tycker jag verkligen att ni ska ta er till LF Arena ikväll.
 
Nedsläpp 19.00!
 
// Berra

Lägligt med juluppehåll

Jag såg inte kvällens match mot Modo där Luleå fick med sig en poäng efter övertidsförlust med 3-2, men en sak känns ganska säker.
 
Juluppehållet kommer mycket lägligt för Luleå Hockey.
 
Även om Luleå bara har kammat noll poäng i EN av de senaste ÅTTA matcherna får man ändå påstå att Luleå, nu med fyra raka matcher utan vinst, är inne i en liten formsvacka.
 
Jag kan som sagt inte säga så mycket om själva spelet ikväll men Modo ska visst ha dominerat kraftigt i tredje perioden och Luleå ska enligt många som sett matchen vara mycket nöjda med en poäng ikväll.
 
Bra att man fortsätter plocka poäng i princip varje match trots att man är inne i en svacka. Inte alla lag som gör det.
 
Nu är det bara att slicka såren och slipa på detaljer i spelet. Slutspelet i European Trophy blir ett perfekt tillfälle för att testa lite nya uppställningar och kanske lufta lite folk som fått lite speltid på slutet.
 
Nästa match i elitserien för Luleås del är annandag-jul då man åker ner till Småland för att möta Växjö.
 
// Berra
 

Inför Modo-Luleå: Skrbek tillbaka

Idag är det dags för den sista elitserieomgången innan de allra flesta lagen går på juluppehåll. Det återstår några enstaka strömatcher kommande veckor samt att Hv71, Brynäs och Luleå ska spela slutspel i European Trophy.
 
Men sista elitseriematchen före jul för Luleå idag alltså, och det är Modo på bortais som väntar. Lättare uppgift går att få. Modo har passat Luleå illa de senaste säsongerna och i år är det 1-1 i inbördes möten då lagen har vunnit sina respektive hemmamatcher.
 
I Luleå är backstjärnan Pavel Skrbek tillbaka i laget efter en tids skada och räknar med spel ikväll. Ruskigt skönt då Pavel var Luleås bästa back innan han skadade sig.
 
Lukas Kilström är magsjuk och saknas precis som Niklas Olausson.
 
Så här ser kvällens lag ut:

Målvakt:
David Rautio (Johan Gustafsson)

Förstafemman: Pavel Skrbek, Johan Fransson - Cam Abbott, Chris Abbott, Joonas Vihko.

Andrafemman: Daniel Gunnarsson, Robin Jonsson - Toni Koivisto, Kim Hirschovits, Linus Persson.

Tredjefemman: Jan Sandström, Fredrik Svensson - Linus Klasen, Niklas Fogström, Mika Pyörälä.

Fjärdefemman: Daniel Mannberg, Karl Fabricius, Anton Hedman.

Extraspelare: Robin Jacobsson, Jens Jakobs.

Nedsläpp 18.30!

// Berra


Asplöven måste få ordning på defensiven

Har suttit och kikat på det allsvenska mötet mellan Asplöven och Leksand ikväll. En trevlig hockeymatch som resultatmässigt var jämn fram till en bit in i tredje perioden.
 
Asplöven låg under med 2-3, men rasade sönder och samman i slutet och förlorade tillslut med 2-6. Detta fenomen känns igen från tidigare Asplöven-matcher. Man är med i matcherna en bra bit, för att sedan falla ihop som ett korthus.
 
En orsak är klart och tydligt att laget är för dåligt tränade. Men det finns även en till orsak. I offensiv zon spelar man bra och man skapar en hel del kvalificerade målchanser.
 
Försvarsspelet däremot, det är katastrof. Det är virrigt och alla stirrar på pucken. Man rör inte på fötterna och väntar på att en medspelare ska ta jobbet. 
 
Där har Per Kenttä, Asplövens tränare, massor att jobba med.
 
Asplöven kommer i svackor under matcherna och då måste man ha ett stabilt försvarsspel att kunna luta sig tillbaka mot. Det finns inte där idag.
 
Jonas Berglund gjorde mål för Asplöven och var tillsammans med Marcus Fagerudd bäst i hemmalaget.
 
// Berra
 
 

North Powers pressmeddelande

Jag publicerar även North Powers pressmeddelande som kom nu på förmiddagen:
 
Under matchen mot Luleå igår kväll sågs en supporter i Skellefteås klack göra nazisthälsning. North Power vill snabbt ta avstånd från detta. Personen i fråga har kontaktats under morgonen och han är på alla sätt djupt, djupt ångerfull och poängterar att det han gjorde igår inte är synonymt med hans egna åsikter. Han var beredd att ta vilket straff som helst, och NP har beslutat att stänga av honom från allt resande resten av säsongen.
Det som hänt är olyckligt, NP har inte haft den här sortens problem tidigare och gör allt för att inte förknippas med det här framöver heller.
 
***
I och med detta lämnar i alla fall jag rapporteringen av detta, om inte några nya uppgifter skulle komma fram eller något annat i detta ärende dyker upp.
 
Nu riktar vi fokus tillbaka mot sporten som är orsaken till all glädje och all den tid vi lägger ner, nämligen ishockeyn. Imorgon spelas den sista "riktiga" omgången före juluppehållet. Modo borta väntar för Luleå. 
 
Det blir spännande.
 
Ha nu en fortsatt trevlig fredag!
 
// Berra

North Power har agerat

Så har North Power agerat. Supportern som gjorde nazisthälsningen stängs av resten av säsongen från bortaresor. På hemmaplan kommer dock inga åtgärder att vidtas.
 
North Powers ordförande Tomas Nordström säger så här:
 
- Det är djupt olyckligt och vi tar avstånd från sånt här. Jag har pratat med den berörda och han är helt förstörd och väldigt ångerfull.
 
Tomas fortsätter sedan och motiverar varför det inte blir någon avstängning på hemmaplan:
 
- Han sa själv att han inte har så stor lust att gå på någon mer hockey den här säsongen. Risken för återfall känns väldigt liten och det är inget problem som vi har haft tidigare i klacken.
 
Man kan alltid diskutera om straffet är för millt eller för hårt, men det bryr jag mig inte så jättemycket om. Det viktigaste är att North Power har agerat och tagit avstånd från händelsen.
 
Läs hela artikeln här.
 
// Berra

Bildbevisen är här

Så har äntligen bildbevisen kommit fram. Det var bara en tidsfråga eftersom det syntes så tydligt i TV. Nu är det oerhört viktigt att North Power DIREKT kliver ut och officiellt tar avstånd från denna händelse, och sedan omgående börjar utreda saken internt.
 
Detta är inte vackert..
 
 
// Berra

Man blir illamående

Jag såg inte kvällens derby på grund av förhinder, men tydligen ska Skellefteå ha vunnit ganska rättvist. 0-3 är inget resultat att diskutera heller, bara att gratulera Skellefteå.
 
Luleå leder fortfarande serien och kan avsluta höstterminen på lördag borta mot Modo med förhoppningsvis tre poäng.
 
Jag såg tredje perioden på TV och det jag ikväll vill lägga fokus vid är en supportergrupp som är illa ute om man inte börjar agera NU.
 
Efter matchen såg man tydligt i TV-rutan hur fullt vuxna människor i Skellefteåklacken står och gör hitler-hälsningar mot hemmaläktaren och Luleåklacken. Och detta är inte första gången det sker heller.
 
Efter två andra derbymatcher i Luleå har jag också sett detta beteende från vissa individer på bortastå. Och det som gör mig ännu mer illamående och orolig är att Skellefteås supportergrupp inte gör något mot detta.
 
Nej det är plötsligt som att alla på bortaläktaren har väldigt dålig syn för ett par sekunder. Man ser inte vad som händer framför ögonen på en. Jag menar, någon måste väl ändå se vad som pågår någon meter framför sig?
 
Börjar inte North Power ta ansvar och stänga av dessa personer är supportergruppen illa ute. För det här som sker efter derbymatcherna i Luleå är ingen bra reklam, varken för ishockeylaget Skellefteå AIK eller för supportergruppen North Power.
 
Fira eran seger istället och var glada. Dessutom ska, enligt folk som var på plats på ståplatsläktaren där Luleåklacken står, Skellefteåsupportrar ha tagit sig upp ovanför Luleåläktaren och kastat saker och spottat mot hemmaklacken.
 
Ett sådant vidrigt beteende gör att jag bara vill kräkas.
 
När Luleåsupportrarna stöttar skadade Oscar Sundh med fina ramsor och Hv71 som tack lämnar en check till Luleåfans på 10000 kronor för ett fint uppträdande, visar sig idrotten från sin ljusa sida.
 
Men när något sånt här händer, undrar man vad det är för fel på vissa människor. Och ändå påstår Skellefteåfansen att man inte hatar Luleå utan att man bara hatar "Löven".
 
Då vill jag inte ens tänka på hur Lövensupportrarna har haft det under alla år de möttes i allsvenskan..
 
// Berra

En poäng och serieledning

Luleå gör en okej insats ikväll, varken mer eller mindre. En poäng hemma mot Frölunda ikväll får ändå ses som ett rättvist resultat.
 
Frölunda gjorde en riktigt bra bortamatch då gästerna från Göteborg pressade Luleå högt upp i banan och var giftiga i offensiv zon.
 
Trots strafftorsk gick Luleå upp i serieledning eftersom Hv71 och Skellefteå blev nollade på poäng i sina respektive matcher.
 
Bäst i hemmalaget var Abbotts kedja (Vihko målskytt ikväll), och Karl Fabricius som sliter och kämpar konstant.
 
Jag ska också hylla Daniel Gunnarssons spel som har tagit sig en hel del. I offensiv zon vet vi vad backen går för. Gunnarsson gjorde Luleås 1-0-mål i den andra perioden.
 
Men hans spel i defensiv zon har förbättrats och idag var det riktigt stabilt.
 
Fortsätt så!
 
I övrigt kändes det som att Luleå inte riktigt gick på hundra procent ikväll, kanske för att spara lite extra krafter till derbyt mot Skellefteå på torsdag. I så fall väldigt kyligt.
 
Ja, för på torsdag är det dags för säsongens tredje norr-derby mellan elitseriens två nordligaste lag. 1-1 i inbördes möten så här långt, vilket lag kommer att gå upp till 2-1?
 
// Berra

Inga Luleåspelare i Mårts trupp

Pär Mårts presenterade idag truppen till Channel One Cup. Som väntat kom inga Luleåspelare med, mycket på grund av att European Trophy avgörs under samma tidsperiod som landslagsturneringen.
 
Bra respekt från förbundskapten Mårts.
 
***
 
Även Roger Rönnberg presenterade en trupp idag, nämligen JVM-truppen som ska försvara det svenska guldet från 2012.
 
En spelare med Luleåanknytning kom med, målvakten Joel Lassinantti. Riktigt kul för Joel.
 
Grattis!
 
 
// Berra

Tam insats

Timrå fortsätter att passa Luleå dåligt. Dert blev bara en poäng igår efter ett onödigt poängtapp då Timrå kvitterade med endast tre sekunder kvar av tredje perioden.
 
Luleå började bäst och spelade med stort självförtroende, men Timrå utnyttjade Luleås misstag skoningslöst och hade en 0-2-ledning efter första tjugo.
 
Men Luleå kom ikapp i andra till 2-2, och när Karl Fabricius satte 3-2 i mitten på tredje perioden kändes det som att det skulle bli tre poäng även denna gång.
 
Men Timrå visade en ruskig krigarinställning och lyckades få med sig två poäng efter att Per Hallin blivit enda målskytt i straffläggningen.
 
Det var en klassisk "mellanmatch" av Luleå då man varken spelade bra eller dåligt. Tempot var lite lägre i spelet än vad det varit de senaste matcherna och hungern efter poäng var något större i bortalaget från Medelpad.
 
Det är bara att glömma detta och ladda om inför ny hemmamatch på tisdag då Luleå tar emot Frölunda.
 
// Berra

RSS 2.0