Blytunga poäng i dramatisk historia

Jösses vilken hockeykväll. Efter två perioder såg det nattsvart ut för Luleå Hockey och oss anhängare till laget. Underläge med 2-0 borta mot Leksand samtidigt som Brynäs hade 0-0 borta mot Skellefteå och Modo var i målmässigt övertag på Hovet.
 
Sedan hände något. Luleå kommer ikapp och kvitterar när Per Savilahti-Nagander bombar in 2-2 med bara 33 sekunder kvar av tredjeperioden. Sedan avgör Per Ledin i förlängningen med ett klassiskt "Ledda-mål" när han trycker in pucken över mållinjen. 
 
Djurgården besegrar Modo efter straffar och Skellefteå slår Brynäs med 2-1. Helt plötsligt blev detta en rätt bra hockeykväll för oss med klubbsympatier hos SHL:s nordligaste lag. 
 
Två blytunga poäng till Norrbotten i denna match som var så ofantligt viktig i kampen om att hålla Leksand och Modo på avstånd bakom sig, samt att inte tappa allt för mycket mark uppåt till topp sex.
 
Hade Leksand tagit tre poäng, vilket man var ytterst nära att göra, hade Luleå i högsta grad varit indraget i striden runt nedflyttningsstrecket. Nu skiljer det sju poäng ner till elfteplatsen, och kan Luleå dessutom ta lagets sjätte raka seger och besegra Hv71 på lördag i Delfinen, kan ändå LHF andas ut en aning under uppehållet. 
 
Det såg sådär ut idag. Stundtals fantastiskt anfallsspel men förtvivlat svårt att göra mål. Stundtals bedrövligt försvarsspel där markeringsspelet fortfarande visar upp tydliga brister. 
 
Men, vi ska vara glada ikväll. För återigen, detta var en extremt viktig seger! Poängmässigt visst, men även för moralen och självförtroendet i laget. Luleåspelarna får känna att det faktiskt går att komma igen i underläge 2-0 och att få kvittera så sent in på slutet och sedan knipa extrapoängen på bortais.
 
Detta kommer stärka den, enligt mig, redan oerhört starka lagmoralen i årets upplaga av Luleå Hockey.
Riktigt bra.
 
Jag hoppas att man kan rida på avslutningen från kvällens match in till lördagens drabbning mot Hv71. Sista omgången innan juluppehållet och visst skulle det vara fantastiskt om Luleå Hockey kunde gå på julledighet med en sjätte raka seger i bagaget?!
 
 
// Berra 

Berts nya "show"

Jag tror inte det är någon som missat gårdagens presskonferens med Roger Rönnberg och Bert Robertsson efter matchen mellan Frölunda och Skellefteå. 
 
Det blev en rätt hetsig tillställning för ovanlighetens skull, där Rönnberg och Robertsson minst sagt inte var överens om en del saker.
 
 Jag tänker inte vidare återge i detalj vad som hände under själva presskonferensen, har man mot förmodan inte sett den, går den att se på Frölundas hemsida och på diverse sociala medier där den sprids för fullt. 
 
Det jag vill uppehålla mig vid är Skellefteås Bert Robertsson, som igår ännu en gång gör sig själv och hela Skellefteå AIK till åtlöje. Jag anser att Berts agerande är direkt pinsamt.
 
Innan jag går in djupare på varför jag tycker det vill jag bara poängtera att jag ÄLSKAR känslor. Jag och några grabbar satt på Allstar i Umeå igår och såg Luleå-Brynäs, men vi satt nästan mer och sneglade på skärmen bredvid som visade Frölunda-Skellefteå. 
 
Vilket ös! Vilken stämning! Av det jag såg doftade det slutspel om matchen. Helt underbart.
 
Ni som brukar läsa det jag skriver vet att jag för ett tag sedan hyllade Gustaf Wesslaus agerande efter en seger borta mot Leksand. Ni kan läsa det inlägget längre ner här på sidan. 
 
Att som spelare jubla mot hemmapubliken anser jag som sagt vara helt okej. Det skapar känslor och man måste få vara glad efter en vinst. 
 
Det Bert gör igår däremot, att som TRÄNARE med gester och ord direkt efter slutsignalen håna Frölundas spelare öga mot öga, är ett fullständigt vidrigt beteende enligt mig. 
När Bert sedan på presskonferensen vägrar att be om ursäkt och istället börjar munhuggas med Roger, är den totala parodin ett faktum.
 
Det spelar ingen roll vad som har hänt på isen. Man går inte förbi som vinnande tränare och provocerar det förlorande laget. Det är osportsligt och visar på en oerhörd brist på respekt.
 
Bert är en känslomänniska och ibland rinner det över. Visst, jag kan förstå det. Det är när Bert på presskonferensen, med lite mer distans till det hela, inte tar tillfället i akt att be om ursäkt, reda ut det inträffade och gå vidare, som det blir cirkus av alltihop. 
 
Bert Robertsson har tidigare varit inblandad i både det ena och det andra under sina år som tränare i Skellefteå. Han har blivit lite av en favorit bland Skellefteås supportrar. Jag tror dock inte att Bert är bra för Skellefteå AIK. Sportsligt är han det. Han har styrt upp SAIK:s försvarsspel och präntat in ett stabilt försvarsspel i föreningen.
 
I övrigt? Nej. Vi minns bland annat den smått legendariska presskonferensen med Anders Forsberg, som kanske är det mest pinsamma som skett på en presskonferens i SHL. 
 
Som tränare har du ett enormt ansvar i att bete dig snyggt och korrekt. Du representerar din klubb dygnet runt, även när du går på ICA och handlar. Vare sig du vill det eller inte förknippas du med din förening och du är ständigt ett ansikte utåt för din klubb.
 
Berts agerande anser jag ett flertal gånger ha skadat Skellefteå AIK:s varumärke runt om i landet. Jag sitter själv på en hel del uppgifter om Bert och hans ageranden i en rad olika inofficiella sammanhang som folk nära mig har bevittnat. Jag tänker inte skriva dem här. Det är på så oerhört låg nivå så ni skulle ändå inte tro mig. Men återigen, Bert måste lära sig att kontrollera sina känslor. 
 
Avslutningsvis vill jag hylla Roger Rönnbergs agerande igår. Roger är själv en otrolig känslomänniska och långt ifrån perfekt. Jag gillar dock Rogers sätt att hantera den aktuella situationen på. Han sitter inte där bara tyst och låter det löpa förbi. Han lyfter upp det och ställer Bert mot väggen. En stor eloge till dig Roger. Vinner inte Luleå Hockey SM-guld i vår, hoppas jag på dig! 
 
// Berra

Vänder det ikväll?

Den 18/10 spelade Luleå borta mot Frölunda i Scandinavium. Norrbottningarna hade efter ett stabilt bortaspel och mål genom Emil Sylvegård, ledningen med 0-1 när det bara återstod ynka sekunder av ordinarie matchtid. 

Då, 19.56 in i tredje perioden närmare bestämt, frälste Max Görtz hemmapubliken. Han kvitterade till 1-1 och tog därmed matchen till övertid. Frölunda knep även extrapoängen i denna match då man avgjorde en bit in i förlängningsspelet.
 
Denna match anser jag, och förmodligen många med mig, var en brytpunkt för Luleå Hockey. Fram till denna match hade laget gått som tåget i SHL och bara lämnat isen utan poäng i tre av de elva inledande matcherna. 

Lite fakta som visar på att detta var en tydlig brytpunkt och början på en djup, ja enormt djup och mörk svacka inom föreningen: 
 
Sedan den ovan nämnda bortamatchen mot Frölunda den 18/10, har Luleå bara tagit EN(!) trepoängare fram till idag.
 
Sedan den ovan nämnda bortamatchen mot Frölunda den 18/10 har Luleå bara tagit poäng i fyra SHL-matcher. 

Sedan den ovan nämnda bortamatchen mot Frölunda den 18/10 har Luleå spelat 14 SHL-matcher, och lämnat isen poänglösa i tio av dessa. 

Här ser vi, svart på vitt.
 
Nu ska vi inte rota mer i det förflutna, utan istället blicka framåt mot kvällens drabbning i Coop Norrbotten Arena, då Luleå möter just Frölunda. Vänder det ikväll? Det är en fråga man som Luleåsupporter ställt sig varje matchdag den senaste månaden. 
 
Ikväll tror jag faktiskt att det vänder. Bortasegern mot Lukko i tisdagens CHL-kvartsfinal var ett steg i rätt riktning, och även om det inte blir tre poäng ikväll så har jag en känsla av att spelet kommer se bättre ut än vad det gjort på länge för Luleå i SHL. Jag hoppas också att laget ska kunna kriga till sig minst en poäng.
 
Frölunda ligger i toppen men har sviktat spelmässigt en del på slutet. Det finns absolut möjligheter för hemmajubel och Luleåseger ikväll.
 
Kamrater, vänder det ikväll? Ja, jag tror det. 
 
// Berra

RSS 2.0