Borås skickas ner

Idag kom meddelandet om att Borås HC degraderas från Hockeyallsvenskan till Division 1. Nu har Borås tre veckor på sig att överklaga.

Förbundet kommer senare att sammanträda angående vilket lag som ska ta platsen. Men Asplöven, som kom trea i kvalet i våras, är naturligtvis laget som kommer få platsen i allsvenskan om Borås flyttas ner.

Detta skulle givetvis vara en dröm för bland annat Luleå Hockey som i så fall kan låna ut spelare för att utvecklas i landets näst högsta serie, men ändå behålla spelarna inom länets gränser.

// Berra

Dött

Nej, jag har inte dött. Men det verkar silly season ha gjort, eller i allafall tagit semester. Jag kommer dock inte ta semester riktigt än utan det blir lite längre fram under juli månad.

Jaja, fortsätt att njuta av solen och allt vad sommaren innebär så hörs vi av så fort det händer något av värde på marknaden.

// Berra

Hirschovits till Luleå!

Luleå Hockey har ikväll gjort klart med den finske toppspelaren och centern Kim Hirschovits. Han kommer närmast från spel i SM-liga och KHL den gågna säsongen. Kontraktet är skrivet på en säsong.

Så här säger Kim till Luleås officiella hemsida:

- Jag ser verkligen fram emot att spela för Luleå Hockey som de senaste säsongerna etablerat sig som en svensk toppklubb. Jag har i mina samtal med tränare och ledning fått ett riktigt bra intryck av klubben och gillar den sportsliga utmaning som de presenterat mig med där man vill ta ytterligare ett steg i den sportsliga utvecklingen.

Jag är riktigt nöjd med värvningen. Efter att Viitaluoma lämnade klubben har jag gått och väntat på att en ersättare skulle presenteras. Nu är det gjort, och det är helt klart ett uppköp.

Bra Jobbat Osten!

// Berra

Warg till Rögle

Det blir ingen Fredrik Warg till Luleå Hockey. Idag meddelade nykomlingen Rögle BK att man skrivit kontrakt med den förra Skellefteå-forwarden de kommande två säsongerna.

– Vi har kontrakterat en spelare som spelat sju raka säsonger i Tre Kronor och det var länge sedan vi gjorde det i Rögle, säger sportchefen Pelle Svensson.

Warg är en bra förstärkning i en nykomling som Rögle och det ska bli intressant att se vad centern kan få ut i skåne-klubben till hösten.

// Berra

Modig till Växjö

Som ni kunnat läsa idag så är alltså den förre Luleå-målvakten Mattias Modig klar för Växjö Lakers kommande två säsonger. Mattias blir andre-målvakt till Fredrik Norrena som kommer vara Lakers förstaval.

Blir intressant att se Modig i elitserien igen och hur mycket han har utvecklats sen tiden i Luleå.



// Berra


Inget som skrämmer

Skellefteå AIK presenterade idag att forwarden Pontus Petterström återvänder till Skellefteå AIK efter fyra år i Linköpings HC.

Personligen känner jag direkt att detta inte är någon värvning som får en Luleåsupporter att hacka tänder inför kommande säsong. Men visst kan han få en nytändning i Västerbotten.

Lokal-konkurrenten börjar, precis som Luleå, få klart med truppen inför kommande säsong. Möjligtvis att det kan komma in någon ytterligare spelare hos respektive lag.

Är ändå bara början av juni än och det brukar ofta kunna dyka upp lite "sena" värvningar fram emot hösten.

// Berra

Kings är mästare

Det tog slut efter sex matcher. New Jersey gjorde allt vad man kunde och ska ha en stor eloge för att man gjorde match av den här finalserien vid 3-0 för ett par dagar sedan.

Men det räckte alltså inte hela vägen. Kings krossade Devils med hela 6-1 inatt och vinner därmed Stanley Cup 2012.

Mycket rättvist och mycket imponerande.

Los Angeles har gått fram som en maskin under hela slutspelet och jag tror det var längesen det var så rättvist att ett lag fick vinna och höja bucklan mot skyn.

Grattis Kings!

***

Hockeysäsongen 2011/2012 är i detta nu över. I L.A. lär partyt fortsätta hela sommaren, men här i Sverige riktar vi nu full fokus mot silly season och allt vad det innebär.

Det har varit en lång säsong och i vanlig ordning kommer en liten semester för undertecknad att läggas in lite längre fram under sommaren där jag får ladda om och hämta krafter inför träningsmatcherna som börjar ticka igång i augusti månad.

Men det är ett tag dit. Ut nu och njut av sommaren, titta på Fotbolls-EM och ha det allmänt trevligt och häng med på silly season. Det är nu den "löjliga" säsongen startar.

Och bloggen ger er självklart uppdateringar kring Luleås lagbygge i synnerhet, och andra elitserie-lags i allmänhet.

// Berra

Tar det slut inatt?

Det är den stora frågan. Tar hockeysäsongen 2011/2012 slut inatt, eller förlängs den till på onsdag?

Ja personligen har jag en känsla av att det är nu det gäller för Kings. Hemmaplan, utsåld arena och ett helt L.A. som kommer parta loss i dagarna sju om Kings grejar det inatt.

Om däremot Devils vinner inatt får vi alltså en game seven i New Jersey natten mot torsdag, och då kommer inte Kings-spelarna vara lika säkra längre. Då har 3-0 blivit 3-3, och Kings har allt att förlora.

Men vi ska inte gå händelserna i förväg. Om drygt en timme drar match sex igång. Kommer bli ruskigt intressant.

Bunkrar upp ett jättefika nu innehållande mycket energi som kommer bli välbehövligt under natten.

Vi hörs igen under tisdags-förmiddagen då jag har vaknat. Då kan antingen Kings ha blivit mästare, eller så har vi en game seven att blicka fram emot.

// Berra


Match sex i LA

Det blir en sjätte match i LA mellan Kings och Devils. New Jersey slog Kings inatt med 2-1 på hemmais och därmed är det nu 3-2 i matcher till Los Angeles.

Frågan är om det börjar komma fram lite nerver nu hos Kings-spelarna. Nu är det press på Kings på hemmais inför hela LA:s ögon. Torsk där och man står inför en game seven i New Jersey som inte kommer bli lätt att vinna.

Nattens förlust var även Kings första förlust i slutspelet på bortais. Sjukt att den kommer den nionde juni.

Match sex spelas på måndag, alltså natten mot tisdag.

// Berra

Luleå bryter med Viitaluoma

Luleå Hockey går idag ut med att man bryter kontraktet med den finske centern Ville Viitaluoma. Under fjolårs-säsongen stod Viitaluoma för femton poäng (6+9) och fick inte ut det som Luleå ville se offensivt.

- Vi har kommit fram till att det vore bättre för båda parter om Viitaluoma återvänder till Finland och fortsätter sin hockeykarriär där, säger Luleå Hockeys sportchef Lars ”Osten” Bergström.

Luleås centersida ser ut så här just nu:

Niklas Olausson
Chris Abbott
Niklas Fogström

Det ska bli intressant att se om något, och isåfall vad, kommer in i laget nu när Viitaluoma lämnat.

Både Jonas Berglund och Daniel Mannberg har spelat center lite grann och kan det skapligt, men det känns ändå som att det borde komma in en till stabil center med hyfsade kvalitéer.

Hörde jag Warg, någon?

// Berra

Devils håller liv i finalen

Devils spelade riktigt smart inatt och kunde besegra Kings på bortais med 1-3 i nattens fjärde match lagen emellan. Det var länge ett ställningskrig där ute, men en bit in i tredje började målen trilla in.

Man såg att New Jersey ville mer samt att Kings-spelarna såg lite extra tagna utav stundens allvar. Champagnen ligger på kylning och du ska bara "stänga" finalen, då kan det fort låsa sig lite mentalt.

Ni minns väl Brynäs som behövde tre matcher på sig för att ta den fjärde segern mot Skellefteå i SM-slutspelets final.

Nu blir det en match fem i New Jersey natten mot söndag. Skulle Devils även ta den så är det lite press på Kings i match sex i Staples Center.

Jag tror man gärna vill undvika en game seven i New Jersey på bortais. Men fortfarande kraftig fördel Kings alltså som har tre matchbollar kvar att smasha in.

// Berra

Will they be Kings tonight?

Ja det är vad allt handlar om inför nattens match fyra i Los Angeles. Kommer väst-laget Los Angeles Kings att bli kungar inatt, och därmed vinna klubbens första Stanley Cup?

Ifjol hade vi en lång och klassisk finalserie mellan Vancouver och Boston som fick avgöras i en game seven i hockeyns hemland Kanada. Det var fantastiska matcher och underbar underhållning över sju matcher.

I årets final har det inte varit något fel på ishockeyn, men den riktiga dramatiken har inte kommit upp på samma nivå som under förra årets finalserie. Kings är helt enkelt för bra.

Stanley Cup-slutspelet är inte bara världens häftigaste slutspel, nej det är häftigt därför att det också är världens mest oförutsägbara slutspel.

Det är varje år fruktansvärt svårtippat, och i princip varenda år kommer det ett skräll-lag som placerat sig långt ner på topp åtta i grundserien och går långt i slutspelet.

För två år sedan hade vi åttonde-placerade Philadelphia Flyers i final mot Chicago, och i år har vi alltså lag sex från öst (Devils) mot lag åtta från väst (Kings).

Jag höjde ett varningens finger för Devils redan innan slutspelet, med all rätt bevisligen. Men att Los Angeles skulle gå så här långt och så här extremt bra, det hade jag aldrig kunnat tro.

Hur som helst, inatt kan det alltså avgöras. Kings kan ta hem Stanley Cup utan att ha förlorat en enda bortamatch under hela slutspelet. Vilken bedrift det skulle vara.

Om några timmar drar match fyra igång.

History will be made.

// Berra

Kings en match från bucklan

God morgon! Om det varit två jämna och tighta finalmatcher som utspelat sig i New Jersey, så var nattens match tre i Los Angeles något helt annat. Devils stod visserligen upp bra ungefär en och en halv period, men sedan orkade man inte mer.

Kings krossade Devils med 4-0 och har nu 3-0 i matcher. Natten mot torsdag kan man, på hemmais i  Staples Center, svepa Devils och bärga klubbens första Stanley Cup-titel någonsin.

Allt talar naturligtvis för detta. Det enda som ska kunna stoppa Kings är att man börjar tänka på champagnen som står på kylning.

Men även om man skulle förlora match fyra på hemmaplan tror jag det bara är en tidsfråga innan Kings stänger denna matchserie.

Att Devils skulle kunna mobilisera kraft och ta fyra raka nu och göra en rekordvändning i denna finalserie, det ser jag ingenting som talar för just nu.

Men visst kan man knipa någon match, och då måste det först och främst bli seger i L.A. natten mot torsdag.

// Berra

Klart med matchtröjorna

Efter mycket spekulationer och artiklar åt höger och vänster angående hur Luleå Hockeys matchställ kommer att se ut kommande säsong, är det äntligen klart. Lösningen blev en kompromiss och så här blir det:

(Saxat från NSD:s artikel)

1. Luleå ska ta tillbaka det gamla björnmärket och låta den ta plats på bröstet på tre av klubbens matchställ: Det röda, det svarta och det vita.

2. På de tröjorna kommer stålmannenmärket att sitta på axeln.

3. Dessutom kommer Luleå ta fram en ny matchtröja. Den ska vara gul och kommer att ha stålmannenmärket tryckt på bröstet.

4. Den gula tröjan kommer att användas på två hemmamatcher och tio bortamatcher. Tanken här är att Luleås supportrar runt om i landet ska kunna gå till en arena och få se den specialframtagna matchtröjan. Däremot kommer den gula tröjan inte att användas på bortaplan mot Skellefteå. Anledningen är att lagens tröjor då skulle vara för snarlika.

***

Alla nöjda och glada. Personligen tycker jag att detta verkar som en sund lösning. Den "gamla" björnen kommer tillbaka vilket jag tycker är bra.

Luleå Hockey har sedan början av 90-talet profilerat sig med björnar som kännetecknar Norrbotten, landskapet Luleå ligger i, på ett bra sätt.

Man har, enligt opartiska och andra lags supportrar, Sveriges bästa matcharrangemang med björngapet som spelarna kommer ut från här laget äntrar isen.

Vanligtvis gillar jag inte när lag använder djur i sina logotyper, men i det här fallet skulle det på ett sätt kännas konstigt att gå tillbaka till "stålmannen-loggan" och därmed fimpa björngapet.

Nu blir det en lösning där både stålmannen och den gamla björnen är tillbaka.

Men framför allt, det bästa - bjärven är död!

// Berra


RSS 2.0