Inför Skellefteå-Luleå: Dags för del 3

Det är dags för säsongens tredje del av "slaget om Norrland". Skellefteå mot Luleå i Skellefteå Kraft Arena. Efter de två första matcherna mellan dessa lag står det 1-1 i inbördes möten. Det kommer som vanligt att bli en mycket bra ishockeymatch och en fantastisk inramning i arenan imorgonkväll.

Luleå kommer till spel utan Daniel Mannberg, Lukas Kilström, Cam Abbott och Sebastian Enterfeldt. Johan Gustafsson vaktar målet.

Så här ser laguppställningen ut:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

1. Topi Jaakola, Elias Fälth-Johan Harju, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson

2. Daniel Gunnarsson, Niclas Wallin-Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell

3. Robin Jonsson, Jan Sandström-Toni Koivisto, Ville Viitaluoma, Joonas Vihko

4. Konstantin Komarek, Jonas Berglund, Sebastian Meijer

Extra: Johan Fransson, Kim Karlsson

Kommer befinna mig på sittplats imorgon i Skellefteå Kraft Arena. Det ska bli intressant att se matchen ur en liten annan synvinkel än vanligtvis då jag ofta brukar ha ståplats.

Skellefteå verkar ha prickat in en formtopp lagomt till derbyt och det kommer inte bli lätt för Luleåspelarna. 19.00 på torsdagkvällen släpps pucken i säsongens tredje derby-fight.

Tips: Skellefteå-Luleå 3-1

// Berra




Ny usel insats på hemmais

Seger med 1-3 borta mot Hv71 och man tänkte: Ja äntligen, nu är Luleå verkligen på gång. Efter förlust med 1-2 efter straffar mot Timrå ikväll, är tongången så klart en helt annan.

Luleå fortsätter att vara kort sagt riktigt dåliga på hemmais. Vad det beror på, om laget känner press från hemmapubliken eller något annat, vet jag inte.

Men en sak vet jag, och det är att laget måste spela betydligt bättre på torsdag mot Skellefteå om det inte ska bli en riktig utskåpning i Skellefteå Kraft Arena.

Timrå vinner efter att Damien Fleury (väntat) sänkt Luleå med den avgörande straffen. Hemmalagets straffar var bedrövliga, mer behöver vi inte säga.

Ny match om mindre än två dygn, då måste Luleå ha laddat om rejält för att kunna ge Skellefteå en riktig derby-fight.

// Berra


Inför Luleå-Timrå

Hinner inte med något långt inför-inlägg idag. Samma lag som senast mot HV, undantaget är att David Rautio vaktar kassen och att Kim Karlsson är tillbaka efter sin skada.

Målvakt: David Rautio (Johan Gustafsson)

1. Elias Fälth, Topi Jaakola-Johan Harju, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson

2.
Daniel Gunnarsson, Niclas Wallin-Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell

3.
Jan Sandström, Johan Fransson-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Toni Koivisto

4.
Konstantin Komarek, Jonas Berglund, Sebastian Meijer

Extra:
Robin Jonsson, Kim Karlsson/Henri Snäll

// Berra

Linköping har problem

Har sett Linköping-Skellefteå ikväll, en match som gästerna från Västerbotten ganska enkelt kunde vinna med 3-6. Skellefteå gör en riktigt bra match då man åkte skridskor och visade upp ett kreativt anfallsspel. Anders Forsbergs mannar verkar ha prickat in toppformen lagomt till derbyt på torsdag.

Skellefteå gjorde det jättebra ikväll, men jag måste även ta och fråga vad det är som händer i Linköping. Uruselt försvarsspel och målvakter som inte imponerar.

Det var rent utsagt ett pinsamt försvarsspel som hemmalaget visade upp ikväll. När man inte är speciellt effektiva i målskyttet heller, blir det svårt att vinna matcher.

***

Intressant nyhet om Frölunda som kommit fram under kvällen. Göteborgs ishockey-stolthet har tvingats att ta ett lån på 20 miljoner kronor för att klara undan föreningen från konkurs redan i december. 

Läs mer om detta HÄR 

***

Imorgon tisdag är det dags för hemmamatch i Coop Arena. Det är ett Timrå i uppåtgående form, med en glödhet Jonte Hedström, som möter ett stärkt Luleå efter 1-3-segern borta mot Hv71 i fredags. Räkna med dramatik, fart och heta känslor i Coop Arena imorgonkväll.

// Berra

Piteå slog Björklöven

Har varit och tittat på Piteå-Björklöven idag. En riktigt bra match med kamp och enormt mycket känslor. Vi som var på plats i LF Arena fick nästan se mer bråk och fighter idag än vad vi har fått se hittills under denna säsong i elitserien.

Matchen vanns av Piteå med 3-2 efter förlängning. Det var en otroligt rolig hockeymatch att titta på. Piteå gjorde en fantastiskt kämpa-insats samtidigt som Björklöven inte kom upp i normal standard föräns i tredje perioden.

Inför tredje perioden stod det 1-1 och det kändes som att Björklöven skulle komma ut och stänga matchen. Istället var det Piteå som tidigt tog ledningen med 2-1 efter ett klassavslut av Skellefteå-lånet Petter Emanuelsson.
Björklöven skruvade upp tempot direkt efter målet och tillslut orkade inte Piteå försvara sig längre. Med drygt halva tredje perioden spelad kunde "Löven", lite turligt men välförtjänt, kvittera.

Matchen gick till förlängning där det svängde fram och tillbaka. Med endast 44 sekunder kvar av övertidsspelet fick Joakim Högberg pucken i slottet, han gjorde inga misstag och kunde skjuta bonuspoängen till Piteå.

Efter att ha sett den här matchen kan man konstatera att det absolut finns potential i årets Piteå Hockey. Det gäller bara att kunna plocka fram den här inställningen när man möter lag som Clemensnäs och Kalix också. Det har man tyvärr haft problem med under hösten.

// Berra

Äntligen tre poäng

Efter tre raka matcher med en eller två poäng kom idag äntligen en match där det blev tre poäng. Det var ett enormt revanschsuget Luleå som besegrade Hv71 på bortais med 1-3.

Niklas Olausson gav tidigt Luleå ledningen efter 56 sekunder. Men hemmalaget skulle ta över och kvitterade rättvist i mitten på den första perioden.

Den andra perioden blev mållös innan det avgjordes i sista perioden. Efter ett riktigt snyggt anfall kunde Mattias Persson slå in pucken i öppet mål med cirka fem minuter kvar.

Hv försökte skapa press mot Luleå-målet, men istället för 2-2 kunde Janne Sandström från egen zon lyfta in 1-3 i tom kasse. En riktig kämpaseger av Luleå som kliver upp på fjärdeplats i tabellen, med en match mer spelad än Skellefteå på femte plats. Västerbottningarna möter Frölunda hemma imorgon.

Powerplay-spelet fortsätter att vara riktigt dåligt. Men fredagkväll och tre poäng borta mot Hv71, då väljer jag att hoppa över gnällandet på det.

Trevlig kväll gott folk.

// Berra

Inför Hv71-Luleå

Så här ställer Luleå upp mot Hv71 ikväll:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

1. Topi Jaakola, Elias Fälth-Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Johan Harju

2. Niclas Wallin, Daniel Gunnarsson-Sami Sandell, Niklas Olausson, Mattias Persson

3. Jan Sandström, Johan Fransson-Toni Koivisto, Ville Viitaluoma, Joonas Vihko

4. Konstantin Komarek, Jonas Berglund, Sebastian Meijer

Extra: Robin Jonsson, Henri Snäll

Skadade: Daniel Mannberg (hjärnskakning), Sebastian Enterfeldt (hjärnskakning), Cam Abbott (hjärnskakning), Lukas Kilström (käke), Kim Karlsson (båtbenet).

Det blir helt klart intressant att se kvällens match i Kinnarps Arena. Jag vill se ett Luleå som kommer ut och kör full fräs direkt från första nedsläpp. Om Luleå ska ta tre poäng måste man också få igång målskyttet, annars lär man få en jobbig kväll i Jönköping.

Jag tror Luleå fortsätter sin fina svit med att ta poäng i match efter match, men några tre poäng har jag svårt att tro på.

// Berra

Mäktigt

Hyllningen blev precis så mäktig och häftig som alla hade förväntat sig. Jublet visste inga gränser när Jarmo Myllys klev ut genom ett eldsprutande björngap till tonerna av "The Man Behind the Mask". Det var gåshud och många blanka ögon, inte minst på Myllys själv som såg väldigt rörd ut under hela cermonin.

Matchen vann Linköping med 2-3 efter straffar. Känns inte så kul att börja gnälla efter en sån här magisk kväll med tanke på allt som skedde före matchen, och jag tänker inte göra det heller. I allafall inte så mycket. Lite måste dock avhandlas. 

Luleå kom inte upp i deras normala nivå och jag tror aldrig att jag har sett ett så slarvigt och energilöst spel av Luleå på, ja jag kan inte komma ihåg när det såg ut så här sist.

Att man får med sig en poäng ikväll är jag oerhört nöjd med. Men givetvis måste man prestera bättre med tanke på vilka legendarer som var på plats och inför en utsåld hall en onsdagkväll i november.

Andreas Jämtins armbåge på Daniel Mannberg var ful, respektlös och fulltständigt idiotisk. Matchstraff på Jämtin, fem minuters powerplay och Luleå hade bjudits in i matchen. Cam Abbott var på Jämtin i spelargången och det var visst nära att de båda hade börjat veva med knytnävarna.

Reduceringen kom i form av Johan Harju, och i tredje perioden jobbade man till sig en kvittering då Chris Abbotts slumpskott från dålig vinkel letade sig in i mål.

Straffarna - skit. Skit. Skit.

Bara att glömma, det här var ingen bra insats. Dock en spelare som får godkänt är David Rautio. En mycket bra insats ikväll. Målen kan han inte göra speciellt mycket åt när han blir helt lämnad av övriga försvaret.

Hv71 borta på fredag kväll. Då blir det spännande att se hur Luleå har hämtat sig efter den här matchen.

Myllys walks on water.

God natt.

// Berra

Inför Luleå-Linköping: "Vi ska spela för Jarmo"

Det är minst sagt en speciell afton som väntar i Coop Arena ikväll. Jarmo Myllys ska hyllas, och det kommer bli speciellt. Ville Viitaluoma säger idag till klubbens hemsida hur man ska genomföra matchen: - Vi ska spela för Jarmo.

Luleå kommer till spel mot Linköping utan bland annat Sebastian Enterfeldt som har dragit på sig en hjärnskakning. David Rautio vaktar kassen. Det blir seger ikväll, det är sån kväll då det inte kan bli något annat än seger.

Ett snabbt och kort inlägg blev det här, men är lite stressigt just nu då det alldeles strax är dags för avresa mot Coop Arena.

Låt detta bli en magisk och historisk kväll.

Så här ställer Luleå upp:

Målvakt: David Rautio (Johan Gustafsson)

1. Topi Jaakola, Johan Fransson-Johan Harju, Chris Abbott, Simon Hjalmarsson

2. Niclas Wallin, Daniel Gunnarsson-Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell

3. Jan Sandström, Elias Fälth-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Toni Koivisto

4. Daniel Mannberg, Jonas Berglund, Sebastian Meijer

Extra: Robin Jonsson, Konstantin Komarek

Kim Karlsson ställs utanför laget.

Skadade: Cam Abbott (hjärnskakning), Lukas Kilström (käke), Sebastian Enterfeldt (hjärnskakning).

// Berra


Niinimaa till Schweiz

Janne Niinimaa är klar för Rapperswil-Jona i Schweiz. Janne har skrivit på ett provkontrakt som till en början sträcker sig över en månad. Klubben har dessutom gjort klart med Pavel Brendl.

Finns väl inte så mycket att tillägga. Niinimaas prislapp var för dyr för att varken Luleå eller Skellefteå skulle nappa. Nu blir det intressant att se vad 36-åringen kan åstadkomma i sin nya omgivning i Schweiz.



// Berra


Crosby-show!

Sidney Crosby gjorde comeback för Pittsburgh i natt, och det blev succé direkt. Crosby stod för två mål och två assist när Penguins krossade NY Islanders med hela 5-0.

I Islanders mål stod förre Luleå-målvakten Anders Nilsson som gjorde sin första match från start i natt i klubben. Ingen lätt match för Anders som räddade 31 skott.

Crosby har varit borta från matchspel i elva månader och kommer in och dominerar direkt. Redan innan säsongen var det många som påstod att ett Pittsburgh med en hel Sidney Crosby skulle bli otroligt svårstoppat, och ingen kan väl säga emot efter nattens uppvisning.

***

En match i elitserien ikväll, Frölunda-Djurgården. Kan helt klart bli en underhållande match.

// Berra

Fleury till Timrå

Damien Fleury bryter kontraktet med Luleå. Han säger att han inte fått nog med istid och att han är i Sverige för att spela ishockey.

Tydligen ska fransmannen ha dragits med magproblem under en tids period, men han vill inte skylla den skrala poängskörden i Luleå på det.

Ny klubbadress är också klar. Timrå har letat efter en ersättare för Petr Vampola och Exprssen avslöjar nu att Fleury är klar för Sundsvalls-laget.

LÄNK

// Berra

Problematiken fortsätter

Luleå Hockeys problem fortsätter. Man måste jobba något så enormt för att lyckas få pucken över motståndarens mållinje.

Kvällens match vinner Hv71 med 1-2 efter sudden, och man gör det fullt rättvist. Ett hockeylag som inte gör tillräckligt med mål är inte värda att vinna några hockeymatcher. Enkel fakta.

Hv71 är ruskigt bra och leder med all rätt elitserien för tillfället. Och att göra ett mål framåt räcker inte till några tre poäng mot serieledarna och för tillfället Sveriges bästa hockeylag.

Jag är nöjd och mäkta imponerad över att Luleå lyckas få med sig en poäng ikväll. För det ska man tacka lagets defensiv som fortsätter att fungera utmärkt.

Toni Koivisto värvades till Luleå för att få fart på målproduktionen och skapade några bra lägen idag. Men återigen, det räcker inte.

Man måste sätta dit puckarna också.

Nu var matchen mot Hv71 Tonis blott andra match i Luleå så jag ska inte såga honom än. Men mitt tålamod är inte kännt för att vara speciellt stort, och innan juluppehållet är här vill jag se minst ett par mål från Koivistos klubba.

Det tycker jag att man kan kräva av honom.

Matchen i överlag var underhållande med bra kamp där ute. Man såg att det var två lag som kommer ligga i toppen av tabellen som möttes ikväll.

Nu måste Luleå väldigt snart få fart på målskyttet. Annars kommer Gustafsson/Rautio tvingas till att i princip hålla nollan nästan varje match för att Luleå ska gå segrande ur striderna. Så dålig målproduktion är det.

Nu väntar ny hemmamatch på onsdag då Linköping gästar Coop Arena. Då ska Myllys hyllas och hans tröja ska upp i taket. Jag hoppas inte att han ska behöva bevittna samma inneffektiva Luleå som vi har fåt lära känna.

Over and out.

Per Ledin har ful mustasch.

// Berra

Inför Luleå-Hv71: Gustafsson i mål

Matchdag igen för Luleå. Ikväll väntar det finbesök i Coop Arena då serieledande Hv71 gästar Norrbotten för match i den 22:a omgången av elitserien.

Luleå kommer till spel utan Johan Fransson, Cam Abbott och Lukas Kilström. Övriga spelare ska vara redo för spel. Johan Gustafsson är tillbaka i målet efter att ha vilat mot Timrå då Rautio vaktade kassen.

Det finns alla förutsättningar för en mycket trevlig tillställning ikväll. Det är två formstarka lag som har visat upp en fin intensitet i sitt spel efter uppehållet som möts i Coop Arena.

Tips: Luleå-Hv71 3-2

Nedsläpp 18.30!

// Berra

Frölunda segrade

Frölunda besegrade Skellefteå ikväll med 3-1. Det var en underhållande match med mycket intensitet och kamp. Frölunda var bra då man utnyttjade sina powerplay och dessutom var giftiga i sina spelvändningar.

Skellefteå krigade på bra men blev hårt straffade då man hade en lång dålig sekvens på tretton till fjorton minuter i den adnra perioden, Frölunda kunde kliva ifrån till en 2-0-ledning och Skellefteå hämtade sig aldrig från det underläget. Bud Holloway gjorde Skellefteås mål med en sekund kvar av mittperioden.

Imorgon fortsätter elitserien och då är det dags för match i Coop Arena när Luleå tar emot Hv71. Mer inför den matchen imorgon.

Ha en fortsatt trevlig fredagkväll.

// Berra

Positivt besked och två poäng

Efter att ha suttit och tittat på hockey nu måndag, tisdag och onsdag har man tydligt märkt att det har varit väldigt ring-rostigt och slarvigt spel under långa stunder i de matcher som hittills har spelats efter uppehållet.

Därför var det skönt att se Luleås spel mot Timrå ikväll. Luleå gör en mycket bra bortamatch, spelet fungerade bra över hela banan och man höll ett högt tempo matchen igenom. Matchen fick avgöras på straffar efter att det slutat 2-2 efter sextio minuter plus förlängning.

Niklas Olausson var bra ikväll och spelade fram till båda Luleå-målen. Först en fin macka till Sami Sandell som kunde styra in pucken via skridskon till 1-0. Sedan serverade han Elias Fälth med ytterligare en genial passning, Fälth gjorde inga misstag och kunde kruta in 2-1 i den tredje perioden.

Timrå visade dock upp en riktig krigarmoral och ville oerhört mycket ute på isen ikväll. Därför var det inte helt oväntat att man med cirka tre minuter kvar lyckades kvittera och få matchen till förlängning.

Efter en mållös förlängning var Luleå starkast i straffläggningen och kunde vinna efter straff-mål av Johan Harju och Sebastian Enterfeldt.

Toni Koivisto syntes till en hel del och gjorde en klart godkänd debut i Luleå. Det ska bli spännande att följa Toni fortsättningsvis i Luleå Hockey.

Två poäng till gästerna från norr, och det var fullt rättvist. I inledningen av den tredje perioden hade Luleå en puck över mållinjen men efter ett raseri-utbrott av Ridderwall, som syftade på att han hade pucken, dömdes målet bort. På reprisen ser man dock tydligt att han aldrig har pucken och jag tycker det var ett korrekt mål.

Imorgon fortsätter elitserie-festen, då har jag tänkt titta på mötet mellan Frölunda och Skellefteå. Två lag som har förlorat sina resoektive första matcher efter uppehållet.

// Berra

Inför Timrå-Luleå

Ikväll kliver Luleå Hockey in i elitserie-lunken igen efter landslagsuppehållet. Laget, som bussade ner till Timrå idag, kommer till spel utan fem spelare. Damien Fleury (tar inte en plats i truppen), Lukas Kilström (Käke), Johan Fransson (rygg), Kim Karlsson (arm) samt Cam Abbott som är borta sedan tidigare.

Johan Gustafsson får vila ikväll efter sitt landslagsuppdrag. David Rautio vaktar kassen.

Det ska bli intressant att se Toni Koivisto göra debut ikväll. Finländaren verkar spelsugen och jag hoppas att det kan lossna direkt för honom i Luleåtröjan.   

Det kommer inte bli någon lätt uppfift för Luleå ikväll. Timrå är förankrade i botten och kommer kriga för varje millimeter där ute. Luleåspelarna måste gå in med en ruskig krigar-inställning och en enorm vilja om det ska bli tre poäng ikväll.

Så här ställer LHF upp ikväll:

Målvakt: David Rautio (Johan Gustafsson)

1. Elias Fälth, Topi Jaakola-Simon Hjalmarsson, Chris Abbott, Johan Harju

2. Niclas Wallin, Daniel Gunnarsson-Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell

3. Robin Jonsson, Jan Sandström-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Toni Koivisto

4. Daniel Mannberg, Sebastian Enterfeldt, Sebastian Meijer

Extra spelare: Konstantin Komarek, Jonas Berglund

// Berra

Seg och grinig match

Skellefteå förlorade mot Brynäs ikväll med 1-3. Segern för gästerna var fullt rättvis då Skellefteå inte alls kom upp i normal standard.

Matchen i sin helhet var ganska seg och innehöll mängder av misstag och slarv. Den tredje perioden blev dock ganska underhållande då det hettade till rejält mellan spelarna ute på isen.

Brynäs är dödligt effektiva i sitt powerplay, Gävlelagets 1-2-mål i den tredje perioden kom i just powerplay.

Matcherna efter ett landslagsuppehåll brukar aldrig gå till historien som några sevärda historier, men det här var det mest bedrövliga som jag sett på väldigt länge.

// Berra

Stabil seger för Växjö

Har suttit och tittat på kvällens enda elitseriematch ikväll. Växjö tog en stabil och mycket säker seger då man besegrade Frölunda med 3-1 på hemmais.

Matchen blev aldrig spännande, Växjö var betydligt bättre än gästerna under alla tre perioder. Fredrik Sjöström gjorde sin första match för sitt nya lag Frölunda och var väldigt anonym i sin debut.

Imorgon möter får Skellefteå besök av Brynäs i Kraft Arena och på torsdag är det äntligen dags för Luleå att kliva in i elitserie-dramat igen då Timrå står för motståndet.

// Berra

Häftigt derby!

AIK körde över Djurgården i Globen ikväll. 5-0 till "Gnaget" efter en total urladdning mot ett mycket blekt bortalag.

AIK startade otroligt inspirerande och gick i den första perioden tidigt upp till 2-0. Efter det hade man full kontroll på matchen som aldrig blev spännande.

Markus Svensson vaktade kassen för AIK ikväll och tystade alla tvivlare, inklusive mig. Han bevisade att han håller på den här nivån då han bland annat räddade en straff i den tredje perioden.

En mycket bra insats av Svensson som spelade stabilt i målet. Han kom in i den så kallade zonen då han tog allt, dessutom hade han stolparna på sin sida. Då blir det svårt för motståndarna att få in pucken.

I Djurgården talas det om kris, och visst är det så. Laget som av många var tippade i toppen av tabellen och även en het kandidat till SM-guldet ligger på tionde plats efter kvällens derby. Det finns mycket att jobba på för tränartrion i DIF och ansiktsuttrycket på Hardy Nilsson efter matchen sa allt.

// Berra


Underhållande match mot Finand

Sverige besegrade Finland med 4-3 i den avslutande matchen i Karjala Cup. Matchen var otroligt underhållande där vi förutom sju mål bland annat bjöds på trasig is, avbruten andra-period och videogranskningar.

Johan Gustafsson gjorde en bra match. 19-åringen agerade lugnt och stabilt i målet vilket var oerhört imponerande att se. De finska målen hade han ingenting att göra på.

Rolig match att titta på idag, men det ska ändå bli skönt med elitserie-hockey imorgon. Ett stekhett och mycket viktigt derby mellan AIK och Djurgården är det som står på menyn imorgonkväll. Räkna med nervositet i Globen.

// Berra

Gustafsson står mot Finland

Har inte sett många minuter av de två första matcherna i Karjala Cup. Och det har blivit två klara förluster (Tjeckien 2-5 och Ryssland 1-4).

Idag väntar Finland och Luleås målvakt Johan Gustafsson, som blixtinkallades under gårdagen, får förtroendet i målet.

Johan är 19 år, och att då få kliva ut och spela i Hartwall Arena i Finland, mot just Finland - är självklart jättestort och enormt häftigt. 

Har som sagt inte sett så mycket av de två första matcherna, men i eftermiddag ska jag slå mig ner framför TV:n och se hur Johan och resten av det svenska landslaget klarar sig i den sista matchen i turneringen. De kommer inte att få det lätt.

Tips: Finland-Sverige 4-2

Sändningen drar igång 15.30 i TV10.

// Berra

Gustafsson kallas in till Tre Kronor

Viktor Fasth har drabbats av feber och skickas hem från landslaget. Istället kallas Johan Gustafsson från junior-landslaget in till A-lagstruppen.

Idag möter Tre Kronor Ryssland och Wesslau som gjorde en mindre bra insats mot Tjeckien i torsdags, får nytt förtroende av Mårts idag.

- Om man trillar av hästen så måste man gå upp igen, säger Mårts.

Mest troligt kommer Gustaf Wesslau att få stå även morgondagens match mot Finland, det innebär i så fall att Djurgårds-målvakten har spelat tre matcher på fyra dagar inför måndagens hyperviktiga Stockholms-derby mot AIK.



// Berra

Match ikväll

Ikväll inleder Tre Kronor Karjala Cup med match mot Tjeckien i Ö-vik. Sedan väntar Ryssland på lördag och avslutningsvis Finland på söndag.

Är inte så enormt exalterad över dessa landslagsturneringar, men landslaget är alltid landslaget och det brukar ändå sluta med att man sitter och kikar på matcherna.

Matchstart Sverige-Tjeckien 19.00 ikväll.

***

Modo fortsätter att förstärka truppen. Idag bekräftades värvningen av NHL-forwarden Mattias Ritola,24 år, som närmast kommer från Tampa Bays organisation.

En intressant spelare och en mycket bra värvning av Modo. Nu börjar man märka att det är Peter Forsberg och Markus Näslund som sitter och styr i Ö-vik.

// Berra

Hänt under dagen

Det har dykt upp lite nyheter under dagen. Framför allt är det två rubriker av stort intresse.

Modo är nere i träsket i elitserien efter tjugo spelade omgångar. Nu tar man in den förre Timrå-spelaren Björn Svensson på ett tryout-kontrakt som sträcker sig fram till årsskiftet.

Det blir intressant att se hur Modo kommer påverkas av den här värvningen. Klubbens tanke är självklart att Björn ska bidra med positiv energi och lyfta lagets nivå.

Svensson är dock ingen stjärna, utan mer en bredd-spelare. Som sagt, det blir intressant att följa Björn efter uppehållet.

***

Domen på Linköpings Sebastian Karlsson, som vårdslöst tacklade Magnus Kahnberg i huvudet under lördagens match i Scandinavium, har kommit. LHC-forwarden får 14 matchers avstängning (11 i elitserien plus 3 i European Trophy.

Reflektioner och kommentarer kring domen lämnar jag till kvällstidningarna. Jag konstaterar bara att jag tycker det är ett bra straff. Mer eller mindre, det kan man alltid diskutera.

// Berra

Bekräftat: Koivisto klar för Luleå

Igår meddelade Luleå Hockey att uppgifterna angående Toni Koivisto var korrekta. Finländaren är klar för spel i klubben säsongen ut. Eftersom jag hade ledig dag igår så kommer det först nu ett inlägg angående detta.

Hur som helst mycket intressant. Längtar redan till omstarten efter uppehållet, ska bli riktigt kul att se om Koivisto kan lyckas i Luleås färger.

***

Simon Hjalmarsson kallas in till Karjala Cup som spelas i helgen med start på torsdag. Tidigare är även Johan Harju med från Luleå i den svenska truppen.

Johan Fransson har tackat nej på grund av sin ryggskada och siktar istället på comeback i Luleå efter uppehållet.

***

En match i elitserien ikväll, den allra sista innan uppehållet och uppladdningen inför Karjala Cup. AIK mot Hv71, en helt klart intressant och sevärd match. AIK är i stort poängbehov då Stockholmarna ligger tia i tabellen för tillfället. "Gnaget" kommer att sälja sig dyrt på Hovet.

// Berra

AIK nollade

Såg som sagt inte matchen idag så det blir inget långt inlägg. Luleå besegrade AIK med 2-0 i en match som var mållös efter två perioder.

I tredje perioden satte Sami Sandell snyggt med en backhand dit 1-0 i powerplay. Chris Abbott spikade igen kistan då han med mindre än en minut kvar kunde göra 2-0 i tom kasse.

Johan Gustafsson höll sin fjärde nolla för säsongen. Fyra nollor på tretton spelade matcher, det är riktigt bra.

Finns inte så mycket mer att säga. Nu är det landslagsuppehåll och lagen får träna och slipa på detaljer i spelet. För Luleås del gäller det en ganska stor detalj, där är det målskyttet som måste förbättras.

Nu tar bloggen ledigt idag (söndag) och laddar krafterna inför en ny vecka med landslags-hockey och en elitseriematch på måndag, (AIK-Hv71).

Trevlig söndag på er.

// Berra

Koivisto nära Luleå

Nu är det nära. Enligt Norrbottens-kuriren är Toni Koivisto nära att skriva på för Luleå. Båda parter ska vara muntligt överens och övergången väntas presenteras av Luleå Hockey under landslagsuppehållet.

Luleå har problem med målskyttet och dessutom är det inte hundra procent säkert att Cam Abbott kan komma tillbaka i spel. Toni anser jag därför som en nödvändig och mycket bra värvning.

LÄNK

// Berra

Inför Luleå-AIK: Se bara till att vinna!

Idag är det dags för den sista omgången i elitserien innan vi går in i säsongens första landslagsuppehåll. Luleå tar emot AIK i Coop Arena, en match som jag tyvärr varken kommer kunna följa på plats eller på TV pågrund av förhinder. Detta blir för övrigt första hemmamatchen som jag inte är på plats på i Coop Arena under denna säsong.

Nog om det.

Inför matchen kan man konstatera att det är oerhört tigth i tabellen och att en seger idag skulle sitta grymt fint. Så min filosofi inför mötet med "Gnaget" är enkel; Det behöver inte vara vackert, se bara till att vinna!

18.30 släpps pucken. Är upptagen hela kvällen så kommer dröja även efter denna match innan något inlägg dyker upp.

Trevlig helg.

// Berra

Krigarseger mot LHC

Då var man tillbaka på hemmaplan igen och här kommer lite korta tankar kring torsdagens bortamatch mot Linköping. Luleå vann med 1-2 efter att man gjort en fantastisk insats då man krigade ner Linköping och knep alla tre poäng.

Efter matchen mot Färjestad efterlyste jag mer "smutsiga" bortasegrar, och fick svar på tal direkt. Segern var inget annat än smutsig, välbehövlig, men också fullständigt rättvis.

Luleå har fortsatt problem med målskyttet då det även denna match brändes en massa klara målchanser från gästernas sida. Simon Hjalmarsson var tillbaka efter skada och blev hjälte med sitt 1-2-mål i mitten av den tredje perioden.

Elias Fälth gav Luleå ledningen i den första perioden. Skönt för Elias att äntligen få spräcka målnollan för den här säsongen.

Daniel Gunnarsson spelar sin livs ishockey för tillfället. Lugnt, stabilt och är otroligt kylig i stressade situationer.

Underbart roligt att se.

// Berra

Målvakt från Vita Hästen

Luleå Hockey har skickat ut ett pressmeddelande som gäller målvaktssituationen i kvällens match mot Linköping:

"Till kvällens match i Linköping kommer Luleå Hockey att låna in Vita Hästens målvakt Alexander Bergh som reservmålvakt.
Anledningen till detta är att David Rautio hastigt blivit sjuk och att det inte varit praktiskt möjligt att få ner juniorlagets Joel Lassinantti från Luleå till Linköping i tid.
Luleå Hockey är därför väldigt tacksamma över att både Alexander och Vita Hästen kunnat vara så hjälpsamma med kort varsel."

// Berra


Inför Linköping-Luleå: Hjalmarsson tillbaka

Ikväll gästar Luleå Cloetta Center för match mot Linköping. Det är en mycket intressant och viktig match med tanke på att Linköping ligger femma, endast en poäng före Luleå som placerar sig på sjätte plats i tabellen för tillfället.

Hos gästerna är Simon Hjalmarsson tillbaka efter sin hjärnskakning. Annars är det en hel del frågetecken gällande kvällens trupp. Kim Karlsson fick ett bakslag på sin skada under senaste matchen mot Färjestad och är osäker till spel ikväll.

Daniel Mannbergs knä var svullet i tisdags efter tacklingen som han fick mot Färjestad men det ska inte ha varit så allvarligt. Finns chans till spel för Mannberg redan ikväll.

Säkert är i allafall att David Rautio vaktar kassen och att Sami Sandell är tillbaka i laget efter febersjukdom.

Tre spelare som till hundra procent inte spelar är: Cam Abbott, Lukas Kilström och Johan Fransson.

Tror det kan bli en riktgit rolig match ikväll och det känns som att det är dags för en tre-poängare på bortais nu. Jag tror den kommer ikväll.

Kommer åka bort i eftermiddag och se matchen på annan ort. Jag kommer även vara borta under hela morgondagen så ett inlägg efter matchen kan dröja ända till lördag. Förhoppningsvis dyker det upp natten mellan fredag och lördag.

// Berra


Luleå förlänger med "Osten"

Luleå Hockey väljer att förlänga kontraktet med sportchefen Lars "Osten" Bergström. Enligt Norrbottens-Kuriren är båda parterna överrens om en fortsättning.

Helt rätt att man förlänger. "Osten" har med en ny klubbledning runt om sig lyckats bygga upp ett Luleå Hockey som efter några riktigt turbulenta år nu är ett lag för toppen av tabellen.

***

Linus Omark skickas ner till AHL. 24-åringen har tidigare sagt att han inte kan tänka sig spela i AHL, men nu är han där alltså. Det blir intressant att följa honom de närmaste veckorna.

Många har börjat snacka om en comeback i Luleå. Visst skulle det vara en grym förstärkning, men på min karta anser jag det ändå som en bra bit bort. Jag tror inte han kommer.

Jag hoppas att jag har fel.

// Berra

Luleå faller på inställningen

Förlust med 2-1 i Karlstad. Ingenting att skämmas för. Luleå är spelmässigt bättre i det stora hela, men saknar en viktig ingrediens när det gäller att vinna täta bortamatcher.

Växjö i torsdags och Färjestad idag. Två bortamatcher där man faller med udda-målet och två matcher där "Bulan" och "Rönken" efteråt snackar om att man vid en normal utdelning hade vunnit matchen ganska komfortabelt. Visst är det så, men det spelar ingen roll hur många målchanser man skapar.

Ishockey handlar om att göra mål och att spela in poäng. Man får inga poäng genom att skapa mängder med målchanser och stundtals spela ut motståndarna. Poäng på bortais får man genom att göra mål och ha en enorm krigarinställning. Det saknar Luleå.

Vid båda Färjestads mål ikväll är det otroligt lojt och dålig inställning i egen zon. Topi Jaakola får ta på sig första målet efter att ha fått för sig att ta en söndagsglidning framför egen kasse.

Det håller inte i elitserien. Framför allt inte på bortaplan mot Färjestad.

Vid Färjestads 2-1-mål i tredje perioden visar Jan Sandström upp ett backspel som får vilken ishockey-tränare som helst att bli gråhårig. Man FÅR inte spela så där om man ska ta med sig poäng på bortais.

Överlag en positiv insats av Luleå för tredje matchen i rad. Men den inställning som gjorde laget så framgångsrikt i fjol saknar jag, i allafall på bortais. På hemmaplan tycker jag att den finns där. Vad det beror på vet jag inte, men det måste bli ändrig på lagets bortaspel.

Det kommer bli tufft att kriga om topplaceringar om man inte börjar ta så kallade "smutsiga" borta-segrar. Eftersom man har sett inställningen på hemmaplan, inte minst i lördags mot Skellefteå, så vet man att den finns där. Det gäller bara att plocka fram den på bortaplan också.

Varför inte börja med det på torsdag mot Linköping?

Daniel Gunnarsson fortsätter att spela bra. När man ser 19-åringens slagskott som resulterar i 1-1 saknar man inte Janne Niinimaa. Bara hoppas att Daniels utveckling fortsätter i rätt kurva, då kan detta bli en riktigt rolig säsong för Gunnarsson.

I övrigt ingen spelare som utmärker sig något extra hos gästerna.

Daniel Mannberg fick kliva av efter en knätackling som träffat dåligt på Mannberg. Det är oklart hur länge han blir borta.

***

Modo besegrade Timrå med 4-2 i Västernorrlands-derbyt efter att ha vänt ett 0-2-underläge. Därmed har Timrå nu 4 poäng upp till närmaste lag i botten.

Det är tungt i Sundsvall...

***

En svängig match i Skellefteå ikväll där hemmalaget tillslut kunde vinna med 4-3 mot AIK. Bud Holloway gjorde två mål i en match som ska ha varit undehållande men inte speciellt välspelad.

// Berra

Ångest-derby i Örnsköldsvik

Det är nästan så man önskar att Luleå hade varit spellediga ikväll. För i Medelpad utspelar sig ett minst sagt ångest-laddat derby ikväll.

Timrå som ligger sist med 16 inspelade poäng, möter tabell-elvan Modo med 18 poäng, på bortais. Det är inget snack om att det är en mycket intressant match. Förutom massor med prestige, står nu även mer än så på spel.

Även om det är tidigt på säsongen så är ångest-derby helt klart rätt titel på kvällens drabbning i Fjällräven Center. Vinner Modo kliver man ifrån Timrå rejält och kapar av Sundsvalls-laget i botten.

Skulle Timrå däremot vinna och knipa tre poäng så kliver man upp på 19 poäng samtidigt som man skickar ner Modo som ny tabelljumbo.

"Tyvärr" spelar ju Färjestad mot Luleå lite längre ner i vårat avlånga land, och visst ligger fokuseringen från TV-soffan på den matchen. Men det finns alla förutsättningar för en hel del sappande ikväll.

// Berra

Inför Färjestad-Luleå

Ikväll är det dags för match i Löfbergs Lila Arena då Färjestad står för motståndet. Luleå som var på en bortaturné förra veckan med tre raka bortamatcher, har även denna vecka en mindre roadtripp. På torsdag möter man Linköping borta innan man avslutar veckan med hemmamatch mot AIK på lördag.

Luleå åker ner till kvällens match med 15 forwards, 6 backar och 2 målvakter. Tränarstaben frångår principen med varannan match. Johan Gustafsson som nollade Skellefteå i lördags, får nytt förtroende ikväll.

I övrigt är det två saker som är värda att notera. Jan Sandström och Kim Karlsson är tillbaka efter en tids skadefrånvaro. Även om dessa två inte är så flitiga i målprotokollet, utgör de en viktig del i kollektivet.

Så här ställer Luleå upp mot Färjestad ikväll:

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

Första femman: Topi Jaakola, Elias Fälth-Sebastian Enterfeldt, Chris Abbott, Konstantin Komarek

Andra femman: Robin Jonsson, Niclas Wallin-Mattias Persson, Niklas Olausson, Sami Sandell

Tredje femman: Jan Sandström, Daniel Gunnarsson-Joonas Vihko, Ville Viitaluoma, Johan Harju

Fjärde kedjan: Damien Fleury, Sebastian Meijer, Kim Karlsson

Extraspelare: Daniel Mannberg, Jonas Berglund

// Berra

RSS 2.0