Imponerande bortaseger

Luleå fortsätter att imponera i elitserien. Igår besegrades Växjö Lakers på bortais med hela 1-5.
 
Det var knapp Luleå-ledning med 1-2 inför tredje perioden. Då vaknade Niklas Olausson.
 
Han gjorde snyggt både 1-3 och 1-4 innan han enkelt kunde sätta 1-5 i tom kasse. Ett äkta hat-trick alltså och en grymt bra prestation.
 
Övriga Luleå-mål gjordes av Daniel Gunnarsson och Kim Hirschovits.
 
// Berra

På vinnarspåret igen

Luleå Hockey är tillbaka på vinnarspåret igen. Frölunda besegrades ikväll med 2-1 i Coop Arena. Jag såg inte matchen eftersom jag för tillfället har fullt upp med annat (kommer även att missa bortamatchen mot Växjö på lördag).
 
Luleå ska ha gjort en riktigt bra förstaperiod då man gick upp till 2-0 tidigt genom mål av Anton Hedman och Toni Koivisto.
 
Luleå backade sedan tillbaka en aning, ett beslut som var nära att kosta hemmalaget tre poäng. Nu fixade ändå Luleå det tillslut och det är viktigt att snabbt komma tillbaka efter en förlust.
 
// Berra

Ganska väntad förlust

Jag såg inte matchen ikväll på grund av annat uppdrag. Men jag har förstått att Johan Gustafsson ska ha spelat riktigt bra och att Luleå var nära poäng även ikväll.
 
Det blev dock förlust med 1-0 och det kändes ganska väntat. Färjestad har inte gått bra under inledningen av säsongen och för varje förlust kommer man närmare en seger.
 
För Luleå var det tvärtom. För varje seger kommer man närmare en förlust och det var bara en tidsfråga innan den skulle komma.
 
Det känns nästan skönt att den kom ikväll. 1-0 borta mot Färjestad är inget att skämmas över. Nu kan man lägga pressen från att hålla i segersviten bakom sig och fokusera på nästa match istället. Frölunda hemma på torsdag.
 
***
 
Skellefteå fick en klassisk "ketchup-effekt" ikväll i Scandinavium. Efter 0-4-ledning i första perioden släppte aldrig västerbottningarna greppet om matchen och kunde tillslut vinna med 2-5.
 
// Berra

Inför Färjestad-Luleå

Imorgon tisdag är det dags för match igen för Luleå Hockey. Färjestad väntar på bortais, en uppgift som alltid är tuff.
 
Karlstad-laget har inte presterat bra senaste två omgångarna då man förlorat mot Rögle och Frölunda. Just därför tror jag att Luleå kommer få det jobbigt på tisdagskvällen i Löfbergs Lila Arena.
 
Färjestad kommer vara hungriga efter en tre-poängare och lär vara extra taggade eftersom matcherna mot Luleå på senare år blivit lite extra prestigefyllda.
 
Luleå åker ner med åtta backar och tolv forwards. Robin Jacobsson och Fredrik Svensson är tillbaka i laget och bildar backpar. Niklas Fogström och Jens Jakobs stannar hemma i Luleå.
 
Johan Gustafsson vaktar målet.
 
***
 
En match i elitserien ikväll. Linköping möter Växjö.
 
// Berra

Säker seger mot AIK

Luleå Hockeys segertåg fortsätter. Ikväll tog man fjärde raka segern då AIK besegrades med 3-1. Luleå kontrollerade händelserna och skotten 38-14 talar sitt tydliga språk.
 
Ändå höll sig AIK kvar i matchen länge. Det var nerv ända fram tills Cam Abbott kunde sätta 3-1 i den tredje perioden. Efter det målet lekte Luleå hem matchen då gästerna knappt fick låna pucken.
 
Linus Klasen fick göra mål, viktigt för hans självförtroende. Olausson har börjat trappa upp poängskörden. Assist mot Linköping i torsdags och mål ikväll. Även om Olaussons mål uppstod genom ett enormt förarbete av Karl Fabricius.
 
Luleå gjorde en dag på jobbet helt enkelt och befäste sin serieledning på ett imponerande sätt. Nu väntar dock en  tuff uppgift i kommande omgång då man på tisdag möter Färjestad på bortais.
 
Det brukar alltid bli bra och täta matcher mot Färjestad. Ser redan fram emot den drabbningen.
 
// Berra

Inget bra beslut sett med Luleåögon

Konkurrensverket meddelar idag att hockeyligans förbud mot att ta in NHL-spelare i elitserien inte gäller längre. Motiveringen är att det kan liknas vid en kartell.
 
Lag som Modo och Frölunda gynnas givetvis massor av detta beslut. För Luleås del är detta däremot ett beslut som man inte ville ha.
 
Det som finns tillgängligt är Anders Nilsson, men målvaktssidan är redan fylld och jag anser inte Nilsson som mycket bättre än Gustafsson.
 
Tomas Holmström är 39 år, funderar på att lägga av och jag tror inte han är så lockad av att komma hem och spela för Luleå. Mattias Öhlund är långtidsskadad och inte aktuell.
 
Det är bara hoppas att lockouten blir kortvarig, men i dagsläget finns det inte mycket som talar för det.
 
Skulle lockouten bli över hela denna säsong kommer årets elitserie att ta en helt ny vändning. En vändning som jag inte tror kommer gynna Luleå Hockey.
 
// Berra

Två poäng i sömnig match

Luleå Hockey besegrade Linköping borta ikväll med 2-3 efter förlängning. Luleå tog ledningen genom Jan Sandström i period ett, men gjorde i övrigt en riktigt usel bortamatch då man knappt skapade några farligheter alls.
 
Linköping tog över och kunde vända på matchen i andra perioden.
 
Det var därför riktigt starkt av Luleå att kunna kvittera genom Toni Koivisto med ungefär två och en halv minut kvar. I övertidsspelet avgjorde Pavel Skrbek och fixade två poäng till Luleå.
 
Men förutom just två poäng tycker jag inte Luleå ska ta med sig så mycket från den här matchen. Det var ganska lojt mellan varven och inte speciellt fartfyllt. Därför är det en enorm styrka att hitta ett sätt att vinna matchen på.
 
Luleå är fortfarande obesegrade.
 
***
 
Kvällens i särklass galnaste match utspelade sig i Scandinavium där Frölunda vände underläge 3-6 i tredje perioden till seger med 7-6 efter förlängning.
 
Sjukt.
 
***
 
HV71 besegrade ett skadedrabbat Skellefteå ikväll med 1-0.
 
// Berra

Inför Linköping-Luleå: Sandell gör comeback

Ikväll är det äntligen dags för match igen för Luleå. Linköping väntar på bortais, ett LHC som precis likt Luleå är obesegrat i årets elitserie efter två omgångar.
 
I Luleå gör Sami Sandell efterlängtad comeback efter sju månaders skadefrånvaro. Sami imponerade i fjol och kommer bli ytterligare en dimension i Luleås offensiv.
 
Linus Klasen har hjärnskakning och spelar inte. David Rautio vaktar målet och gör därmed sin första match från start säsongen 2012/2013.
 
Laget:
 
Målvakter: David Rautio (Johan Gustafsson).
 
Förstafemman: Pavel Skrbek, Johan Fransson - Toni Koivisto, Niklas Olausson, Linus Persson.
 
Andrafemman: Daniel Gunnarsson, Jan Sandström - Joonas Vihko, Kim Hirschovits, Karl Fabricius.
 
Tredjefemman: Robin Jonsson, Lukas Kilström - Anton Hedman, Chris Abbott, Cam Abbott.
 
Fjärdekedjan: Sami Sandell, Niklas Fogström, Jens Jakobs.
 
Extra: Robin Jacobsson, Jonas Berglund.

// Berra

Piteå tog övertygande fem-etta

Piteå besegrade Vännäs ikväll med 5-1 efter en seger som aldrig var hotad. Vännäs spelade i division 2 ifjol och fick ta platsen upp till ettan i år när Asplöven flyttades upp till allsvenskan,
 
Och det märktes att det var skillnad på lagen. Piteå var några snäpp bättre och skottstatistiken 44-20 till hemmalaget talar sitt tydliga språk.
 
Piteå har inlett säsongen på ett imponerande sätt, visserligen har man inte mött några topplag ännu (Kalix och Vännäs), men målskillnaden 12-3 på två matcher är ändå grymt bra.
 
// Berra

Hemmapremiär på LF Arena

Ikväll har jag tänkt besöka LF Arena för att kolla in Piteå Hockeys hemmapremiär mot Vännäs i division 1. Piteå inledde säsongen starkt när man i söndags besegrade Kalix på bortaplan med hela 2-7.
 
Det ska bli ruskigt intressant att följa Piteå denna säsong. Det känns som att man äntligen har ett riktigt slagkraftigt lag som med lite flyt kan nå långt.
 
Nedsläpp LF Arena 19.00 ikväll!
 
// Berra

Hedman frias - Lindström fälls

Domarna mot Joakim Lindström och Anton Hedman har kommit. Helt korrekt agerat av disciplinnämnden, för en gångs skull.
 
Anton Hedman frias eftersom tacklingen utförts på ett korrekt sätt. Ska man börja bestraffa regelrätta tacklingar är man illa ute.
 
Jocke Lindströms onödiga och fula "nacksving" är helt klart bestraffningsbart. Dessutom är SAIK-forwarden återfallsförbrytare och två matchers avstängning anser jag vara helt korrekt.
 
// Berra
 
 

Hedman och Lindström anmäls

Ja det första derbyt mellan Luleå och Skellefteå fick verkligen ett ordentligt efterspel. Debatterna om Anton Hedmans tackling på Pontus Petterström och Joakim Lindströms nacksving på Linus Klasen pågår för fullt runt om på nätet.
 
Det är mycket intressant att sitta och läsa olika teorier och åsikter från folk runt om i hockeysverige.
 
Nu står det också klart att både Anton Hedman och Joakim Lindström i efterhand har anmälts till disciplinnämnden för sina förseelser.  

– Vi tycker att det är två händelser som leder till hjärnskakningar och det är situationer som vi pratat väldigt mycket om att vi ska beivra. Därför tycker vi att det är värt för disciplinnämnden att pröva händelserna, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.
 
// Berra

Styrkebesked av Luleå

Luleå vann igår säsongens första derby mot Skellefteå med 3-2. Hemmalaget låg under med 1-2 men vände i tredje perioden till seger. Jens Jakobs blev matchhjälte genom att sätta 3-2-målet i sin första elitseriematch inför sin nya hemmapublik mot just ärkerivalerna Skellefteå.
 
En solskenshistoria i sig.
 
Annars såg det länge dåligt ut för Luleå som drog på sig många onödiga utvisningar och fick tillbringa mycket tid i boxplay. Men när lagen väl spelade fem mot fem var Luleå snäppet bättre. Efter mängder med utvisningar i första och andra perioden, tog domarna ett steg tillbaka i tredje och lät spelarna göra upp om poängen.
 
Helt klart något som gynnade Luleå såhär i efterhand.
 
Anton Hedman behövde inte lång tid på sig innan han blev en ny publikfavorit i Coop Arena. Han gjorde mål, körde över Joacim Ericsson och satte in en klockren tackling på Pontus Petterström.
 
Tyvärr ådrog sig Pontus en hjärnskakning vilket givetvis var olyckligt.
 
Även Linus Klasen fick utgå med hjärnskakning efter en riktigt ful grej av Joakim Lindström. Jocke fick två minuter för boarding men jag tycker nästan han borde fått mer än så.
 
Det första derbyt kommer helt klart att bli ihågkommet som ett laddat, känslosamt och hett derby. Det kändes som en slutspelsfight där ute, och det är så det ska kännas när dessa två topplag möts.
 
Abbott-bröderna var grymt bra och bidrog nästan alltid till farligheter offensivt. Men det är nästan en självklarhet.
 
// Berra

Inför derbyt: Inga förändringar

Luleå Hockey ställer upp med exakt samma lag ikväll mot Skellefteå som i premiären mot Rögle i torsdags. Det innebär alltså att Johan Gustafsson får fortsätta vakta målet även ikväll.
 
Helt rätt beslut tycker jag.
 
Jag har inget emot att man varvar målvakterna under grundserien och håller igång båda två. Däremot tycker jag att om man har gjort en bra match innan och anses som het, då ska man få fortsätta stå.
 
Helt rätt beslut av tränartrion alltså.
 
Det kommer bli en galen match ikväll i ett fullsatt kokande Coop Arena. Båda lagen vann sina premiärer och det här kan mycket väl vara en tidig SM-final. Men det är lång väg dit ännu.
 
Jag tror på en underhållande och tät matchbild där små marginaler samt powerplay och boxplay kommer bli avgörande.
 
Väl mött till derbyfest ikväll!
 
// Berra

Seger i Ängelholm

Luleå dominerade två perioder fullständigt och borde haft mer än en 1-2-ledning inför tredje. Nu räckte det ändå till seger då det blev vinst med 1-3 borta mot Rögle och en stabil start på säsongen.
 
Luleå tog ledningen genom Kim Hirschovits. Men Rögle spretade emot och kunde kvittera senare i samma period.
 
I andra perioden höjde Luleå farten och Rögle hade stora problem med att hänga med. Det gav också utdelning. Pavel Skrbek vallade smart pucken i sargen som studsade in framför mål där Joonas Vihko kunde stå och raka in 1-2 pucken.
 
I tredje perioden bombarderade Rögle Johan Gustafsson i Luleå-målet men gästerna lyckades hålla undan. Istället kunde Cam Abbott hitta Kim Hirschovits som fastställde slutresultatet 1-3 i tom kasse.
 
En bra premiär då Luleå visade upp sitt breda register i anfallsväg även om det borde ha blivit något mer mål framåt. I övrigt förtjänar Niklas Olausson, Pavel Skrbek, Kim Hirschovits och Linus Klasen extra beröm.
 
Nu är det bara att ladda om batterierna inför lördagens derby mot Skellefteå. Snacka om att det kommer bli drag i Coop Arena.
 
***
 
Skellefteå krossade Modo ikväll med hela 5-1. Oscar Möller ska ha varit riktigt bra då han gjorde tre mål bland annat.
 
// Berra

Inför Rögle-Luleå

Så var det dags. Elitseriepremiär ikväll, äntligen. Det ska bli riktigt roligt att det drar igång tillslut.
 
Luleå åkte ner till Rögle redan igår onsdag och hade med sig sju backar, 14 forwards och 2 målvakter. Sami Sandell och Fredrik Svensson stannade hemma på grund av skavanker. Johan Gustafsson vaktar målet ikväll.
 
Jag tror inte det kommer bli någon lätt match ikväll för Luleå. Utsåld hemmahall i ett hockeytokigt Ängelholm som länge har suktat efter att få vara tillbaka i hockeynsfinrum.
 
Nedsläpp 19.00, nu kör vi!
 
// Berra

Pulsen börjar stiga

Det är nu mindre än två dygn tills dess att elitserien 2012/2013 sparkas igång. Full omgång på torsdagkväll och jag riktigt känner hur den där speciella hockey-pirriga känslan i kroppen börjar komma tillbaka mer och mer ju närmare premiären vi kommer.
 
Luleå Hockey inleder alltså borta mot Rögle. Norrbottningarna har inte förlorat en match sedan den femtonde augusti och många tänker att nu ska dom där nykomlingarna mosas utan större problem.
 
Jag tror inte det blir så lätt.
 
Minns hemmapremiären ifjol mot Växjö, det skulle bli tre enkla poäng och en mjukstart på serien. Luleå kom ut klart bäst, men började sedan slappna av och vips stod hemmalaget där med en straff-torsk i ryggen.
 
I år får man alltså återigen möta nykomlingen i premiären. Jag hoppas att de spelare som var med ifjol har dragit lärdom av det och nu ser till att detta inte kommer att inträffa på torsdag.
 
För att börja mot nykomlingarna Rögle på bortais i ett utsålt och kokande Lindab Arena är verkligen ingen dröm-premiär. Luleå kommer behöva presetra på absoluta max för att vinna. Skåningarna kommer, som nykomlingar alltid gör, gå på adrenalin första 7-8 omgångarna.
 
Men om Luleå bara visar upp samma spel som under försäsongen och samma slagkraftiga bredd på forwardssidan så ska det kunna bli tre poäng på torsdag, och dessutom ett bra genrep inför derbyt mot Skellefteå på lördag.
 
// Berra
 

Sjunde raka och gruppsegrare

Luleå vann igår sin sjunde raka seger i European trophy efter 1-4 borta mot Hamburg. Med en förkrossande målskillnad på 33-11 och maximala 21 poäng inspelade står därmed nu Luleå som klara gruppsegrare i sin division. Då återstår det dessutom en match mot Berlin i oktober.
 
Luleås mål gjordes av Jens Jakobs (2), Pavel Skrbek och Cam Abbott. 
 
I och med gruppsegern får Luleå in 25000 euro till klubbkassan. Nu väntar några dagar med uppladdning innan det på torsdag äntligen brakar lös. Rögle borta.
 
Oj så roligt!
 
// Berra
 
 
 

Seger på straffar

Luleå besegrade ikväll Modo efter straffar med 3-2. Kim Hirschovits och Karl Fabricius gjorde målen under ordinarie tid, och i straffläggningen hängde Linus Persson och Linus Klasen sina straffar snyggt.
 
Nu återstår en match innan elitserien drar igång. Hamburg borta på söndag.
 
***
 
För grannen söderut, Skellefteå AIK, blev det också straffläggning ikväll men med ett annat öde. Förlust mot Växjö med 1-2 efter en straffläggning som innehöll hela 24(!) straffar.
 
// Berra

Kul om det stämmer

Och det tror jag att det gör. Janne Niinimaa har under en längre tid varit på gång till allsvenska Asplöven och nu avslöjar Hockeyexpressen att den finske NHL-meriterade stjärnbacken ska ha skrivit på för tolv matcher i Haparanda-klubben.
 
Som jag skrev tidigare så skulle det vara skitkul om det stämmer. Niinimaa kommer höja intresset, som redan är enormt där uppe, ytterligare ett par snäpp.
 
I elitserien gjorde Niinimaa 30 poäng under 48 matcher i Luleå-tröjan säsongen 2010/2011. 37-åringen har över 700 NHL-matcher i bagaget och en enorm rutin som skulle betyda massor för Asplöven även om det bara blir tolv matcher.
 

Niinimaa i Luleå-tröjan för två säsonger sedan.
 
 // Berra

Därför tar de guld

Det är dags för mitt guldtips säsongen 2012/2013. Det är som vanligt på förhand oerhört svårt att tippa rätt SM-vinnare.
 
Jag lyckades för två år sedan när jag tippade Färjestad. Ifjol tippade jag Luleå Hockey vilket visade sig vara åt skogen fel.
 
I år är det som jag ser det fyra lag som har vad som krävs och som kommer göra upp om guldet. Det är Färjestad, Hv71, Skellefteå och Luleå Hockey.
 
Någon av fyra dessa är jag ganska säker på kommer ta hem hela kalaset i april. Går Skellefteå till final är jag rätt övertygad om att det kommer bli guldfirande i Västerbotten. Anders Forsbergs mannar kommer inte acceptera en tredje raka finalförlust.
 
Tyvärr för Skellefteås del tror jag inte att man kommer greja en finalplats i år. Det är otroligt tufft att nå final tre år i rad, och det känns som att de andra lagen har blivit bättre från förra säsongen medan Skellefteå i princip har samma trupp som ifjol, med några undantag.
 
Nej, till våren kommer vi att få se en SM-final mellan Färjestad och Hv71, där HV vinner. Jönköpings-laget har en mycket bred trupp och det finns egentligen inga ordentliga svagheter i någon av lagdelarna hos Uffe Dahléns lagbygge.
 
Dessutom är Hv71 ett mästarlag och efter två år av lite sämre insatser är revanschlustan enorm i hela Jönköping.
 
Luleå tror jag kommer gå till semifinal, det har man absolut kapacitet för. Jag hoppas såklart på mer, men magkänslan säger mig att Färjestads och Hv71:s slutspelsrutin kommer bli tungan på vågen.
 
Det är alltså vad jag tror.
 
SM-vinnare 2012/2013: Hv71
 
// Berra

Elitserien 2012/2013

Det har blivit dags för mig att tippa hur elitserien 2012/2013 kommer sluta. Så här tror jag tabellen ser ut efter 55 spelade omgångar:
 
1. Hv71
2. Färjestad
3. Luleå
4. Skellefteå
5. Brynäs
6. Frölunda
7. Växjö
8. Linköping
9. Modo
10. AIK
11. Rögle
12. Timrå
 
Så här tror jag alltså att elitseriens grundserie slutar denna säsong. Vem som jag tror vinner Sm-guld? Det meddelar jag senare.
 
// Berra

RSS 2.0