En riktig påsksmällare

Nu är jag tillbaka på bloggen efter några underbara dagar med skoter, fantastiskt väder, korvgrillning och självklart en hel del slutspelshockey.
 
Igår när jag satt och tittade på semifinal 2 mellan Linköping och Skellefteå tänkte jag att waow, detta är årets hittills bästa slutspelsmatch. Hur länge kommer det dröja tills dess att vi får se något ännu bättre?
 
Svaret: Inte ens 24 timmar.
 
Dagens semifinal i Coop Arena var en riktig påsksmällare som redan hyllas ute i vårat avlånga land som "årets bästa match". Ja ni läste rätt, Luleå Hockey har i eftermiddag deltagit i en av de mest sevärda matcherna denna säsong, och på vilket sätt också.
 
Färjestad kom ut betydligt bättre och hetare än i fredags och tog även ledningen. Men efter Cam Abbotts kvittering till 1-1 var det Luleå för hela slanten som till sist kunde vinna med komfortabla 5-2 efter att Mika Pyörälä punkterat matchen i tom kasse.
 
Ännu ett styrkebesked av Luleå Hockey som visar att man är att räkna med i årets slutspel och i kampen om ett SM-Guld. 2-0 i matcher till Luleå och nu är Färjestad piskade att vinna i Karlstad på tisdag, annars kommer detta vara över på torsdagkväll i Coop Arena.
 
Kvällens match bjöd på riktigt fysiskt spel då Färjestad helt klart hade det som taktik att smälla på mot Luleåspelarna och få dem ur balans. Det var därför skönt och tryggt att se hur hemmalaget klarade av att stå emot och trycka tillbaka ordentligt.
 
Inte som i fjol mot AIK då man vek ner sig för minsta lilla tackling. Men så är också likheterna mellan fjolårets slutspels-Luleå och årets slutspels-Luleå väldigt få. 
 
I år finns det tyngd, dynamit, pucktrollare och avslutare av yttersta klass. Färjestad ska vara ruskigt bra i de kommande matcherna om man ska vända på detta. 
 
Anton Hedman, Linus Klasen, Johan Fransson, Janne Sandström, bröderna Abbott, Lukas Kilström, Daniel Mannberg och många fler i Luleå gjorde sina bästa insatser denna säsong. 
 
Stämningen i hallen var enorm ikväll, ja förmodligen säsongs-bästa. Jag hade gåshud sista sex minuterna av tredje perioden. Vilken elektrisk stämning det var i hallen, under hela matchen. 
 
Färjestad har hjälp av sin sjätte utespelare i Karlstad, men man kan helt klart slå fast att Luleå bärs fram av en hel extra, dånande förstafemma match efter match i Coop Arena.
 
Otroligt mäktigt.
 
***
 
Till sist. Grattis till Örebro och Leksand. Ni är tillbaka i elitserien. Framför allt ska det bli skoj att se Leksand i Coop Arena till hösten.
 
Nog om det. Imorgon väntar match tre i Skellefteå mellan SAIK och Linköping. 1-1 i matcher och såklart en HYPERVIKTIG match imorgon i Kraft Arena. 
 
Waow.
 
***
 
Glöm inte - B.S.T.L!
 
 
// Berra

Påskledigt

Som ni märker så har det varit rätt lugnt här på bloggen sedan i söndags. Jag har njutit av det fina vädret och passat på att vila upp mig dessa dagar då vi bara går och väntar på att semifinalerna ska dra igång.
 
Igår kikade jag på lite kvalseriehockey, men i övrigt har det varit rätt hockeyfritt ett par dagar nu.
 
Imorgon drar äntligen semifinalerna igång. Det kommer dock att vara fortsatt lugnt här på bloggen även över påskhelgen eftersom jag kommer vara borta.
 
Men på söndag är jag tillbaka efter semifinal 2 mellan Luleå och Färjestad, och jag kommer självklart vara på plats i Coop Arena för att bevittna den. 
 
Tills dess hittar ni mig som vanligt på Twitter där jag skriver om lite allt möjligt, men framför allt om ishockey och det pågående SM-slutspelet. 
 
Ha en skön påskhelg.
 
Glad Påsk, vi hörs på söndag!
 
// Berra

Hemmaplan blir avgörande

Då var det dags att delge er mitt semifinaltips 2013. Håll till godo: 
 
Skellefteå-Linköping 4-3 i matcher
Kommentar: 
Jättesvårt. Skellefteå är såklart favoriter när man ser till lagens placeringar i grundserien, men Linköping har imponerat stort i slutspelet och det känns som att LHC har en ruskig slagkraft offensivt. Dessutom har man Roger Melin i båset, Sveriges kanske skickligaste slutspelstränare.
 
Skellefteå har fått vila ordentligt efter att man snabbt och enkelt slog ut Brynäs i kvartsfinalen. Skellefteå lär i och med vilan komma utvilade och med en i princip full trupp till match ett på torsdag. Det som kan vara negativt för SAIK med den långa vilan är möjligtvis att man har tappat tempo och kommit ut ur den berömda "bubblan". Svaret om den långa vilan har gynnat eller missgynnat Skellefteå, får vi på torsdag. Det kommer bli otroligt tighta matcher men jag tror att hemmaplansfördelen i en sjunde och avgörande match kommer bli avgörande. Skellefteå till final.
 
Färjestad-Luleå 4-3 i matcher
Kommentar: Ojoj. Även här känns det väldigt öppet och jättesvårt att tippa. Jag såg tre matcher mellan Färjestad och Modo i kvartsfinalen. Då imponerade Färjestads spel inte märkvärt mycket. Ändå hittar man ständigt vägar till att vinna matcher, otroligt imponerande och det är en enorm styrka som Färjestad besitter. 
 
Luleå fixade Frölunda över sex matcher som jag förutspådde i mitt kvartsfinaltips. Nu ställs man mot ett betydligt bättre lag med fler individuellt skickliga spelare. Eftersom Färjestad kom före Luleå i grundserien så måste Luleå vinna nere i Karlstad minst en gång för att gå vidare från denna matchserie. En otroligt tuff uppgift med tanke på Luleås dystra facit i Löfbergs Lila Arena de senaste säsongerna. Men det är väl i slutspel som trender ska brytas, eller hur?
 
Det kommer bli stentuffa matcher även i denna semifinal och jag tror att det kommer gå till sju matcher. Där tror jag tyvärr att hemmaplansfördelen kommer bli avgörande och att Luleå får ge sig. Färjestad till final.
 
***
 
Detta är alltså mitt tips. Vad jag hoppas är såklart någonting helt annat, men som vanligt tippar jag med hjärnan och det som jag anser vara mest logiskt. 
 
Men för att dra några klyschér. Pucken är rund, det ska spelas om det och allt kan hända i ett slutspel!
 
// Berra

Rättvisan segrade

Luleå Hockey blev klart för semifinal ikväll. Man vann med 2-4 i Scandinavium och slog därmed ut Göteborgs-laget med 4-2 i matcher.
 
Frölunda ska ha en stor eloge för att man bjöd upp till dans och pressade den här matchserien till sex matcher. För visst är det så, att Luleå är ett mycket bättre hockeylag än Frölunda i längden.
 
Rättvisan segrade till sist, alltså. 
 
Nu är det bara att lägga detta bakom sig och blicka framåt. På fredag inleder Luleå semifinal-spelet då match ett mot Färjestad i Karlstad väntar. 
 
Det kommer bli en stenhård batalj. 
 
I den andra semifinal-serien möts Skellefteå och Linköping. Även här tror jag det kommer bli otroligt tight kring vilket lag som kommer nå finalen. Denna matchserie startar på skärtorsdag i Skellefteå. 
 
Hur jag tror det slutar, dvs mina semifinaltips, kommer ut här på bloggen imorgon eftermiddag. Håll utkik!
 
// Berra

Snart smäller det

Om bara någon timme släpps pucken i Scandinavium mellan Frölunda och Luleå i match sex. Med 3-2 i matcher till Luleå är det Frölunda som har kniven mot strupen idag. Förlust idag och det blir semester för göteborgarna.
 
Johan Gustafsson vaktar målet. Enligt uppgifter som florerar på Twitter saknar Luleå fyra viktiga pjäser ikväll. Det rör sig om tidigare skadade Sami Sandell, plus magsjuke Mika Pyörälä.
 
Dessutom ska Pavel Skrbek och Anton Hedman ha anslutit sig till frånvarolistan.
 
Nedsläpp 16.00!
 
Kommer vara upptagen ikväll så ett inlägg om matchen kommer sent ikväll.
 
// Berra

Oerhört viktig seger

Luleå Hockey gjorde det som krävdes ikväll och besegrade Frölunda med 4-1. Därmed har norrbottningarna 3-2 i matcher och chans att slå ut Frölunda i Scandinavium på lördag.
 
Min känsla är dock att detta kommer gå till sju matcher, men jag hoppas innerligt att jag har fel.
 
Kvällens seger var odiskutabel. Även om Frölunda gjorde sin bästa bortamatch i Coop Arena i denna matchserie så skulle allt annat än Luleå-vinst ha varit en rejäl stöld.
 
Jonas Rönnqvist stuvade om rejält i kedjorna inför kvällens match eftersom Mika Pyörälä var magsjuk. Det såg riktigt bra ut i samtliga formationer. 
 
Karl Fabricius gjorde återigen en kanonmatch och fungerade strålande ihop med Niklas Olausson och Toni Koivisto.
 
Vihko, Fogström och Cehlarik, den återförenade succé-kedjan levererade direkt då Cehlarik kunde ge Luleå ledningen med 1-0 i den första perioden.
 
Anton Hedman var tillbaka, och som det märktes. Tacklade allt som rördes och "the big twenty-five" sprider oerhört med energi till resten av laget. Helt klart en nyckelspelare för Luleå.
 
Linus Persson noterades för två mål ikväll och var en fröjd för ögat att beskåda. Linus växer för varje match som går och är påväg att bli en riktig slutspelsjoker för Luleå Hockey. 
 
Johan Gustafsson kom upp och visade prov på fint målvaktsspel. Skönt. Dock tycker jag fortfarande att han inte riktigt sprider det där lugnet i egen zon som han normalt sett brukar göra. 
 
Nu väntar alltså match sex i Scandinavium på lördag. Blir intressant att se om Luleå kan stänga matchserien då eller om vi får en måndagsrysare i Coop Arena då en eventuell match sju kommer spelas i Luleå på måndagkväll.
 
***
 
Till sist några ord om Linköping. Ruskigt starkt att slå ut Hv71 med 4-1 i matcher och att vinna ikväll med hela 1-6(!) på bortais. Helt galet. 
 
Oavsett hur kvartsfinalen mot Frölunda slutar känns det som att Luleå gjorde rätt som inte valde Linköping. Jag är otroligt imponerad av Roger Melin som fortsätter att skörda framgångar i slutspel efter slutspel.
 
Melins AIK lyckades inte slå ut Skellefteå i semifinalen ifjol. Om Luleå slår ut Frölunda blir det Skellefteå-Linköping i semifinal i år. Kan Melin lyckas med sitt LHC i då?
 
Ja det skulle inte bli någon enkel resa för Skellefteå, men visst är laget från Västerbotten ändå stora final-favoriter i en sådan eventuell semifinal. 
 
// Berra

Galet viktig match ikväll!

Ikväll smäller det ordentligt i Coop Arena. Match fem mellan Luleå och Frölunda stundar runt hörnet. 2-2 i matcher och jag behöver väl knappast tala om innerbörden i kvällens match.
 
Vinner Luleå ikväll kan man åka ner och spela avslappnat på lördag i Göteborg, då är det Frölunda som har pressen på sig.
 
Vinner däremot Frölunda ikväll så måste Luleå vinna nere i Scandinavium för att tvinga fram en match sju på måndag, och jag har svårt att se Luleå lyckas med det om Frölunda har slagläge och chans att bli semifinal-klara på hemmaplan.
 
Det är som sagt en hyperviktig match ikväll. I Luleås lag har vi på förmiddagen fått positiva besked när det gäller läget i truppen. Både Jan Sandström och Anton Hedman tränade idag och kommer spela ikväll.
 
Johan Gustafsson fortsätter i målet.
 
Nu är det bara att knyta näven, ta sig till hallen och ställa till med en oförglömlig hockeyfest. Det är grabbarna på isen värda.
 
Tillsammans är vi starka - tillsammans utgör vi Norrbottens starkaste varumärke!
 
B.S.T.L 
 
NU KÖR VI!
 
// Berra

Piteå var bättre...

...än Tingsryd ikväll, men förlorade ändå matchen efter förlängning med 2-3. Hemmalaget öppnade oerhört starkt, tog ledningen redan efter 1.04 och man såg att Tingsryd-spelarna var märkbart tagna efter Piteås starka öppning.
 
Piteå borde ha fått med sig tre poäng ikväll, men fick alltså nöja sig med en pinne. Framför allt lämnade powerplay-spelet en del att önska. 
 
Piteå vann skotten med 34-23 under ordinarie matchtid och borde ha gjort ytterligare ett par mål. Nu kunde istället Tingsryd knipa två poäng efter att ha varit effektiva då man fick lägen under hela matchen. 
 
***
 
Jag kom hem från LF Arena perfekt till förlängningen mellan Färjestad och Modo. Där dröjde det inte ens en minut innan Färjestads kapten Rickard Wallin kunde avgöra och skjuta Färjestad till semifinal. 
 
Totalt 4-1 i matcher till Karlstad-laget alltså.
 
Därmed har vi två av fyra semifinallag klara. Imorgon kan vi få ett tredje då Linköping har chans att slå ut Hv71.
 
Luleå möter Frölunda i Coop Arena i en hyperviktig match för bägge lagen. Oj, oj, oj. 
 
// Berra

Piteå-Tingsryd

Efter noga funderingar hela förmiddagen har jag kommit fram till att SM-slutspelet idag får vila för min del. Det är dags för match fem mellan Färjestad och Modo, en matchserie där Karlstad leder mot Ö-vik med 3-1 i matcher. 
 
Färjestad kan alltså stänga matchserien på hemmais och jag tror att Ulf Samuelssons mannar får semester ikväll. Jag ser inte att Modo ska orka kirga ner Färjestad i Löfbergs Lila Arena.
 
***
 
Jag kommer dock vara på plats i LF Arena ikväll då det är dags för match mellan Piteå-Tingsryd i kvalet till Hockeyallsvenskan.
 
En mycket intressant match där jag tror att Piteå har vissa skrällchanser. Är det någonstans som PHC ska rubba topplagen så är det i sin hemmaborg LF Arena.
 
Vi hörs senare ikväll då ett kort inlägg om dessa två matcher kommer dyka upp.
 
// Berra

2-2

Ja vilken galen kväll vi fick i Scandinavium. Domarna stod helt klart i centrum i en del mycket märkliga situationer.
 
Jag har varken ork eller känner för att återge dessa situationer, förmodligen har de flesta av er som läser detta sett kvällens match och vet vad jag pratar om.
 
En situation, den märkligaste, ska jag dock återge kort här.
 
Jag vill bara i några rader lyfta fram att svensk hockey och elitserien är oerhört långt ifrån någon toppstandard. När Mikael Sjöqvist, en av huvuddomarna, först dömer bort ett SOLKLART Luleå-mål efter lång videgranskning, för att sedan återigen ringa till videodomaren och döma mål.
 
Det är såklart en stor skandal och otroligt pinsamt för svensk hockey när en sådan här situation sker. FRAMFÖR ALLT när det sker i ett SM-slutspel och det står så pass mycket på spel. 
 
Men det skedde i Scandinavium och som jag twittrade under den första videogranskningen:
 
"Vi är i Scandinavium gott folk. Inte säkert att det där blir mål."
 
Det har fifflats och skett mystiska grejer i Göteborg tidigare slutspel också.
 
Nu blev det tack och lov mål och Luleå fick enormt med energi av den 2-3-reduceringen som gjordes av Niklas Fogström. Strax efteråt kvitterade man till 3-3 genom kaptenen Chris Abbott och matchen gick till förlängning. 
 
Där krävdes det en hel övertidsperiod plus 14.58 i den andra övertidsperioden innan ett avgörande kunde komma. Det blev Frölunda som drog det längsta strået och därmed har vi 2-2 i matcher inför match fem på torsdag i Coop Arena. 
 
Det blev en slumppuck som avgjorde och som Johan Gustafsson helt klart får ta på sig. 
 
Janne Sandström kolliderade med Kahnberg i den andra övertidsperioden och fick utgå. Hoppas att det inte är någon allvarlig skada på den rutinerade Luleå-backen.
 
Nu blir det intressant att se vilket lag som orkar ladda om bäst inför match fem på torsdag.
 
Nu ska i allafall jag ladda om efter en lååång kväll.
 
God natt.
 
// Berra

Inför kvartsfinal 4

Ikväll är det alltså dags för den fjärde kvartsfinalen mellan Frölunda och Luleå. Det kommer bli en stenhård match men min magkänsla säger att Luleå kommer knipa en bortaseger ikväll.
 
Hos gästerna från Norrbotten är det gaska tyst kring hur laget kommer formeras. Mitt tips är att Johan Gustafsson kommer få fortsatt förtroende i målet. Anton Hedman ska enligt uppgifter vara tillbaka efter att ha missat söndagens match. 
 
Frågetecken på Niklas Fogström.
 
Frölunda såg trötta ut i match tre i Luleå och om bara LHF kan spela sitt spel fullt ut så är segerchanserna stora ikväll.
 
Mitt tips: Frölunda-Luleå 1-2
 
Kommer Tömmernes kaxa med Fredde Svensson ikväll också? Skulle inte tro det. 
 
// Berra

Modo överlevde

Vilken dramatik vi fick i Fjällräven Center. Modo avgjorde i förlängningen, vann med 5-4 och håller därmed denna kvartsfinalserie fortsatt vid liv.
 
3-1 i matcher till Färjestad nu.
 
Jag längtar redan till kvartsfinal 5 i Karlstad på onsdag. Ojoj.
 
// Berra
 
 

Skellefteå första lag till semifinal

Skellefteå vann som väntat även ikväll borta mot Brynäs. Siffrorna ikväll skrevs till 0-4 och totalt blev det alltså 4-0 i matcher till Skellefteå som verkligen körde över Brynäs i denna kvartsfinalserie.
 
Brynäs var helt enkelt för dåliga samtidigt som vi inte alls ska ta ifrån Skellefteå någonting. Det är riktigt starkt att åka ner med 3-0 i matcher och knyta ihop säcken på bortaplan i match fyra.
 
Nu väntar en hel del matchfria dagar för Skellefteå då resterande lag ska bli klara för semifinal-spel. Positivt eller negativt? Det återstår att se.
 
***
 
Mellan Färjestad och Modo står det 4-4 efter sextio spelade minuter och förlängningen i Fjällräven Center ska precis dra igång. Återkommer senare när den matchen är avgjord.
 
Ni som vill följa dramatiken i Ö-vik, slå på Kanal 9 nu!
 
// Berra

Magisk stämning och 2-1 i matcher

Luleå var betydligt bättre än Frölunda ikväll och vann rättvist kvällens tredje kvartsfinal med 3-1. Därmed leder norrbottningarna med 2-1 i matcher inför match fyra som spelas på tisdag i Scandinavium. 
 
Slutspel i Coop Arena är något utöver det vanliga och någonting som varenda människa, oavsett klubbsympatier, borde få uppleva. Idag var det återigen ett sjugalet tryck på sittplats-publiken och en röststark, gigantisk klack som i vanlig ordning höll igång matchen igenom.
 
Jag förstår att Frölunda-spelarna inte trivs och har svårt att hålla känslorna under kontroll i denna kokande röda gryta som Coop Arena har varit de senaste matcherna. 
 
Matchen då? Luleå visade upp ett fint powerplay-spel och eftersom Frölunda drog på sig ofantligt mycket korkade utvisningar under hela matchen så hamnade gästerna ständigt på efterkälken. 
 
Luleå gjorde alla sina tre mål i powerplay där Linus Klasen var kung. Klasen styrde och ställde som han ville och kvitterade ut ett facit på 1+2 i poäng efter matchen. 
 
I övrigt ska Karl Fabricius ha enormt med cred för en otroligt bra match. "Fabbe" gör aldrig dåliga matcher, men idag var han helt outstanding. Målskytt dessutom då han gjorde 1-0.
 
Ja det var nog säsongens bästa insats som vi fick bevittna från nummer fjorton i afton.
 
Till sist: Joonas Vihko fick mottagande som en kung från hemmapubliken och det öronbedövande jublet visste inga gränser när finnen presenterades under hemmalagets Line-up.
 
Joel Lundqvist buades, som väntat, ut av hela arenan ett flertal gånger under matchen. Helt klart har lagen en spelare vardera som inte är särskilt populära hos motståndar-publiken.
 
Sen har ju Frölunda Dick "hej jag gillar strips och beasås" Axelsson också. Han är dock bara skrattretande.
 
// Berra

Uppförsbacke deluxe...

...för Brynäs och Modo. Det blev hemmasegrar i dagens bägge kvartsfinaler. Skellefteå vann som väntat mot Brynäs. Siffrorna skrevs till 4-1.
 
I Karlstad fick vi bevittna en riktigt dramatisk slutspelsfight där Färjestad, med nöd och näppe, kunde hålla undan och vinna med 2-1.
 
Därmed har vi 3-0 i matcher till Skellefteå och Färjestad. På måndag kan vi få slutspelets två första semifinallag klara då match fyra i dessa matchserier väntar på måndagkvällen.
 
***
 
Imorgon är det dags för match tre i de två andra kvartsfinalerna. Luleå-Frölunda och Hv71-Linköping.
 
***
 
Nu fortsätter jag att förgylla lördagkvällen med ännu mera hockey. Kvalserien och Örebro-Leksand står på schemat.
 
// Berra
    

Tre kvartsfinaler - en lekstuga

God morgon. Vi är framme vid dag 5 i SM-slutspelet och det är dags för de två första tredje-matcherna i eftermiddag. Slutspelet 2013 har hittills levt upp till förväntningarna och det är redan på väg att bli ett av de mest innehållsrika och häftigaste slutspel vi haft på många år.
 
Tre kvartsfinaler är nämligen på väg att redan i de första matcherna nå deras absoluta kokpunkt. Jag tänkte gå igenom läget i dessa tre matchserier.
 
Färjestad-Modo (2-0 i matcher, match tre idag i Karlstad)
Kommentar: Modo krigade tappert och hade länge Färjestad på kroken i torsdags i Fjällräven Center. Färjestad reste sig och lyckades vinna en grinig match två. Det är enorm fördel FBK nu och det är helt klart en MÅSTE-MATCH för Modo i eftermiddag. Kan Modo knipa en seger i Löfbergs Lila Arena? Jag tror det.
 
Luleå-Frölunda (1-1 i matcher, match tre imorgon söndag i Luleå)
Kommentar: Den här matchserien var fysisk och het redan från start. Den har inte blivit mindre het precis efter Vihkos och Lundqvists ageranden i match ett. Gårdagens fight i Scandinavium var riktig irriterad. Vihko hade en visselorkan efter sig och blev tacklad av Frölunda-spelare när han var utan hjälm. I slutet av första perioden tömde lagen sina bänkar och alla på isen slogs. Fredrik Svensson gav i denna röra Tömmernes en lektion i boxning. Detta var bara lite av allt som hände i denna fight. Det finns helt klart potential i match tre som spelas i Coop Arena imorgon. Den kommer bli riktigt sevärd. Självklart kommer undertecknad att vara på plats.
 
Hv71-Linköping (1-1 i matcher, match tre imorgon söndag i Jönköping)
Kommentar: Denna derbyserie håller på att urarta totalt. Fula överfall och det har börjat bli riktigt infekterat mellan dessa klubbar. Vi har då ska ni komma ihåg, bara spelat två matcher. Senaste snackisen är Jämtins fula tilltagande igår där det nu står klart att nummer 91 inte kommer få någon vidare avstängning. Lee Gorens kommentar: "Jag vill spöa skiten ur honom." Ja ni ser ju själva, match tre i Jönköping imorgon kommer bli hyperintressant. 
 
Det var de tre kvartsfinalerna. Sedan återstår det en lekstuga där Skellefteå går på halvfart och ändå utklassar Brynäs match efter match. Match tre spelas i eftermiddag i Kraft Arena men jag tror nog att det bara är Skellefteå- och Brynässupportrar som kommer kika på denna match. 
 
Vi som vill kika på het slutspelshockey kommer sitta bänkade i eftermiddag när pucken släpps i Karlstad.
 
Jag sa det igår och jag säger det igen. Ut med Brynäs ur slutspelet NU!
 
// Berra

1-1

Frölunda vann match två ikväll med 2-0 hemma i Scandinavium. Jag såg bara första perioden eftersom nervositeten gjorde att jag följde Linköping-Hv71 resten av kvällen (6-1 till Linköping ikväll och 1-1 i matcher även där nu).
 
Luleå ska ha varit betydligt bättre i två perioder men pucken ville inte in bakom Hudacek i Frölunda-målet ikväll. Skotten slutade 21-34 till Luleå.
 
Inget att haka upp sig vid, det gäller att släppa förluster snabbt i ett slutspel. Mina tankar är redan framme vid kvartsfinal tre på söndag i ett kokande Coop Arena. Då ska Frölunda få sota för kvällens fight.
 
***
 
Redan imorgon dock har vi ju de två övriga kvartsfinalerna att se fram emot. Match tre mellan Skellefteå-Brynäs och Färjestad-Modo.
 
Jag kommer att kika på matchen i Karlstad då Modo och Färjestad bjöd på en riktig show igår i Fjällräven Center. Modo MÅSTE vinna imorgon för att Färjestad inte ska gå upp till 3-0 i matcher och i så fall stänga den matchserien.
 
Tuff uppgift för Modo.
 
Skellefteå-Brynäs lär väl sluta någonstans vid 7-0 till hemmalaget. Efter första perioden..
 
Ut med Gävle-laget ur slutspelet bara. Brynäs skämmer ut sig match efter match och jag hoppas att man får semester redan på måndagkväll, alltså med 4-0 i matcher i baken.
 
// Berra

Inför kvällens konsert - en uppvisning i tre akter

Nu tänker ni, konsert? Har han blivit fullständigt galen?
 
Nej då, ni kan vara lugna. Jag ska självklart se kvartsfinal 2 mellan Frölunda och Luleå ikväll.
 
Men lite av en konsert, det kommer det att bli. Hela Scandinavium kommer vibrera av ett inferno med busvisslingar när Luleå äntrar isen.
 
Det kommer vara en visselkonsert utan dess like. Bakom detta stycke som ska framföras, finns den finske kompositören Joonas Vihko som lade grunden till detta i match ett i onsdags. Det ska bli mycket intressant att se hur stämningen i Scandinavium kommer påverka finnen.
 
Förhoppningsvis kan han koppla ett hårt grepp om sin dirigentpinne, dra iväg ett välriktat skott och tysta hela visselorkestern.
 
Efteråt kan han tacka, buga och meddela att alla i Scandinavium är välkomna upp på hårdrockskonsert på söndag i Coop Arena i match tre.
 
Nedsläpp 19.00 i ett nästintill fullsatt Scandinavium. Nu kör vi!
 
// Berra

Rautio sjuk

David Rautio har drabbats av sjukdom och kommer inte åka ner med laget till Göteborg. Därmed kan vi räkna med Johan Gustafsson i målet även i kvartsfinal 2.
 
Joel Lassinantti följer med som reserv-keeper.
 
***
 
Det blir inga anmälningar mot varken Joonas Vihko eller Joel Lundqvist. Rätt tycker jag. Vihkos tackling var en två-minuters-utvisning och att börja tjafsa om Joels tackling mot Sandell, som ingen verkar ha sett, känns onödigt nu så här långt efteråt.
 
Nu går vi vidare och blickar framåt mot kvartsfinal 2 i Scandinavium imorgon fredag.
 
David Rautio har blivit sjuk och är inte aktuell för spel imorgon fredag i kvartsfinal 2.
Johan Gustafsson får chansen igen mellan stolparna.
 
// Berra

Frölunda sket ner sig

Ja det blev sannerligen fullt ös från första nedsläpp, som det så ofta brukar vara när det vankas slutspelshockey i Coop Arena. Luleå vann med 5-2 och tog därmed greppet om denna kvartsfinal med 1-0 i matcher. 
 
En elektrisk, ja en nästan sjukt högljudd atmosfär bar fram Luleå under matchinledningen och det dröjde inte ens en minut innan Frölunda hade skitit ner sig och Sami Sandell hade gjort 1-0. 
 
Hemmapubliken var fullständigt i trans och Frölunda-spelarna verkade inte ha klivit av planet ännu. Det håller inte om man vill vara med i en slutspelsmatch. 
 
Matchen var inte speciellt välspelad, men det doftade slutspel långa vägar om denna fight. Det var känslor, fysiskt spel och mycket närkamper. Allt en slutspelsmatch bör innehålla.
 
Lite noteringar från kvällen:
 
Kul för Linus Klasen att få spräcka slutspelsnollan direkt. 
 
Johan Fransson förtjänar hyllningar, riktigt bra idag. Liksom giganten Pavel Skrbek. Man ser redan nu att tjecken kommer bli oerhört viktig för Luleås defensiv framöver i detta slutspel. 
 
Anton Hedman. Kommentarer överflödiga.
 
Joonas Vihkos tackling var inte jättesnygg och det kändes rätt med utvisning på den. Onödigt att Vihko håller på och gör gråtgester mot Frölundas bås efteråt när Per-Johan Axelsson ligger ner på isen. 
 
Att Vihko sedan fick strö salt i såren hos Frölunda och sätta 5-2 i tom kasse kommer bara tända Göteborgs-laget ännu mer. Det blir kul på fredag.
 
Sami Sandell utgick med en befarad hjärnskakning. Tråkigt för finnen som gjorde en riktigt bra match fram till incidenten med Joel Lundqvist. 
 
Dick Axelsson borde ödsla mer energi åt att spela hockey. Ikväll brydde han sig mest om att göra olika gester mot Luleå-klacken då tjockis-ramsorna om Dick ekade i arenan.
 
Att Dick håller på och bryr sig och uppmärksammar det är ett tecken på att han tar åt sig och att han är väldigt lättretad. Och nej, jag tror inte precis att det kommer bli mindre Dick-hånande på söndag i match tre.
 
Johan Gustafsson gjorde en ordentlig tabbe på Frölundas 1-1-mål. Efter det spelade han okej, men spred inte det där lugnet som han brukar.
 
Jag känner mig kluven kring frågan om vem som ska stå på fredag i Scandinavium. Det kan vara rätt att kasta in Rautio tidigt och ge honom en match. Samtidigt har "JG" något extra som man har sett att han kan plocka fram när det gäller. 
 
Jag tror ändå att vi får se David Rautio i Luleå-kassen på fredagkväll. 
 
Att Niklas Olausson försvinner när det blir tighta och intensiva stämmer inte. Inte ikväll i allafall. Hans framspelningar till 1-0 och 2-1 höll högsta klass.
 
Nu är det bara att ladda om inför match två i Scandinavium på fredag. Ojojoj.
 
Till sist. Kvällens skönaste ramsa: "DJUURGÅRN SER VI ALDRIG MER!"
 
// Berra

"JG" i mål ikväll

Allt talar för att det blir Johan Gustafsson som vaktar kassen i kvällens första kvartsfinal mot Frölunda. David Rautio stannade kvar och körde extra med Daniel Henriksson efter dagens träning, något den målvakt som inte ska spela match brukar göra.
 
Jonas Rönnqvist vill inte kommentera laguppställningen innan den blir officiell, alltså en timma innan nedsläpp.
 
De som hävdar att kvartsfinal ett inte är viktig håller jag inte med. Detta är en av de absolut viktigaste kvartsfinalerna, att få en bra start i slutspelet.
 
Dessutom är den såklart extra viktig för Luleå som har den på hemmaplan. Att tappa hemmaplansfördelen till Frölunda redan i match ett är inte att rekommendera.
 
Om några timmar rullar jag mot Luleå och Coop Arena. Oj så häftigt det kommer bli. Hoppas vi ses ikväll på slutspelsfesten!
 
Och kom ihåg: B.S.T.L !
 
// Berra

Björklöven var starkare

Jag var som sagt på plats i LF Arena ikväll och kikade på kvalserie-premiären mellan Piteå och Björklöven. Gästerna från Umeå var snäppet bättre än hemmalaget och vann rättvist med 1-3.
 
***
 
Den första slutspelskvällen bjöd på hyfsat väntade resultat. Skellefteå krossade Brynäs med 5-0 och Färjestad besegrade Modo med 4-2.
 
Modo ska ha stört Färjestad en del och jag tror fortfarande att Modo kommer spela semifinal om ett par veckor. 
 
Annars är kvällens stora snackis självklart Robin Jacobssons fula tackling på Skellefteås Pierre-Edouard Bellemare. Personligen, efter att ha studerat tacklingen i efterhand, tycker jag att det är ett soklart matchstraff och det lär bli några matchers avstängning. 
 
Jag tror på 4-5 matcher. 
 
***
 
Imorgon är det dags för Luleå Hockey att kliva in i slutspelet och man gör det hemma i Coop Arena mot Frölunda. Undertecknad kommer självklart att vara på plats.
 
// Berra

In i bubblan!

Imorgon drar äntligen SM-slutspelet 2013 igång. En veckas törstande är äntligen över, nu ska det äntligen göras upp - vilket som är Sveriges bästa hockeylag år 2013.
 
Åtta lag ska bli ett. Det kommer bli en lång, plågsam och stenhård resa tills vi står där i mitten av april med en segrare.
 
Skellefteå-Brynäs och Färjestad-Modo imorgon tisdag alltså. Jag skippar dock den första slutspelskvällen och kommer istället att vara på plats i LF Arena för att bevaka Piteås kvalseriepremiär mot Björklöven. Det kommer bli en riktig smällkaramell. Det också.
 
Imorgon kastar vi oss tillsammans in i slutspelsbubblan, ovissa om vad framtiden har att utvisa.
 
Låt oss få beskåda stenhårda slashingar.
 
Låt oss få beskåda arenor som lyfter taket av ren ilska när domarna missar en solklar utvisning på bortalaget.
 
Låt oss få beskåda en euforisk Lasse Granqvist som sliter av sig kavajen och högt jublar att "detta är inte sant!"
 
Låt oss få beskåda åtta lag som bara kör, ja då menar jag baaaara köööör. Rakt fram. Tunnelseende-monumentale.
 
Låt oss få beskåda glädje och frustration.
 
Kärlek.
 
Och framför allt - låt oss få beskåda ett sjugalet SM-slutspel 2013!  
 
// Berra

Vilken bragd av Piteå - kvalserien nästa!

Piteå Hockey fortsätter att skrälla och chocka i playoff-spelet. I onsdags förlorade man hemma mot Sundsvall, ett lag som verkligen inte är något blåbärsgäng. Med 1-0 i matcher till Sundsvall kändes saken klar när det i helgen väntade två matcher på Sundsvalls hemmaplan.
 
Men Piteå knöt nävarna och gick ut och körde av bara den. Efter en 1-2-seger i fredags följde PHC upp det med en 2-5-triumf idag i den avgörande tredje matchen.
 
Enormt häftigt och en sjukt stark prestation av Piteå Hockey som i och med dessa tre playoff-segrar (Sollefteå 2-0 i matcher, Åkers 2-0 i matcher och nu Sundsvall 2-1 i matcher) är klara för kvalserien till Hockeyallsvenskan.
 
Ett långsiktigt tänk och ett stort tålamod inom föreningen har börjat ge fina resultat. Som jag brukar påpeka här i bloggen - kontinuitet är oerhört viktigt.
 
Imorgon sätts spelschemat till kvalserien. Jag hoppas verkligen att Piteåborna sluter upp bakom laget och fyller LF Arena de matcher som väntar nu. Det är dessa röd-vita hjältar värda.
 
Piteås chanser då? Minimala. Man SKA bara inte ha något att göra med toppstriden i kvalserien om man ser till respektive lags spelarmaterial, men Piteå har varit uträknade förr denna säsong och är inne i en riktig framgångs-bubbla just nu.
 
Visst kommer det bli oerhört tufft för Piteå, men jag både hoppas och tror att Piteå kan skaka om många lag i kvalet, framför allt i sin hemmaborg LF Arena.
 
// Berra

Väntad förlängning med Fogström

Jag har varit borta och upptagen hela dagen idag, därför kommer det inte något inlägg först nu om dagens glädjande nyhet. Att Luleå Hockey förlänger kontraktet med Niklas Fogström var väntat och oerhört bra.
 
Att det dessutom är skrivet på två år anser jag vara mycket viktigt. Kontinuitet är något som ofta nämns i idrottsvärlden idag och är otroligt viktigt för att nå framgång.
 
Niklas Fogström är en nyttig center som kommer att växa för varje år. Det ska bli otroligt roligt att se och följa finnens fortsatta utveckling i Luleå Hockey.
 
// Berra

Mina kvartsfinaltips

Luleå gjorde ingen höjdarmatch mot Hv71 ikväll men gick ändå ut och plockade alla tre poängen. Ruskigt starkt. Färjestad vann som väntat med ett par mål mot Rögle, därmed slutade Luleå trea i grundserien och valde sedan Frölunda som kvartsfinalmotståndare.
 
Så här tror jag att samtliga kvartsfinaler kommer sluta:
 
Skellefteå-Brynäs 4-1 i matcher
Kommentar: Ett relativt väntat val av seriesegrarna. Skellefteå förnedrade Brynäs senast lagen möttes och det känns som att Brynäs inte ska kunna rubba starka Skellefteå. Det kommer bli tighta matcher, men Skellefteås spets och tyngd kommer fälla avgörandet. Detta lär alltså bli en "mini-revansch" för Skellefteå efter fjolårets SM-final.
 
Färjestad-Modo 2-4 i matcher
Kommentar: Ett överraskande val av Karlstad-laget. Modo har en oerhört hög högstanivå och jag har en känsla som säger mig att Modo inte kommer bli lätta att tas med i ett slutspel. Ö-viks-laget bjöd upp till dans mot Skellefteå ifjol i kvarten och i år tror jag till och med att man kommer skrälla och slå ut Färjestad.
 
Luleå-Frölunda 4-2 i matcher
Kommentar: Jag fick fel i mitt förhandstips. Luleå valde Frölunda och det känns helt rätt. Jag förutspådde att Färjestad skulle plocka Frölunda och därmed skulle Luleå ha fått välja mellan Modo eller Linköping, då hade Rönnqvist plockat LHC av bara farten. Det är jag rätt säker på. Nåväl, Frölunda känns som ett lag som Luleå ska lyckas slå ut, men det kommer bli stenhårt och ett Scandinavium i slutspelstider är inte att leka med. Luleå bör fixa det över sex matcher.
 
Hv71-Linköping 4-3 i matcher
Kommentar: HV slutade fyra och fick då Linköping som blev över, och jag klagar inte. Den här matchserien kommer bli ruksigt häftig med ordentlig derby-karaktär som kommer stiga mer och mer för varje match som spelas i denna serie. Hv71 var mitt guldtips inför säsongen så jag tror att man fixar detta, men det kommer gå till sju matcher. Underskatta inte Roger Melin, det har jag bittert fått lära mig..
 
Så tror alltså jag att det slutar. På tisdag den 12/3, alltså om en vecka, kör vi igång med de två första kvartsfinalerna. Visst blir det härligt?!
 
// Berra

Inför Luleå-Hv71

Ikväll är det så dags för omgång 55. Luleå kommer att ställa upp med sex juniorer ikväll, ett beslut som jag gillar skarpt. Man sänder signaler ner i ungdomslagen att det finns möjlighet att få komma upp och spela i A-laget, trots att det inte är någon betydelselös match ikväll.
 
Luleå gör helt rätt i att vila en del spelare som hade kunnat köra för fullt och spela om det hade varit vinna eller försvinna-läge på matchen.
 
Nu är man istället kyliga, vilar viktiga nyckelspelare och chansar inte. Ett tecken på att Jonas Rönnqvist har lärt sig en hel del från fjolåret. Det är inte nu man ska tömma sig, det är i slutspelet.
 
Smart.
 
Så här ställer Luleå upp ikväll:
 

Målvakt: Johan Gustafsson (David Rautio)

 

Första femman: Johan Fransson, Pavel Skrbek-Toni Koivisto, Niklas Olausson, Jens Jakobs

 

Andra femman: Fredrik Svensson, Robin Jonsson-Karl Fabricius, Sami Sandell, Mika Pyörälä

 

Tredje femman: Dean Kukan, Marcus Oskarsson-Joonas Vihko, Niklas Fogström, Peter Cehlarik

 

Fjärde femman: Markus Magnusson, Gustaf Burström-Johan Porsberger (bild ovan), Daniel Mannberg, Linus Persson

 

De som inte spelar är alltså: Chris Abbott, Cam Abbott, Jan Sandström, Daniel Gunnarsson, Lukas Kilström, Linus Klasen och Anton Hedman.

 

Jag tror att Färjestad kommer vinna mot Rögle rätt enkelt och ta andraplatsen, men Luleå har stora chanser att vinna mot Hv71 ikväll och därmed bli trea.

 

Jag kommer vara på plats i Coop Arena ikväll så kommentarer om kvartsfinalerna kommer komma in ganska sent här på bloggen under kvällen.

 

Vad jag tror? Luleå vinner ikväll, men Färjestad vinner med mer mål mot Rögle. Luleå slutar trea i grundserien och kommer möta Linköping i kvartsfinal.

 

// Berra


3-årskontrakt med Cehlarik

Till sist kom så nyheten som vi alla suttit och väntat på under måndagen. Luleå har skrivit ett 3-årskontrakt med den unga succé-talangen från Slovakien, Peter Cehlarik.
 
Peter gjorde elitseriedebut för lite mindre än en månad sedan och har under den tiden bland annat hunnit med att bli Luleå Hockeys yngste målskytt genom tiderna.
 
Så här säger 17-åringen till klubbens hemsida om sitt nya kontrakt med Luleå:
 
- Det var ett av mina mål inför säsongen att få spela några matcher med Luleå Hockeys a-lag. Att jag nu till och med fått möjligheten till ett treårskontrakt känns fantastiskt. Jag har hela tiden jobbat så hårt jag kunnat. Nu hoppas jag få chansen i SM-slutspelet – även om jag förstår att det kan bli svårt med tanke på alla dom skadade spelare som är på väg tillbaka.
 
Bra av Luleå att "säkra" denna talang för tre år framöver. Helt klart en framtidsspelare som kan nå riktigt långt.
 
// Berra

Inför sista omgången

Nu är jag tillbaka efter en del ledighet och lite annat smått och gott. Brynäs knep efter viss dramatik åttonde och sista slutspelsplatsen då man besegrade AIK igår på Hovet med 0-1. Därmed har vi samtliga åtta slutspelslag 2013 klara.
 
Det blev också klart att Timrå kommer få kvala tillsammans med Rögle och att Växjö och AIK tar semester på tisdagkväll.
 
Något som däremot inte är klart är läget uppe i toppen där det fortfarande är öppet kring placeringarna fyra, tre och två.
 
Det är Luleå, Hv71 och Färjestad som kommer göra upp om dessa placeringar i den sista omgången på tisdag. Då möts Luleå och Hv71 i Coop Arena och Färjestad möter Rögle.
 
Luleå och Färjestad har samma poäng och samma målskillnad inför dessa matcher, det betyder att Luleå måste vinna med mer mål mot HV än vad Färjestad vinner med mot Rögle - då kniper LHF andraplatsen.
 
Chansen finns såklart för Luleå, men jag har svårt att se Färjestad missa det här läget att komma tvåa i grundserien. Men det ska självklart spelas om det och allt kan hända.
 
Personligen tycker jag självklart att Luleå ska gå för andraplatsen och göra det man kan, att besegra HV, sen får vi se hur långt det räcker.
 
Jag tycker dock att man ska vara smarta, vilket man lär vara. Är det några spelare som har några små-skavanker eller är lite slitna, vila då dessa. Det är bättre att vara hela och kunna spela i slutspelet än att offra och riskera något för någon placering. Det är ändå i slutspelet som allt ska avgöras.
 
På tisdag spelas alltså sista omgången, och det är bara Luleå-Hv71 och Rögle-Färjestad som gäller något. Det blir en intressant kväll och på tisdagkvällen, direkt efter att omgång 55 är avslutad, väljer alltså topp-lagen sina kvartsfinalmotståndare i C-More.
 
Missa inte det!
 
// Berra

RSS 2.0