Finaltips: Därför blir det guldfirande i Västerbotten

Imorgon drar det igång. Det alla gått och väntat på. Grundserien, kvartsfinaler och semifinaler är glömt. Nu ska det avgöras. Sveriges två bästa lag säsongen 2011/2012 ska göra upp om guldet.

Vi börjar med att gå igenom de två finallagen.

Skellefteå: Inför säsongen var man inte tippade som något finallag, inte av många i allafall. De tunga tappen av stjärnspelare som Mikko Lehtonen, David Rundblad, Adam Larsson m.fl. gjorde att många trodde på Skellefteå till kvart- eller semifinal, i bästa fall. Skellefteå har motbevisat alla och gjort en strålande säsong så här långt. Efter att ha kommit tvåa i grundserien, efter Luleå, har man slagit ut både Modo och AIK i två tighta slutspelsserier där Skellefteå ändå varit klart bättre. Om Västerbottningarna är bättre än i fjol är svårt att säga, men en sak är säker - man är tyngre och har en bredare trupp denna säsong. Något som kommer bli guldvärt ju längre den här matchserien lider.

Brynäs: Om det var få som trodde på Skellefteå AIK till final så var det ingen som trodde på Brynäs. Ja, ingen förutom tränaren Tommy Jonsson själv som på upptaktsträffen inför säsongen kaxigt stack fram näsan och sa att målet var SM-guld. Nu är Gävle-klubben nära målet. Det är bara att lyfta på hatten för Brynäs som har slagit ut giganter som Frölunda och Färjestad på vägen mot final. Jag räknade kraftigt ut Brynäs inför slutspelet. Med en nedåtstigande trend inför slutspelet var jag säker på att Brynäs skulle bli en mumsbit för stora starka Frölunda. Men ack så fel jag hade. Och i semifinalserien imponerade man ännu mer, och 4-1 i matcher mot regerande mästarna Färjestad går inte att vifta bort. Respekt är ordet.

Så hur slutar då detta? 

Jag tror på sju finalmatcher. Det kommer bli rolig offensiv hockey och tillfälligheter som kommer avgöra (klysché jag vet). Jag tror dock att Skellefteås bredd kommer avgöra. Brynäs har stjärnor som Silfverberg och Järnkrok, samt krigare som Mats Lavander. Men Skellefteå känns tyngre och har fler spelare som kan kliva fram och avgöra. Dessutom har man hemmaplansfördel, vilket kommer bli enormt viktigt i en eventuell sjunde avgörande match. Det känns som att Brynäs chans är att tidigt knipa en match uppe i Skellefteå, ja redan imorgon tisdag, och sen till skillnad från AIK behålla hemmaplansfördelen genom att vinna matcherna i Läkerol Arena.

Men som sagt. Erfarenheterna i Skellefteå från fjolårets finalförlust och tyngden i truppen kommer bli avgörande. Därför blir det guldfest i Västerbotten, och sorg i Gävle.

// Berra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0