Kings kopplade greppet

Los Angeles Kings kopplade direkt greppet om finalserien när man vann inatt med 1-2 efter sudden på bortais mot Devils. 

Stor matchhjälte blev Anze Kopitar som fri med Martin Brodeur kunde sätta det avgörande målet för Kings i förlängningen. 

1-0 i matcher till Kings alltså. Nästa match spelas också i New Jersey natten mot söndag.


***

Idag meddelar Nicklas Lidström att han lägger skridskorna på hyllan. Enligt mig den störste svenska NHL-spelaren vi haft. Att vara så bra, så länge, är oerhört imponerande.

Sorry "Foppa" och "Sudden", men för mig är "Lidas" störst.

#5. Enough said.

// Berra

Final - nu ska det avgöras!

Inatt drar det äntligen igång. Slaget mellan öst och väst, mellan New Jersey Devils och Los Angeles Kings. Stanley Cup-finalen 2012 är här.

Los Angeles, en vinstmaskin som gått som tåget genom slutspelet hittills och fortfarande inte förlorat en enda bortamatch i årets slutspel.

Ett riktigt skrällag som slutade åtta i grundserien, och man bara fortsätter att ösa på. Har fått lång vila inför varje matchserie eftersom man varit så överlägsna.

Fördel eller nackdel i finalen? Det återstår att se.

I andra ringhörnan står New Jersey som hade problem med Florida redan i förstarundan då det krävdes sju matcher innan Devils kunde avancera till nästa runda.

Där avhandlade man Philadelphia Flyers utan större bekymmer innan man sedan slog ut rivalerna New York Rangers med 4-3 i matcher i konferens-finalen.

Nu är man här, öga mot öga. Nu ska allt avgöras. Världens bästa klubblag i ishockey år 2012 ska koras. Och jag tror det kommer sluta så här:

New Jersey vinner med 4-2 i matcher.

Organisationen, föreningen, ja hela staden har en enorm finalrutin som jag tror kommer bli avgörande. Faktum är att detta är klubbens femte final sedan 1995 , ett imponerande facit.

Kings har aldrig vunnit Stanley Cup och sist man var i final var 1993 (förlust mot Montreal Canadiens).

Detta tror jag kommer få stor betydelse i slutändan. Men man ska inte underskatta eller räkna bort Kings på något sätt. Jag skulle tycka det var jättekul om L.A. fick ta hem Stanley Cup.

Jag håller ändå en liten extra tumme för öst och New Jersey i den här serien, jag vet inte varför - det är bara en känsla jag har.

Inatt drar det igång. 02.05 svensk tid, match ett. Offra lite sömn ett par veckor och följ den här matchserien. Ni kommer inte att ångra er!

// Berra

Devils i final

Det blir New Jersey Devils som får möta Kings i final. Inatt vann man en riktig rysare mot Rangers med 3-2 efter övertid.

Rangers stred riktigt bra men man måste ändå säga att det är rättvist att det är Devils som nu får chansen att mäta krafterna med Kings över sju matcher.

Devils var starkare, effektivare, och bättre helt enkelt.

Rangers har gjort en kanonsäsong, men nu är den alltså över.

Hur går då finalen?

Ja jag har hela tiden påstått att ett lag från öst kommer vinna, ända sen San José åkte ut i förstarundan. Så jag tror faktiskt att Devils kommer vinna detta.

Man har fruktansvärda kontringar och ett tight försvarsspel. Kings kommer få möta lite av sin egna medicin i finalen.

Det ska bli intressant att se hur Kopitar och grabbarna fixar det.

Första finalen spelas i New Jersey natten mot torsdag till veckan.

// Berra

Rangers är illa ute

NY Rangers är illa ute i Stanley Cup-slutspelet. Efter nattens 3-5-förlust på hemmais är nu laget, med underläge 2-3 i matcher, tvingat att vinna två raka matcher. Inget annat existerar.

Nästa match, match sex alltså, spelas i New Jersey natten mot fredag svensk tid.


***

Sommaren har nått Norrbotten på riktigt nu. Fantastiskt väder för att ligga ute och sola eller bara ta en promenad. Så det kan hända att det vissa dagar inte är samma aktivitet på bloggen som andra.

Visst är det lite för kallt för att bada ännu?


***

Speltiderna för Stanley Cup-finalerna är satta, och så här ser det ut:

•Onsdag 30 maj – Game 1 i New Jersey eller New York.

•Lördag 2 juni – Game 2 i New Jersey eller New York.

•Måndag 4 juni – Game 3 i LA.

•Onsdag 6 juni – Game 4 i LA.

•Lördag 9 juni – Game 5 i New Jersey eller New York.

•Måndag 11 juni – Game 6 i LA.

•Onsdag 13 juni – Game 7 i New Jersey eller New York.

***

Juni och finalspel, alltid lika underbart.

// Berra

Klasen + Kings

Har varit iväg på en grej med skolan, så därför dröjer det till först nu innan något inlägg om det som hänt det senaste dygnet dyker upp:

Linus Klasen är alltså klar för Luleå Hockey. Kontraktet är skrivet på två år och jag tycker det är intressant.

Framåt besitter Linus fantastiska kunskaper och kvalitéer, så kan bara Rönnqvist få han att underkasta sig hårt jobb tror jag att detta kan bli bra.

En sommar med "Rönnken" borde göra susen.

***

Los Angeles Kings är klara för Stanley Cup-final efter nattens 4-3-seger mot Phoenix (totalt 4-1 i matcher). Mycket imponerande av Kings som får möta antingen Rangers eller Devils i final.

// Berra

Phoenix överlevde

Phoenix vann igår med 0-2 borta mot Los Angeles Kings och tog därmed sista livlinan i semifinalen. Nu väntar match fem i Arizona natten mot onsdag.

Jag tror det bara är en tidsfråga innan Kings stänger den här matchserien, men visst kan det bli lite nerv om Coyotes även skulle vinna match fem.

***

Nu laddar vi för nattens fest i New Jersey. Match fyra i slaget om Hudson River mellan Devils och Rangers. 1-2 i matcher till Rangers.

02.05 svensk tid släpps pucken, då är jag vaken!

// Berra

Lundqvist höll nollan

Rangers tog ikväll tillbaka hemmaplansfördelen genom att slå Devils borta med 3-0 i match tre. Detta innebar Henrik Lundqvists andra nolla på tre matcher i semifinalen och 2-1 i matcher till Rangers.

***

Imorgon, söndagkväll klockan 21.05 svensk tid, kan Los Angeles Kings på hemmais bli klara för final. Slår man Phoenix i match fyra innebär det att man vunnit tolv av tretton slutspelsmatcher hittills, helt sjukt imponerande.

Speciellt med tanke på att laget slutade åtta i grundserien och länge såg ut att missa slutspel. Det är alltid svårt att knyta ihop säcken i en matchserie och bara "spela hem" den fjärde matchen, men för Kings ser jag inget som talar emot dem.

Man har gått som tåget sedan mitten av april, och även om man förlorar imorgonkväll talar allt för att det blir final-spel i L.A. i år.

Vem hade kunnat tro det inför säsongen?

// Berra

Sverige är utslaget

Tre Kronor är utslagna ur Hockey-VM. Mot Tjeckien i kvartsfinalen tog det stopp då Tjeckien kunde avgöra genom att sätta 3-4-målet med bara sekunder kvar av tredje perioden.

Sveriges försvarsspel har varit bedrövligt under hela turneringen och Tjeckiens seger var enligt mig fullt välförtjänt.

Snöpligt för många NHL-proffs som kommit "hem" för att spela VM-guldet till Sverige.

Återigen bevisas det som blir tydligare och tydligare i dagens ishockey. Hur ett lag ser ut på pappret spelar ingen roll, man ska få det att fungera på isen också.

Det lyckades inte Sverige med mot de tuffare nationerna.

Istället är alltså Tjeckien klar för semifinal på lördag mot Slovakien. I den andra semin möts Ryssland och Finland.


***

Något positivt med detta är i allafall att man nu kan lägga full fokus på Stanley Cup-slutspelet. Konferens-finalerna är i full gång.

På lördag är det dags för match tre mellan New Jersey och NY Rangers (1-1 i matcher).

Inatt spelas den tredje matchen i väst mellan Kings och Coyotes. Där har Kings 2-0 i matcher när det nu väntar två matcher i Los Angeles.

// Berra


Tjeckien på torsdag

Sverige vann med 4-0 mot Lettland ikväll i den sista gruppspelsmatchen i Hockey-VM. Nu riktar vi blickarna mot torsdag och kvartsfinalen mot Tjeckien.

Ingen lätt uppgift för Tre Kronor, som ändå får ses som knappa favoriter inför matchen.

Övriga kvartsfinaler:

Kanada-Slovakien
Ryssland-Norge
USA-Finland

God natt.

// Berra

Skellefteå ser ut att få behålla viktig pjäs

Enligt uppgifter som Hockeyexpressen idag går ut och avslöjar så kommer Bud Holloway att stanna ytterligare en säsong hos Västerbottens-klubben.

Endast ett envägs-kontrakt från NHL ska visst kunna ändra planerna på elitserien.

Det är så det låter.

Självklart ett jätteviktigt besked för alla Skellefteå-supportrar om det nu blir så att Bud stannar.

Holloway bar Skellefteå till SM-final under slutspelet och växte bara ju viktigare matcherna blev, till skillnad från Mikko Lehtonen som under år 2011:s slutspel blev osynligare och osynligare.

Sportchefen Lasse Johansson vill inte kommentera någonting. Spännande att följa utvecklingen kring detta. Vi minns hur Jocke Lindström förra sommaren i princip bestämt sig för att spela en säsong till i Skellefteå, då det plötsligt dök upp ett bra NHL-erbjudande. 

Nu verkade ju klimatet i NHL vara lite för hårt för Joakim så han kom ändå tillbaka en bit in på säsongen. Men ni förstår vad jag menar, ingenting är säkert innan det är bekräftat och kontraktet är påskrivet. 

// Berra

Rangers vidare

Det blev en riktigt dramatisk game seven i Garden inatt, men Rangers är ruskigt starka och vann med 2-1. Det innebär att Capitals är utslagna och att vi får en fantastisk derby-serie mellan Rangers och Devils i semifinalen.

***

Inatt är det dags för den första semifinalmatchen då man drar igång i väst. Match ett mellan Phoenix och Los Angeles, 02.05 svensk tid.

***

Mitt kvartsfinaltips var verkligen inget att hurra för, så jag står över att tippa semifinalerna. Ett rätt på fyra matchserier...

Jaja, Rangers såg då till att jag fick behålla lite av hedern eftersom jag satte den matchserien helt med 4-3 i matcher till "blå-skjortorna".

// Berra

GÄJM SÄVÄN!

Inatt är det dags. Tonight is the night. Game seven mellan Rangers och Capitals. Glöm Hockey-VM för en stund och blicka framåt mot denna fenomenalt monumentala match som vi har framför oss.

01.35 inatt svensk tid brakar cirkusen lös i Madison Square Garden. Allt ska avgöras över en match. Vem får spela semifinal mot New Jersey, och vem får ta semester?

Jag har verkligen inte några sympatier för varken Rangers eller Capitals, men jag måste erkänna att jag håller en liten extra tumme för New York inatt. Ett så klassiskt lag som Rangers vill man ha så långt som möjligt i ett slutspel.

Dessutom har jag flera gånger i mitt huvud försökt föreställa mig hur ett Stanley Cup-firande på Manhattan skulle se ut.

Det skulle vara helt galet, och jag unnar verkligen New York-borna ett Cup-firande. Sist man vann Stanley Cup var 1994 mot Vancouver, så det börjar bli ett tag sedan nu.

Jag vet att jag kan verka lite väl uppjagad, det är ju bara kvartsfinal tänker ni. Men det spelar ingen roll om det så är åttondelsfinal eller semifinal.

En Game seven är alltid underbart, och att få uppleva det i världens häftigaste slutspel i idrottsväg, i världens mest berömda arena, är helt sjukt kul.

Tonight is the night. Ladda vätskedepåerna och tryck i er rikligt med käk.

Game seven - mindre än tio timmar bort!

// Berra

Cam stannar

Cam Abbott stannar i Luleå Hockey. I alla fall om man ska tro Norrbottens-kuriren som nu går ut och avslöjar att även Cam förlängt kontraktet med Luleå Hockey ytterligare två säsonger.

Precis som brodern Chris gjort tidigare i vinter.

Läs mer här.

// Berra

Seger mot Tyskland och FULLSATT

Sverige gjorde en halvbekväm insats mot Tyskland ikväll, men det räckte för en trygg 5-2-seger. Därmed är Sverige fortfarande obesegrade efter fyra matcher i turneringen.

Men enligt mig börjar det på riktigt först nu. På fredag väntar den ryska björnen i en match som kan bli mycket underhållande. Då får vi se hur bra Tre Kronor står sig mot internationellt toppmotstånd.

***

Annars var kvällens roligaste nyhet att det äntligen var fullsatt i Globen. Riktigt kul.

// Berra

Devils är vidare

New Jersey vann inatt borta mot Philadelphia och är därmed klara för semifinal efter totalt 4-1 i matcher mot Flyers.

Detta innebär att vi har tre av fyra lag klara för semifinalspelet (Los Angeles, Phoenix och New Jersey). Det fjärde laget kan bli klart inatt då det är dags för match sex mellan Washington och Rangers i DC.

Vinner Capitals inatt blir det en game seven i Madison Square Garden på lördagkväll. Om istället Rangers vinner inatt, är man klara för semifinal mot New Jersey.

***

Någon som garanterat är glad över Flyers uttåg ur Stanley Cup-slutspelet är Pär Mårts. Nu finns Andreas Lilja, Nicklas Grossmann och rookien Erik Gustafsson tillgängliga för VM-spel.

Sverige lider av en del skador på framför allt backsidan och en förstärkning från någon av dessa skulle betyda oerhört mycket.

// Berra

Rangers har matchboll - Phoenix vidare

Det var stor dramatik i Garden inatt. Med sju sekunder kvar kvitterade Rangers till 2-2, och sedan dröjde det inte länge i förlängningen innan Marc Staal kunde skjuta Rangers upp till 3-2 i matcher.

Nu har Capitals hemmaplan och press på sig nästa match.

***

Phoenix slog ut Nashville inatt och därmed är conference-finalen i väst klar. Phoenix mot Los Angeles.

// Berra


Seger mot Danmark

Sverige gjorde det man skulle ikväll, varken mer eller mindre. 6-4 blev slutresultatet och det tycker jag att vi svenskar ska vara glada över.

Danmark var mycket nära ytterligare en reducering i slutet av matchen men Sverige kunde hålla undan och vinna med två mål, ett mål mer än vad Italien vann med mot Danmark.

Riktigt bra, eller?

Jaja, så länge Tre Kronor vinner ska jag inte klaga allt för mycket. Nu väntar Tyskland på onsdag innan det äntligen blir lite roligt på fredag då Ryssland står för motståndet.

***

Om några timmar blir det betydligt roligare ishockey än VM. Match fem mellan Rangers och Capitals kommer bli högdramatisk. Se till att hålla er vakna gott folk.

// Berra


Kings fortsätter skrälla

Först slog man ut Conference-segrarna Vancouver med 4-1 i matcher. Inatt skickade man grundserie-tvåan St.Louis Blues ut ur slutspelet efter fyra raka segrar. 4-0 i matcher till Los Angeles som därmed blir första lag att vara klart för den tredje rundan.

Där väntar antingen Phoenix eller Nashville.

***

New Jersey har kopplat greppet om matchserien mot Philadelphia. Seger med 4-2 på hemmais inatt betyder att det nu står 3-1 i matcher till Devils.

***

Inatt, natten mot tisdag, fortsätter Stanley Cup-slutspelet med match fem mellan Rangers och Capitals. Det är en högintressant match med tanke på att det står 2-2 i matcher och att Rangers på hemmais kan gå upp till 3-2 och matchboll. 

Vinner Washington kan man avgöra i nästa match som spelas i DC. Som sagt, en viktig match som jag kommer vara vaken och titta på inatt.

Matchstart 01.35 svensk tid!

***

Det spelas även en till match inatt. Match fem mellan Phoenix och Nashville. Matchstart klockan 04.00 svensk tid.

***

Ikväll fortsätter Sveriges resa mot VM-guld då man möter Danmark klockan 20.15.

Missa inte det.

// Berra

Sverige imponerade

Med sänkta biljettpriser och inför ett Globen som stundtals bjöd på riktigt bra stämning, kunde Sverige ganska enkelt slå Tjeckien med 4-1 igår.

Tre Kronor har öppnat turneringen förvånansvärt bra. Nu väntar Danmark imorgon måndag och Tyskland på onsdag. Men jag längtar redan till fredag då det är dags för det tuffaste provet för Sverige i denna grupp, Ryssland.

***

Nu laddar jag för dagens första hållpunkt, vilket är Frankrike mot Kazakstan klockan 11.15. Sedan rullar matcherna på hela dagen och kvällen.

Kommer vara upptagen med dömningar på eftermiddagen så då blir det inget hockey-tittande för mig. Men till kvällsmatcherna är jag tillbaka framför rutan igen.

Ha en trevlig söndag.

// Berra

Sänk priserna - och gör det NU!!!

Sverige vann alltså premiären igår mot Norge med 3-1. Segern gladde, men inget mer. Så länge man vinner är det bra, men det kommer krävas betydligt mer av Tre Kronor om man ska kunna slå Tjeckien ikväll.

Annars så handlar debatten idag inte om det sportsliga, utan om arrangörs-fiaskot då det var en halvtom Globen som Sverige och Norge spelade inför.

Enligt mig är det enkelt. Sänk biljettpriserna. Satt och kollade på Tyskland mot Italien igår på dagen, en match som spelades inför 1033 åskådare. Och det är ju inte konstigt när man får höra vad en biljett till den matchen kostade.

Håll i er nu, för jag trillade ur soffan när jag fick höra priset.

425 kronor!!

Jag tar det igen.

425 kronor!!

Det är helt absurt sjukt. Bjud alla under arton år på fri entré, arrangera tävlingar och andra "jippon" inne på arenan före matchen och i periodpauserna. Någonting måste göras, och jag hoppas man gör det snabbt.

Det handlar om att marknadsföra och skapa nöjen på arenan utöver det som sker på isen under 3X20 minuter.

Om det inte händer något kommer det fortsätta att vara låga publiksiffror då inte Sverige spelar, och det vinner ingen på.

// Berra

Devils vann - Kings mot semi

New Jersey besegrade Philadelphia i natt efter förlängning och leder matchserien mot Flyers med 2-1 nu.

***

I nattens andra match besegrade Los Angeles Kings sin kvartsfinalmotståndare St.Louis Blues med 4-2. I och med denna seger kopplar Kings ett rejält grepp om semifinalplatsen då man nu leder med 3-0 i matcher. 

Los Angeles är på väg att, precis som i åttondelsfinalen, slå ut en förhandsfavorit i slutspelet.

***

Idag börjar ju Hockey-VM. Sverige spelar mot Norge ikväll klockan 20.15. 

Just nu sitter jag och tittar på matchen mellan Tyskland och Italien, där gjorde tyskarna precis 1-0 i slutet av den första perioden.

// Berra  

Rangers vann maratonmatch

Rangers vann inatt borta mot Washington med 1-2 och tog därmed ledningen i matchserien med samma siffror. Men det krävdes en hel del för att skilja lagen åt.

Först i den tredje förlängningsperioden kunde Marian Gaborik avgöra. Nästa match spelas på lördagkväll svensk tid.

***

Nashville slog Phoenix hemma med 2-0 och håller därmed liv i matchserien. 2-1 i matcher till Coyotes nu.

***

Inatt spelas match tre mellan New Jersey-Philadelphia (1-1 i matcher) och match tre mellan Los Angeles-St. Louis (2-0 i matcher).

// Berra

Larsson målskytt

I natt gjorde den förre Skellefteå-backen Adam Larsson sitt första Stanley Cup-mål i karriären, då han nätade för sitt New Jersey Devils borta i match två mot Philadelphia.

Målet betydde kvittering till 1-1 i inledningen av den tredje perioden. Matchen vanns sedan av Devils med 1-4.

Därmed är det kvitterat till 1-1 i matcher när matchserien nu flyttar till New Jersey för två matcher.

***

I natt spelas det två matcher; Washington-Rangers (match tre) och Nashville-Phoenix (match tre).

// Berra

Harju till Brynäs

Nu är det klart. Johan Harju har hittat en ny klubbadress, och han gör precis som Mats Lavander gjorde ifjol.

Skriver på för Brynäs.

Enligt mig en bra lösning för Harju. Jag tror att hans spelstil kommer passa bättre in i Brynäs offensiva tänk och hans näsa för mål kommer bli väldigt nyttig för Gävle-laget kommande säsong.

// Berra

Spelschemat är här

Nu är spelschemat för säsongen 2012/2013 officiellt. Luleå Hockey inleder med bortamatch mot Rögle innan första matchen i Coop Arena spelas på lördag den 15/9 mot Skellefteå.

Här hittar ni hela spelschemat LÄNK

***

Det är ett tag kvar till hösten, så orkar inte fokusera allt för mycket på spelschemat ännu.

Nu, grillen!

// Berra


Mycket som händer

Ja, tillbaka efter lite valborgsledighet som ni säkert har förståelse för. Stanley Cup tickar vidare och detta är läget i kvartsfinalerna just nu:

St. Louis - Los Angeles 0-2 i matcher

Phoenix - Nashville 2-0 i matcher

NY Rangers - Washington 1-1 i matcher

Philadelphia  - New Jersey 1-0 i matcher

I natt spelas match två mellan Philadelphia och New Jersey.


***

På fredag börjar Hockey-VM och Sverige, som inleder mot Norge på fredagkväll, ser ut att få ett intressant lag med många NHL-spelare. Det ska bli intressant att se hur långt detta landslag kan gå.

// Berra

RSS 2.0